[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Fara fotosinteza, fara alge  XML
Forum Index » Discutii generale
Author Message
ionionut
Membru banat
[Avatar]

Joined: 08/02/2016 16:42:02
Messages: 196
Location: judetul iasului
IP:
Offline

De fiecare data cand am desfiintat acvariul de apa sarata, a fost din cauza algelor si cianobacteriilor. Nu din motive estetice, ci fiindca sufocau coralii pana ii omorau.
Odata instalat cyano, paroasele, sau blanoasele, pe piatra unei colonii de zoanthus, deja stiam rezultatul: subtierea polipilor, alungirea, apoi dezlipirea de pe piatra si moartea.
De cateva ori am reusit sa intarzii invaziile de alge, dar numai fiindca am infometat acvariul, asta insemnand ca jumatate de an nu am dat nici un fir de hrana. Rezultatul a fost ca algele s-au dezvoltat mai greu, dar coralii au devenit rahitici, deci tot subtiri si alungiti, la fel s-au dezlipit si au murit. De data asta, de foame.
Orice lumina am folosit, orice calitate, orice cantitate, orice temperatura de culoare, orice fotoperioada, algele in final s-au impus in fata coralilor.
Orice filtrare am folosit, orice skimmare, oricate schimburi de apa, oricate sifonari de substrat, algele o luau de la capat si in final ii invingeau pe corali.
Combinatia lumina – hrana inseamna asaltul algelor asupra coralilor.
Mi-a fost clar dintotdeauna ca fara hrana nu se poate, e logic: daca nu coralul, macar zooxantelele simbionte tot au nevoie de nutrienti. Dar fara lumina?
Planuiesc un acvariu non-fotosintetic, in care lumina sa nu conteze in fiziologia coralilor. Doar atata lumina cat e necesara admirarii acvariului, nici un foton in plus, nici o secunda in plus.
In cotra-partida, acvariul va fi hranit zilnic, cu multa generozitate. Chiar copios.
Schema de sistem: display cu filtrare, all in one. Filtrare biologica si mecanica: live rock + alte medii poroase, skimmer. Fara substrat.
Sub display, un bazin de aceeasi dimensiune, gol, dotat doar cu o pompa de piscina.
Schepsisul ideii este pre-filtrarea mecanica totala.
Asadar sa trecem la... treaba.
E seara, hranim acvariul. Dam curentii la minim, turnam supa nutritiva. Cui ii este foame, se indestuleaza. Trece o ora. Unele particule au fost mancate, altele s-au depus in acvariu, altele plutesc in masa apei, dar inca nu au inceput sa se imputa.
Cu o cana de 1 litru, scoatem si turnam inapoi, peste pietre si hardscape, cateva cani de apa, ca sa mobilizam depunerile de hrana si de rahat. Combinatia hrana – rahat inseamna colmatarea hardscape-ului si eliberarea compusilor de N si P.
Cu un furtun gros fixat pe geamul din spate, asa brusc, scoatem apa din acvariu si o punem sa curga in bazinul gol, de dedesubt.
Deasupra bazinului gol, pe un cadru, pe o rama, fixam un pad de material filtrant, m-am oprit la un tip de laveta de bucatarie, fina si densa, prin care trece apa, dar nu si impuritatile. Scoatem multa apa, de exemplu... toata.
Imediat pornim pompa de piscina, de jos, si readucem toata apa inapoi display. Aruncam laveta sau, daca avem de spalat rufe, o bagam si pe ea la masina.
De cand coralii raman descoperiti si pana sunt inundati din nou, nu trece mai mult de 1 minut.
Restul filtrarii mecanice o face skimmerul. Filtrarea biologica munceste si ea.
Apa revine cu aceeasi structura chimico-fizica, deci nu fac un schimb. Fac o pre-filtrare mecanica instantanee si completa, plus sifonare.
E cineva pesimist? Nu.
adrianyva
Member
[Avatar]

Joined: 26/01/2016 16:03:09
Messages: 289
Location: Iasi
IP:
Offline

Mi se pare foarte complicat si necesita mult timp ce vrei tu sa faci!
Eu nu am avut decat o singura data probleme cu algele si cyano, atunci cand am mutat acvariul dintr-un apartament in altul si s-a destabilizat tot sinstemul!
Dar am cumparat, arici, melci si castraveti de mare care au mancat tot! Dupa o luna acvariul arata ca inainte!
Mentenanta mea la acvariul este minima, rusinoasa chiar!
dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

Joined: 19/04/2011 15:50:00
Messages: 12935
Location: Bucuresti/Bruxelles
IP:
Offline

Am incercat o singura data sa sifonez nisipul, dar mi s-a luat repede si am renuntat.
De doua ori pe an curat mizeria din sump, dupa un an am bagat pompele de valuri la otet, la 2-3 saptamani curat geamurile, in rest chestii banale si doar cand e cazul: cupa de la skimmer, ciorapul de nylon, schimb carbunele.
Lumina o am de la 8 la 22 (cu simulare rasarit si apus), de la 22 la 8 am moonlight-ul, conform fazelor.
Am o caruta de pesti pe care ii hranesc corespunzator, cu lopata (congelate si peleti).

Iti recomand cu caldura reteta mea:

- flow corespunzator in bazin si sump
- un refugium cu alge chaeto si miracle mud
- o cantitate cat mai bogata de medii biologice (eu folosesc siporax, ca l-am prins ieftin)
- minima filtrare mecanica (in cazul meu, un ciorap de nylon BM)

Nu pot spune ca e o reteta universal valabila, dar la mine a functionat. Un pic de alge si cyano am avut doar in primele luni de la startare, dar nu in cantitati ingrijoratoare. La un moment dat au disparut de la sine.

Succes

I'm Batman!

The Forgotten Sands
Release the kraken!
Soupe de poisson

Mi te supui.
[WWW]
bluemonk
Member

Joined: 11/01/2010 11:17:46
Messages: 272
Location: Bucuresti
IP:
Offline

S-ar putea sa functioneze reteta ta, dar cred ca te vei satura repede de operatiile astea. Cheia e nutrient export & control si buna mentenanta - daca tii NO3 undeva la max 1-2ppm si PO4 max 0.03ppm algele vor mai fi pe ici pe colo dar nu vor putea prolifera, se vor chinui sa supravietuiasca. Metoda ta ar putea fi practica la volume mici, ce faci la sute de litri?
Coralii NPS (sau unii dintre ei) nu prea au perspectiva de viata lunga in acvariile noastre pt ca nu-i putem hrani adecvat. Ciano o e foarte rezilienta dar o poti ucide chimic, eu am folosit cu success AquaMedic antired , mai sunt si alte variante. A fost suficient un singur tratament si nu a mai reaparut. Succes.
ionionut
Membru banat
[Avatar]

Joined: 08/02/2016 16:42:02
Messages: 196
Location: judetul iasului
IP:
Offline

Multumesc ! Pe rand:
Batman, am aplicat cu tenacitate ce spui tu, si mult mai mult decat spui tu, dar coralii nu au avut nici un beneficiu.
Singurii corali care au supravietuit algelor au fost ciupercile mari, discosoma si rhodactis care, chiar daca se dezlipesc de pe piatra infestata, pot trai desprinse, depuse pe plapuma de alge. Dar privelistea este dezagreabila, sa le vezi purtate de curenti de colo pana colo, negasind nimic liber de alge pe care sa se ataseze.
Refugiu cu chaetomorpha am si acum, dar spaghetele nu se mai vad dintre firele algelor crescute peste ele. Iar pana la urma, unde crezi ca au gasit algele un mediu chiar mai propice decat in refugiu? Ai ghicit: in dispay.

Adrian, mie mi se pare mai complicata desfasurarea de forte cu:
sump cu pompa dedicata, refugiu cu iluminat dedicat, reactoare cu inca alte pompe... decat o cuva goala sub acvariu.

Monk, algele nu se chinuie sa supravietuiasca intr-un mediu care este favorabil coralilor, fiindca algele si coralii fotosintetici au fix aceleasi preferinte de mediu. Dar fix ! Intre organismele concurente pe acelesi resurse, victorioase vor fi intotdeauna cele cu dezvoltare si reproducere mai rapide.
Normal ca acvariul va fi spre pico, la mai mult de 60 de litri nu m-am inhamat nici pana acum. Aici va rog eu, fara aia cu ,,acvariul mare e mai usor de intretinut’’ si cu ,,inertia sistemelor’’. E adevarata, dar algelor li se falfaie de ea.
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Solutia e ingenioasa, da' eu ma tem ca nu te vei putea "tine de ea". Adica, la un moment dat o sa ti se urasca "de munca".

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
ionionut
Membru banat
[Avatar]

Joined: 08/02/2016 16:42:02
Messages: 196
Location: judetul iasului
IP:
Offline

Care munca, d-le patron, ca eu nu fac nimic !
Dau drumu’ la apa pe furtun in jos, si dau drumu’ la apa pe furtun in sus.
Oricum as sta minutul ala pe scaun, zilnic, boldit in acvariu. Oho, stau eu si cate un ceas.
Pai girlfriend-a ce sa mai zica ea, care curata colivia la agapornisi (niste papagali dolofani), ba o mai sterge si cu spirt ! Pai daca aia de la acvariu ar fi munca, ce face ea cu papagalii e robie, ocna
bluemonk
Member

Joined: 11/01/2010 11:17:46
Messages: 272
Location: Bucuresti
IP:
Offline

ionionut wrote:Monk, algele nu se chinuie sa supravietuiasca intr-un mediu care este favorabil coralilor, fiindca algele si coralii fotosintetici au fix aceleasi preferinte de mediu. Dar fix ! Intre organismele concurente pe acelesi resurse, victorioase vor fi intotdeauna cele cu dezvoltare si reproducere mai rapide. .

Si atunci cum sunt posibile rezultatele din sistemele ULN (Ultra low nutrient)? Da o cautare de imagini pe Google dupa cuvantul "zeovit". Hranirea coralilor fotosintetici e un pic mai complexa decat a algelor fiind organisme simbiotice si le permite sa prospere in medii in care algele nu au sanse de proliferare.
Controlul nutrientilor (NO3 & PO4) e cheia.
Cristi
POKEMBER
[Avatar]

Joined: 02/04/2013 09:02:43
Messages: 1804
Location: Satu Mare
IP:
Offline

Coleg ionut,tu vrei sa zici ca un acvariu in care coralii o duc bine,va sfarsi inevitabil intr-o padure de alge?

Proiect /-/ FOWLR
[Yahoo!]
rares728
Membru de baza

Joined: 22/02/2017 23:00:51
Messages: 356
Location: Sibiu
IP:
Offline

Salut,

Este o idee ! Poate va functiona, dar, personal, consider ca nu este varianta potrivita, muta necontrolat nisipul, esti in CO, n-ai timp, sau ... ti-e lene.
Oricum, nu vreau sa combat ideea ta - multe inovatii au fost putin probabile la inceput, pana au fost dovedite :-)

Eu vrea sa afirm ca nu in orice conditii "combinatia Lumina-hranä inseamna asaltul algelor asupra coralilor " ! Nu intru in amanunte, mai ales ca multe le-am citit (nu si inteles) si am crezut in ele in urma rezultatelor empirice, dar foloseste urmatoarele aspecte:
- coralii sunt vietuitoare (mananca individual si accepta simbioza cu algele zooxanthele) vs algele sunt dependente exclusiv de fotosinteza
- realizarea fotosintezei este conditionata de existenta nutrientilor: zooxanthelele pot prelua de la corali vs algele au nevoie din apa
- pigmentii care asigura fotosinteza sunt clorofilieni si caretenoizi - au dus la o adaptare diferita a coralilor vs alge referitor la PAR (nu pot explica cum deoarece nu am inteles bine nici eu, dar a dus la urmatorul punct)
- coralii s-au adaptat la realizarea fotosintezei la adancimi mari (lumina filtrata in albastru), algele nu
- dintre varfurile de eficienta fotosintetica (427 nm si 622nm), coralii le prefera pe primele, algele nu

Experimental s-a ajuns la concluzia ca se poate crea un mediu defavorabil algelor , dar in care coralii pot rezista si dezvolta:
- cerinte PAR (radiatia fotosintetica activa) grupata in zona 410-470 nm, fara alte componente (uzual la > 20000K)
- nivel PO4 extrem de mic <0.01 (clorura lanthan, ###phos,...)
- nivel NO3 cat mai jos < 0.5 (filtrare mecanica, skimmer, denitrificare anaeroba !!!, floculanti,...)
- solutii medicale anti-alge (pe termen scurt)
- consumatori naturali de alge (salarias,...)

Cum spuneau si colegii de mai sus: se poate ! Nu e usor, alge vor fi tot timpul in bazin, dar sub control . Principala problema, cred eu, este sa poti ajusta lumina (necesita dimmer) ca sa ajungi la parametri rezonabili (nu optimi) pentru corali si curentii de apa care sa "spele de detritus" intreg bazinul - ulterior denitrificarea anaeroba si reducerea chimica a PO4 nu ar trebui sa fie probleme. In mai putin de un an se poate ajunge la stabillitate si fara alge.



P.S. In cazul in care vei aplica metoda ta, voi urmari rezultatele si-ti "tin pumnii" ! Succes, orice vei incerca !

ionionut
Membru banat
[Avatar]

Joined: 08/02/2016 16:42:02
Messages: 196
Location: judetul iasului
IP:
Offline

Buna seara !

Coleg Cristi, eu sunt ferm convins ca nu numai unul.
Tendinta naturala a tuturor acvariilor saline este acoperirea cu alge verzi, red-slim si cyano.
N-o sa vedem ,,paduri de alge’’ in acvarii, fiindca nu sta nimeni pana nu mai vede in bazin din cauza lor: fie va desfiinta acvariul, fie va da restart, fie va curata tot si va da black-out etc.
Dar e de ajuns sa vezi cum se retrage tesutul viu de pe un LPS incoltit de alge, ca sa-ti piara tot cheful.

Rares, sa clarificam intai lucrurile esentiale, chiar daca aproape le stim:
1. Nici un animal de pe Pamant NU face fotosinteza, deci nici un coral NU face fotosinteza. Folosim expresia ,,corali fotosintetici’’ numai pt. economie de vorbe, ei sunt doar animale simbiotice cu algele fotosintetice.
2. Fotosinteza e un proces fiziologic unitar in intreg regnul vegetal, adica gorunul lui Horea asimileaza la fel precum asimileaza si ultima alga unicelulara.
Asta inseamna aceeasi H2O, acelasi CO2, aceleasi saruri minerale si ACEEASI lumina.
Fotosinteza nu difera in functie de culoarea pigmentului asimilant al plantelor, fiind un proces unitar: aceeasi lumina necesita si frunza verde a plopului, si frunza rosie a lobodei, si algele brune, si algele albastre, si algele rosii.
La oile noastre: si zooxantelele, si chaetomorpha, dar si bubble algae si toate celelalte alge nedorite din acvariu, folosesc cu acelasi randament lumina oferita, fotosinteza fiind un proces unitar.
Apoi vreau sa-ti multumesc pt. modul frumos de adresare, tu avand o opinie diferita de a mea. Mi-as dori sa posed si eu acest fel de a pune problema !
P.S: am specificat ca acvariul nu va avea substrat, deci fluxurile de apa nu vor ,,muta necontrolat nisipul’’.
rares728
Membru de baza

Joined: 22/02/2017 23:00:51
Messages: 356
Location: Sibiu
IP:
Offline

Salut Ionut,

Cred ca sunt niste confuzii. Spre exemplu eu nu am afirmat nicaieri ca exista vre-un coral care face fotosinteza, dar sunt[b] animale care fac fotosinteza: Elysia chlorotica, Ambystoma maculatum, Vespa orientalis, Acyrthosiphon pisum si ... cateodata, tind sa cred ca si nevasta-mea :-).

Am incercat sa subliniez diferentele intre corali si alge, pentru a putea aplica conditii favorabile coralilor si defavorabile algelor:
- coralul se poate hrani independent si direct (filtrare, digestie,...) si indirect cu ajutorul algei zooxantellae, care transfera energie coralului prin intermediul zaharului. Algele sunt strict dependente de fotosinteza
- realizarea fotosintezei este conditionata de CO2 si nutrienti, pe care, in parte, coralul le ofera zooxanthellei, spre diferenta de alge care trebuie sa le preia din apa. Fotosinteza este un proces chimico-biologic, nu fiziologic - confuzie
- pigmentii care asigura fotosinteza sunt diferiti de pigmentii de culoare - confuzie . Localizarea efectiva a fotosintezei este in cloroplaste, unde sunt clorofilele de tip A - singurul pigment activ in reactiile fotochimice. Restul de pigmenti auxiliari si indirecti sunt : Clorofila B, clorofila C, Carotenoizi, Flavonoide si Ficobiliproteine (acestea din urma doar la algele rosii si albastre-verzi). Deci gorunul lui Horea nu asimileaza ca si ultima alga (rosie) - alta confuzie . Acesti pigmenti s-au adaptat diferit si in functie de lumina ambientala si au o pondere diferita in procesul de fotosinteza. Zooxanthellae realizeaza fotosinteza si la adancimi mari, unde culoarea penetranta este albastrul/uv , iar algele nu. Din acest motiv am subliniat ca dintre cele 2 varfuri de eficienta energetica pt fotosinteza, zooxanthellaele se descurca de minune doar cu 422 nm, pe cand algele nu la fel de bine.
- apoi, fotosinteza nu este un proces unitar, avand 3 procese principale: Fotofosforilarea, Fotoliza apei si Fixarea ?i transformarea CO2 în glucide -alta confuzie, dar aici diferentele sunt minore intre Zooxanthellae si algele nedorite. Totusi un PH ridicat favorizeaza Zooxanthellaele in fata algelor, deoarece primeste de la corali prin polipi
- nu e chiar o confuzie, dar Chaeto este o macro alga si este deseori utilizata impotriva algelor prin consumul de nutrienti.

Cunoscand aceste diferente putem face o setare cat mai defavorabila algelor, fara sa afectam coralii: Lumina in spectrul 410-460 nm, PH cat mai ridicat, NO3 si PO4 zero sau foarte aproape. La aceste putem adauga pradatori naturali (melci,...), curatare manuala si eliminarea imediata a algelor, precum si medicamente dedicate.

Acestea de mai sus au avut succes in multe situatii si lupta cu algele poate sa fie castigata. Nu e usor, dar se poate - a fost dovedit. Ce propui tu este o cale noua, de aici si scepticismul, dar are logica si se poate incerca, in ideea ca nu sunt pesti in bazin.

Si o ultima confuzie care am remarcat-o: fluxurile de apa nu vor muta nisipul deoarece nu exista substrat, :-) , n-am remarcat la prima citire.

um02122
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 12/12/2013 23:41:44
Messages: 4731
Location: Berks
IP:
Offline

Ionut, suna foarte interesant ce spui.

Ca o remarca, atunci cand am trecut de la T5 la leduri la RSM130, schimbarea luminii mi-a omorat GHA. In timp foarte scurt, 2-3 zile, era toata desprinsa de pe piatra si colectata in pompe si overflow.

La inca o saptamana, explozie de diatome.

Asta intr-un acvariu care merge de un an.

___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
ionionut
Membru banat
[Avatar]

Joined: 08/02/2016 16:42:02
Messages: 196
Location: judetul iasului
IP:
Offline

UM02122, stai putin sa scriu ceva, ca pocnesc

Rares, tu chiar nu intelegi nimic din ce spun si, iarta-ma, faci o constructie de argumente fara legatura cu nimic.
Imi pare rau ca n-am stilul tau calm, dar te rog, lasa-ma sa raman cu prima impresie si oprim discutia aici !

Revenind: UM2122, s-ar putea ca alga aceea sa se fi desprins si fara schimbarea luminii, stii ca atinge un ,,punct'' de maturitate si se ridica de pe piatra...
Cat despre diatome si revenirile lor, am scris mai sus, eu o sa trec la NPS corals tocmai ca sa nu mai aud de asa ceva.
um02122
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 12/12/2013 23:41:44
Messages: 4731
Location: Berks
IP:
Offline

ionionut wrote:UM02122, stai putin sa scriu ceva, ca pocnesc

Rares, tu chiar nu intelegi nimic din ce spun si, iarta-ma, faci o constructie de argumente fara legatura cu nimic.
Imi pare rau ca n-am stilul tau calm, dar te rog, lasa-ma sa raman cu prima impresie si oprim discutia aici !

Revenind: UM2122, s-ar putea ca alga aceea sa se fi desprins si fara schimbarea luminii, stii ca atinge un ,,punct'' de maturitate si se ridica de pe piatra...
Cat despre diatome si revenirile lor, am scris mai sus, eu o sa trec la NPS corals tocmai ca sa nu mai aud de asa ceva.


Ionut, eu am trecut prin lupta cu GHA si am castigat-o, acele cateva tufe le tineam insa cu drag. Erau bine delimitate si tinute sub control.

Si aratau foarte sanatoase, cu o aderenta buna.
Apoi, au palit si au inceput sa se destrame.

Legat de problema ta:
- recif sanatos fara alge nu se poate
- poti fi napadit de alge si daca ai nutrienti scazuti
- poti avea un acvariu de recif fara alge cu nutrienti prin plafon
- in orice recif sunt batslioane de ierbivori

Solutia la problema algelor este:
- controller de temperatura
- control bun al salinitatii
- control bun al pH si ALK
- suficiente iervivore cat sa tina algele sub control dar sa nu le extermine
- un refugiu cu chaetomorpha suficient de mare si suficient de bine luminat

Cred ca ai renuntat prea repede la acvariile fotosintetice.

___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Bah, da' lasati omu' sa experimenteze! Eu cred ca ideea poate sa functioneze, atata timp cat el se tine de treaba si nu se leneveste... chiar sunt curios sa vad rezultatul acestui experiment.

This message was edited 1 time. Last update was at 12/12/2017 09:25:04


Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
bluemonk
Member

Joined: 11/01/2010 11:17:46
Messages: 272
Location: Bucuresti
IP:
Offline

ionionut wrote:Buna seara !
Coleg Cristi, eu sunt ferm convins ca nu numai unul.
Tendinta naturala a tuturor acvariilor saline este acoperirea cu alge verzi, red-slim si cyano.
N-o sa vedem ,,paduri de alge’’ in acvarii, fiindca nu sta nimeni pana nu mai vede in bazin din cauza lor: fie va desfiinta acvariul, fie va da restart, fie va curata tot si va da black-out etc.
Dar e de ajuns sa vezi cum se retrage tesutul viu de pe un LPS incoltit de alge, ca sa-ti piara tot cheful.
.

Salut, nu a afirmat nimeni ca un acvariu marin se poate sustine atat timp cat echipamentele merg la parametrii optimi - orice acvariu are un ciclu de viata, cu atat mai lung cu cat volumul este mai mare si cu cat chimia e mai stabila. Problema marinelor este ca algele nu prea au concurenta, cum se intampla la plantate, si atunci lupta cu ele se duce in principal cu metode fizico-chimice - filtrare mecanica, skimare, filtrare chimica, biologica, lumina specifica, UV, etc si in situatii de criza cu metode radicale - scos pietre, curarat mecanic, injectii cu H2O2, etc. Dar este perfect posibil sa ai un acvariu marin in care coralii "fotosintetici" sa prospere si algele nu si asta un interval lung de timp, de ordinul anilor - daca nu era posibil industria nu era unde se afla acum si acvariile extraordinare care le vedem pe net n-ar fi existat.
Cristi
POKEMBER
[Avatar]

Joined: 02/04/2013 09:02:43
Messages: 1804
Location: Satu Mare
IP:
Offline

ionionut wrote:Buna seara !

Coleg Cristi, eu sunt ferm convins ca nu numai unul.
Tendinta naturala a tuturor acvariilor saline este acoperirea cu alge verzi, red-slim si cyano.
N-o sa vedem ,,paduri de alge’’ in acvarii, fiindca nu sta nimeni pana nu mai vede in bazin din cauza lor: fie va desfiinta acvariul, fie va da restart, fie va curata tot si va da black-out etc.
Dar e de ajuns sa vezi cum se retrage tesutul viu de pe un LPS incoltit de alge, ca sa-ti piara tot cheful.

Bine,domnule,mergi inainte cu concluziile astea. Spor.

Proiect /-/ FOWLR
[Yahoo!]
um02122
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 12/12/2013 23:41:44
Messages: 4731
Location: Berks
IP:
Offline

bluemonk wrote:Problema marinelor este ca algele nu prea au concurenta, cum se intampla la plantate


Macroalge in refugiu in sump.

___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
um02122
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 12/12/2013 23:41:44
Messages: 4731
Location: Berks
IP:
Offline

Argumentul meu e sa dau un exemplu:












Legat de proiectul tau, am vazut acvarii NPS care te lasa fara rasuflare.
Exista comunitati NPS unde te poti documenta.
Din cate stiu, principiul la NPS e hrana suficienta si filtrare ridicol de supradimensionata. Mie nu mi-a parut a fi ceva usor de facut.


___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
 
Forum Index » Discutii generale
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com