[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Start bazin 500 litri  XML
Forum Index » Bazine mari
Author Message
dimidragos
Junior member
[Avatar]

Joined: 05/11/2017 21:51:35
Messages: 72
Location: Ålesund, Norvegia
IP:
Offline

Salut, desi am inceput primul bazin cu apa sarata (150l) acum ceva mai bine de o luna nu m-am mai putut abtine si trec deja la ceva mai mare, mult mai mare. 490 litri + 90 sump dimensiuni 100x70x70 optiwhite. Stiu ca pot exista pareri contra despre dimensiuni dar este practic ce mi am dorit, cu avantajele si dezavantajele aferente pt ca nimic nu e perfect.

Ca si hardware voi folosii:

Aquatronica computer sistem- PH x2 - Redox - Salt - Temp x2 - Nivel apa x2 - senzor de siguranta - pompa dozaj (NF 509) - SMS - Powerbar x4
4 xTunze 6095 controlate de aquatronica
2x Tunze nano stream 6045
Retur din sump Deltec HLP 4040
Skimmer Deltec TC2060 (cu pompa de la TC 2560)
Deltec NF 509
Deltec FR 509 x 2 (Rowaphos si Carbune)
Deltec UV 20W
Deltec KM 500
Deltec PF 601,
CO2 2kg. cu ventil magnetic.
Tunze osmolator 3155
Sander Ozon 25mg
Aqua Medic Hydrocarbonatfilter HR 400
Ceva pompe mai mici pt reactoare

Pentru lumina am trei variante Maxpect razor 420R, AI Vega, sau ATI 6x 24 pe care o folosesc acum si care sunt sigur ca are o foarte buna penetrare a apei chiar si pe 70 cm.
Nu stiu cum o sa acopere insa cei 100 de cm dar am sa vad ulterior

Problema mea pleaca de la ciclarea acvariului. Primul acvariu l am cumparat deja ciclat si l am mutat cu apa nisip, pietre etc la mine. Deci e primul acvariu pe care il ciclez Nu stiu daca sa folosec piatra vie sau piatra uscata. Cand ma refer la piatra vie nu ma refer la cea cumparata de la un magazin pentru ca pretul aici este imens undeva la 17eu pe kg ci am ocazia sa cumpar 30-40 de kg de la un alt acvarist. Evident imi doresc sa vad acvariul ciclat cat mai repede dar iau in calcul faptul ca exista sansa sa ma trezesc cu organisme nedorite in acvariu...Deci nu stiu ce sa fac....Am inteles ca ciclarea cu piatra uscata/moarta poate dura si 6 luni...
Cata piatra imi recomandati la acest volum?
O alta nedumerire e daca sa folosec biomedia (Seachem Matrix)de la inceput sau ma rezum numai la media creeata in piatra vie?
Am sa pornesc in mod clar sistemul numai cu skimmer ul (nu stiu daca sa folosec ozonulde la inceput) si cu recircularea apei in sump. Ma intreb la cat timp pot sa adaug reactorul de denitrificare, la sfarsitul ciclului cund nitratii s au redus in mod natural sau pot sa ajut ciclul cu un reactor de denitrificare??
Acelasi lucru despre alge pentru ca vreau sa am un refugiu mic cu Chaetomorpha in sump, se pot adauga in cursul ciclari sau doar la final ca sa suporte stocul viu?
Cam tot aceeiasi nedumerire o am legate de adaugarea Purigenului, GFO, carbon.
Am vazut ca a fost discutat subiectul si am citit cat am putut insa mi am permis sa deschid un topic nou pentru ca privid de aproape sunt cateva intrebari personalizate legate de folosirea echipamentelor.
Va multumesc

This message was edited 1 time. Last update was at 21/06/2018 12:27:30

dimidragos
Junior member
[Avatar]

Joined: 05/11/2017 21:51:35
Messages: 72
Location: Ålesund, Norvegia
IP:
Offline

da, multumesc de ajutor tuturor, am plasat cam aceeasi intrebare, pe un site din strainatate si nu are rost sa va spun cate raspunsuri am primit. mi ar fi placut sa comunic in limba mea, cu romani de ai mei dar asta este...Lipsa de interes si participare pe unul din putinele forumuri de apa sarata din Romania. Cam de asta merg toate lucrurile in o singura directie si aia e cam nasoala.....Ciao
um02122
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 12/12/2013 23:41:44
Messages: 4731
Location: Berks
IP:
Offline

dimidragos wrote:da, multumesc de ajutor tuturor, am plasat cam aceeasi intrebare, pe un site din strainatate si nu are rost sa va spun cate raspunsuri am primit. mi ar fi placut sa comunic in limba mea, cu romani de ai mei dar asta este...Lipsa de interes si participare pe unul din putinele forumuri de apa sarata din Romania. Cam de asta merg toate lucrurile in o singura directie si aia e cam nasoala.....Ciao


Bye!

___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
dimidragos
Junior member
[Avatar]

Joined: 05/11/2017 21:51:35
Messages: 72
Location: Ålesund, Norvegia
IP:
Offline

super, la asta chiar am primit un raspuns, sincer acum chiar nu ma asteptam decat la un delete!!!
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

dimidragos wrote:...Lipsa de interes si participare pe unul din putinele forumuri de apa sarata din Romania. Cam de asta merg toate lucrurile in o singura directie si aia e cam nasoala.....Ciao

Vorbe grele si nemeritate. Pacat.
M-am uitat pe "profilul" tau si ai cateva topicuri unde ai primit multe sfaturi... te-ai gandit ca poate e o perioada de vacante si lumea e plecata?

- daca poti sa iei piatra "vie", ia-o fara sa te mai gandesti.
- "ciclarea" unui bazin cu apa sarata dureaza cateva luni... "stabilizarea" lui dureaza peste un an.
- foloseste toate acareturile inca de la inceput.

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
um02122
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 12/12/2013 23:41:44
Messages: 4731
Location: Berks
IP:
Offline

Parerea mea e ca nu poti da vina pe toate relele din Romania pe un forum de acvaristica.

Da, gasesti forumuri mult mai active in afara. Dar daca vrei sa faci parte dintr-o comunitate, uneori trebuie sa contribui, nu doar sa ceri.

Nu ai facut un topic de prezentare, nu ti-ai pus locatia la profil, nu ai avut macar bunatatea sa ne impartasesti ce stii deja de pe forumurile acelea active din strainatate. Sa faci un jurnal pentru fiecare acvariu pornit sau pe care vrei sa-l pornesti. Sa pui niste poze. Sa dai un sfat din putinul pe care il stii. Sa citesti cateva jurnale (eu personal cred ca am cateva unde am detaliat partea de ciclare). Astepti doar sa ti se dea.

De asta nu merg lucrurile in Romania. Sau afara din Romania. Mentalitatea asta nu dispare la prima generatie iesita din tara.

Eu personal am fost copilul cu care nu voia nimeni sa se joace si te inteleg. Nu te supara. Citeste regulile forumului daca te simti nedreptatit. Ai dreptate cu un singur lucru: e mai fain sa fii membru al unui forum in limba romana.

Da-i pm lui Koala, cred ca el avea PDFurile pentru marine pentru incepatori. Din pacate, sunt in engleza, dar sunt destul de utile pentru a raspunde la acele intrebari arzatoare.

___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
Mytro93
Junior member

Joined: 26/10/2017 14:32:33
Messages: 72
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Comunitatea este relativ mica in Romania la sarate , incearca pe facebook grupul REEF Romania
zamolxes
Membru de baza

Joined: 20/12/2008 15:36:56
Messages: 465
Location: bv
IP:
Offline

Mytro93 wrote:Comunitatea este relativ mica in Romania la sarate , incearca pe facebook grupul REEF Romania


Grupul ala e cat se poate de mort in termeni de q/a .

Dragos, sincer, eu am vrut sa iti scriu ceva, dar la ce aparatura ai listat am lasat-o balta. Adica nu mi-a venit sa cred ca intrebi cum e mai bine sa ciclezi acvariul si daca sa adaugi sau nu matrixul, am crezut ca sunt intrebari capcana.


Intotdeauna o sa gasesti tone de informatii pe forumurile internationale si o gramada de useri dispusi sa raspunda pe ele. Problema e cand incep sa iti recomande aparatura de negasit pe la noi, in marea majoritate americana.

This message was edited 3 times. Last update was at 01/07/2018 21:04:44

MSI
Senior member
[Avatar]

Joined: 27/12/2017 20:20:12
Messages: 767
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Subscriu la cele spuse de colegi mai sus.

Este vara, este perioada de vacante, forumul este mai putin activ in aceasta perioada. Nu cred ca are rost sa te simti nedreptatit sau suparat ca nu a raspuns nimeni la postarea ta, vreau sa fac referire la postarile tale anterioare unde mai multi colegi, inclusiv eu ti-am facut recomandari, poate asta a iesit prea repede de pe "recent topics" si nu a mai apucat nimeni sa raspunda.

Si sunt de acelasi sentiment cu colegul Zamolxes, la ce aparatura ai listat tu, deja intrebarilor despre ciclare nu le-a mai dat nimeni importanta. Ai deja un acvariu de apa sarata stii oarecum cu ce se mananca.

Cum au spus si ceilalti, pune si tu la locatie de unde esti. Ok, unii stim, undeva in nordul europei, parca norvegia .. dar deh, da mai bine fata de ceilalti daca ai un profil completat corespunzator, samd, nu doar sa ceri informatii si atat, implicate, raspunde pe postarile colegilor, arata o apreciere etc. si atunci si altii o sa iti urmareasca mai atenti topicurile, este o comunitate after all ....

Si referitor la postarea ta, efectiv nu am inteles exact intrebarile, deliminteaza un pic textul tau, pune intrebarile mai explicit, mai vizibil, una sub alta ( A B C D ) da un bold, sa primesti un raspuns. A fost o insiruire de aparate ( foarte bune ) si un text destul de "bulk" unde aveai intrebarile, nu toti oamenii au rabdarea sa cearna un astfel de text si sa ofere un raspuns.

MSI Reef
Humbert
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2614
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Offline

Omul pare genul care intra sa-si rezovle o problema si dupa aia nu-l mai vede nimeni pe aici niciodata, in schimb se plange de lipsa unei comunitati :-))

Si compara cu un forum de limba engleza la care are acces toata lumea asta mare, indifetent de nationalitate :-))

Sunt curios UM, tot asa de "entitled" se comporta romanii si in strainatate sau le vine mintea la cap?

Apropo, ca sa stiti: daca de-acum incolo nu gasesc in maxim 24 de ore raspunsuri la update-urile pe care le fac la jurnalele mele, declar tot forumul de rahat :-)))

This message was edited 1 time. Last update was at 01/07/2018 22:12:50




dimidragos
Junior member
[Avatar]

Joined: 05/11/2017 21:51:35
Messages: 72
Location: Ålesund, Norvegia
IP:
Offline

Imi dau seama ca am reactionat impulsiv si imi cer scuze. Sunt sincere, nu va cunosc nu ma cunoasteti si pur si simplu as putea sa nu mi pese l fel cum voi ma puteti bana. insa sincer imi cer scuze. Nu pot insa sa nu afirm ca am fost dezamagit cand am scris ce am scris si nu am facut o cu rautate ci cu parere de rau. Inca o data imi cer scuze
dimidragos
Junior member
[Avatar]

Joined: 05/11/2017 21:51:35
Messages: 72
Location: Ålesund, Norvegia
IP:
Offline

Nu consider ca m am comportat "entitled" si sincer imi pare rau ca sunt acum atatea comentarii dupa ce am reactionat prost in loc de doua trei atunci cand am avut nevoie de ele.
In alta ordine de idei nu sunt neaparat cel care vine si intreaba numai cand are nevoie, de exemplu tie Humbert cred ca ti am vazut si apreciat mai toate proiectele si poate ca nu e zi in care sa nu intru o juma de ora macar sa vad ce mai e nou. Am gresit cand am comparat un forum intern cu unul international in care poti primii un sfat din orice colt al lumii. Dar daca vreti sa stiti eu eram mai bucuros de sfaturile voastre.
Am avut oportunitatea sa cumpar tot sistemul de la o firma de asigurari si recunosc ca nu am fost pregatit,insa nici acum nu consider ca m as fii bagat in rahat din contra ma bucur ca am facut pasul si sunt sigur ca am sa o scot la capat. Daca conduci Mercedes nu inseamna ca esti si sofer...cam asta s eu acum. Si daca am scris ce am scris nu am facut o cu rautate sau ca sa ofensez ci pentru ca am avut nevoie de voi. Va dati seama ca realizez ca suntem pe un forum unde lumea intra de placere, raspunde cu placere si nimeni nu e angajat sa mi raspunda mie sau altui tert care si formuleaza sau nu intrebarile corect
dimidragos
Junior member
[Avatar]

Joined: 05/11/2017 21:51:35
Messages: 72
Location: Ålesund, Norvegia
IP:
Offline

Acum un lucru va rog, nu ma mai judecati, nu mai imi acordati calificative fara sa ma cunoasteti, dac vreti ma puteti bana pentru ca am reactionat gresit asta e clar si nu intotdeauna scuzele sunt deajuns. Ideea e ca imi pare rau si imi cer din nou scuze.
Noapte buna
um02122
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 12/12/2013 23:41:44
Messages: 4731
Location: Berks
IP:
Offline

Humbert wrote:
Sunt curios UM, tot asa de "entitled" se comporta romanii si in strainatate sau le vine mintea la cap?


Fiecare cu personalitatea sa.
Viata departe de casa vine cu multe dezavantaje. Am o colega ardeleanca bine integrata aici care refuza sa mai vorbeasca romaneste, chiar si inafara jobului.

Principala diferenta e multiculturalitatea si diversitatea.
Am lucrat cu indieni, pachistanezi, chinezi, americani, canadieni, australieni, africani din toate tarile vizate de Koala, banghladeshi, romani etc. Pot spune ca lucratul cu romani e cel mai dificil. Se adapteaza mai greu decat restul, nu accepta usor feedback negativ si ca atare nu se achimba usor spre bine. Oricum, toata lumea are ceva cu ei. Si aici vorbesc in special despre medici, in conditiile in care sistemul britanic este foarte diferit de cel romanesc. Asistentele romance sunt foarte ok insa si se adapteaza usor si muncesc mult mai bine decat celelalte, similar cu cele din India.

___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
CatalinBarbu
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 03/05/2013 20:24:32
Messages: 2052
Location: Sibiu
IP:
Offline


Pentru lumina am trei variante Maxpect razor 420R, AI Vega, sau ATI 6x 24 pe care o folosesc acum si care sunt sigur ca are o foarte buna penetrare a apei chiar si pe 70 cm.
Nu stiu cum o sa acopere insa cei 100 de cm dar am sa vad ulterior

Problema mea pleaca de la ciclarea acvariului. Primul acvariu l am cumparat deja ciclat si l am mutat cu apa nisip, pietre etc la mine. Deci e primul acvariu pe care il ciclez Nu stiu daca sa folosec piatra vie sau piatra uscata. Cand ma refer la piatra vie nu ma refer la cea cumparata de la un magazin pentru ca pretul aici este imens undeva la 17eu pe kg ci am ocazia sa cumpar 30-40 de kg de la un alt acvarist. Evident imi doresc sa vad acvariul ciclat cat mai repede dar iau in calcul faptul ca exista sansa sa ma trezesc cu organisme nedorite in acvariu...Deci nu stiu ce sa fac....Am inteles ca ciclarea cu piatra uscata/moarta poate dura si 6 luni...
Cata piatra imi recomandati la acest volum?
O alta nedumerire e daca sa folosec biomedia (Seachem Matrix)de la inceput sau ma rezum numai la media creeata in piatra vie?
Am sa pornesc in mod clar sistemul numai cu skimmer ul (nu stiu daca sa folosec ozonulde la inceput) si cu recircularea apei in sump. Ma intreb la cat timp pot sa adaug reactorul de denitrificare, la sfarsitul ciclului cund nitratii s au redus in mod natural sau pot sa ajut ciclul cu un reactor de denitrificare??
Acelasi lucru despre alge pentru ca vreau sa am un refugiu mic cu Chaetomorpha in sump, se pot adauga in cursul ciclari sau doar la final ca sa suporte stocul viu?
Cam tot aceeiasi nedumerire o am legate de adaugarea Purigenului, GFO, carbon.
Am vazut ca a fost discutat subiectul si am citit cat am putut insa mi am permis sa deschid un topic nou pentru ca privid de aproape sunt cateva intrebari personalizate legate de folosirea echipamentelor.
Va multumesc


Legat de lumina eu as merge pe leduri. Am avut lampa ATI si a fost foarte buna, chiar mi-a fost greu sa ma obisnuiesc cu ledurile, dar consider ca tehnologia trebuie sa mearga inainte...nu stiu ce sa iti recomand pentru ca nu am folosit decat Aqua Ilumination

Legat de cantitatea de piatra depinde mult si de cat e de poroasa si cat vrei sa acoperi cu ea, cat de sus vrei sa te duci... Eu la 100x65 am folosit aprox 30 kg asta asa pt comparatie

Eu as folosi matrix de la bun inceput, cu cat mai mult cu atat mai bine. De asemenea eu as pune tot de la inceput atat mediu antiphos cat si carbune.

In rest....rabdare si tutun.

Si fii mai bland un pic cu noi. La fel am putea si noi sa iti reprosam ca nu ai citit multe topicuri de pe forum. Exista topicul lui georgemonda care foloseste doar alga, exista topicul meu in care eu am folosit doar "chimicale"...asta nu inseamna ca ce a mers la unul din noi trebuie sa mearga bine si la tine. Trebuie sa incerci singur sa vezi ce iti place, ce are rezultate la tine si nu in ultimul rand ce iti este mai comod sau mai ieftin.

Spor si daca mai ai intrebari nu ezita sa le pui.
Daca vezi ca nu raspundem pe masura asteptarilor tale ia exemplu de pe topicul lui batman si mai "arunca" cate o poza cu femei dezbracate sa vezi atunci ce activi suntem
[Email]
dimidragos
Junior member
[Avatar]

Joined: 05/11/2017 21:51:35
Messages: 72
Location: Ålesund, Norvegia
IP:
Offline

Salut Catalin repet ca imi fac mea culpa pentru cele intamplate. Am pornit bazinul cu 43kg de piatra. Am mers pe cea mai scumpa varianta aici in speranta ca e si cea mai buna. Am cumparat Real Reef Rock, o piatra facuta manual si tinuta zic ei In apa sarata cateva luni. Teoretic acum nu prea mai inteleg ce am cumparat...ideea e ca la o saptamana dupa ce am pornit acvariul amonia, nitrit, nitrat, fosfat 0. Ciudat. Am intodus si un crevete mort dar In doua zile nu av vazut nici o schimbare. Sper acum dupa weekend cand ma intorc acasa. Nu am adaugat inca Matrix pt ca nu mi a venit comanda. Am mai comand at si Xport Bio Brick de la Brightwell. Nu mai folosesc nici skimmer nici alta media. Rabdare nu am dar imi fac pt ca mi doresc tare sa iasa bine.
dimidragos
Junior member
[Avatar]

Joined: 05/11/2017 21:51:35
Messages: 72
Location: Ålesund, Norvegia
IP:
Offline

Am sa caut topicul tau, sunt curios cum ai reusit numai cu filrare chimica.
MSI
Senior member
[Avatar]

Joined: 27/12/2017 20:20:12
Messages: 767
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Cum mai merge?

Trebuie un update la postarea asta + poze

This message was edited 1 time. Last update was at 19/09/2018 23:34:38


MSI Reef
xxx
Junior member

Joined: 16/04/2015 14:57:04
Messages: 24
IP:
Offline

Inainte sa ti dai cu parerea despre un grup si sa arunci vb n vant ar trebuii sa vezi ce bazine sunt expuse pe REEF Romania si dupa sa vb...!!!

This message was edited 1 time. Last update was at 20/09/2018 02:40:18

zamolxes
Membru de baza

Joined: 20/12/2008 15:36:56
Messages: 465
Location: bv
IP:
Offline

Daca la mine te referi asa nervos, am zis ca grupul e mort din perspectiva q/a.

Adica intrebari si raspunsuri. E (sau era) mai mult grup de expozitie si prezentare bazine, nu de discutii/sfaturi pentru incepatori.
 
Forum Index » Bazine mari
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com