[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
DIY Nitrate Reactor (apa dulce)  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
Masterblaster
Member
[Avatar]

Joined: 10/03/2018 06:56:05
Messages: 117
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Incerc sa fac un DIY Nitrate Reactor pentru acvariu de apa dulce ,sunt foarte curios daca se pot obtine rezultate dramatice cu reducerea NO3.

Planul e :

4L * Seachem Denitrate https://www.seachem.com/denitrate.php - filter media special pentru filtrare anaeroba - fara oxigen
2 * Sera PrefiX Filter 1.6 L si furtun 16/22 https://www.sera.de/us/product/freshwater-aquarium/prefix-filter/ - pe scurt o canistra de filtru fara pompa interna cu capacitate de 1.6L si conectori in/out 16/22 cu oprire(robinet)
1 Pompa de recirculare ? - o optiune e Sera FP 100 (120L debit la volum maxim - ? la volum minim)

Cum functioneaza filtrarea anaeroba (in care se foloseste oxigenul extras din NO3 aka nitrati) :

Bacteriile care fac 99.99 din filtrarea biologica intr-un acvariu sunt aerobe (consuma direct oxigenul din apa) si transforma amoniacul/amoniul in nitriti dupa care nitriti in nitrati (care sunt si cei mai putini toxici pentru pesti). Nitrati in cantitati mici sunt consumati de plante dar in principal raman in acvariu si sunt eliminati regulat prin schimburile de apa. Nitratii sunt principalul motiv pentru care se schimba o parte din apa acvariului periodic intre un sistem atat de inchis si limitat cum e un acvariu. Exista un mod de a transforma si nitratii in alte substante (care in prezenta oxigenului devin complet inerte pt vietati - aka schimburi de apa la luni de zile si nu saptamani) dar e nevoie de un mediu fara oxigen(anaerob) ...numai atunci bacteriile vor incepe sa foloseasca NO3(nitrati) ca combustibil si altfel il vor consuma si tranforma in alte substante (care in prezenta oxigenului iar se vor transforma in substante complet inerte - nitrogen N de ex)


O solutie la problema asta e un filtru cu media care avantajaza bacteriile anaerobe (Seachem Denitrate) prin care trece un debit foarte mic de apa pe ora , in felul asta oxigenul din apa care ajunge in filtru e consumat in prima parte a mediului de filtrare de catre bacteriile aerobe si in a doua parte (pentru ca nu mai exista oxigen in cantitati mari) nitrati din apa sunt folositi de catre bacteriie anaerobe. Cheia e un debit cat mai mic (sub 1L pe minut) si un mediu de filtrare cat mai mare, altfel apa din filtru nu va apuca sa piarda oxigenul si filtrarea anaeroba nu se va intampla.


In situatia mea vreau sa leg in linie cele doua canistre de filtru pline cu Seachem Denitrate si sa le alimentez continu cu apa din acvariu la un debit foarte mic , preferabil < 1L/minut via o pompa de recirculare.Problema cea mai mare e gasirea unei pompe de circulatie cu debit foarte mic , care e in acelas timp foarte silectioasa . Aici cred ca am nevoie de ajutor cel mai mult .


Specific ca setup ul e un acvariu puternic plantat de 180 L cu aditie de CO2(light ~ 15/20 ml/L) si cu un bioload foarte mare (peste 40 pesti ,20+ snails ; 20-30 amano) . Nitrati sunt undeva intre 20 si 30 ml/L.



koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Citeste aici: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/28000.page

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
Antecume
Senior member
[Avatar]

Joined: 01/02/2017 16:04:13
Messages: 987
Location: Bucuresti, Corbeanca
IP:
Offline

Pai daca acvariul e puternic plantat, o sa cam ai probleme cu ele daca le reduci foarte mult nitratii.

[Nano cu albinute] [Old tree]
Liv
Ultrahigh member

Joined: 12/11/2015 11:35:12
Messages: 2107
Location: Bucuresti, sector 2, Pantelimon
IP:
Offline

Cu avantajul ca poate sa reduca mult intretinerea. Iar plantele nu prea sint suportate de unele ciclide.

Sa aveti animale sanatoase, plante frumoase si apa limpede.
Masterblaster
Member
[Avatar]

Joined: 10/03/2018 06:56:05
Messages: 117
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Mersi koala . Cu riscul de niste cheltuieli inutile chiar vreau sa experimentez cu filtrarea anaeroba sa vad ce iese. Nu ma astept sa mi reduca nitratii la 0 si nici nu as lasa sa se intample asta dar daca reusesc sa i mentin la 10-15 cu asa ceva sunt fericit.
Mi se pare ca intr-un acvariu bioload-ul in primul rand e limitat de cantitatea de oxigen , dupa de calitatea filtrarii aeroba si intr un final de nitrati. Cred ca in situatia mea specific am doar potential de probleme pe partea cu nitrati.

O sa continui sa postez aici pe masura ce lucrurile prind contur dar o concluzie nu o sa am mai devreme de minim 2 luni cred. Componentele imi ajung toate in 2 saptamana (daca pompa Sera se poate folosi pt asa ceva).
adrian09
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 01/09/2016 16:23:02
Messages: 2348
Location: Paris
IP:
Offline

aaa... super... trebuie sa deschid un topic..sper sa mearga cu ce am

Ai grija ce iti doresti ca s-ar putea sa se intimple
[Email]
Masterblaster
Member
[Avatar]

Joined: 10/03/2018 06:56:05
Messages: 117
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Hello ,

un update la incercarea mea de DIY Nitrate filter/reactor .

In sfarsit am pornit toata masinaria - rezultate relevante o sa vedem dupa minim 4 saptamani.


Ce am folosit pana la urma :

-Pompa circulare - Eheim compactOn 300 (set la low are debit 170l /H) - am mers pana la urma pe eheim pt ca pompa e foarte fiabila si silentioasa si flow-ul e relativ mic - https://www.eheim.com/en_GB/products/technology/pumps/new-compacton#

-2 * Sera PrefiX Filter 1.6 L ( mi se par niste reactoare custom destul de elegante - vedem si cat de safe si fiabile sunt ...au 2 compartimente si robineti de out/in + garnitura cauciuc) in/out 16/22

-aproximativ 5+ m de tub de diferite marimi (intre reactoare 16/22 , in pentru primul reactor 16/22, out catre acvariu si out-ul pompei 9/12 - am folosit un convertor 9/12 ->16/22 pe linie .Am ales 5m plus tub din mai multe motive. Trebuia sa am destul tub sa pot aranja reactoarele comod in spatele mobilierului de acvariu. Pe langa asta avand in vedere ca obiectivul meu e un debit cat mai mic , ideal < 50l/h am adaugat mai mult tub ca sa se micsoreze debitul si mai mult , mai ales dupa ce pe peretii tubului se depoziteaza alge. Nu am testat inca debitul real ,o sa l testez intr-o luna.

-Media - Aici initial am vrut sa merg pe Seachem Denitrate dar am avut probleme mari sa cumpar denitrate 2L (care e si cel mai cost effective). Am asteptat 1luna la mai multi comercianti sa-mi aduca comanda dar degeaba. Pana la urma am mers pe 1 reactor plin cu JBL Micromec (primul pe linie) iar cel de-al doilea plin de JBL BioNitraEx. Ambele medii sunt usor consumabile , se recomanda schimbarea lor dupa 12/18 luni (mai ales BioNitraEx care se consuma incet) dar cred ca merg si 24 luni.


In doua saptamani o sa fac un schimb de apa de 40% dupa care la 24h o sa masor nitratii .Daca dupa alte 2 saptamani nivelul nitratilor se mentine sau scade consider ca functioneaza.
um02122
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 12/12/2013 23:41:44
Messages: 4731
Location: Berks
IP:
Offline

BioNitratEx merge sigur in reducerea nitratilor in apa sarata.
Din pacate au facut o schimbare radicala de la pungutele cu biopellets spre niste bile din material similar biopellets NP. Nu stiu daca reduce si nitratii si fosfatii in formularea noua. Sau daca functioneaza, dar le-am semanat prin toate acvariile mele, in sump sau in filtru.

___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
Deliabiba
Member

Joined: 15/12/2017 17:53:13
Messages: 152
Location: Maidstone, UK
IP:
Offline

Una din problemele mele este: daca nu schimbi apa periodic nu incepi sa ai o incarcatura bacteriologica foarte mare care o sa duca la boli ? intreb si eu? ca am incercat varianta in care schimbam foarte rar apa dar din pacate au cam crapat o gramada de pesti datorita infectilor bacteriene. solutia ar fi un UV - dar atunci omori fertilizarea din apa...
scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/11/2011 22:13:12
Messages: 3090
Location: Bucuresti Drumul Taberei
IP:
Offline

Deliabiba wrote:Una din problemele mele este: daca nu schimbi apa periodic nu incepi sa ai o incarcatura bacteriologica foarte mare care o sa duca la boli ? intreb si eu? ca am incercat varianta in care schimbam foarte rar apa dar din pacate au cam crapat o gramada de pesti datorita infectilor bacteriene. solutia ar fi un UV - dar atunci omori fertilizarea din apa...


asta depinde foarte mult de cate si ce plante ai in acvariu si de numarul pestilor raportat la acvariu. De echilibru in general

armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram
[Yahoo!]
Masterblaster
Member
[Avatar]

Joined: 10/03/2018 06:56:05
Messages: 117
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Deliabiba wrote:Una din problemele mele este: daca nu schimbi apa periodic nu incepi sa ai o incarcatura bacteriologica foarte mare care o sa duca la boli ? intreb si eu? ca am incercat varianta in care schimbam foarte rar apa dar din pacate au cam crapat o gramada de pesti datorita infectilor bacteriene. solutia ar fi un UV - dar atunci omori fertilizarea din apa...


Din ce am citit apa mai trebuie schimbata no matter what din cand in cand. Nitratii sunt de obicei prima problema care apare pt pesti daca nu se schimba apa dar incet se aduna si alte lucruri - fosfatii cresc plus ca pestii elimina in apa substante care le inhiba cresterea - daca nu se face schimb de apa multa vreme cresterea pestilor va ajunge sa fie inhibata serios. Ce pot sa ti spun e ca pe un test de nitrati nivel optim e si la 40 ppm dar multi pesti tropicali nu prospera in apa cu un nivel asa mare de nitrati ..nu mai vorbesc de breeding sau cazul pestilor f tineri. Din punctul meu de vedere un nivel de NO3 optim e sub 15 ppm. In principal asta e obiectivul meu pentru ca am bioload mare (o gramada de pesti) plus ca unii nu sunt foarte competitivi cand vine vorba de hranire asa ca hranesc un pic mai mult. De asemenea nu m-ar deranja daca as ajunge sa fac schimb de apa o data pe luna dar cand as face asta tot as schimba 60% in decursul a 3 zile (20% per day).

Legat de ce ai spus tu ,e foarte greu sa spui cu certitudine f mare care e problema cu pestii. In primul rand trebuie sa poti testa apa pentru parametri majori( nitrati /nitriti amoniu /ph /oxigen/duritate ) Dupa vine temperatura si particularitatile speciilor pe care le ai , de ex unele au nevoie de flow mai puternic , altele deloc. Sunt multi potentiali factori de stres, poate e un peste agresiv , poate sunt hraniti mult prea mult(de obicei asta se vede cand nu mai mentin pozitia perfecta in apa , inoata putin pe lateral).Ce mananca poate sa fie o problema pentru ca e diferit de ce au nevoie ...asta mi se pare o problema f comuna. Alt factor de stres poate sa fie schimbarea unei cantitati prea mari de apa intr-o zi sau cu diferenta f mare de temperatura.Eu personal nu cred in imbolnavire asa din neant , de obicei pestii chinuiti cad prada bolilor.
Deliabiba
Member

Joined: 15/12/2017 17:53:13
Messages: 152
Location: Maidstone, UK
IP:
Offline

Eu aveam, inca mai am prea multi pesti in acvariu (urmeaza sa scap saptamana asta de 32-30 dintre ei vre-o 15 scalari cam de 5-7cm restu tot felul de amestecaturi) si asa o sa fie un pic prea mult. aveam peste 100 de pesti la un moment si NO3 era tot timpul undeva la 2.5ppm asta in ciuda faptului ca adaugam zilnic 3.5ppm. reducerea NO2 se facea in filtrul extern fara nici o problema asta datorita faprului ca aveam foarte mult material filtrant si debitul restrictionat la iesirea din filtru.
filtru Eheim pro4+ 600, de jos in sus: 1- biomech, 2 - biomech + substart pro, 3 substrat pro, 4 fluval biomax - toate sertarele pline ras iar pe iesirea din filtru aveam reactorul co2 care avea intrarea de 12/16: deci aveam o reductie din 16/22 la 12/16 apa trecand prin filtru cu o viteza mai mica avand timp pt bacterile anaerobe sa foloseasca NO3

- acum am mai golit din materialele filtrante si am eliminat reactorul co2 de pe iesire.
- NO3 este undeva intre 15-20ppm, variaza in functie de cate schimburi fac de apa pe saptamana
- momentan fac 3-5 schimburi pe saptamana intre 7% - 15% pe schimb - depinde cat timp am la dispoizitie asta pana ce o sa imi termin preectul cu schimbatorul automat - si atunci nu mai conteaza daca am sau nu timp. momentan deschid un robinet si merge singur - dar tre sa-mi aduc aminte sa il si inchid. Acum 2 saptamani am uitat sa il inchid si am inundat casa.. noroc ca a curs apa pe priza si a sarit siguranta si a oprit pompa care alimenteaza acvariu
um02122
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 12/12/2013 23:41:44
Messages: 4731
Location: Berks
IP:
Offline

Deliabiba wrote:Una din problemele mele este: daca nu schimbi apa periodic nu incepi sa ai o incarcatura bacteriologica foarte mare care o sa duca la boli ? intreb si eu? ca am incercat varianta in care schimbam foarte rar apa dar din pacate au cam crapat o gramada de pesti datorita infectilor bacteriene. solutia ar fi un UV - dar atunci omori fertilizarea din apa...


La filtrarea biologica adaugi doua lucruri: un mediu filtrant care sa ofere o suprafata de colonizare cu bacterii si o sursa de carbon, ca sa le hranesti. Iar bacteriile isi iau din apa N si P, din amoniac si fosfati.

La marine, exista protein skimmerul care efectiv indeparteaza bacteriile libere din apa dupa ce acestea au consumat nutrienti (grosul bacteriilor ramane in mediul de filtrare, nu liber prin apa). Nu poti folosi reactoare de pellete sau dozat direct de sursa de carbon (votka sau nopox) fara un protein skimmer.

Un UV ar omori bacteriile din apa, dar asta ar duce la intoarcerea nutrientilor in apa acvariului.

Intrebarea e: care e metoda optima de export a nutrientilor? La apa sarata e protein skimmer. La apa dulce ramane schimbul de apa.

Acum daca ne intoarcem la ciclul N din acvariu, odata ce NH3 -> NO2 -> NO3, urmeaza un schimb de apa care reduce proportional NO3 din apa (50% schimb injumatateste nitratii). Denitrificarea mediata bacterian (proces anaerob) transforma NO3 in N2 si O2. Cam aici cred ca e rolul Bionitratex, care e o sursa foarte inceata de carbon.

La Bionitratex care era in punga de pasla exista o limitare a debitului prin punga de pasla care asigura un mediu anaerob. Nu stiu principiul la bilele din formularea actuala. La mine sunt de minim 3 luni si nu par mai mici / consumate.

[Thumb - shopping.jpeg]

[Thumb - image-12014360-0-1487007379000.jpg]

This message was edited 1 time. Last update was at 17/12/2018 07:15:09


___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
Masterblaster
Member
[Avatar]

Joined: 10/03/2018 06:56:05
Messages: 117
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Si la apa dulce exista solutii de filtrare biologica foarte eficiente , treaba e ca apa dulce e aproape free plus ca animalele de apa dulce sunt si mai rezistente la schimbare decat cele marine. Un protein skimmer merge fara probleme si la un acvariu de apa dulce. Mie cea mai eficienta metoda de a avea apa dulce foarte curata mi se pare o filtrare biologica cat mai completa:

o gramada de plante care cresc - in felul asta o gramada de compusi chimici care se acumuleaza in acvariu sunt diminuati
filtrarea bacteriana care include denitrificare - NH3->NO2 -> NO3 -> N + SO4
indirect circulatia apei in acvariu si o buna oxigenare
adrian09
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 01/09/2016 16:23:02
Messages: 2348
Location: Paris
IP:
Offline

din cate am citit,pentru un nitrate reactor,se pare ca cantitatea mediilor filtrante (medii filtrante care avantajeaza filtrarea anaeroba)trebuie sa fie cat mai mare si debitul de apa care trece prin reactor sa fie cat mai mic.
reducerea debitului ,CRED ca una din solutii ar fii functionarea intrerupta a pompei reactorului adica ex:
o pompa de 600 l/h
functionare 10 sec/min : 5 sec functioneaza si 25 sec oprita (5-25-5-25)
10 sec/ min = 1,6 l x 60 min = 96 l/h
intrebarea este daca sau cat va rezista pompa in acest regim de lucru

acum intrebarea de baza

Este o limita minima de timp pentru ca apa sa treaca prin reactor ?
sau care sunt criteriile dupa care putem calcula debitul pompei pentru reactor?

pentru ca ,cu cat e mai mare filtrul, cu atat si cantitatea mediilor filtrante, cat si cantitatea de apa care trece prin el este marita.
un sump cu 70l plin cu bio anaerob, o pompa de 600 l/h, are nevoie de 5min pentru a schimba apa din zona de filtrare

daca spun prostii imi cer suze

This message was edited 1 time. Last update was at 23/07/2019 13:13:55


Ai grija ce iti doresti ca s-ar putea sa se intimple
[Email]
 
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com