[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Acvariu "El Natural"  XML
Forum Index » Acvarii plantate - Jurnal
Author Message
BLeeD
Up In Smoke
[Avatar]

Joined: 23/09/2004 01:25:22
Messages: 677
IP:
Offline

Salut!

Sa va prezint si eu acvariul meu : )
Doar ce am terminat de renovat livingul si simteam ca ceva lipseste. Un acvariu bineinteles!
Initial am vrut sa amenajez un acvariu obisnuit, cu un stand din PAL care se poata ascunde cablurile si echipamente gen un filtru extern care sa duduie de Matrix pentru o apa crystal-clear si de ce nu o mica instalatie CO2.
Doar ca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ si raspunsul sefei a fost transat : "Nu se poate asa, acvariul nu va sta pe un stand din PAL ci pe o masuta care-mi place mie iar singurul loc unde-l putem pune este aici langa fereastra! . Si sa fie micutz! Aaa si fara backround!"
WTF man?? Imi doream tare mult un filtru extern, dar in situatia asta m-as fi multumit si cu un hang-on motiv pentru care am incercat o negociere. Rezultatul la fel de transant : " Nu poate atarna nimic acolo!" Ca sa nu mai zic ca imaginea unui acvariu langa fereastra, intr-o camera fara draperii, orientata spre sud, imi dadea fiori pe sira spinarii de frica algelor!

M-am conformat si am confectionat "masuta" pe care s-a potrirvit la fix un Dennerle Nano Cube 60l (geamurile curbate ofera o priveliste panoramica, mi se pare un acvariu foarte misto realizat) si am pornit ciclarea cu mai multe plante, cateva roci, un filtru intern home made cu inele ceramice, substrat Dennerle.
Cu ajutorul unor bacterii dintr-un acvariu deja ciclat lucrurile s-au asezat f repede si dupa numai cateva zile am putut introduce pestii. Destul de multi...am fost la Coralis si cand am vazut atatia pesti nu ma mai puteam opri !
1 ancistrus, 1 cory, 5 zebre, 5 sumtrani si 5 black widow tetra (stie cineva denumirea populara?).

Intre timp am inceput sa ma documentez din ce in ce mai mult despre acvariile low-tech si am astfel am ajuns la metoda descrisa de biologul Diana Walstad. A publicat chiar si o carte, scrisa foarte misto si care ajuta f mult la intelegerea reactiilor chimice din apa.
Acvariul meu se bazaza foarte mult pe principiile descrise in acaeasta carte.

Am pornit acvariul in urma cu o luna, ca plante am echinodorusi, valisneria, cabomba, ludwigia,bacopa, elodea, java fern, moss, o mica cryptocorine si un anubias nano. Recent, prin amabilitatea cuiva de pe forum am facut rost si de lemna minor de care sunt foarte incantat.
In urma cu cateva zile mi-am luat inima in dinti si am scos si filtrul. (metoda Walstad se bazeaza pe filtrarea cu ajutorul plantelor si nu implica folosirea unui filtru sau ferilizare. Filtrul nu ar face decat sa concureze cu plantele pentru nutrienti si in plus ar acidifica inutil apa, datorita faptului ca schimburile de apa se fac foarte rar)
Mi-a fost un pic teama de faptul ca plantele nu vor reusi sa absoarba eficient nh4 si no3 motiv pentru care cateava zile l-am tinut ca back-up intr-un bidon cu apa din acavriu ca sa nu se decicleze In toata aceasta perioada am facut foarte multe teste de apa urmarind in special parametri nh4, no2, no3.
Am folosit teste de la Salifert, niste teste care ofera acuratete foarte mare atat timp cat respecti cu strictete instructiunile. Valorile au ramas constante: nh4: 0, nh2: 0, nh3: 25mg/l
Ca si iluminare, asa cum am zis acavriul este asezat langa fereastra ceea ce este considerat un avantaj in metoda Walstad. Beneficieaza de 4-5 ore de lumina suficient de puternica pt procesul de fotosinteza cu un spike in intervalul 14-14.30 moment in care devine absolut inundat de lumina.
O lampa de CFL Osram 36w 2700k (lumina calda old school) asigura iluminarea pe perioada serii (19-23).
O mica pompa de valuri asigura o circulatie foarte lenta in acvariu, astfel incat nutrientii sa fie rapartizati uniform. Suprafata apei nu este agitata, in incercarea de a conserva pretiosul CO2 produs de bacteriile de substrat si pesti. Cu toatea astea am doar 5ppm Co2.
Sper ca odata cu maturizarea acvariului aceasta cantitate sa creasca usor.

Pestii sunt hraniti cu darnicie chiar si de 2 ori pe zi. Le ofer larve de chiromonus si Dennerle Gourmet menu. Pentru sanitari cate o tableta de Dennerle Pleco menu odata la 2 zile.
Populatia de melci nu este asa bine dezvoltata am doar 10 Melanoides tuberculata si 2 pomacea mici. Sper sa se inmulteasca, pe ei ma bazez in curatarea detritusului
Imi doresc si cativa creveti dar astept ca moss-ul sa creasca astfel incat crevetii sa aiba unde se adaposti de golanii-sumatrani
Totodata mi-ar dori si ceva tubifex insa nu am deloc experienta cu acestia, nu stiu daca supravietuiesc sau daca pot fi usor tinuti sub control. - ma documentez.
La fel, imi doresc un anubias barteri care sa creasca semi-emers si ceva plante emrse carora sa le placa nitratii. Momentan am un mic Spatofilium. Nu stiu daca se va acomoda, l-am intordus acum 2 zile- (scos din ghiveci si bagat in apa).
Am renuntat la capacul de sticla cu care vine echipat Nano-Cube-ul. Mi se pare ca astfel acvariul arata pur si simplu mai natural si vine si cu mai multe avantaje : Hranirea pestilor este mult mai interactiva , plantele de suprafata se pot admira iar privitul de sus al unui acvariu ofera o perspectiva f interesanta.
E drept, ma tem putin ca zebrele in sprinturile lor obisnuite ar putea sa sara din acavriu, dar la fel, sper ca lintitza sa se indeseasca in urmatoarele zile si sa ofere astfel o protectie. Un alt avantaj pe care il vad la acvariul open-top este usurinta cu care pot lua o carafa de apa cu care ud florile din camera.
Si ca tot veni vorba - fara schimb de apa. Acvariul primeste apa proaspata ca o completare in urma evaporarii sau atunci cand ud florile din camera(aproximativ 1 litru la 3-4 zile).


Partea de aquascaping din pacate lasa de dorit. Trebuie sa mai astept cateva luni,sa ma asigur ca echilibrul se pastreaza si sa incerc aranjarea plantelor atat cat se va putea
Momentan ritmul de crestere al plantelor este unul mic, de vina fiind cu siguranta nivelul redus de co2 si posibil lumina de seara 2700k. (am vazut ca se recomanda culori daylight intre 6500k si 8000k dar nu ma pot obisnui cu felul in care arata bazinul cu acea lumina.) Partea buna este ca plantele par sanatoase iar algele sunt sub control. (echinodorus amazonicus prezinta cateva alge fir-de-par cu care m-am capatat inca de la inceputul ciclarii.)
Sunt convins ca acvariul nu este complet stabilizat si in mod cert vor aparea si reactii de aleopatie intre plante. Posibil ca unele specii sa nu reuseasca.


Scurta descriere:
- acavriu : 60 litri Dennerle Nano Cube.
- stand : home-made
-capac : fara capac
-lumina: de la soare + suplimentare seara 36w aprox 4 ore
-filtrare : fara filtru
-incalzitor : fara incalzitor (temperatura variaza intre 22-26grade)
-substrat : Dennerle
-schimb de apa : 1 litru la 3-4 zile, fara aspirarea substratului
-ferilizare : de la robinet. in apa de la retea am 40-50mg/l No3 in perioada asta si estimez ca vine cu aprox 25ppm CO2 .
-pesti : 1 ancistrus, 1 cory, 5 zebre, 5 sumtrani si 5 black widow tetra
-plante : echinodorusi, valisneria, cabomba, ludwigia,bacopa, elodea, java fern, moss, o mica cryptocorine si un anubias nano, lemna minor
- nevertebrate : 10 Melanoides tuberculata, 2 pomacea mici
-parametrii apei : NH4=0; NH2=0; NH3=25mg/l; KH=5.7 ; PH=7.5


Cam asta e. Atasez si cateva poze. Din pacate azi nu a fost o zi prea insorita. Am sa revin si cu poze in care acvariul este mai luminos, eventual unele facute noaptea.

Orice sugestii si sfaturi sunt bine venite!
De asemnea daca sunt si alti pasionati de acvarii low tech, putem discuta despre acest subiect.

Multumesc!

As vrea sa mentionez faptul ca NU recomand aceasta metoda acvaristilor incepator cu zero experienta !!!


[Thumb - acvariu2.jpg]

[Thumb - acvariu1.jpg]

This message was edited 1 time. Last update was at 07/02/2018 12:47:39

[Email]
BLeeD
Up In Smoke
[Avatar]

Joined: 23/09/2004 01:25:22
Messages: 677
IP:
Offline

alte cateva poze
[Thumb - acvariu5.jpg]

[Thumb - acvariu4.jpg]

[Thumb - acvariu3.jpg]


image
[Email]
Antecume
Senior member
[Avatar]

Joined: 01/02/2017 16:04:13
Messages: 987
Location: Bucuresti, Corbeanca
IP:
Offline

Interesant proiectul.
Sunt putin surpins ca bacteriile care s-au format in acvariu fac fata sa transforme amoniacul in nitriti si nitritii in nitrati.
Ma intreb daca nu ar fi indicat sa hranesti mai cu zgarcenie.
Dar daca testele zic ca e bine... atunci o fi bine.
Tine-ne la curent cu evolutia acvariului.
Spor si ape limpezi.

[Nano cu albinute] [Old tree]
Humbert
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2614
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Offline

Nu inteleg cum concureaza filtrul cu plantele pentru nutrienti. Si nici cum acidifica apa.

Parerea mea e ca in cateva luni o sa-l dezmembrezi pentru ca va fi plin de alge. Probabil o sa-ti moara si niste pesti pana atunci.

Dar de curios cum va evolua sunt foarte curios, nu-mi amintesc sa fi incercat cineva la noi un El Natural.

Succes, sper sa revii cu updates.

This message was edited 1 time. Last update was at 04/02/2018 18:15:59




BLeeD
Up In Smoke
[Avatar]

Joined: 23/09/2004 01:25:22
Messages: 677
IP:
Offline

?i eu sunt surprins ?i tot odat? ni?el îngrijorat din acela? motiv.
Îmi doresc sa scad No3 sub 25mg/l, asta e ?i motivul pt care am plantat mult ?i haotic. ?? in câteva zile o sa vad dac? introducerea de lemna minor va avea vreun efect.
Multumesc & ape limpezi!

image
[Email]
BLeeD
Up In Smoke
[Avatar]

Joined: 23/09/2004 01:25:22
Messages: 677
IP:
Offline

@Humbert: foarte pe scurt filtrul m?nânc? nitrat ?i dac? nu fertilize zi po?i sa ajungi cu no3=0. Acest proces scade ph.

image
[Email]
Humbert
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2614
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Offline

Filtrul nu mananca nitrati. Cu siguranta nu la 1 luna de la start si nu filtrul ala. Pt denitrificare iti trebuie alte chestii, vezi ca e un topic pe-aici pe undeva. Denitrificarea e un fel de holy grail al acvaristilor - multi au auzit de ea dar prea putini au si vazut-o. Iar tu scoti filtrul pt ca ti-e frica de ea :-)

Iar NO3=0 nu are nici o legatura cu ph-ul. Sau daca are, explic-o.

This message was edited 2 times. Last update was at 04/02/2018 18:29:56




BLeeD
Up In Smoke
[Avatar]

Joined: 23/09/2004 01:25:22
Messages: 677
IP:
Offline

Nu m am exprimat clar, procesul de nitrificarea produce acid care scade ph-ul.
Referitor la NO3 = 0. Acest lucru se întâmpl? frecvent în acvariile cu popula?ie mica de pe?ti, bine plantate ?i cu filtrare bun? dac? se neglijeaz? fertilizarea, ceea ce nu este de dorit

image
[Email]
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

Joined: 10/01/2017 16:02:12
Messages: 6464
Location: Barlad
IP:
Offline

Am avut rabdare si am citit cu atentie tot textul si replicile. Cred ca undeva este o fractura de logica. Daca este asa cum spui tu, inseamna ca noi toti, de pe aici de pe forum, facem numai greseli.
Eu cred ca ar trebui sa citesti aici : http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page cu aceeasi atentie cu care am citit noi topic-ul si apoi sa discutam. Sa nu ma intelegi gresit, ideea este indrazneata, teoria ... mmm, mai incolo, interesant ar fi sa vedem rezultatele. Asadar, succes. Ma abonez.

This message was edited 1 time. Last update was at 04/02/2018 19:33:20


Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

In lucru : Wabi Kusa - Dutch Style by Rodo si Silviu
Si una off-forum : Viata grea, de acvarist familist
[Email]
BLeeD
Up In Smoke
[Avatar]

Joined: 23/09/2004 01:25:22
Messages: 677
IP:
Offline

Salut Silviu Man, multumesc pentru feedback. Am incercat sa citesc articolul pe care mi l-ai propus. Este un articol tehnic si sincer nu ma pot concentra acum Promit sa revin asupra lui cu pixul si foaia in mana.
Cat despre "inseamna ca noi facem numai greseli", permite-mi sa te contrazic. Multi dintre colegii de pe forum realizeaza niste aquascapeuri care participa la concursuri si se claseaza pe locuri fruntase. La RAC 2017 de exemplu am vazut acvarii incredibil de frumoase, toate high end. Nu cred ca un acvariu low-tech ar putea concura vreodata intr-un concurs de aquascaping, prin simplul motiv ca aceasta nu iti permite sa cresti decat plante care in mediul lor cresc submers sau unele care se vor multumi si vor reusi sa supravietuiasca la doar 5-6 ppm CO2. Injectia de CO2 permite cresterea plantelor emerse sub apa, acestea sunt considerate mult mai frumoase de catre acvaristii cu experienta.
Apoi liniile de fertilizanti de la firmele consacrate, lumina gen Dennerle Amazon Daylight si cate-si-mai-cate fac ca aceste plante sa se dezvolte rapid, uniform si cu culori vibrante. Nu cred ca poti obtine asa ceva intr-un low tech.

Metoda Walstad ofera un echilibru foarte fragil, gandeste-te ce s-ar intampla daca spre exemplu ar muri un peste si nu l-as observa cateva zile. Lipsa unui filtru ar face ca nivelul de amoniac sa creasca brusc si probabil o invazie a alegelor ar fi inevitabila, asta in cel mai bun caz.
In aceasta perioada ma bazez foarte mult pe testele de apa, dar si acesta este un domeniu supus erorii. Doar ce spuneam ca am la robinet NO3 = 40-50 mg /l Am ajuns la aceasta concluzie dupa 3 teste pe care le-am facut in zile diferite. Ei bine, azi am facut un nou test de apa la retea. Rezultatul? NO3 - 2.5 MG/L. O diferenta enorma! Ma gandesc ca depinde de gradul de incarcare al retelei de apa la o anumita ora. Poate de aia zicea bunica "Las-o sa curga nitel!" inainte sa beau apa de la robinet

image
[Email]
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

Joined: 10/01/2017 16:02:12
Messages: 6464
Location: Barlad
IP:
Offline

Am inteles ce vrei sa faci si mi se pare interesant chiar si prin faptul ca e o provocare. Eu cred ca eliminarea filtrari poate fi facuta numai daca poti (ai posibilitatea, ai timp) sa faci schimburi frecvente de apa, sau ceva de genul "la picatura". Insa si in acest caz ramina problema filtrarii mecanice, chiar daca ai folosi numai apa OI remineralizata. Oricum, iti doresc succes si te urmaresc cu atentie.

Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

In lucru : Wabi Kusa - Dutch Style by Rodo si Silviu
Si una off-forum : Viata grea, de acvarist familist
[Email]
BLeeD
Up In Smoke
[Avatar]

Joined: 23/09/2004 01:25:22
Messages: 677
IP:
Offline

Filtrarea cu ajutorul plantelor este cea mai veche metoda de filtrare din lume, folosita inca de pe la 1800 in perioada victoriana, inainte de inventarea filtrelor!

Metoda de schimb la picatura este una viabila, foarte multi acvaristi de la aici de pe forum au folosit si inca mai folosesc aceasta metoda cu succes dar vine cu unele dezavantaje:
- destul de dificil de implemntat in conditii de apartament
- exista riscul sa iti intoxici pestii cu diverse substante folosite la purificarea apei la statiile de epurare (ex: sulfat de aluminu)
- cantitatea de NO3 variaza f mult (vezi cazul meu 50mg/l apoi dupa cateva zile 2.5 mg/l. f probabil ca nu numai cantitatea de NO3 variaza)

Schimburile dese de apa nu permit ca acvariul sa echilibreze astfel incat odata ce ai inceput sa faci schimburi, acvariul devine dependent de acestea.

In acvariul meu, datorita faptului ca am curenti foarte lenti, lipsa filtrarii mecanice nu afecteaza prea tare claritatea apei. Mici particule plutesc in apa pana la un moment dat cand se aseaza si se lipesc de substrat. Acolo ma astept sa inceapa a fi descompuse de catre melci si bacterii. Ramane insa de vazut peste cateva luni ce se va intampla

Unele idei pe care le-am expus nu sunt testate cu experienta proprie. Sunt chestii pe care le-am dedus din articolele referitoare la metoda Walstad si care pentru mine au sens. Chimia nu este punctul meu forte, motiv pentru care e f posibil sa gresesc. De asta am nevoie si de parerile voastre, mai ales a celor cu mai mutla experienta.

This message was edited 2 times. Last update was at 05/02/2018 12:03:12


image
[Email]
Cormoranul
Member
[Avatar]

Joined: 11/07/2014 09:34:59
Messages: 151
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Foarte interesant demersul tau. Daca te intereseaza si alte informatii poti vizualiza si canalul de yt L.R.Bretz's Aquatics. Tipul are peste 200 de acvarii cu pesti si creveti pe care ii tine cu filtrare minima sau doar cu o piatra de aer si lucrurile par sa mearga.
payti
Member
[Avatar]

Joined: 30/08/2017 20:03:43
Messages: 276
Location: Timisoara
IP:
Offline

Mult succes! In sfarsit cineva care mai crede ca se poate crea un lant ... Eu am fost blamat cand am deschis subiectul.... Trendul forumului este catre high-tech ... daca prezinti un filtru intern, pui 2 pesti peste capacitate sau care nu sunt trecuti in tabel ca si compatibili, nu au CO2 sau altele, deja bazinul iti e catalogat ca "no future". Chiar ma mir ca nu ai primit inca "suturi"

This message was edited 1 time. Last update was at 05/02/2018 15:02:59

Humbert
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2614
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Offline

BleeD, nu stiu ce sa zic, ca nu vreau sa intru in polemici.
dar recitind ce ai scris pe-aici as zice ca sunt niste lucruri neclare sau contradictorii.

am vazut ca ti-e teama de acidificare, de exemplu.
in afara de faptul ca ph-ul are tendinta sa creasca intr-un acvariu de apa dulce, nu sa scada, majoritatea plantele prefera o apa si un sol (usor) acide.
deci ar fi bine sa scada ph-ul in timp, doar ca se intampla invers!
pe langa dorinta de a furniza plantelor suficient CO2, scaderea PH-ului e celalalt motiv pentru care unii dintre noi injectam CO2 in acvariile noastre.

apoi, alt exemplu: zici ca schimburile de apa nu permit ca acvariul sa se echilibreze si ca acvariul devine dependent de ele (!)
culmea e ca schimburile de apa se fac tocmai pentru a re-echilibra acvariul, in sensul ca acvariul fiind un sistem aproape inchis, tendinta este ca in timp unele elemente sa se consume iar altele sa se acumuleze in exces, deci facem schimb de apa tocmai ca sa restabilim un anumit echilibru.

alt exemplu: ai scos filtrul pentru ca ti-e teama ca o sa-ti manance nitratii, dar iti doresti "ceva plante emrse carora sa le placa nitratii"
pai daca ti-e teama sa nu-ti scada prea tare nitratii, de ce vrei plante mari consumatoare de nitrati?

apropo, nitrati de 25 e cam mult.

cum ziceam, nu vreau sa intru in polemici si sunt chiar foarte curios cum o sa evolueze, pentru ca daca e sa dau acum un pronostic, nu ar fi unul bun.

eu nu zic ca Walstad nu functioneaza, doar cred ca pentru a functiona este nevoie de un echilibru extrem de delicat si fragil si cred ca sansele ca cineva sa-l nimereasca sunt mici.

This message was edited 5 times. Last update was at 05/02/2018 15:21:07




adivb
Senior member
[Avatar]

Joined: 23/09/2015 10:52:26
Messages: 575
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Gata...ma abonez si eu la topic

daca ai rabdarea necesara si cunostiintele pentru asemenea proiect, mai tarziu poti incerca si cu un reef marin, tot pe acelasi principiu. Nu e imposibil, dar nici usor
BLeeD
Up In Smoke
[Avatar]

Joined: 23/09/2004 01:25:22
Messages: 677
IP:
Offline

@Cormoranul - multumesc pentru recomandare

@payti - cred ca pe acest forum iti iei suturi doar atunci cand oferi sfaturi nedocumentate sau prost argumentate.
Nu vad de ce ar fi cineva deranjat de acvaristica low-tech atat timp cat acvariul tau ofera conditii de viata bune pentru animalutele de acolo.

@Humbert - permite-mi sa iti raspund punctual:

am vazut ca ti-e teama de acidificare, de exemplu.
in afara de faptul ca ph-ul are tendinta sa creasca intr-un acvariu de apa dulce, nu sa scada, majoritatea plantele prefera o apa si un sol (usor) acide.
deci ar fi bine sa scada ph-ul in timp, doar ca se intampla invers!
pe langa dorinta de a furniza plantelor suficient CO2, scaderea PH-ului e celalalt motiv pentru care unii dintre noi injectam CO2 in acvariile noastre.


Da, imi este teama de acidifiere, la Ph 6.5 procesul de nitrificare este inhibat iar sub 6 acesta se opreste! As zice ca parametrul optim al PH-ului este stabilitatea
Tocmai ti-am explicat ca tendita Ph-ului in acavariul de apa dulce fara schimburi de apa este sa scada si asta datorita procesului de nitrificare care produce acid.
Acum daca tu introduci obiecte, substante sau mai stiu eu in apa....e posbil sa se comporte diferit. Eu vorbesc de cazul in care nu se intervine asupra acvariului.
Eu nu sunt sigur ca oamenii isi doresc scaderea Ph-ului atunci cand injecteaza CO2...ci ca este doar o consecinta a acestui fapt.


apoi, alt exemplu: zici ca schimburile de apa nu permit ca acvariul sa se echilibreze si ca acvariul devine dependent de ele (!)
culmea e ca schimburile de apa se fac tocmai pentru a re-echilibra acvariul, in sensul ca acvariul fiind un sistem aproape inchis, tendinta este ca in timp unele elemente sa se consume iar altele sa se acumuleze in exces, deci facem schimb de apa tocmai ca sa restabilim un anumit echilibru.


Si eu voi face schimb de apa atunci cand unele elemnte se vor consuma iar altele vor fi in exces. Doar ca ma astept ca acest lucru sa se intample peste cateva luni.

alt exemplu: ai scos filtrul pentru ca ti-e teama ca o sa-ti manance nitratii, dar iti doresti "ceva plante emrse carora sa le placa nitratii"
pai daca ti-e teama sa nu-ti scada prea tare nitratii, de ce vrei plante mari consumatoare de nitrati?


Pentru ca am scos filtrul Cred ca plantele emerse vor consuma mai multi nitrati pentru ca ele vor avea acces din belsug la CO2 din camera . De indata ce se echilibreaza acvariul, le raresc sau renunt la ele daca vor concura cu plantele submerse.

apropo, nitrati de 25 e cam mult.


Stiu, tocmai ziceam ca incerc sa scad




@adivb - chiar nu stiu ce sa zic




image
[Email]
Humbert
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2614
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Offline

"Tocmai ti-am explicat ca tendita Ph-ului in acavariul de apa dulce fara schimburi de apa este sa scada si asta datorita procesului de nitrificare care produce acid. "

nu mi-ai explicat, doar ai afirmat
despre ce acid e vorba? e prima data cand aud asta, ca nitrificarea scade ph-ul.

nu zic ca nu e asa, zic doar ca nu inteleg si ca nu am mai auzit asta pana acum.

Empiric asa as zice ca la cata nitrificare s-a facut la mine in acvariu in ultimii 5 ani, ar trebui sa vad si eu o scadere ceva de ph, dar vad din contra, doar crestere.

This message was edited 1 time. Last update was at 05/02/2018 17:57:58




Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

Joined: 10/01/2017 16:02:12
Messages: 6464
Location: Barlad
IP:
Offline

Cred ca se refera la procesul de oxidare, prin care bacteriile transforma amoniacul in nitiriti si nittitii in nitrati (adica de la NO2 la NO3 in cele din urma). Nitrobacter foloseste apa ca sursa de O2 si astfel elibereaza H+. Numai ca H+ se combina rapid cu oxigenul din apa si ca urmare nu ramina in forma gruparii hidroxil (OH) care se poate combina in structuri acide de forma acizilor organici.

This message was edited 3 times. Last update was at 05/02/2018 18:29:17


Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

In lucru : Wabi Kusa - Dutch Style by Rodo si Silviu
Si una off-forum : Viata grea, de acvarist familist
[Email]
Humbert
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2614
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Offline

banuiam ca despre ionii de hidrogen care rezulta in urma reactiei de nitrificare e vorba, dar sincer de cand tot citesc despre nitrificare in context acvaristic nu am auzit ca ar scadea ph-ul.

tre' sa ma apuc sa re-citesc cartea lui walstad ca deja discutia ma depaseste




 
Forum Index » Acvarii plantate - Jurnal
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com