[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Prima mea incursiune in acvaristica  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
Catalin099
Member

IP:

Este normal ca no2 sa fie atat de mare ? Am facut testele dupa vreo 10-11 ore de la ultimul schimb de apa 40% probabil pe undeva la 45% ca am si complectat cu apa care sa evaporat . Am testat si apa de la robinet si are intre 0.6 si 1 ppm nh4. Se poate din cauza ca am facut schimbul de apa si am adaugat cu schimbul de apa nh4 sa fie asa sus no2 .

Dupa parerea mea ceva bacterii sau format in filtru pentru ca in 11 ore sa transforme nh4 . Dupa teoria si calculele mele la schimbul de apa am adaugat undeva la 0.5ppm Nh4 ,care in 11 ore sa transformat in 0,nu ar trebui ca si no2 sa se transforme? Fac eu ceva gresit sau e inca prea la inceput acvariu ?

Schimburile de apa am facut cu a zis liv . 40%primele 8-10 zile,in fiecare zi,ieri fiind a 9 zi . O sa fac de acum schimburi mai rare de apa , 2 ori pe saptamna sa vad daca o sa scada no2.
Catalin099
Member

IP:

5 Iulie 2024

Kh=12
Gh=6-7
Ph=7.5
Nh4>0.05
No2=0.025
No3=1spre3

Este ciclarea aproape gata ? Am 11 zile de cand am plantat acvariu si vreo 15 de cand merge filtru in acvariu.

Am montat si instalatia de co2 . Am setato sa mearga o bula la 2 secunde , deocamdata nu am test co2 sa pot sa verific.

Am inceupt sa scot din melci care ii vad , nu am prea vazut sa faca ceva si nici nu vreau sa se inmulteasca.

Plantele par sa o duca bine . Am probleme cu rotala bonsai care o parte sa topit , cred ca din cauza ca nu avea lumina. Nu stiu daca e normal dar si la Lobelia cardinalis mini sau topit toate frunzele vechi dar au dat frunze noi mai sus .

Ar trebui sa tund rotala rotundofilia? Au crescut varfuri pana sus si e si unpic incalcita de cand am plantat -o
Bayek
Senior member

IP:

NO2 trebuie sa fie zero barat, abia atunci e ciclat acvariul. Complet matur va fi dupa vreo 3-4 luni.

In perioada de ciclare e de asteptat ca unele plnte sa sufere, chiar sa moara, de aceea e recomandat sa se foloseasca plante nu foarte multe si de sacrificiu, plante easy, care sa nu se topeasca asa usor.

Rabdare pana no2 e zero, dupa care poti sa mai stai o saptamana si apoi pestii treptat, nu toti odata.
Catalin099
Member

IP:

Ok . Mersi mult !

Deocamdata o sa mai stau vreo 2 saptamani sa creasca plantele si dupa bag pesti.

Daca ajung nh4 , no2 si no3 la 0 , este ok pentru plante si bacterii benefice? Le ajunge doar fertilizantul sau ar trebui pana bag pesti sa dozez cumva amonia?
Bayek
Senior member

IP:

Doar NO2 si cele cu NH trebuie sa fie 0, in timp ce NO3 nu, asta trebuie sa existe si sa fie tinut sub control. Este papica pentru plante (fertilizantul tau il contine). Doar in acvariile cu creveti trebuie sa fie si asta spre 0, dar acolo e alta poveste.

Eu nu as adauga fertilizant in perioada de ciclare, mai ales intr-un acvariu atat de mic, dar aici parerile sunt impartite. Cat timp se face ciclarea, plantele sunt ultima grija. Trebuie sa inveti rabdarea, este timp si de amenajat si reamenajat acvariul.

Recomand plante in variante nano/mini/pico, arata mult mai bine inte-un acvariu mic.

This message was edited 1 time. Last update was at 07/07/2024 08:08:23

Catalin099
Member

IP:

Aha . Vreau sa dau comanda de ceva muschi ca cel care il am a venit aproape maro si dupa ce lam pus in acvariu doar cateva fire sau inverzit .
Vreau sa iau si niste anubias sa pun între lemne ca pare prea gol mijlocul acvariului . Pentru laterale ce planta nici mare , nici mica sa pun , sa faca tranzitie intre monte carlo si plantele inalte din spate ? Ceva plante cu frunze mai late si lungi , nu prea am asa ceva in acvariu.

As putea sa adaug ceva melci ? Au aparut ceva alge si am citit ca melci ar fi cea mai buna investitie.
Catalin099
Member

IP:

image
Asta e bba? Mai am in acvariu si alge maro dar am citit ca e normal pentru un acvariu nou.
Samy
Senior member

IP:

Catalin099 wrote:Mersi Samy de raspuns!

Daca combin astea dou? nu este ok ?
https://www.raijucarii.ro/set-complet-de-co2-cu-doua-trepte-cu-oprire-automata-pe-timp-de-noapte-fara-sticla-p439359 -reductorul

https://www.kamenik.ro/Cilindru-plin-5L-de-dioxid-de-Co2-Acvariu?gad_source=1#googtrans(ro) -butelie .

As iesi mai ieftin de cat la nevertebrate , acum nu stiu daca regulatorul asta este mai rau decât cel de la nevertebrate.

Eu mam referit strict la difuzor .
Ce butelie si reductor iei tine de bugetul tau. Bafta
[Email]
Bayek
Senior member

IP:

Catalin099 wrote:Pentru laterale ce planta nici mare , nici mica sa pun , sa faca tranzitie intre monte carlo si plantele inalte din spate ? Ceva plante cu frunze mai late si lungi , nu prea am asa ceva in acvariu.

As putea sa adaug ceva melci ? Au aparut ceva alge si am citit ca melci ar fi cea mai buna investitie.

O varianta clasica este staurogyne repens. Poti cauta pe aquasabi sau nevertebrate la rubrica plante frontale / foreground.

Eu cred ca poti sa bagi 2 melci deja. Dar sa le faci aclimatizare buna, la picatura ideal, citeste despre asta.

This message was edited 1 time. Last update was at 08/07/2024 14:27:53

Catalin099
Member

IP:

image

Chiar imi place planta..mersi Din pacate am dat deja comanda de melci , anubias si muschi, luam si planta asta daca stiam.

In legatura cu aclimatizarea la melci ,asa aveam de gand , sa o fac la picatura ... acum sper sa ajunga cu bine !

Daca merg melci bine si acvariu e stabil , as putea lua si pesti in vreo 2 saptamani?
Bayek
Senior member

IP:

Mai mare butelia decat acvariul Glumesc, frumoasa instalatie ai acolo.

Poti sa bagi pesti dupa ce faci testele de apa si ai 0 (curat, nu 0 virgula ceva) la NH-uri si NO2 si valori mici la NO3 (sa se coloreze galben, cum e la majoritatea testerelor).

Nu baga mult CO2, o bula pe secunda maxim. Nu ai plante pretentioase, iar acvariul este mic, nu vrei sa o ia razna aciditatea apei.
Catalin099
Member

IP:

Butelia e de 6l . Mam gandit ca daca poate o sa mai fac vreun acvariu sa pot sa o folosesc tot pe asta . Trebuie s? fac o investitie sa iau un dulapior sa pot pune toate ustensilele.

Co2 e 2 bule la 3 secunde , incerc sa tin Ph-ul intre 7-7.5 . Am calculat nivelul de Co2 in apa înainte sa se închida instalatia si era undeva aproape 30ppm .

Am ceva probleme cu algele. Am facut prostia sa cobor lampa foarte jos pentru ca monte carlo crestea in sus . Am citit ca poate fi din cauza lumini slabe. Am urcat din nou lampa mai sus , am curatit bine acvariu, am scos plantele ce se descompuneau . Am taiat si din rotala rotundofilia , pe ea cresteau cele mai multe alge si a crescut si foarte mare , sper sa nu am probleme cu ea. Astazi vad ca nu mai au venit algele napoi.
Cu monte carlo o sa mai astept vreo saptamana si dupa tund , vad ce iese.
Samy
Senior member

IP:

Daca eu nu cu monte carlo atunci cine
Deci da ai dreptate creste in sus cautand lumina si nutrienti.
Ca sa cresti montecarlo e nevoie de multa rabdare ,alge si gasirea celor 3 elemente sa fie in balans : fertilizare, lumina si co2 .
Ast daca urmaresti un covor frumos.
Bafta si rabdare !
[Email]
dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

IP:

Mai poti face "covor" si din Pogostemon Helferi sau Helanthium bolivianum 'Quadricostatus'. Ultima nu e pretentioasa.
Atentie, nu iese un "covor" din ala clasic, la fata solului. Da un google si vezi.

I'm Batman!

The Forgotten Sands
Release the kraken!
Soupe de poisson

Mi te supui.
[WWW]
Catalin099
Member

IP:

Deocamdata o sa ramana asa monte carlo asta e. Am observat ca ies bule de aer din el , din cate am inteles e ok . Nu vreau sa il scot deocamdata sa nu dau acvariu peste cap. Poate am o sansa , au inceput unele crengute sa se aplece in jos. Peste vreo saptamana doua o sa il tund si vad ce iese.

Au ajuns plantele si melci astazi . Iam pus intro cutie de plastic sa ii aclimatizez la picatura. Unul din ei care e mai mare umbla prin cutie , celalalt mi sa parut ca sa prins de cutie dar nu umbla , sper sa fie bine.

Algele par ca sau oprit , au ramas ceva pe lemn si alge din alea maro care sunt normale pentru un acvariu nou.

This message was edited 1 time. Last update was at 10/07/2024 16:20:42

Catalin099
Member

IP:

Am o mica mare problema .
Pana acum am facut teste de Gh cu testul de la jbl din set . Buba era ca nu se intampla ce scria in carticica . Cand puneam prima picatura nu se intampla aproape nimic , capata doar o tenta de galben (in instructiun trebuia sa se faca rosu). Deja la a doua aveam o culoare verde spalacit dar nu era verdele ce aratau uni pe internet . Se apropia de culoarea ce o vedeam pe internet , abia la a 6-7 picatura si nici atunci nu arata a culoare ce o aveau alti. Am crezut ca e testul rau.

Am cumparat azi un test sera tot de Gh. Aceasi problema . Pun picatura si nu se face rosu e direct galbui. La vreo 3 picaturi prinde o tenta de verde dar nici de as pune 15 nu apare culoare de la videourile de pe internet.

Se poate sa fie Gh 1-2 ? Daca asa saraci mei melci neritina ii bag la moarte sigura .
Catalin099
Member

IP:

Apa ce o folosesc la acvariu este din put la adancime . Am si o fantana in curte la care am testat apa si e ff dura.
Kh=20
Gh=21
Ph=7
Nh4=0,05 -0.1
No2=0,05-0.1
No3=5-10

As putea sa combin sau ar trebui sa iau ceva saruri sa urce gh
Ar trebui sa mai fac teste la ceva , daca apa e din put sa aiba fier sau cupru sau cine stie ce metale ? Ar trebui sa imi bat capul cu astea?

This message was edited 1 time. Last update was at 10/07/2024 23:29:22

Catalin099
Member

IP:

image

A ajuns temperatura la aproape 30 de grade . Monte carlo si lobelia cardinalis nu le place . E unpic cam mic ventilatorul dar cat de cat merge. O sa pun unul mai mare sa pot tine apa la 26-27 de grade .

Am ramas cred ca doar cu un melc ,unul nu misca de ceva vreme .

Nu stiu ce sa fac cu gh. Sa imi iau gandul de la melci si creveti , sau sa incerc cu produse pentru ridicat gh . Este greu sa mentii gh la un anumit nivel cu saruri/solutii ?
narcis
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Mic? Nu e deloc mic, e f mare.
[ICQ]
Catalin099
Member

IP:

narcis wrote:Mic? Nu e deloc mic, e f mare.

Problema e ca acvariu e la etaj si se fac 30 de grade pe holul care lam pus. Afara sunt 35 si la etaj se incalzeste foarte tare . Maine cred ca o sa ajunga afara pe la 37 de grade .

A mers asta micu vreo 2 ore si apa a ramas la 28 de grade . Am reusit sa fac rost de unu mai mare si acum apa e la 26 de grade .

O sa cumpar un termostat sa se inchida si sa se deschida automat .

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: