[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Salutare, sa ma prezint si eu.  XML
Forum Index » Despre noi
Author Message
bradu80
Unripe member

Joined: 24/11/2017 09:58:14
Messages: 1
Location: Rothenburg ob der Tauber, Germania
IP:
Offline

Salutare tuturor.

Am deschis acest topic pentru a ma prezenta si eu, si a impartasii cu voi aventurile din scurta mea experienta de acvarist.
Totul a inceput cam prim luna Aprilie sau Mai anul acesta, cand fiind prin apropierea unui magazin cu animale la vre-o 75 km de noi, ne-am hotarat sa intram pentru a pierde vremea si a-i lasa pe cei mici sa admire cateva animale. ( cel mic de un an si un pic adora pasarile). Si de aici a inceput nebunia. Fiul meu cel mare insista ca lui ii trebuie niste pesti ca sa aiba la el in camera si sa aiba grija de ei. am discutat cu sotia si dupa cateva negocieri am decis ca nu e un capat de lume si ii luam 2 pesti (de mici dimensiuni) pe care sa-i tina intr-un bol (asa cum vazusem ca exista in unele petshopuri din Romania). Si-a ales pesti (TANICHTHYS ALBONUBES) si am mers sa discutam cu baiatul responsabil cu raionul de pesti ca sa ni-i scoata din acvariu. Dupa primele discutii apar primele probleme. Ne explica baiatul ca daca nu mai avem alti pesti din aceeasi specie, pestii alesi de el sunt pesti de card si trebuie sa luam minim 6 bucati, cu 2 nu ne poate servii. Am zis ca Ok, luam 6 bucati. 5 Euro in plus nu e o tragedie. Ei, ca lucrurile incep sa se precipite. Il intrebam daca pestii alesi de noi sunt Ok pentru un incepator , ne confirma ca nu sunt pesti pretentiosi si totul e Ok. incepem sa dam o tura prin magazin in cautarea bolului de vre-o 5-10 litrii. Dupa 2-3 ture in zona cu acvarii de vanzare, nu gasim nimic. Imi zic in sinea mea ca nu stim noi unde sa cautam si mergem din nou la baiat. ii spunem care este problema si ajungem la o discutie mai ampla, si anume ca in Germania este interzisa cresterea pestisorilor in boluri, si de aceea nu gasim ninic de vanzare, si ca daca nu avem un acvariu echipat trebuie sa inapoiem pestisorii, si oricum daca am cumpara chiar si atunci pe loc un acvariu tot nu putem sa punem pestisorii in el, ca trebuie sa functioneze cu echipamentul pornit aproximativ 2 saptamani fara pestisori in el. (habar nu aveam eu de ciclare si altele). Cand aude fiul meu de asa ceva, incepe sa-l pufneasca plansul, el daja facuse planuri unde sa ii puna cum sa-i ingrijeasca...
Ce ne facem.., imi pica fisa ca am un prieten care are un acvariu destul de mare, il sun si il intreb daca nu ma poate ajuta cu gazduirea catorva pestisori pentru 2 saptamanai pana putem sa-i punem in acvariul nostru. Acesta accepta si prima problema rezolvata. Acum trebuie sa luam acvariu si toate echipamentele.. dam inca o tura prin magazin... cel mai mic acvariu (60 de litrii) echipat, in jur de 100 de euro. Ei ca deja e prea de tot de la 3 Euro, cat costau initial 2 pestisori ajungem la 120 cu mancare o planta si asa mai departe..
Am hotarat ca nu luam un acvariu nou de acolo si sa caut eu unul folosit pe e-bay cu toate echipamentele.. Ajungem acasa, rapid o tura pe e-bay, gasesc unul echipat cu 30 de euro, la 25 de km de noi (60 de litrii, filtru intern Elite Stringway 15, capac cu neon, incalzitor, o buturuga ca decor,). Imi zic ca e perfect, sun proprietarul , si merg dupa acvariu.
Cand ajung la prietenul meu cu pestisorii acesta imi zice ca daca vreau sa pun pestisorii mai repede in acvariul meu are el ceva solutie cu bacterii ca sa o adaug in apa si in plus imi da pentru cateva saptamani un filtru de la el pe care il folosea ca filtru suplimentar ca sa grabesc ciclarea, la care mai adauga ca daca m-am legat la cap, sa fac bine sa mai citesc cate ceva despre ciclare (ce naiba o mai fi si aia ? ) si intretinerea pestilor ca nu e chiar asa de simplu cum crede lumea. (apa un bol si arunci pestii inauntru.). Asa ca am inceput sa citesc si cu cat citeam mai mult ma minunam mai tare. Ajunsesem la concluzia ca m-am legat de ceva care ma depaseste, din cate citeam, ciclare , parametrii apei , masuratori, compatibilitati intre pesti... deja era chimie curata.
Totusi ma gandesc ca sunt destule persoane care au un acvariu asa ca incet incet o sa ma prind eu de jmecherie. O sa-l stresez pe prietenul meu cu intrebari daca e nevoie si oricum suntem in secolul 21, internetul e plin de sfaturi.
Am uitat sa va spun ca am pus pe fundul acvariului niste pietricele de 2-3 mm luate de la petsop intr-un strat de vre-o 4 cm.
Dupa o saptamana aducem pestisorii in acvariul nostru. (apa tulbure a trecut, era deja curata). Si ce sa vezi, o planta , 6 pestisori, in acvariul ala ...era cam gol. Era clar care era targhetul in weekend. sa mai luam cativa, sa fie mai animat. Am mai luat inca 4 din aceeasi specie, un ancistrus ca citisem ca e bine sa ai si ceva mancatori de alge, plus cateva plante.

Pestisorii inotau, platele cresteau f. frumos. Curand apare o noua problema. Luna August, luna de concedii, vacanta la scoala, noi planuiam sa fim in Romania pentru toata luna August. Ce facem cu pestii … catelul il luam cu noi , dar pestii???. Toti prietenii cu planuri de concedii, asa ca nu vad alta alternativa decat un aparat care sa-i hraneasca automat. Caut ofertele si vad unul de la Eheim cu 2 camere perfect pentru ce imi trebuia mie pentru ca ancistrusul primea cate o pastila la fiecare 2 zile, nu zilnic cum erau hraniti restul. Curatat temeinic inainte de plecare , schimbat 40% din apa, cumparat aparat care sa le aprinda lumina automat si sa le stinga seara (tineam lumina aprinsa cam 10-12 ore/zi).

La intoarcere din concediu in Septembrie, emotii... oare mai traiesc pestii, aproape ca eram impacat cu gandul ca i-am nenorocit, era apropate imposibil ca fara ingrijire adecvata timp de o luna sa nu se intample cate ceva. Surpriza… toti erau perfect sanatosi nici un decedat, plantele arau asa de mari ca deja iesisera din apa, dar aparuse pe unele dintre ele ca o mazga verde-albastruie. Am curatat frumos acvariul a doua zi tuns plantele si totul era in regula. Dupa cateva zile .. la numaratoare lipseste un peste.. ma uit in acvariu , nu pluteste nimic, printre plante .. nimic. Nu-mi explicam ce se intamplase pana nu vad catelul in spatele masutei pe care era acvariul ca miroase ceva… era pestisorul lipsa.. sarise din acvariu printr-o deschizatura de cativa cm. care era in capac pentru a scoate cablurile de la incalzitor si filtru.

In weekend iar plimbare printr-um petshop sa mai populam acvariul. Am mai luat 9 neoni, 4 platy si 4 guppy. Plus inca un ancistrus ca fiul meu insista ca e singur saracul (de fapt era femela ce aveam noi), asa ca am mai luat un mascul. Ajuns acasa acvariul era deja super animat … dar citind iar pe net ajung la concluzia ca deja avem pre multi pesti in acvariul ala. Caut pe net vad ca ofera cineva la vanzare un acvariu Juwel Panorama de 200 de litrii la 35 de euro. – chilipir curat, comparand cu cat costa unul nou. In 2 ore eram deja cu acvariul acasa. Ehe, ca deja datele jocului se schimba, cand il vede nevasta cat e de mare, aproape ca dorm pe balcon, ca nu avem masa pe ce sa-l punem, ca e mare … ce avem noi ,cu 200 de kg. sigur nu rezista. (scap de balcon cu promisiunea ca dupa ce e pornit acvariul mare il desfiintez pec el mic, dar sa inteleaga si ea ca o perioada trebuie sa mearga in paralel ambele). Asa ca avem nevoie de masa mai rezistenta, un alt filtru ca filtrele ce le aveam eu (intre timp mai cumparasem un filtru Fluval U2 pe care il pusesem in acvariul pe care il aveam pentru o filtrare mai buna alaturi de Stringway 15 pe care l-am cumparat cu acvariul ), nu fac fata la asa acvariu mare.

Deja ati observant ca de la cei 2 pestisori pentru copil am ajuns sa nu mai prea pomenesc de copil si dorintele lui. La el a tinut toate treaba 2-3 saptamani si dupa aia gata.. dar in schimb am prins eu microbul.

Ziceam de echipamente, caut echipamente pentru noul acvariu sa ii dau drumul cat mai repede. Sa pot sa-I mut in cel nou. Deja jucam in alta liga asa ca am zis ca daca fac o treaba, acum o fac cum trebuie. Mai comand de pe e-bay asa: Un filtru nou Sun-Sun HW-302, lumina cu 108 leduri (albe+albastre), un buchet cu 10 tipuri de plante, nisip nou pentru substrat, bile fertilizatoare pentru plante, am primit cadou de la prietenul meu un filtru intern nou marca Hydor Christal K20 zicea ca asta e bun pentru a face bule in apa, mai si filtreaza cate ceva dar e bun in loc de pompa de aer. In plus am mai luat masa pentru acvariu, una folosita dar in stare f. buna. Toata disctractia ~ 200 de Euro.

Pornit acvariul cel nou, mutat unul dintre filtrele din acvariul vechi in cel nou pentru a grabii ciclarea iar dupa, o saptamana si jumate dupa ce s-a limpezit apa incep sa mut dintre pestisori in acvariul nou. Intre timp ancistrusii au depus icre asa ca pe aia ii las in acvariul mic + cei 4 guppy, restul mutati in acvariul mare.
Dupa 2 saptamani aproape in fiecare zi murea cate un neon. Am ramas cu 4. Fiind preferatii fiului meu am mai luat 6 ca sa fie un card.

Acum in acvariul asta deabea vedeam pestii asa ca am zis sa mai dam o tura prin magazinul de pesti sa luam si ceva specii care sunt compatibile cu ai nostrii dar sa fie de dimensiuni ceva mai mari. Am mai luat 4 Platy, 4 gurami.

Din pacate populatia de neoni a inceput din nou sa se rareasca. Au ramas doar 6, deja eram hotarat ca daca scade sub 6 cu toata insistenta copilului nu mai cumpar altii.

Azi in acvariul mare am asa:
4 gurami galbeni
8 cardinali (unul la cateva zile dupa ce l-am mutat in acvariul mare a inceput sa se tot roteasca si l–am izolat de restul, dar nu a rezistat)
6 neoni
8 platy
7 pui de Ancistrus

Atasate sunt cateva poze cu acvariul., nu sunt prea reusite dar o sa mai fac cateva .

Castelul din imagine este ceva ce nu am voie de il ating, stiu parerea voastra despre astfel de articole dar e ceva sfant pentru junior asa ca trebuie sa ramana.

Ancistrusii se inmultesc in draci, deja sunt la a treia serie de cand am luat masculul, nu mai am cui sa-i donez ca deja i-am umplut pe toti cunoscutii cu ancistrusi. Si mai trebuie sa renunt pentru ca din cei 7 pui o sa retin doar 1 sau 2, plus cei 2 mari care inca sunt in acvariul mic.
In acvariul mic sunt vre-o 25-30 pe pui de guppy+ 1 femela matura (celelalte 2 + masculul au murit) , 2 ancistrusi maturi plus un pui de platy. Dupa cum vedeti inca acvariul mic nu este desfiintat. Dar am un nou termen pana la inceputul lunii decembrie cand vrea sa redecoreze casa pentru Craciun…?


Cam lunga povestea mea de inceput, dar sper ca pe acest forum o sa gasesc indumari si in situatia in care o sa am probleme o sa gasesc indrumare pentru rezolvarea lor.

Pana acuma nu am avut problem cu algele sau bolile, degat cu gris-ul (in urma cu 2 saptamani) in acvariul mic dar l-am rezolvat cu ridicarea temperaturii apei pe la 29-30 de grade.
Acum totul e OK.

In concluzie de la 2 pestisori de 3 euro am ajuns la aproape 400 investiti in acest nou hoby

[Thumb - DSC_0284.JPG]

ocean
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/06/2014 14:12:14
Messages: 2852
Location: Targu Mures
IP:
Offline

Bine ai venit, "o infestare" placuta iti dorim in continuare
[Email]
 
Forum Index » Despre noi
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com