[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Black Brush (Beard) Algae!  XML
Forum Index » Alge
Author Message
bilti
Senior member
[Avatar]

Joined: 05/07/2005 13:21:26
Messages: 775
Location: Timisoara (Girocului)
IP:
Offline

habar nu am cum sa scap de algele astea. cred ca sunt Black Brush (Beard) Algae! am incercat sa le indepartez manual dar e o munca de chinez. ma gandesc ca poate are cineva o solutie.

date acvariu: NO2=0, NO3=0, GH=10, KH=17 (nici eu nu stiu de ce) iar PH=8 cu schimburi saptamanale de apa cam 15% la un acvariu de 450 brut. am flitrare Fluval 404 in care am pus si turba acum 2 saptamani, lumina 12h/zi (2x40W SunGlo si 2x36W Philips Aquarelle), substrat format din pietris si nisip.

populatie: 5 scalari mici, 15 rodostomusi, 3 cory, 3 ancistrusi maturi , 5 SAE mici, creveti, 7 melci neritina, 2 ramirezi si 3 apistogramma. in afara de neritina nu rezista nici un melc pe acolo. pomacea mor cam dupa 2-3 saptamani de la introducere iar cei rosii au disparut complet.


plante: anubias, criptocoryne si echinodorus. anubiasii au ajuns o umbra din ce au fost.



image
image
image
image

Acvariul meu
[Yahoo!]
Intros
Senior member
[Avatar]

Joined: 25/02/2004 00:00:07
Messages: 823
Location: Bucuresti Titan
IP:
Offline

Algele (rosii) care le ai sunt considerate alge ce apar in apa dura, alcalina, cu prea putin CO2, plus o eventuala incarcare de substante organice dizolvate (mai putin probabil la tine ptr ca nu ai pesti multi si ai nitrati putini, de fapt 0, ceea ce nu e bine, in opinia unor plantisti de afara). Prioritar ar fi sa descoperi de unde asemenea KH, care inteleg ca nu vine din apa de la robinet. Daca nu ai pietre calcaroase, nisip calcaros, etc (stiu ca nu), iar testerul tau de KH e OK, mai repeta totusi testul la apa de robinet. In final, daca apa de robinet e de vina (ar fi rau) solutia ar fi doar un "osmozor", sa reduci KH. Altfel, se zice ca doar SAE si eventual Barbus conconius ar mai manca genul asta de alge, dar nu rezolva problema de fond care le-a produs si nici faptul ca plantele nu merg bine. Mai trebuie deci in ordine scaderea KH, CO2 la greu, pana la pH mai acid (dupa scala KH / pH , la un KH 6- un pH 6,7-6,8), frunzele afectate sever trebuie rupte, ca nu isi mai revin. M-as mai gandi apoi in timpul doi si la o echilibrare pe macronutrienti, cum spuneam 0 nitrati ptr pesti e bine, dar nu si pentru plante. Candva se recomanda pentru combaterea algelor nitrati =0, fosfati = 0. Se pare ca teoria asta a picat, acum se zice ca ar fi mai bine nitrati 10-20ppm, fosfati 0,5-1ppm.

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.
Intros
Senior member
[Avatar]

Joined: 25/02/2004 00:00:07
Messages: 823
Location: Bucuresti Titan
IP:
Offline

PS Am uitat sa iti spun ca Anubiasii poti sa ii tratezi (ca solutie temporara, dar nu rezolva cauza) in solutie de clor (da, de albit rufe) 1:20, 2 minute, cu ceasul in mana, apoi spalati din plin cu apa, eventula bagati repede inainte in Aqua safe. Asta e verificata de mine in urma cu catva ani, cand aveam un acvaiu de 60 l cam aglomerat cu pesti. S-au curatat luna si apoi i-am dus in alt acvariu unde nu aveam alga asta.

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.
aripel
Member

Joined: 04/10/2005 17:42:55
Messages: 232
Location: bucuresti
IP:
Offline

..desi nu sunt un experimentat crescator de plante, am si eu un sfat in legatura cu problema aceasta.

La un moment dat am avut si eu o invazie asemanatoare aproape instantanee (in 3 zile sa umplut toata buturuga "plantata" la greu cu anubias). Singura chestie car ese schimbase este ca facusem o pauza de CO2 exact in perioada aceea..Am incercat varianta cu inalbitoru car enu a mers , apoi varianta cu lumina nu a mers. In final am "riscat" si am pornit Co2 la o concentratie foarte mare si lasat si noaptea (oricum illas si noaptea in mod normal ), si ...surpriza: in doua trei zile au disparut aprope de tot, dupa care am rupt frunzulitele care mai avea putin pe ele...si gata.

ps. ca detalii: acvariu bine plantat, putini pesti, nu aveam mancatori de alge...decat aimonyeri, car edin ce stiu eu nu se ating, si nici nu i-am vazut sa manance.....
pps. ce este interesant e ca alga asta sa pus aprope exclusiv pe anubias, si foarte putin pe celelalte plante, dar am observat ca prefera plantele cu frunza mai lata.

aripel is here
Gabriel
<'))))<
[Avatar]

Joined: 23/11/2001 02:00:00
Messages: 2030
Location: Constanta
IP:
Offline

Ok - vreau sa spun si eu cite ceva.
Am dus o lupta lunga si dura cu aceasta alga in doua acvarii cu set-up-uri asemanatoare ambele cu CO2 sub presiune (deci nu drojdie+zahar) si cu sonda ph si electrovalvula.

In primul - cel de acasa - a aparut intr-o singura zi atunci cind butelia de CO2 se golise si, fiind vara, CO2-ul era cam absent prin statiile de incarcare (mergea mai mult la fabricile de bauturi carbogazoase din cate am inteles) asa ca am stat 36ore fara adaos. Booom - asta e cuvantul. Peste tot pe plante, pe decor.

In cel de-al doilea procesul a fost mai lent - mult mai lent - si nu din cauza lipsei de CO2 sau a adaosului neregulat ci din cauza ca se disipa neuniform in apa. Acvariul are 165cm lungime iar eu injectam CO2 cu ajutorul unui reactor extern legat la un filtru TetraTec EX700. Refularea acestui filtru era intr-un capat al acvariului (linga sonda de Ph) si alga asta a aparut prima data in capatul opus.

Trei luni am experimentat pe rand apa oxigenata turnata cu seringa direct pe alga, chlorine remover de la diferite firme de profil - turnat tot la fel cu seringa peste alga, curatare manuala (3 ore aplecat peste un acvariu de 120litri ca sa curat cit se poate de mult cu penseta). Toate au avut doar rezultate temporare alga aparand a doua zi parca mai multa.

Am citit pe internet si toata lumea a fost de acord ca singura solutie efectiva era sa injectez mai mult CO2. Am scazut treptat Ph-ul marind numarul de bule pe secunda si tot fara rezultate ba chiar se putea termina rau pentru pesti, melci si creveti.

Intr-un tarziu am adaugat in fiecare acvariu cite in powerhead pozitionat linga sursa de CO2 in asa fel incat sa produca un curent circular in acvariu si asta se pare ca a rezolvat problema. Are si un neajuns ce ar fi curentul prea mare de apa in acvariu ce poate ridica sedimente sau in unele cazuri chiar dauna plantelor dar eu zic ca m-am obisnuit cu asta si consider ca este de preferat in dauna algelor. Timp de o luna am cules manual cit am putut de mult, am aruncat plante afectate rau, am taiat frunzele afectate si in final a disparut.

Ce as vrea sa mai adaug aici este ca sunt convins ca relatia Kh/Ph nu este valabila. Stiu - o sa sariti cu totii sa spuneti ca asa ceva este imposibil din moment ce toata lumea foloseste aceasta formula.

Am masurat Kh-ul in ambele acvarii cu doua teste diferite de la doua firme diferite si rezultatul a fost o diferenta de 0.5grade deci testele erau suficient de precise pentru nivelul hobby. Am facut deasemenea calibrarea sondelor cu solutii etalon noi.
Dupa toate astea conform tabelelor Kh/Ph eu as fi avut in ambele acvarii peste 100(O SUTA)ppm CO2 iar pestii, melcii si crevetii erau super in regula fara semne de stres.
Discutii asemanatoare se desfasora pe mai toate forumurile cu profil acvaristic in special cele orientate spre cresterea plantelor. Mai nou exista si o discutie despre Kh sub limita de 3grade si care nu duce la "Ph crash". Evident Kh masurat cu un test de nivel hobby.
bilti
Senior member
[Avatar]

Joined: 05/07/2005 13:21:26
Messages: 775
Location: Timisoara (Girocului)
IP:
Offline

sper ca in curand sa am si eu o butelie de CO2. am observat ca algele apar mai mult in centrul acvariului (pe plante, pe substrat si pe background). cand o sa primesc butelia o sa mai pun un powerhead sa agite apa mai tare pt ca am un acvariu mai lung. poate si lumina sa afecteze mai tare partea de mijloc? eu am 4 neoane de 120 cm si, ca urmare, in mijloc sunt 4 pe o portiune de aproximativ 60 cm.

Acvariul meu
[Yahoo!]
Intros
Senior member
[Avatar]

Joined: 25/02/2004 00:00:07
Messages: 823
Location: Bucuresti Titan
IP:
Offline

Ce ma ingrozeste e ca butelia mea cu CO2 e pe sfarsite dupa manometru, iar eu nu voi putea sa o schimb 1 saptamana. Sper sa nu gasesc totul imblanit de BBA cand ma intorc. Ma gandesc sa reduc lumina preventiv. Altceva nu stiu ce as mai putea face. Intr-adevar relatia KH - pH - Co2 are foarte multi factori care pot face curba sa devieze de la linia ideala, mai ales intr-un acvariu... dar poate fi totusi un punct de plecare, ulterior ajustat prin tatonari.

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.
 
Forum Index » Alge
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com