[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Acvariu inceput de la zero  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
vladn
Junior member
[Avatar]

Joined: 15/06/2013 12:13:27
Messages: 7
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Salut!

Am cateva intrebari, si celui care are chef sa citeasca nuvela de mai jos, ii multumesc!

Nu sunt incepator, dar nici avansat nu sunt. Am avut un singur acvariu pe care o sa-l descriu in cateva cuvinte cu configuratia lui veche:
- acvariu din plexiglas transparent 10mm facut de mine la serviciu de 55L aproximativ (se vede in poze mai clar).
- filtru Eheim destul de mare si capabil (nu mai stiu modelul pt. ca l-am cumparat acum 4 ani cred si l-am aruncat)
- temperatura statea intre 24-26 grade, iarna scadea la 23 dar pana acum nu au fost probleme.
- pietris alb cumparat de la magazin si fiert inainte de a-l pune in acvariu
- neplantat, fara substrat de pamant si fara lumina artificiala
- ca pesti (vorbind de o medie in 4 ani, am mai avut si 20 de gupii timp de 5 luni, dupa care le-am dat ca se inmulteau mai mult decat rabdarea mea): un corydoras si doi carasi, din care un caras mi-a murit de batranete, ca avea cam 4 ani cred.

Problema e ca, acum o luna, am cumparat pentru carasul ramas, un pui de caras si alti doi sanitari, nu corydoras, ci alta specie...cu care nu sunt familiarizat Ce s-a intamplat, a fost ca dupa aprox. 5 zile, carasul nou a murit fara semne distincte, dupa alte 5 zile carasul vechi a facut pete albe (dupa ce am cautat pe net am asociat la modul general cu "grisul") si se descoama coada, dar l-am lasat 1 zi sa vad cum evolueaza (nestiind la momentul respectiv ce are). Din pacate, a fost prea tarziu, a doua zi am gasit toti pestii morti in acvariu (1 caras adult, 1 corydoras de 5 ani aproape si alti doi sanitari pui din alta specie). Drept pentru care am luat-o de la zero. Am aruncat filtrul, pietrisul si planta veche. Am cumparat filtru nou, am umplut acvariul vechi cu apa si 20 picaturi de albastru de metil si l-am lasat cu filtrul nou pornit 24h. L-am golit, l-am spalat si pe el si pe filtru fara solutii, dupa care l-am umplut cu apa iar.

I-am pus pietris nou, curatat in zeci de apa si fiert 15 minute. O planta artificiala noua, fiarta si ea (cred ca o sa scap de ea). Un incalzitor nou subdimensionat (termostatul la 36 grade, imi tine constant, acum iarna, 28 grade). Un filtru Resun Magi 380, o lampa pe led cu lumina 5500-6500 mcd.

Ciclarea a inceput vinerea trecuta, pe 15 decembrie. Dupa 2 zile a aparut tulburarea apei in alb. S-a dus dupa inca 2 zile. Acum e cristalina. Testele de apa (nu le am pe cele de amoniac), nu indica insa activitate la capitolul NO2 si NO3, zero barat. In schimb, zice ca am clor inca in apa. Ceea ce e greu de crezut, acvariul a stat pana acum fara capac si apa tratata cu solutie de la Tetra pt. apa de la robinet.

MENTIONEZ: nu am facut schimburi de apa! De 3 ori in 3 zile consecutive am pus mancare de peste cat incape intre doua burice de degete.

Intrebarile mele (pentru cine inca citeste si nu l-a luat somnul):

- lampa led este ok pt plante? daca da, ce plante as putea adauga acum, in ziua 6 de ciclare acvariu? mentionez ca nu am substrat, vreau plante cu radacina exterioara.
- carbunele din filtru este ok pt ciclarea acvariului?
- activitate NO2 este atat de lenta? sincer, cand am primit primul caras cu tot cu acvariu, am facut tranzitia folosindu-ma de filtrul vechi (adica cel mic din poze) si am reusit sa ciclez acvariul nou intr-o zi, nu stiu cum e cu apa noua, nu am ciclat un acvariu asa mare de la zero
- ce ma fac cu clorul? sa cumpar si alte teste? mi-e greu sa cred ca dupa 5 zile inca mai e clor in acvariu, si dupa ce am folosit solutia de indepartare clor...

Am obosit eu scriind...daramite voi citind...multumesc pentru cine are rabdare si mai vrea sa si raspunda! Si las pozele sa vorbeasca, e mai simplu!
Inainte de poze, am si un filmulet cu acvariul: https://www.youtube.com/watch?v=mrXwUAMGrAk&feature=youtu.be


image
image
image
image
image

This message was edited 2 times. Last update was at 20/12/2017 21:12:53

scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/11/2011 22:13:12
Messages: 3090
Location: Bucuresti Drumul Taberei
IP:
Offline

eu am citit tot, si pentru ca imi place stilul tau de a scrie si tot suntem la capitolul citit acum e randul tau http://www.consolegames.ro/forum/f63-pets/17206-ghid-de-acvaristica-intretinere-acvariu-pesti-plante-si-echipamente/ . Spor la citit si ne auzim maine!

armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram
[Yahoo!]
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

Joined: 10/01/2017 16:02:12
Messages: 6464
Location: Barlad
IP:
Offline

@scorpionul :
+1
Foarte interesant articolul. L-am citit si eu cu atentie si mi se pare foarte bine structurat. Cred ca trebuie parcurs cu mare atentie, contine multe informatii utile.

@vladn:
Salut si bine ai venit!
Durata de viata a unui caras este cuprinsa intre 10 si 25 de ani, asadar o medie de peste 15 ani. La 4 ani era un tinerel.
Temperatura medie, care creeaza confort termic pentru carasi, nu trebuie sa depaseasca 24 de grade. Ideal ar fi 20-22 de grade, cam ca la creveti.
Filtrarea intr-un acvariu cu carasi, obligatoriu externa si cu mult mediu pentru filtrarea biologica. Carasii au "prostul obicei" de a fi tahifagi si a avea o digestie rapida.
Carasii trebuie hraniti de doua, chiar trei ori pe zi. In acest fel aportul de materie organica in apa este fractionata in timp si filtrarea biologica face fata mai bine.
In apa clorul poate ajunge in doua forme: prin tratarea apei cu clor solid (de ex. cloramina) sau clor gazos (gazeificare). Daca apa contine clor dizolvat, mai
greu cu dezvoltarea bacteriilor care determina asa-numita ciclare. De aici valorile mici ale NO2 si NO3. Interesant ar fi, in acest caz, sa determini amoniacul.
S-ar putea sa ai surprize. In fine, in 55 de litri, nu prea au ce cauta carasii. As vedea mai curind un acvariu plantat, cu ceva Rasbora Espei, Boraras, Neoni, ....
si multi creveti!

Daca te gindesti la niste schimbari, succes!

This message was edited 2 times. Last update was at 20/12/2017 22:24:40


Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

In lucru : Wabi Kusa - Dutch Style by Rodo si Silviu
Si una off-forum : Viata grea, de acvarist familist
[Email]
vladn
Junior member
[Avatar]

Joined: 15/06/2013 12:13:27
Messages: 7
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Super! va multumesc mult pentru raspunsuri! o sa studiez si link-ul dat de scorpionul.

Clar o sa renunt la carasi, desi tind sa ma leg afectional de un peste care traieste mai mult si e mai implicat in rutina de zi cu zi. Clar, prefer sa nu fac asta, daca conditiile mele de existenta nu sunt cele ok pentru caras.

Voi studia link-ul mai sus si, daca e cazul, revin cu intrebari.

Multumesc!!
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com