[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Cauze de moarte ''subita'' la crevetii de apa dulce  XML
Forum Index » Nevertebrate de apa dulce
Author Message
Intros
Senior member
[Avatar]

Joined: 25/02/2004 00:00:07
Messages: 823
Location: Bucuresti Titan
IP:
Offline

Desi s-a mai atins uneori acest punct, m-am gandit ca o revedere nu ar strica, dupa ce am citit si eu ce am putut incerc sa va scriu aici o scurta sinteza, sper eu utila.
Crevetii sunt mai sensibili decat pestii la orice schimbari ale mediului in care traiesc, din acest motiv trebuie sa stim ca in acvariul in care ii tinem am asigurat conditiile minime pentru supravietuirea si de cate ori e posibil, reproducerea (vorbesc mai ales despre red cherry) acestora.
Cam care ar fi aceste conditii :
Volumul minim al acvariului ar fi de 30-40 litri, aparent nu exista unul maxim, dar daca crestem creveti de talie mica intr-un bazin “shrimp only”, peste 100 litri nu prea are rost, pentru ca nu prea ii mai vedem.
Bazinul trebuie obligatoriu sa fie ciclat, stabil, cu valori zero pentru amoniac, nitriti si valori cat mai mici pentru nitrati (pana in 10mg/l este absolut destul si pentru plante, dar sub 5mg/l ar fi pentru ei si mai bine).
Atentie la pestii cu care (daca tineti neaparat) ii asociati, cea mai buna varianta – repet ce am spus si cu alte ocazii - fiind bazinul dedicat, doar pentru creveti. Ar merge se pare asociati cu otto (la noi nu gasiti inca), eventual ancistrus, guppy (desi masculul meu fugarea si ciocanea RCS juvenili toata ziua, pana l-am mutat in acvariul mare), unele forme pitice de Rasbora si unele characide mici, dar, nu exista totusi garantii ca puii nu vor fi mancati, iar crevetii juvenili atacati si stresati de acestia.
Filtrarea este preferabil sa fie lenta, cu filtru ”pasiv” cu burete. Schimbarea de apa saptamanala sau la nevoie de 2 ori pe saptamana, in total 30% -maxim 40%, (dar cel mult 20% odata) pentru a nu produce schimbari brutale ale parametrilor apei (pH, temperatura, etc).
Pentru ca tot a venit vorba de aceasta din urma, temperatura optima, mai ales pentru reproducere, ar fi de 21-26 grade (ai meu au luat-o din loc abia dupa ce s-a racorit), iar pH-ul variaza in functie de specie, dar in general unul neutru sau f usor alcalin (7,2-7,4) ar fi preferat. Daca folosim CO2 evident ca pH-ul ajunge si acid, pana la 6,5 fiind suportat (dar nu preferat), cu conditia sa nu scada brutal (atentie la sistemele DIY cu drojdie, in acvarii mici, macar folositi sisteme colorimetrice de monitorizare a concentratiei de CO2).
Referitor la plantele din acvariul nostru cu creveti : ar trebui sa nu lipseasca mari cantitati de Java moss (Vesicularia dubyana) sau echivalenti, Riccia fluitans, bile de Cladophora aegagropila (in acestea crevetii se ascund, depun si eclozeaza pui, se hranesc cu microflora bacteriana si microalgele ce se dezvolta in acest tip de vegetatie.
Este bine sa fie un acvariu foarte des plantat, o adevarata jungla ? Desi candva se credea ca da, astazi se spune ca nu, din mai multe motive – cel mai banal este ca nu ii mai vedem, dar mai important, peste o anumita limita, excesul de plante inhiba cum se stie algele (OK, nu e rau daca vorbim de macroalge, dar microalgele, sunt hrana de baza a crevetilor), dar si microflora de care vorbeam, ambele fiind hrana de baza mai ales a puilor de creveti. Mai mult de atat, asa cum am spus mai demult intr-un post, plantele folosesc (unele chiar preferential) si amoniacul ca sursa de azot, folosind molibdenul ca microelement catalizator al acestui proces (de aici prezenta molibdenului in unele solutii de fertilizare, de aici reducerea algelor odata cu cresterea masei de plante din acvariu, amoniacul fiind puteric algogen, dar tot de aici si prezenta intr-un fertilizant Seachem daca nu ma insel, a unei forme “legate”, nonalgogene, de amoniac alaturi de clasicul nitrat de potasiu, ca sursa de azot).
Care e problema deci cu plantele multe ? Ei bine, masa exagerata de plante duce la consumul rapid de amoniac, inainte ca acesta sa fie utilizat si transformat in nitriti si apoi nitrati de catre flora bacterian din ciclul azotului. Cu timpul aceste bacterii se reduc masiv la numar, iar la prima “cosire” masiva a plantelor – boom! - un spike de amoniac si crevetii nostri morti unul dupa altul… Deci nu eliminati mai mult de un sfert din masa de plante la replantari, etc si schimbati o parte din apa inainte si a doua zi.
In final haideti sa enumeram deci care ar fi cauzele de moarte aparent subita a crevetilor din acvarii :
1.Stress la transport / import, la instalarea in noul acvariu, sau prin hartuirea continua de catre pesti (daca nu chiar moarte directa daca sunt atacati violent).
2.Temperaturi neadecvate (mai riscant vara, la peste 30 grade deja apar decese).
3.Parametri apei din acvariu neadecvati – pH sub 6, prezenta de amoniac, nitriti, valori mari de nitrati.
4.Modificare brutala a parametrilor apei, chiar daca in limite aparent normale (ex cadere de pH de la 7,5 la 6,6).
5.Schimbare de apa cu o apa continand clor, sau mai rau cloramina pentru dezinfectie (care nu prea dispare la “imbatranirea apei”), sau prezenta in apa de metale grele. Atentie pentru cei ce nu stiu – folosirea de algicide cu cupru, nu prea va scapa de alge, dar de creveti va scapa sigur !!! Deci la schimbarea de apa tratati apa cu solutii tip Aqua safe Tetra sau echivalenti petru a neutraliza clorul, cloramina, sau (poate) si metalele grele din apa. Exista opinii ca apa din conducta de apa calda ar avea sanse sa fie mai bogata in astfel de metale grele, deci ar fi de evitat.
6.Nu hraniti masiv crevetii, doar cat mananca in 5-10 minute, se poate da mancare si la 2-3 zile daca aveti ceva alge fine in acvariu.
7.Orice plante noi, mai ales din surse incerte trebuie bine spalate inainte de a fi introduse in acvariu. Daca au fost crescute emers, exista (repet plante din surse nesigure) (ne) sansa sa fie si erbicidate, cele mai mici cantitati de astfel de toxine pot sa omoare toti crevetii.
8.Atentie la medicatia pestilor pusa direct in acvariu – pentru creveti poate fi fatala.
9.Eliminarea masiva de plante din acvariu poate duce la decese – prin mecanismul explicat mai sus.
Sa va povestesc din ''experienta personala'' cum am reusit sa-mi omor toti crevetii (red cherry) in acvariul de 220 litri. Atunci nu am inteles ce s-a intamplat. Acum... Ei bine cumparasem vreo 10 bucati de la pet-shop-ul din spatele magazinului Unirea. I-am introdus cu acliatizare, progresiva, au zburdat, mancau, fara pierderi in prima saptamana. Apoi schimbarea de apa – 30%, cu furtunul pus in acvariu, direct de la robinet, vreo 70 litri apa amestec de pe teava de apa calda si apa rece sa fie la 26-28 grade ca atat aveam atunci in acvariu. Apa din furtun era deversata in acvariu (ca sa nu faca gaura in substrat) pe busteanul cu scorburi si Java moss plus Anubias nana (exact unde se cam ascundeau si isi facusera cartierul general crevetii). Inainte de a pune apa in apa ramasa in acvariu dizolvam cantitatea estimata de Aqua safe necesara schimbului, dar apa noua venea cum vedeti direct ''in capul'' crevetilor direct de pe teava, la parametrii de acolo (in acvariu pH 6,67 cu controller-ul , in jetul de apa 7,6 si clorul de rigoare)... Nu imi mureau pe loc, dar in fiecare saptamana 1-2 mai putin la numar. Concluziile le trageti voi.
Acum reversul medaliei – in acvariul mic, doar 30 litri, doar creveti, schimare cu apa pregatita in prealabil cu Aquasafe, max 20%. Rezultatul -in imaginile ce urmeaza din acvariul meu de 30 litri, actual dedicat crevetilor, imagini care sper sa fie un final vesel la o tema trista, dar necesara. Din pacate pentru a nu tulbura apa, nu am putut sterge geamul pana la nisip si aparatul meu foto ( desi nu chiar primitiv, un ”point and shoot” totusi, nu un DSLR) a focalizat pe filmul de green spot alge de pe geam, imaginile fiind usor neclare. Sper totusi sa va amuze…

image

image

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.
Alex
Administrator
[Avatar]

Joined: 28/07/2004 22:32:30
Messages: 4189
Location: Bucur-Obor
IP:
Offline

Mi-a placut poza ...si am zis sa-ti duc jocul mai departe.
Cu ani de zile in urma se pare ca Dida Dragan a fost abordata la modul asta. Madam Dida mare scula pe vremea aia ar fi spus...


image

Acum nu stiu cat de reala e faza , dar ca o recompensa la cat ai tastat eu zic ca tot o meritai ...mai ales ca banuiesc ca femela aia era satula la cat de plina de oua era

SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI
Marti
Senior member
[Avatar]

Joined: 20/01/2003 00:18:03
Messages: 763
Location: Bucuresti/Crangasi
IP:
Offline

bravo intros. pretioase informatii.
[WWW]
Adib
Junior member
[Avatar]

Joined: 08/12/2011 11:15:22
Messages: 42
Location: Brasov
IP:
Offline

Salutare Intros

Multumim pentru pretioasele informatii despre micile nevertebrate
Am si eu 2 nelamuriri:

1. Cat timp trbuie lasata "caroseria" crevetei in apa dupa ce acesta a scpat de ea "pana va intra in degradare" si nu va mai contine calciu necesar refacerii uneia noi. (stiu ca este consumata de creveti)

2. am un puisor de creveata de 2 saptamani si imi este frica sa il bag in acvariu, stapanii acvariului ... neonii am impresia ca il vor confunda cu o artemia si nu am chef de suprize , dupa cat timp sa il bag in gasca ?

Bafta si ape cristaline .

This message was edited 1 time. Last update was at 04/01/2012 12:35:15

[Yahoo!]
petrutz2003
Senior member
[Avatar]

Joined: 09/10/2007 13:07:59
Messages: 730
Location: Roman / UK
IP:
Offline

1. poti sa lasi exoscheletul in apa, nu deranjeaza, nu afecteaza (daca ai 100 creveti si toti naparlesc ... ce faci ? cu penseta ?) - daca nu-ti place cum arata cand sifonezi substratul tragi si "caroseria" , am vazut ca ai in ciclare acvariul, crevetii sunt sensibili in timpul ciclarii
2. Niciodata neonii nu mi-au atacat crevetii, mai degraba guppy. Daca ai ceva plante si mai ales moss pt creveti nu ar trebui sa-ti faci probleme

https://youtube.com/@walstadmethodstepbystep?sub_confirmation=1
Adib
Junior member
[Avatar]

Joined: 08/12/2011 11:15:22
Messages: 42
Location: Brasov
IP:
Offline

Hello

Esti a doua persoana de pe forum care imi spune ca ciclarea este in curs de derulare ?
Deja este ceva ciudat ... poti sa imi spui de unde ai ajuns la aceasta concluzie ?

Multumesc mult pt informatii
[Yahoo!]
petrutz2003
Senior member
[Avatar]

Joined: 09/10/2007 13:07:59
Messages: 730
Location: Roman / UK
IP:
Offline

din cauza apei, apa albicioasa este o etapa premergatoare ciclarii
mai multe informatii le poti gasi tot aici pe forum, se cheama ciclul azotului

https://youtube.com/@walstadmethodstepbystep?sub_confirmation=1
Adib
Junior member
[Avatar]

Joined: 08/12/2011 11:15:22
Messages: 42
Location: Brasov
IP:
Offline

Am crezut ca am trecut de stadiu de ciclare
Acvariu are deja 4 saptamani de cand a fost bagata apa in el ..., acum o saptamana au fost schimbati primi 15 % din cantitatea acvariului :

http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17802.page

In prezentarea mea de pe forum am foto cu bazinul in ciclare.
[Yahoo!]
 
Forum Index » Nevertebrate de apa dulce
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com