[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Ajutor acvariu nou Betta  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
adriancuc
Junior member

Joined: 14/10/2018 16:56:08
Messages: 5
Location: Brad, Hunedoara
IP:
Offline

Bun?. Din ianuarie anul acesta am un Betta frumos si jucaus pe care l-am tinut intr-un bol de 3 litri pana acum. Totus a fost ok pana cand a venit frigul, adica de vreo 2 saptamani. Avem cam 18 grade in casa si pestisorul e cam bleg, sta ascuns in plante mai tot timpul si jese doar cand il provoc sau cand ii dau sa manance. Am observat ca e activ cand pun aeroterma in camera si se incalzeste la 22-23 de grade.

Am decis sa cumpar astazi un acvariu mai mare, cu filtru, incalzitor si lampa. Acvariul pe care l-am ales la recomandarea celor de la petshop e un Hopar LA-238 de 10 litri. Acvariul are filtru inclus si lampa incluse, incalzitorul l-am cumparat separat, Resun RH9000 25w(cel mai mic pe care il aveau). Vreau sa incep sa il pregatesc dar ma cam bate, sunt incepator, sorry. Pompa cu care a venit e Hopar H-250 si nu stiu cat sa o bag in apa. Addica pun apa pana la fir, peste el sau mai jos? Mi-e frica sa nu curentez cumva pestele(scuze daca e o tampenie, dar mai bine intreb decat sa imi para rau mai tarziu).

Imi puteti da niste sfaturi va rog?

Multumesc!

image
image
Cozmastie
Senior member
[Avatar]

Joined: 09/09/2017 20:04:36
Messages: 570
Location: Floresti Jud Cluj
IP:
Offline

Bine ai venit,citeste despre ciclarea acvariului,ciclul azotului,iluminare si filtrare.Pune filtrul in asa fel incat sa valureasca apa ca sa o oxigeneze.Vei avea nevoie de pietris/substrat-NU COLORAT,CI CAT MAI NATURAL.Niste plante REALE,eu iti recomand echinodorus bleheri,anubias,microsorum,si ceva de tip fern,java fern.Aceste plante sunt usor de intretinut,adica nu necesita lumina multa,co2 sau fertilizanti.Din cate stiu lui betta ii place apa la 26-29 de grade,cu cat e mai mare temperatura,cu atat metabolismul ii va fi mai accelerat si viata mai scurta(nu ti fa griji,nu i se va scurta dramatic).vei avea nevoie si de o solutie pt a scoate clorul din apa,cred ca ai deja.Pune ti locatia la profil,poate te mai ajuta vreun coleg din zona ta.


image
adriancuc
Junior member

Joined: 14/10/2018 16:56:08
Messages: 5
Location: Brad, Hunedoara
IP:
Offline

Multumesc pentru raspuns
Ma pregateam pentru cicalre si nu stiu cata apa trebuie sa pun. Intentionez sa pastrez climatul, nisipul existent in bolul actual cu care nu am avut probleme si pestelui i-a mers bine. Voi pune ceva mai multe plante pentru ca e mai mare volumul si nu intentionez sa bag alti pesti cu el in acvariu.

Ce vreau eu sa stiu in principal este daca sa bag apa pana la marginea filtrului, adica deasupra locului de unde incepe cablul de curent sau sa mentin apa sub acel nivel. Am pus in primul post pozele cu acvariul gol.
Cozmastie
Senior member
[Avatar]

Joined: 09/09/2017 20:04:36
Messages: 570
Location: Floresti Jud Cluj
IP:
Offline

filtrele sunt facute sa reziste la apa,poti pune apa pana peste cablu,eu zic sa mai lasi 2-3 cm fara apa in acvariu,si sa pui filtrul sa valureasca apa,nu prea tare ca iti va stropi tot in jur.iti va mai trebui nisip,de la 3 la 10l e cale lunga,eu zic sa iei ceva pietris totusi,plantele nu se dezvolta bine in nisip-le 'sufoca'radacinile,ia un pietris cu o granulatie medie spre mica 0.5cm ar fi ok-5mm.Totusi,tu ai filtru sau pompa,nu mi dau seama,nu am mai vazut ceva de genul asta pana acum.

This message was edited 1 time. Last update was at 14/10/2018 18:23:49



image
MSI
Senior member
[Avatar]

Joined: 27/12/2017 20:20:12
Messages: 767
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Salut,

O idee foarte buna sa faci un upgrade pentru Betta-ul tau.

1. Sunt aproape sigur ca poti pune apa peste nivelul firului (pana sus) - ajuta o poza vazuta de sus in acvariu, sa ne dam seama care este circuitul apei - eu intuiesc ca este o tava in partea de sus pe unde se circula apa peste un burete si revine in acvariu. Sunt convins ca este proiectat sa stea submers complet acest filtru.

2. Un bazin nou va avea un nou proces de ciclare - iti recomand sa studiez un pic fenomenul "Ciclul azotului - in acvaristica" - la momentul acesta daca situatia impune sa transferi pestele direct in acest acvariu este indicat sa preiei din acvariul existent atat apa cat si nisip, pietre, plante, tot ce se afla acolo, fiind deja colonizate cu bacteriile benefice (bacterii care fac ciclarea).
(cel mai bun sfat este sa pui apa in acvariu si 30 de zile sa nu pui pestele, sa lasi acvariul sa-si faca ciclul complet, doar se va pune cate putina mancare cat sa creezi amoniac in acvariu pentru a intretine ciclarea - intuiesc ca nu exista aceasta posibilitate si se vrea pestele mutat cat mai repede)
(daca se face un transfer direct si cu foarte putin material din acvariul existent, sa te pregatesti sa schimbi apa odata la cateva zile, pana trece prima luna)

3. Sfaturi generale:
- decor cat mai natural (nisip natural, pietre, plante)
- cat mai putina lumina (cand nu se uita nimeni la acvariu, lumina nu este necesara, iti provoaca doar alge)
- A se evita pozitionarea acvariului in dreptul ferestrei, acesta nu trebuie expus in mod direct la lumina pentru preventia algelor.
- Schimba de apa de 20-30% saptamanal
- Apa se lasa 24h in sticla fara capac, pentru a elimina clorul, mai apoi se pune in acvariu.
- Substantele de orice fel de la pet-shop sunt contraindicate (ma refer in special la cele pentru "apa cristal" "reducere nitrati" sau mai stiu eu ce, chiar si cele pentru clor - metoda cu apa lasata 24h ore este cea mai potrivita pentru asta)
- A se cumpara de la pet-shop acel futun cu pompa manuala pentru schimbul de apa (10-15lei), te ajuta sa cureti foarte usor substratul, sa-l "aspiri".
- Nu se hraneste in exces, in cazul tau fiind un singur peste, poti sa-l urmaesti si sa-i dai exact cat mananca ( 1-2-3 pelete mici) ), mancarea nu trebuie data in exces si in mod clar daca ramane mancare pe substrat, nu este de bine.

MSI Reef
adriancuc
Junior member

Joined: 14/10/2018 16:56:08
Messages: 5
Location: Brad, Hunedoara
IP:
Offline

Multumesc pentru raspuns.

Apa am tinut-o in sticle cate 5-6 zile, fara substante. Asa am schimbat-o mereu, apa aceea din sticla intentionez sa o folosesc. As vrea sa il mut in 2-3 zile, stiu ca nu e ideal dar simt ca il chinui in frig acum si nu vreau sa il pierd. Chiar daca trebuie sa ii schimb apa mai des nu e problema, asa voi proceda probabil. Oricum voi sta cu ochii pe el. Nu am luat substante de la pet shop, in afara de mancare pentru ca am avut o experienta proasta cu alt betta dupa recomandarile celor de acolo inainte si mi-a murit pestele dupa o luna. Acesta are deja 9 luni de cand e la mine si i-a fost bine.

Multumesc pentru sfaturi, am sa revin dupa ce completez operatia cu ceva poze. In the meanti.e meet "Vasile"

image
Cozmastie
Senior member
[Avatar]

Joined: 09/09/2017 20:04:36
Messages: 570
Location: Floresti Jud Cluj
IP:
Offline

Foarte frumos pestisorul!Sa ai grija de el.Eu l as pune in acvariu dupa o zi doua si tot la doua zile as schimba cate 3 litri de apa,nu ai mult de lucru,eu totusi as cumpara o solutie de scos clorul din apa,chiar si de la petshop,nu au cu ce sa te fraiereasca,le zici de ce ai nevoie,as mai cumpara niste culturi de bacterii,eu nu am gasit la petshop,in 2 locuri si fara sa vreau am luat filter medium,deci ai grija

This message was edited 1 time. Last update was at 14/10/2018 20:30:46



image
adriancuc
Junior member

Joined: 14/10/2018 16:56:08
Messages: 5
Location: Brad, Hunedoara
IP:
Offline

Revin cu un update si noi mici nelamuriri

Pestisorul are 36 de ore de cand e in noul acvariu, nu prea pare sa ii placa pompa, e agitat cand e pornita si pare sa il traga inspre ea, da din greu din aripioare sa se departeze de ea. O las oprita cand sunt la lucru, o pornesc dupamasa cand vin acasa si o las pana seara. E ok asa?

Se pare ca si-a si franjurat putin varful cozii, sper sa fie de la filtru, incalzitor, ceva pentru ca atunci cand pompa e oprita sta mai mereu pe langa ea sau pe langa incalzitor. Pun o poza si va rog sa-mi spuneti daca credeti ca e altceva.

image

Sa schimb azi parte din apa sau sa mai las pana maine? Si la schimbat oare cum procedez? Nu am pompa / furtun, nu am cumparat pt ca nu am stiut cand am luat acvariul si nu am petshop in oras. Pot ajunge doar sambata la un petshop.

Multumesc de sfaturi.
adrian09
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 01/09/2016 16:23:02
Messages: 2348
Location: Paris
IP:
Offline

in primul rand pompa... filtrul nu trebuieste oprit iar daca e tras defiltru cum spui tu inseamna ca ai curet mare de apa .Vewi daca ai reglaj la pompa de la filtru si redu debitul de acolo
cind ai transferat pestele in bazinul nou ,cum ai facut,i-ai facut aclimatizare?
temperatura apeidin bazin a fost aproximativ egala cu cea din bazinul vechi?
ce temperatura ai in noul bazin si la cat timp schimbi apa ?

This message was edited 1 time. Last update was at 17/10/2018 17:50:53


Ai grija ce iti doresti ca s-ar putea sa se intimple
[Email]
adriancuc
Junior member

Joined: 14/10/2018 16:56:08
Messages: 5
Location: Brad, Hunedoara
IP:
Offline

Multumesc pentru raspuns. Nu am reglare la filtru, a venit cu acvariul, trage apa de jos, o arunca pe un fel de burete sus si o baga inapoi.

Cam 24 de ore am lasat apa inainte sa il bag, motivul e temperatura scazuta in care syatea inainte(vezi in primul post). Inainte era la 18 grade, am pus la 24 in acesta, la mai mult nu a stat niciodata. In plina vara 24 de grade am avut max in camera si nu a stat cu bolul vechi in soare sau aproape de geam.

In bol schombam apa la saptamana(toata). Acum vreau sa schimb 3 litri, e prima schimbare, am apa in sticla pregatita cum era pentru bol, la temperatura camerei, adica 18-19 grade.
adrian09
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 01/09/2016 16:23:02
Messages: 2348
Location: Paris
IP:
Offline

deci .. nu i-ai facut aclimatizare cand ai luat pestele din bol so l-ai pus in bazin,nu ai bazinul ciclat si ai curenti mari in bazin
1-schimba filtru, ala e ceva de genul .. hai sa ai dam ceva la bazin... sunt multe modele de filtre interioare care pot fii putin modificate sa puiin ele si filtrare bio .. si nu o sa ai asa curent de apa in bazin
2- schimburi de apa la 2 zile cite 30% din volumul bazinului,minim 30%,dar cu mare atentie.Apa statuta cel putin 24 h la declorinat, intr-un recipient cu gura mai largasi forte mare grija la temperatura apei care o bagi in bazin,adica sa fie cam la aceeasi temperatura.Betanului nu ai plac schimbarile bruste de temperatura si nici curentii mari
Deci n situatia in care esti acum, nimeni nu poate sa iti garanteze ca pestisorul tau v-a trai .. adfica v-a trece peste perioada de ciclare sau nu
cum am spus .. obligatoriu schimburile de apa cu atentie la temperatura si sa nu faci valuri prea mari.. ii place apa linistita

Ai grija ce iti doresti ca s-ar putea sa se intimple
[Email]
Cozmastie
Senior member
[Avatar]

Joined: 09/09/2017 20:04:36
Messages: 570
Location: Floresti Jud Cluj
IP:
Offline

Eu am avut un guppy care a trecut peste ciclare,daca ia un filtru in care sa puna si ceva medii biologice,adauga bacterii si face scchimb de apa regulat,va fi bine.


image
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com