[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Tuburi T5 vs T8  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
Anubias
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/08/2004 00:35:02
Messages: 839
Location: Finlanda
IP:
Offline

Terve,

Pentru mine folosirea de becuri metal-halide iese din discutie (din motive estetice :trist, asa ca ma intereseaza tehnologia T5.

Eu am sa incerc sa raspund partial la intrebarea din subiect, insa nu sunt 100% lamurit nici eu, asa ca apreciez daca m-ati corecta, sau daca aveti ceva de adaugat. Ceea ce scriu eu aici este o comparatie intre T5 si T8 luand lungimea tuburilor ca baza de comparatie. Asta pentru ca fiecare dintre noi are acvariile de anumita lungime, si asta ne doare mai mult decat puterea (cred eu ca am fi dispusi sa adaugam ici-colo niste watti daca am avea lumina mai buna, nu?).

Am citit aici despre T5, si pare promitator. Situl explica in termeni foarte simpli, ceea ce face lectura usoara. Ca sa fac un scurt rezumat a ceea ce scrie acolo (sper sa nu ma insel), baietii sustin ca diferenta intre T5 si T8 la aceeasi lungime nu e prea mare. Noroc ca exista si T5HO (high output), care cel putin teoretic ar dubla cantitatea de lumina (la aceeasi lungime a tubului).

Exista tuburi pentru acvaristica in formatul T5HO? Daca da, care sunt modelele? Ar mai fi interesant de stiut o comparatie a pretului intre tuburi, caci din cate am citit in situl anterior, T5 ar fi de 2, 3 sau chiar mai multe ori mai scump ca T8.

Astept raspunsuri. :-)

Sa aveti apa cristal in acvariu!
Galeria mea
Sicmar
Junior member

Joined: 24/04/2006 03:37:49
Messages: 78
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Pe acest forum s-a mai dat si laudat linkul spre Liste des Tubes Fluorescents.
Intr-adevar, pentru acvaristica, ies din discutie T5 HE.
Folosesc T5 de scurt timp (de cca 2 luni doua tuburi si de cca 3 saptamani inca 8), cu tuburi JBL (Ultra Natur & Ultra Tropic) si Philips (865). Prima impresie este ca dau foarte multa caldura comparativ cu T8 incat ventilatoarele le apreciez ca stict necesare. In rest exista avantaje din care cele mai importante sunt: putere (respectiv fluxului luminos) mai mare la (aproximativ) aceasi lungime a tuburilor; un mai bun randament (lumens/watt). O consecinta a avantajelor este numarul mai mic de tuburi necesare pt a avea acelasi flux luminos asupra acvariului.
[Email] [Yahoo!]
Anubias
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/08/2004 00:35:02
Messages: 839
Location: Finlanda
IP:
Offline

Cool :-). Deci se poate. Si care a fost diferenta de pret fata de tuburile T8 (la aceeasi lungime).

PS. Am observat ca ai mentionat "aproximativ aceeasi lungime" . Da, stiu ca T5 urile sunt un pic mai scurte.

Sa aveti apa cristal in acvariu!
Galeria mea
Lazar Ginel
Ogar batran
[Avatar]

Joined: 18/01/2005 12:14:27
Messages: 1755
Location: IASI
IP:
Offline

Poti gasi urmatoarele neoane T5 :
Arcadia Pro plant la 22 de euro
Osram lumilux de luxe la 7-8 euro (neoane folosite preponderent de Oliver Knnot)
Narva Nature superb la 20 de euro
Narva Bio light la 17 de euro
Aqua medic cred ca undeva la 7-10 euro
JBL solar tropic si solar natur
Dar ATENTIE la neoanele T5 se folosesc NUMAI drosere electronice CU SPECIFICATIA pentru neoane HO
Ca sunt si pentru neoane HE de intensitate mai mica
Cele HO pot duce pana la 10.000--- 11.000 de lumeni depinde de lungimea neoanelor
Si ca o ultima lamurire
NEOANELE T5 ,au Temperatura optima de functionare incepand de la 30 de GRADE CELSIUS La 37 C si pana la 45 ajung la fluxul luminos maxim ,dupa aceasta temperatura pierd cam ,maxim 10 % din intensitate
LA NEOANELE T8 temperatura optima de functionare incepe de la 20 de GRADE CELSIUS si pana la 25 de C Dupa aceasta temperatura si pana la 45 de grade celsius intesitatea luminoasa scade cu 25 % sau chiar mai mult
Durata de viata a neoanelor T5 este si implicit a constantei spectrului este de 2-3 ani (fabrica da 20.000 de ore )
La neoanele T8 spectrul scade cam cu 30 -40% dupa 8-10 luni si la maxim 1 an se schimba
neoanele de gen osram fluora se schimba la 6 luni
Deci se castiga la intesitatea luminoasa de 2 ori adica
1. neoanele T5 la aceasi lungime cu neoanele T8 au intensitaea luminoasa aproape dubla
2. Neoanele T5 nu i-si pierd din intensitate la temperaturi mai mari de 40 de gr.C
Ce la un acvariu cu capac este un lucru f.bun
Daca te-au ajutat informatiile mele nu ezita si pune neoane T5

Ogar batrin dar.... cu miros fin
Anubias
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/08/2004 00:35:02
Messages: 839
Location: Finlanda
IP:
Offline

Mersi de precizari, mai ales cea legata de drosere.

Observasem si eu analiza legata randamentul in functie de temperatura. O intrebare insa: cumva T5 devin mai fierbinti decat T8? Intreb asta pentru ca si cu T8 obtin un efect secundar nedorit: incalzirea deloc neglijabila (cu peste 5 grade) a apei din acvariu, de la caldura neoanelor (am acvariu cu un capac destul de etans). Iarna nu e o problema, dar vara e destul de riscant. Ma intreb daca o sa am probleme si mai mari cu T5.

Oricum, m-ai convins, asa ca voi achizitiona neoane T5 pentru acvariul meu.

Sa aveti apa cristal in acvariu!
Galeria mea
Sicmar
Junior member

Joined: 24/04/2006 03:37:49
Messages: 78
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Categoric la T5 sunt probleme mult mai mari cu caldura degajata. Odata cu instalarea lor in capac este obligatorie instalarea ventilatoarelor.
Daca la T8 incalzirea este data de droserele electromagnetice, si poate fi evitata prin scoaterea in afara capacului a acestora, in schimb la T5 ea este data chiar de tuburi, care functioneaza la peste 30 C asa cum reiese cu claritate si din postul lui lazarginel.
Exemplu experimentat: Acvariu de 700 l brut, in mobila, cu partea din fata deschisa inclusiv deasupra acvariului, cu T5 6*80w la 30 cm deasupra apei;temperatura ambientala = 25 C; temperatura inainte de pornire lumina = 26 C; temperatura dupa 6 ore de iluminare fara ventilatie = 29,4 C. Experiment oprit din motive lesne de inteles.
[Email] [Yahoo!]
siliconu`
Senior member
[Avatar]

Joined: 24/04/2002 20:58:15
Messages: 507
Location: Cluj-Napoca,Gruia
IP:
Offline

Sicmar wrote:... cu T5 6*80w la 30 cm deasupra apei...

Se monteaza la inaltime mai mare decat T8? Adica la T8 este regula sa le pui la la cea mai mica distanta sigura de nivelul apei.Nu se pierde din intensitatea luminoasa?

clin uatar for iu, mai uait frend!
[Yahoo!]
Sicmar
Junior member

Joined: 24/04/2006 03:37:49
Messages: 78
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Acvariul fiind in mobilier, cu alt acvariu desupra lui, n-as mai fi avut acces in acvariu daca as fi montat tuburile imediat deasupra apei. Acvariul fiind plantat si relativ marisor necesita interventii zilnice care ar fi fost impiedicate de tuburi daca ar fi fost aproape de apa. Un sistem mobil de ridicare / coborare a tuburilor a intrat in plan dar am renuntat la idee dupa ce m-am documentat asupra caldurii degajate de tuburi. Distanta de 30 cm permite si o buna ventilatie astfel ca influenta temperaturii tuburilor sa nu afecteze prea mult.
Pierderile de lumina datorate distantei de 30 cm nu sunt, zic eu, semnificative. Pentru a minimiza dispersia luminii spre zone dinafara acvariului folosesc reflectoare.
[Email] [Yahoo!]
Anubias
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/08/2004 00:35:02
Messages: 839
Location: Finlanda
IP:
Offline

Sicmar wrote:... in schimb la T5 ea este data chiar de tuburi, care functioneaza la peste 30 C asa cum reiese cu claritate si din postul lui lazarginel.

Daca folosesti argumentul ca T5 lucreaza optim la 35 de grade celsius ca sa argumentezi ca devine mai fierbinte, cred ca e gresit. Faptul ca are randament la temperatura mai mare nu implica automat ca T5 devin mai fierbinti ca T8 (care are randament optim la 25C). Randamentul optim nu ii spune si temperatura la care ajunge.

Sicmar wrote:Exemplu experimentat: Acvariu de 700 l brut, in mobila, cu partea din fata deschisa inclusiv deasupra acvariului, cu T5 6*80w la 30 cm deasupra apei;temperatura ambientala = 25 C; temperatura inainte de pornire lumina = 26 C; temperatura dupa 6 ore de iluminare fara ventilatie = 29,4 C. Experiment oprit din motive lesne de inteles.

Mersi de rezultate, se pare ca e un experiment bun. Insa stiam ca neoanele incalzesc apa. Ar fi mai util daca ai putea repeta experimentul in aceleasi conditii cu tuburi T8 ca sa putem compara intre ele. Oricum, probabil ca asta e prea complicat (din cate am inteles ai multe acvarii supraetajate), asa ca n-am sa-ti cer acest lucru. :-) Insa daca spui ca folosesti T5 (si banuiesc ca ai folosit in trecut T8), te cred pe cuvant ca sunt mai fierbinti. Din pacate in capacul pe care doresc sa-l achizitionez, nu prea pot instala ventilatoare (din motive estetico-practice), asa ca trebuie sa gasesc alta solutie.

Din nefericire solutiile ne-diy costa destul de mult

Sa aveti apa cristal in acvariu!
Galeria mea
Lazar Ginel
Ogar batran
[Avatar]

Joined: 18/01/2005 12:14:27
Messages: 1755
Location: IASI
IP:
Offline

Ce pot sa-ti spun eu este ca vara anului 2005 aveam neoane T8 fara ventilatoare pe capac si apa din acvariu se ridica pana la 32sau chiar 33 de grade
Si prin urmare am fost nevoit sa pun 2 coolere pe lateralele mici ale acvariului
Un cooler care introducea aerul si altul care scotea aerul cald diametral opuse
Deci in aceasta vara cu acelasi numar de neoane adica 8 la un acvariu de 280 de litri temperatura apei din acvariu nu sa ridicat mai mult de 30 de grade , in verile calduroase
Cu neoanele T5 nu am prins inca nici o vara ca sa i-ti spun ce temperatura am
Daca ajung pana la vara i-ti voi spune
La acvariul meu temperatura sub capac fara coolere in functiune ajungea undeva la 60 de grade (la neoanele T8 )
cu coolere temperatura a scazut pana la 40-45 de grade

Ogar batrin dar.... cu miros fin
Intros
Senior member
[Avatar]

Joined: 25/02/2004 00:00:07
Messages: 823
Location: Bucuresti Titan
IP:
Offline

lazarginel wrote:La acvariul meu temperatura sub capac fara coolere in functiune ajungea undeva la 60 de grade (la neoanele T8 )
cu coolere temperatura a scazut pana la 40-45 de grade

Groaznic Ginel ce ne spui! Credeam ca nu poate fi prin alte parti ale tarii mai rau ca vara in Bucuresti. Noroc ca asa cum stiu iti plac echinodorusii si nu plante tija ce ajung la suprafata sa fie prajite. La mine vara, desi nu am capac (neonele sunt pe sticla fara capac), plantele tija care ating geamul pe care stau neonele sunt prajite clar. Am asteptat eu candva mult si bine sa faca un nufar flori, dar cred ca faceam mai repede floricele de porumb...
Revenind la topic, din citite, (nu am T5, mai studiez problema, ptr ca ma gandesc la lumina suspendata) la T5-uri este esential un reflector de calitate (nu ca la T8 nu ar fi bun, dar la T5 efectul de amplificare ar fi si mai bun).

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.
johnny6600
Senior member
[Avatar]

Joined: 16/01/2005 03:20:40
Messages: 914
Location: Bucuresti - Berceni
IP:
Offline

@ Anubias - Lumea ti-a spus cat e un neon t5 dar nu si cat face o lampa t5 , pentru ca aprinderi erelctronice separate nu exista de cumparat ,doar daca ai norocul sa-ti aduca cineva.Asa ca o sa-ti spun eu , e undeva pe la 150 euro

Pentru ca n-am stiut ce sa aleg intre mecanic,tamplar,geamgiu,electronist,chimist,fizician,biolog sau veterinar le-am ales pe toate asa ca m-am facut acvarist
Lazar Ginel
Ogar batran
[Avatar]

Joined: 18/01/2005 12:14:27
Messages: 1755
Location: IASI
IP:
Offline

Da sa stii ,Intros in vara anului 2005 cand nu am avut coolere pe capac am pierdut 50%din plante si care au mai rezitat cu greu si-au revenit , chiar dupa 3-4 luni
Iar plantele care aveau tija la suprafata apei daca dimineata inainte de a pleca la sevici nu le ancoram de geam cu ventuze , dupa-amiaza cand veneam de la sevici varful tijei era terminat iremediabil
Iar plantele gen firaraie erau cam arse pe la varfuri ,dar nu puteam sa schimb apa in fiecare zi
Specific in zilele calduroase de vara cu temperaturi ziua de peste 33 de grade si daca mai tineti minte vara anului 2005 a fost cam calduroasa
Asa daca esti mirat de cele 60 de grade ,care am scris sa stii ca am masurat temperatura cu un aparat special pentru asa ceva inprimutat de la cineva si eu personal am ramas surprins de temperatura 60 grade sub capac 34 grade apa
Sfatul meu este sa pui neoane T5 sunt bune ,in special ca intensitate ,
Am vazut niste corpuri de iluminat de la Breslein suspendate cu coolere sau fara de la Giessman
Eu de exemplu la neoanele T5 folosesc reflectoare Breslein cu o forma usoara de dublu U.

Ogar batrin dar.... cu miros fin
Lazar Ginel
Ogar batran
[Avatar]

Joined: 18/01/2005 12:14:27
Messages: 1755
Location: IASI
IP:
Offline

Gresit johnny6600, drosere pentru neoane T5 se aduc pe comanda de la firma Flash trading din bucuresti si costa in jur de 800.000 de lei unul dar trebuie sa comanzi o cutie de 25 de bucati
Eu am lansat acum o luna sau doua ideea sa ne adunam mai multi pentru drosere electronice Philips dar la 39 de w nu au fost doritori
Asa ca am comandat din afara la pretul de 35 de euro SPECIFIC NU DIMABILE
Adica intesitatea constanta a lumini .
Cele dimabile intensitate neonului se poate regla mai putin sau mai mult din droser

Ogar batrin dar.... cu miros fin
Anubias
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/08/2004 00:35:02
Messages: 839
Location: Finlanda
IP:
Offline

@Ginel: Sper sa nu sune a prost gust, dar te-ai gandit sa iti iei un aquarium chiller? Pe net am gasit cu preturi incepand de la vreo 40 euro pana sus de tot (500+ euro). Este cam scump, insa ai scapat de problema asta. Dupa cum vad eu lucrurile, acele ventilatoare abia scad temperatura apei cu cateva grade (plus ca mai fac si zgomot si umezeala in casa). Stiu ca daca compari pretul solutiilor, castiga ventilatorul, insa daca ai plante pretentioase...

@Johnny: cred ca am sa pot sa gasesc drosere, dar dupa cum spuneai... pretul s-ar putea sa fie cam piperat.

In orice caz, sunt 99% hotarat sa trec pe T5. Din pacate trebuie sa ma gandesc la temperatura, si contemplez cu oroare ideea de chiller.

Sa aveti apa cristal in acvariu!
Galeria mea
Lazar Ginel
Ogar batran
[Avatar]

Joined: 18/01/2005 12:14:27
Messages: 1755
Location: IASI
IP:
Offline

Pai ,m-am gandit dar cred ca un aquarium chiller nu este de la 40 de euro
Aici la noi ,gasesti de la 350 de euro in sus
Si cu banii astia i-mi pun aer conditionat in camera
Chiar SH .si nu o sa m-ai am 33 de grade

Ogar batrin dar.... cu miros fin
Anubias
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/08/2004 00:35:02
Messages: 839
Location: Finlanda
IP:
Offline

Mda... cred ca m-am uitat gresit . Ai dreptate. Sunt prea scumpe. Eh, nu conteaza, poate copii nostri o sa isi permita

Sa aveti apa cristal in acvariu!
Galeria mea
Lazar Ginel
Ogar batran
[Avatar]

Joined: 18/01/2005 12:14:27
Messages: 1755
Location: IASI
IP:
Offline

Ai tai ca ai mei au deja buletin

Ogar batrin dar.... cu miros fin
Anubias
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/08/2004 00:35:02
Messages: 839
Location: Finlanda
IP:
Offline

Ai mei n-au nici macar certificat de nastere

Dar sa revenim la tuburi T5. Vreau sa achizitionez un capac care are 2 tuburi de 895mm (39w). Imi recomanda cineva o combinatie buna de T5-uri?

Sa aveti apa cristal in acvariu!
Galeria mea
Lazar Ginel
Ogar batran
[Avatar]

Joined: 18/01/2005 12:14:27
Messages: 1755
Location: IASI
IP:
Offline

Pai daca iei capacul gata facut vezi intai ce tuburi are din dotare
Daca nu ,orice combinatie din ce am scris eu mai sus este buna
Dar la doua tuburi nu se prea fac combinatii ca si asa sunt putine

Ogar batrin dar.... cu miros fin
 
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com