[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Inceputul cu Betta  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
PauLove
Unripe member

Joined: 12/03/2018 11:16:24
Messages: 4
Location: Timisoara
IP:
Offline

Hello everybody. Sa incep cu inceputul, sunt nou in acest domeniu si am hotarat sa imi creez si eu un mic acvariu. Am unul de 10L care are o istorie trista de cand eram mic, nu are rost sa intru in detalii despre asta. Am spus ca ar fi cazul sa il pun in functiune, am citit foarte multe lucruri foarte de ajutor pe acest forum, imi place foarte mult comunitatea de aici!
Avand doar 10L de acvariu la dispozitie, si din cele citite, cel mai inteligent ar fi sa iau un singur Betta (mascul) sa aibe o viata cat mai buna (chiar daca am citit si chiar si 10L e minim pentru un trai bun pentru el). Pe langa acvariu, deja am un incalzitor therm 25/300-rh 9000 care am inteles din cele citite ca ar fi putin cam puternic.. (conform 1watt/1L, dar presupun ca doar va incalzi apa mai repede si se va oprii la temperatura potrivita avand termostat ). Am citit tot topicul cu "inceputul unui acvariu", foarte bune informatii, dar totusi as mai avea cateva intrebari.. Si anume:
1. Ce filtru ar fi potrivit pentru un acvariu de 10L cu un Betta in el? (stiu ca iubeste apele linistite fara curenti si stiu ca ar putea trai relativ ok si fara un filtru, dar sunt sigur ca i-ar placea un pic de oxigenare extra, deci presupun ca un mic filtru nu ii strica! )
2. Sper sa nu sun stupid, dar vreau sa fiu sigur, am citit despre ciclarea acvariului, dar nu am vazut nimic despre apa, presupun ca in cele minim 2 saptamani inainte de a baga pestisorul, apa care se cicleaza nu trebuie schimbata in nici o proportie, nu?
3. Care ar fi un conditioner optim pentru un astfel de acvariu si eventual (daca se aplica) sa ii prinda bine si acestui peste?

Multumesc anticipat! In cazul in care mai sunt diferite "tips & tricks" pentru un acvariu cu betta, m-ar ajuta foarte mult!

P.S: Multumesc -Porcu- pentru indrumare!
MihaiN
Junior member

Joined: 29/06/2017 14:48:16
Messages: 31
Location: Bucuresti, Drumul Taberei
IP:
Offline

Salut,
Am avut un Betta intr-un acvariu de 10L si filtrarea era facuta cu un filtru de colt, de la Dennerle, de doar 2W (apa era cristal). Daca ai un substrat poros care sa permita fixarea bacteriilor, cateva plante si un filtru de colt care sa permita si adaugarea unor materiale, gen mini micromec pentru filtrarea biologica, o sa fie suficient pentru o apa cristal. De aerat apa, este sufient caderea apei prin duzele tevii de iesire a filtrului (oricum, in mare parte respira aer, de la suprafata apei).
Eu nu am schimbat apa in timpul ciclarii, care a durat mai mult de 2 saptamani, insa inainte sa bagi pestisorul ii faci un schimb de 30-40% din volumul apei. Ajuta ciclarea adaugarea unor bacterii benefice, in rest e suficienta apa tinuta la declorinat 1..2 zile (din cauza volumului mic de apa, adaugarea apei direct de la robinet va destabiliza acvariu(chiar si in proportie de doar 25% din volumul ei)).
Toate cele bune si spor la amenajat.

This message was edited 1 time. Last update was at 13/03/2018 12:22:38

Litru'
Member

Joined: 06/01/2018 10:45:56
Messages: 222
Location: Bucuresti sector 6
IP:
Offline

Buna!
De filtru tot ai nevoie, sa se stabilizeze bacteriile in el si pentru ciclare desigur.
Pentru o ciclare sigura trebuie 4 saptamani lasat acvariul cu plante substrat si filtrul pornit.
Nu stiu la ce te referi prin conditioner.
Un acvariu plantat e super bun pentru ei cu plante izi sau mai putin izi depinde acum.
Eu detin betta, poti sa-mi vezi acvariul aici pe forum, The pure nature 35 litres tank.Eu nu folosesc cine stie ce filtru, un filtru cu burete modificat dar isi face treaba.

Gata oricand!
PauLove
Unripe member

Joined: 12/03/2018 11:16:24
Messages: 4
Location: Timisoara
IP:
Offline

@MihaiN Suna foarte bine metoda ta de filtrare! Voi merge astazi la magazin sa vad ce filtre gasesc! As putea sa mentionez si faptul ca prima data cand am incercat sa fac acvariul acesta, am primit de la un prieten un filtru cilindru cu burete (nu stiu cum se numeste) la care venea un tub de la o pompa externa. Problema la acesta era ca filtru din apa ocupa fooarte mult loc in acvariu (fiind si incalzitorul destul de mare..) si pompa era super zgomotoasa (asta prin 2008, a mai avansat tehnologia de atunci, cred).

@Litru' Voi incerca sa il tin 4 saptamani! (sper doar sa imi pierd rabdarea pe parcurs tot vazand apa asa "goala" ) Prin conditioner ma refer la acele tratamente pentru apa destul de diverse din cate am vazut, pentru diferite aspecte ale apei in general. Un exemplu ar fi acesta: https://animax.ro/tratament-apa-tetra-aqua-safe-100-ml.html#anchor sau https://animax.ro/easy-life-easystart-100-ml.html#anchor . Nu sunt sigur exact cat de necesare sunt aceste tratamente.

Dar vreau sa fac o precizare destul de importanta. Pentru inceput, neavand experienta necesara, nu as vrea sa incep direct cu plante si substrat fertil pentru ca nu as vrea sa gresesc ceva. Unu la mana ca nu as vrea sa umplu acvariul cu plante nestiind cum sa le controlez cresterea, care am inteles ca e destul de rapida si multa, doi la mana am inteles ca anumite plante pot elimina diferite substante toxice pentru pesti, acuma presupun ca acele izi sunt ok, dar nu m-as avanta la inceput la asta. Inainte de toate vreau sa ma obisnuiesc cu schimbatul apei sa si ma asigur ca ii merge bine "basic" sa zic asa. Asa ca ma gandeam ca pentru mine ar fi mai bine un substrat decorativ si eventual niste plante artificiale, si eventual la o viitoare reamenajare a acvariului sa refac substratul cu unul fertil!
In acest caz ar ramane acelasi proces de ciclare?

Multumesc pentru raspunsurile prompte!

This message was edited 1 time. Last update was at 13/03/2018 13:15:46

 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com