[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
DIY cu pcDuino  XML
Forum Index » Hardware
Author Message
laur.c
Junior member

Joined: 31/12/2010 02:21:30
Messages: 49
Location: Tulcea, Romania
IP:
Offline

M-am uitat pe documentatia de la AtlasScientific.
Ceea ce ai vrut tu sa faci: sa izolezi shieldul cu patru senzori de controler cu iso. OK
Dar daca pui patru senzori de pH ei vor avea aceeasi alimentare, din iso. Deci n-ai rezolvat problema.
I-ti trebuie cite un iso pentru fiecare senzor. Adica o alimentare separata pentru fiecare.

Ei recomanda, dar au senzori diferiti.

Cipurile din iso sunt: o sursa si un cuplor.
E interesant ce cipuri are pe sonda de pH.
laur.c
Junior member

Joined: 31/12/2010 02:21:30
Messages: 49
Location: Tulcea, Romania
IP:
Offline

Acum am vazut ca au si Serial Port Connector.
Deci merge pus un iso pe fiecare port, apoi patru senzori de pH si ii ai pe toti izolati.
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Da, ai dreptate, ar trebui de fapt cate un PWR ISO pentru fiecare canal in parte daca vrei ca toate sondele sa fie izolate ...

Convertorul acela serial este deja prezent (cred) pe Multi Circuit Board pe care il am - caci am 2 pini cu care pot spune care din cele 4 circuite sunt conectate catre controller.
Cum deja am dat banii pe MCB, o sa raman cu asta si pun un PWR ISO intre MCB si controller (ca sa previn alte chestii din acvariu sa influenteze masuratorile) si o sa incerc sa nu tin 2 sonde de pH in acelasi acvariu (ce dr... sa mai zic).

In plus, pentru ca pcDuino3 vrea 3.3V pe pinii lui iar PWR ISO are nevoie musai de 5V (confirmat de atlas scientific) mai trebuie un alt convertor (am comandat deja un https://www.sparkfun.com/products/12009 ) care converteste seriala de 5V in 3.3V si inapoi ...

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
laur.c
Junior member

Joined: 31/12/2010 02:21:30
Messages: 49
Location: Tulcea, Romania
IP:
Offline

Nu poti pune doi senzori de pH pe aceeasi placa, cu un singur iso.
Ai putea sa i-ti faci tu o placa de extensie pentru un pH si un iso, pe care sa o infigi in uart.
Nu ar fi foarte complicat, un cablaj de test, pini, mufe, si wrap-wire.
Nu stiu cum ai reusit sa arzi iso ala, cred ca ai facut scurt pe el in breadboard.

Nu prea am asa mult timp acum, sunt in sesiune.
As vrea sa ma apuc sa fac un board pentru senzori, pwm, pompe, etc, tot ce se poate conecta.
Azi imi vine placa de la http://www.mikroe.com/easypic/
Mi-a venit deja o clona de la https://www.saleae.com/ , am probat-o si merge brici.

This message was edited 1 time. Last update was at 17/06/2014 11:12:52

viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

laur.c wrote:Nu poti pune doi senzori de pH pe aceeasi placa, cu un singur iso.


Sunt nevoit sa cer clarificari ... conditia de mai sus este adevarata cand incerci sa pui acei doi senzori simultan in acelasi acvariu totusi, nu ? Ma intreb, daca totusi ai 2 senzori in acvarii diferite, nu exista bucla de masa intre acvariu 1-> senzor1 -> board <- senzor2 <- acvariu2 - pentru ca acvariile respective nu comunica intre ele altfel incat sa inchida bucla - nu ?
In cazul asta un PWR ISO la tot board-ul ar impiedica eventuale scurgeri in acvariu 1 catre impamantare, sau din acvariul 2 catre impamantare.

Oricum nu voi plati 4 x PWR ISO (care costa cam 120 euros) si daca nu merge cu unul singur - o sa construiesc eu ceva pe un protoboard.

Am gasit o schema interesanta aici http://softsolder.com/2010/01/13/arduino-serial-optical-isolator/ - care izoleaza optic 2 dispozitive seriale si foloseste 4 optocuploare, cate unul pentru RX1 TX1 RX2 TX2. Ce lipseste este un DC to DC converter care sa-mi dea tensiunea in partea cealalta catre pH Circuit dar asta cred ca se poate face cu acel integrat de pe PWR ISO. Omul spune ca din cauza tranzitiei si curentului prin ledurile optocuplorului ... viteza pe seriala nu poate depasi 19.200 bps, dar e ok, nu ma streseaza, oricum nu seriala incetineste masuratorile.

Oricum, am dat un ochi pe graficele de azi (senzorii sunt decalibrati, masoara ceva acolo, macar sa vad o curba voiam, se vede cum creste pH-ul cand se aprinde lumina), dar surpriza. se vede totusi ca a aprut de 1 un stray current in acvariul cu sonda Dennerle si a coincis cu aprinderea luminilor in ALT acvariu (la ora 14 se aprind vreo 5 lampi cu becuri neon). Al doilea peak este o masuratoare aiurea trimisa de pH Circuit - in loc sa soseasca 8.01 a sosit fara prima cifra, .01 se pare, si mi-a stricat media.

Prima citire a venit 5.85 deci clar, a fost un curent puternic, urmatoarea masuratoare dupa 380mS - curentul deja se disipa (ph-ul suise la 6.98) si dupa inca 380mS s-a apropiat de valoarea corecta 7.79 (fata de 7.99 cat era inainte). Deci o secunda aproape cat a fost flickerul acela cred al luminilor. Daca asta a fost de fapt .. pentru ca timerul de la lumini e cu vreo 4 minute inainte fata de ora corecta

Jun 17 13:56:11 debug * read values: 7.99 7.99 7.99 7.99 7.99 7.99 7.86 5.85 6.98 7.79

Apoi masuratoarea cealalta incorecta: prima citire a venit un .01 in loc de 8.01:

Jun 17 14:07:11 debug * read values: .01 8.01 8.01 7.99 7.99 7.99 8.01 7.99 8.01 7.99


image

laur.c wrote:Azi imi vine placa de la http://www.mikroe.com/easypic/
Mi-a venit deja o clona de la https://www.saleae.com/ , am probat-o si merge brici.


Despre board nu ma supar ca ai luat-o, dar ... am un pitic cand vine vorba de PIC. Cand eram EU student PIC-ul cerea bani pe compilatorul de C si iti trebuiau programatoare super complicate de realizat. Atmelul dadea compilatorul de C pe gratis, programatorul era banal de facut pe portul paralel (eheee ce vremuri) si el in sine costa o nimica toata. Ma surpinde ca PIC-ul mai rezista
Acum am lasat si Atmel deoparte, pentru ca nu vreau doar achizitie cu shielduri de Ethernet sau Wifi de costa cat 10 placi de retea la un loc.Asa ca sunt curios de ce ai ales o placa cu atat de multe butoane, cand nu prea poti face logica prea multa cu acea memorie limitata a microcontroalelor ?

Imi place boardul insa, poare ca il poti folosi la orice iti doresti, dar vad ca:
a) ecranul LCD este foarte mic (eu am 128x96 non tactil, si nu incape asa multa info pe el)
b) nu stiu cata memorie mai ramane libera pentru achizitii / prelucrare, daca o sa importi bibliotecile de sd / card, seiala, samd ...

Oricum, interesanta pentru a culege date multe date si a le pasa mai departe.

Iar despre clona de care ziceai (pare de fapt un osciloscop digital) nu mi-e clar, poate incepe sa inregistreze la un trigger - de exemplu pe un rising edge pe unul din pini ? In demo-ul lor se pare ca inregistreaza cand apesi tu pe buton doar. In rest, super interesanta!

Bafta in sesiune

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
laur.c
Junior member

Joined: 31/12/2010 02:21:30
Messages: 49
Location: Tulcea, Romania
IP:
Offline

Daca iti place sa mesteresti, fa-ti protoboard-ul, daca esti multumit, comanzi citeva pcb-uri si gata iso-urile.
Am un proiect de licenta cu picf648a, si cum placa are debug, iar compilerul de la ei e free pina la 2k de cod...
Plus ca am la munca o gramada de senzori cu pic, si cind se defecteaza...
Pe urma vreau sa fac citiva senzori pe rs485, ph, flow, level, etc, fiecare cu afisaj local ... asta pentru un proiect mai mare, de multi m cubi.
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Au sosit:

PWR-ISO + o tastatura cu 16 caractere. Din pacate tot nu ma pot apuca pentru ca imi lipseste un logical level shifter intre 3.3 si 5V - documentatia de la Atlas Scientific e un pic confuza, si am lamurit cu echipa lor de suport ca e nevoie de 5V daca vrei PWR ISO. De asemenea, nu era clar daca trebuie folosite sau nu "pull-up resistors" (ei spun ca daca vrei I2C pentru pwr iso , atunci trebuie) dar eu voiam UART. Oricum, se pare ca folosesc circuitul SI8600AC pe PWR ISO MK 1, pentru ca au adaugat in datasheet-ul de PWR ISO MK 2 cum sa-ti faci tu propriul PWR ISO, si recomanda acest circuit. M-am uitat cu atentie, caci era scris foarte mic, si da, este ST8600AC pe PWR ISO MK 1 ...

Incep sa fiu dezamagit de Atlas Scientific, cu cat citesc mai mult despre controllerele de pH, cu atat realizez ca mai toate iti dau si output in mV (adica exact ce vad ele pe electrod) - dar AS nu ofera valoarea asta, direct pH-ul calculat. Problema ? Nu gasesc usor etalon pH 10, si n-am nici o posibilitate sa-i spun sa se calibreze la pH 9 - asteapta doar pH 10. Deci destul de rudimentar ca functionalitate. Daca mi-ar fi dat output si in mV -> atunci puteam face eu calibrarea si dreapta de regresie a electrodului intre oricate puncte voiam ... si sa am si un feedback despre "SLOPE" (care e un indicator foarte bun al calitatii electrodului). Asa, ma uit doar la niste valori.

Oare e posibil sa te prinzi (resetez ce offset o avea in interior si ce slope) cam cati mV simte pe electrod, interpretand valoarea pH pe care o afiseaza ?

Mai jos, o poza cu graficele pe 2 zile. Se vede iar ca s-au aprins luminile la ora 14 ... printr-un drop in valoarea masurata:

image

Din pacate nu pot continua cu lucrurul pentru ca:
a) imi lipseste un logic level shifter bidirectional (am cumparat ceva specific pentru pcDuino, dar se pare ca este pentru pcDuino1 si nu se potriveste la pcDuino3 - tre sa trimit inapoi).
b) imi lipseste etalon de pH 10 - la magazin mi-au zis ca nu prea se mai gaseste 10, si ca au putut sa faca rost de pH 9. Ceea ce e inutil pentru a calibra pH circuit cf manualului (trebuie 10 neaparat) si nici nu stiu cum sa aflu mV de la electrod interpretand valoarea pe care mi-o da cand l-as baga in pH 9 de exemplu (sa zicem ca-mi da ph 8.63 la output, necalibrat, oare cati mV masoara el de fapt ? Daca as gasi formula, as putea calibra convertind mai intai valorile date de el in mV si apoi aplicand corectiile de offset si slope in software).

Asa ca asteptand sa-mi vina noile logical shifter ... si pH 10 de pe internet, iau o pauza de gandire.

PS: am comandat si un RTC pentru pcDuino3 pentru ca isi pierde ora cand se reseteaza (nu are baterie) si pana nu se conecteaza la internet, nu stie cat e ceasul, o ia mereu cu 1 Ian 1970. Urmeaza sa incerc sa-l fac sa inteleaga ora exacta de la RTC ... poze dupa

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
vm70
Member
[Avatar]

Joined: 16/08/2012 22:02:23
Messages: 173
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Sunt nevoit sa cer clarificari ... conditia de mai sus este adevarata cand incerci sa pui acei doi senzori simultan in acelasi acvariu totusi, nu ? Ma intreb, daca totusi ai 2 senzori in acvarii diferite, nu exista bucla de masa intre acvariu 1-> senzor1 -> board <- senzor2 <- acvariu2 - pentru ca acvariile respective nu comunica intre ele altfel incat sa inchida bucla - nu ?
In cazul asta un PWR ISO la tot board-ul ar impiedica eventuale scurgeri in acvariu 1 catre impamantare, sau din acvariul 2 catre impamantare.

Corect!

Oricum nu voi plati 4 x PWR ISO (care costa cam 120 euros) si daca nu merge cu unul singur - o sa construiesc eu ceva pe un protoboard.

Am gasit o schema interesanta aici http://softsolder.com/2010/01/13/arduino-serial-optical-isolator/ - care izoleaza optic 2 dispozitive seriale si foloseste 4 optocuploare, cate unul pentru RX1 TX1 RX2 TX2. Ce lipseste este un DC to DC converter care sa-mi dea tensiunea in partea cealalta catre pH Circuit dar asta cred ca se poate face cu acel integrat de pe PWR ISO. Omul spune ca din cauza tranzitiei si curentului prin ledurile optocuplorului ... viteza pe seriala nu poate depasi 19.200 bps, dar e ok, nu ma streseaza, oricum nu seriala incetineste masuratorile.


Pentru Dc to Dc converter, poti folosi si circuitul pe care l-am recomandat intr-un post anterior:
http://ro.farnell.com/murata-power-solutions/nmf05...ter-dc-dc-sil-1w-5v/dp/1021474

Iar despre clona de care ziceai (pare de fapt un osciloscop digital)

Arata ca un analizor logic

Reef 600L / Planted
vm70
Member
[Avatar]

Joined: 16/08/2012 22:02:23
Messages: 173
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Incep sa fiu dezamagit de Atlas Scientific, cu cat citesc mai mult despre controllerele de pH, cu atat realizez ca mai toate iti dau si output in mV (adica exact ce vad ele pe electrod) - dar AS nu ofera valoarea asta, direct pH-ul calculat. Problema ? Nu gasesc usor etalon pH 10, si n-am nici o posibilitate sa-i spun sa se calibreze la pH 9 - asteapta doar pH 10. Deci destul de rudimentar ca functionalitate. Daca mi-ar fi dat output si in mV -> atunci puteam face eu calibrarea si dreapta de regresie a electrodului intre oricate puncte voiam ... si sa am si un feedback despre "SLOPE" (care e un indicator foarte bun al calitatii electrodului). Asa, ma uit doar la niste valori.

Oare e posibil sa te prinzi (resetez ce offset o avea in interior si ce slope) cam cati mV simte pe electrod, interpretand valoarea pH pe care o afiseaza ?


Parerea mea e ca nu se merita sa folosesti stamp-urile Atlas Scientific daca te intereseaza doar valoarea analogica.
Mai degraba cumperi o solutie pH 10, de ex:
http://www.hannainst.ro/Plic-solu%C5%A3ie/Solu%C5%A3ie-tampon-de-mare-precizie-10010-pH-0002-pH10-plicuri-x-20-ml--cID1047--pID692.html
http://www.hannainst.ro/Flacon-solu%C5%A3ie--cID1046.html

Le comanzi telefonic si daca le au pe stoc a doua zi ti le trimit prin curier.


Reef 600L / Planted
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Numa' ca Iulian sta in Belgia
Daca ai nevoie de ajutor Iulian pentru solutia de pH 10 de la Hanna incercam sa gasim noi o solutie
aici si sa iti trimitem. Anunta-ma daca e cazul.

O zi buna,
Dragos

LE Iulian saptamana viitoare miercuri sint in Olanda si ma intalnesc cu un prieten din Bruxelles, daca vrei pot sa o iau
cu mine si sa i-o dau si o iei de la el. Numai sa te hotarasti repede ca sa am timp sa fac rost de solutia de calibrare.

This message was edited 1 time. Last update was at 19/06/2014 16:56:01


Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

http://www.microscopic.ro/catalog/solutii-de-etalonare-ph-478706

si mai exista si alte firme care vand solutii de calibrare...

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

@vm70 sunt ofticat pentru ca mi-ar fi placut asa o solutie asa, gen chirurg, sa iau exact componentele de care e nevoie, si sa mearga brici - fara sa irosesc nimic. Din pacate am ars un PWR ISO din cauza ca eram prea nervos si documentatia insuficienta (poate daca instalam rezistentele alea pullup nu mai era asa mare problema), am comandat 2 placi pt pcDuino dar pe site era doar o poza cu ele vazute de sus, din pacate sunt pentru pcDuino1 si nu pcDuino3 (caci pe spate pinii nu se mai potrivesc), iar pH Circuit realizez ca nu e asa profi facut incat sa imi dea valoarea in mV direct si sa am libertatea calibrarii dar si informatii despre slope-ul electrodului. Niste bani aruncati degeaba, si ca sa indrept situatia, alti bani care ar trebui dati, ca pana la urma, si daca iau in total 4 PWR ISO, tot imi trebuie un selector cu care dintre ei sa stau de vorba, caci pcDuino3 nu are 4 seriale pe care le-as putea folosi si sa pot adauga oricate circuite as vrea dupa.

Daca ma apuc sa construiesc o alternativa la Atlas Scientific (am gasit si circuit de amplificare a electrodului de pH, direct, iti da valorile aplificate, poti folosi linistit ADC dupa - http://www.ti.com/lit/an/snoa529a/snoa529a.pdf ) - mai trebuie o referinta foarte precisa pentru tensiune (tot TI o vand) dar ar trebui luat integratele, facute cablaje ... si costa 1 euro un integrat, si 5 euro shipping, si wait time e 6 saptamani daca nu vrei 1000, samd.
Le-am scris celor de la Atlas Scientific despre limitarea de mV, si i-am intrebat care e formula din spate cand circuitul e resetat la valorile default. Dupa primul raspuns unde m-au luat peste picior, am rezistat tentatiei sa-i porcaiesc si i-am raspuns omului pe un ton politicos dar informat, sa vada ca totusi are cu cine sta de vorba: vreau slope constant, vreau default offset, stiu de Nernst equation si de temperature dependency. Mi-a raspuns dezarmant ca el la suport poate oferi doar detalii cum sa folosesti produsul asa cum e in specificatii si ca nu e allowed sa faca disclosure la engineering part, urmat de un "sorry man ...". La naiba.

Circuitul NMF0505SC e foarte bun. Dar cu celalalte ce fac ? Mai trebuie si un izolator pentru partea de RX/TX, gen SI8600AC-ul care e pe PWR ISO, mai trebuie si 2 pullup resistors, pentru ca izolatoarele (din cate am vazut) inverseaza semnalul, asa ca un pullup rezistor pentru RX cat si TX este necesar pentru etajul final incat sa fie reinversate la loc. Si sincer, decat sa fac de mana montajele astea si sa pierd o luna, mai degraba as cumpara ceva ready made si sa asamblez mai putin caci as iesi cu un montaj cat un PC la final complet nemodular. Dar nici cu ready made nu ai access la tot ce vrei. Si chiar daca as pune 4 PWR ISO separat la 4 BNC-uri (si sa arunc board-ul cum ar veni), tot am nevoie sa implementez o logica de selectie cu care PWR ISO sa se conecteze singurul port serial de pe pcDuino3 disponibil. Si daca ar fi 2, tot trebuie o selectie. Sunt dispus sa dau un pic de bani in plus sa-mi fac viata mai usoara, dar sa ma chinui nu. Deocamdata chinul a fost intelectual ca sa intejeg care e jmecheria cu ground loops si cu pH monitoring.
O sa tin sondele separat, si le verific cu pH meterul portabil chinezesc. Ma consolez ca o sa am 4 ph monitoring online, la a fraction of the price daca as lua 4 monitore dedicate, fara sa fiu in "cloud".

@Dragos, sarumana pentru sustinere eu sunt genul care nu stau mult in vizita de rusine sa nu deranjez omul la el acasa. Stiu ca e de prost gust sa refuzi un ajutor, dar pentru o sticluta sa incurc atata lume, chiar m-as simti si mai naspa - o sa ai si tu calatorie linistita fara sa mai duci grija, si amicul la fel, si io cu mai putine vinovatii thanks man...

This message was edited 1 time. Last update was at 19/06/2014 20:21:55


Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Iulian, nu e nicio problema, nu incurci pe nimeni, oricum ma intalnesc cu prietenul meu in Olanda,
e simplu sa iti iau o sticluta de 250-500 ml, sa i-o dau si sa o iei de la el, ajunge inapoi in Bruxelles
duminica viitoare si poti sa il suni sa treci pe el sa iei sticluta. Nu e niciun deranj, e relativ simplu,
sa imi spui daca e sa comand solutia de calibrare.

O seara placuta,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Man, multumesc, nu vreau sa par hapsan, dar urasc sa incarc lumea cu problemele mele - multumesc pentru ajutor dar nu da comanda te rog .. trebuie sa gasesc o solutie mai usoara decat "the silk way"

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Well, am facut ceva progrese - dar astept sa soseasca zilele astea lichidul de calibrare cat si level shifterul - pe postul caruia folosesc un Arduino deocamdata.

In primul rand, mi-am batut capul si am scos formula cu care pot se poate estima mV de pe electrod din valoarea data de pH Circuit resetat (adica presupune ca are 25C si fara offset si fara slope calculat). Am pus un blog post aici mai amplu cu deductiile, dar formula este:

mV = (0.2 * T + 54.2)(pH - 7)

unde mV este cam cati mV are electrodul, T este temperatura apei in Celsius (e importanta pentru ca electrodul isi schimba tensiunea in functie de temperatura) si pH este valoarea afisata de pH Circuit.

T-ul este necesar pentru ca daca electrodul este la 20 de grade de exemplu, pH circuit nu stie si raporteaza valoarea ca si cum ar avea 25C. Dar stim ca e la 20 de exemplu, deci trebuie introdusa si temperatura in calcul caci electrodul nu da aceiasi tensiune la 20 sau la 25 (ma rog, inginereste valorile sunt foarte apropiate pentru doar 5 grade diferenta).

Dar acum o sa pot calcula slope-ul electrodului indiferent care buffer referinta e folosit (7, 4 si 9 de exemplu) - slope-ul (mV/pH) trebuie sa fie intre 90% si 105% ca electrodul sa fie considerat OK. Se poate calcula usor si offsetul electrodului (care trebuie sa fie in intervalul +/- 25mV la pH 7 @ 25C). In pH 7 electrodul Sera afisa 6.61 si calculand mV (la 25 de grade) rezulta 23mV deci e chiar la limita. Dennerle pe de o parte, raporta 6.96 cand era pus in pH 7, prin urmare, aproape de perfectiune

--

Apoi am mai cumparat 2 electrozi Aqua-Medic (am gasit ieftin, iar chinezariile nu le-am mai asteptat pentru ca lumea si asa se vaita de electrozii scumpi ca nu tin mai mult de 12-15 luni, asa ca ... n-are rost sa pierd timpul. Am mai aflat (dar nu stiu cat de sigur este) ca electrozii nu sunt chiar asa diferiti intre ei - caci nu fiecare firma are laborator de facut electrozi. Ceea ce face sens intr-un fel, prin urmare, am mers pe Aqua Medic ..

Cateva poze mai jos, toate cele pH Circuits conectate - am folosit niste ventuze de Eheim (pentru tuburile de 12mm cred) pentru sustinerea lor in acvariu.

image image image

image

Iar aici controller-ul face cate 10 masuratori pentru fiecare circuit in parte, incepand cu primul de la dreapta:



Apoi ... m-am straduit sa aduc valorile individual in Cacti, incat sa am grafice pentru fiecare acvariu in parte ... insa am sesizat ca sonda Dennerle (primul pH Circuit citit) tot dadea niste spike-uri in jos:

image

Se pare ca dupa ce ii dadeam comanda de citit valori, MCCB-ul ofera cateodata ca prima masuratoare, una din valorile celuilalt circuit citit (valoarea 5.92 nu are ce cauta in lista):

5.92 P,V5.0,5/13 7.81 7.81 7.81 7.81 7.81 7.81 7.81 7.81 7.81

Am avut noroc sa ma prind caci ma uitam la o lista lunga de valori una sub alta si am vazut multe valori de 5.92 (la acvariul de creveti) iar cand am gasit spike-ul, am recunoscut valoarea prezenta pe prima pozitie in setul de masuratori pentru Dennerle! Zic opaaa ... asa ca acum citesc doar valorile care vin dupa Firmware (acel "P,V5.0,5/13") caci inseamna ca circuitul a preluat controlul asupra serialei, si de la el vor veni urmatoarele masuratori. Prin urmare, nema spike-uri dupa aceea dupa cum se vede.

--

Si cam asa arata valorile in Cacti (folosesc Cactiphone ca sa accesez serverul si de pe telefon). Atentie, axa Y nu porneste de la 0, caci nu vedeam decat o oscilatie mica in jur de 7 sau de 8 de exemplu, asa ca am configurat Cacti sa afiseze cu autoscale ignorand valorile maxime si minime (0 si 14 cat ii dadusem) - cum ar veni, face singur "zoom" pe zona in care pH-ul oscileaza - masuratorile sunt efectuate la fiecare minut:

image

Incepe sa capete forma ... ma tenteaza sa fac un afisaj pentru calitatea electrozilor (slope si offset pentru un indiciu despre calitate) si s-ar putea sa il fac, dar mai e pana acolo ..

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
laur.c
Junior member

Joined: 31/12/2010 02:21:30
Messages: 49
Location: Tulcea, Romania
IP:
Offline

Uite aici o rezolvare pentru interferentele de iluminat:
http://www.electro-tech-online.com/threads/ph-probe-op-amp-circuit-problem.9419/
La mine a inceput sa mearga. Am proiectul de licenta un termometru-termostat cu PIC16F648A-DS18B20-LCD2x16. Am reusit sa implementez senzorul one wire, temperatura tinta si histerezisul. Am iesirea pentru incalzire si racire, doi pini separati. A mai ramas controlul PWM pentru incalzire, am un pin separat pentru pwm.
Mai am citeva zile de restante si apoi mai lucrez la el.

This message was edited 1 time. Last update was at 28/06/2014 23:27:39

viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Scuze de raspunsul intarziat, un weekend super busy ...

E fain ampliful acela folosit MCP607 - de studiat. Ce a facut acolo cu acel condensator mi se pare ca a filtrat noise-ul pe linia dintre BNC si opamp (ori nu a folosit fire izolate si intre BNC si opamp, ori folosea fire prea lungi care preluau interferente). Dar nu are ground loop protection, mai ales ca spune si el:

Also, if I put a ground probe that is plugged into the ground line of my wall socket I get erroneous ph reading, even with the lights off.


Ce-am mai facut: am renuntat la Arduino, am instalat placa pcDuino pentru level shift intre 3.3V si 5V - merge ok. A trebuit sa scriu un script Perl care discuta pe seriala de pe /dev/ttyS1 cu MCCB - caci pentru Arduino codul este dat de Atlas Scientific.

Problema este ca placa de level shifter ocupa prea mult loc pe pcDuino3, si principial nu mai pot sa pun cablul de SATA. In plus, ecranul LCD atasat foloseste foarte multi pini, si nu prea stiu cum sa mai conectez o tastatura pe care am cumparat-o - si ea vrea foarte multi pini - cred ca sunt nevoit sa cumpar un mic controller (un Arduino mic) care poate fi SPI slave, si pentru ca slave-urile nu pot initia transferuri, sa folosesc macar un fir in plus pentru a declansa o intrerupere - si atunci nu folosesc decat vreo 4-5 pini indiferent de cate dispozitive slave sunt pe bus. In felul asta o sa pot avea conceptul de "extensie" la controller.

image image

Urmatorul pas ar fi sa renunt la level shifter-ul acela mare si sa folosesc ceva dedicat si in plus, sa fac o placa cu mai multe VCC si GND caci deja devine o limitare si asta - fiecare "modul" (gen PWR ISO, MCCB, Tastatura, LCD, etc vrea VCC / GND, si am ramas fara pini disponibili in care mai pot sa infig si alte dispozitive.


Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Una din marile probleme pe care le-am avut cu placa aceasta a fost stabilitatea.
Se bloca din cand in cand - ceea ce o facea foarte unreliable pentru orice mai mult decat sa monitorizez (gen sa controlez si ceea ce se intampla). Dupa dezamagire (ma apucasem sa lucrez la un watchdog extern care sa faca reset) am avut noroc si gasit pe net ca si alt producator, care face placile Cubieboard folosind acelasi integrat (Allwinner A20) suferea de aceiasi problema - numai ca, niste baieti destepti se prinsesera de ce: viteza DRAM-ului era setata la limita superioara a integratelor de memorie. Exista o modalitate sa faci underclock-ing, ceea ce am facut imediat si boardul acum merge de 59 de zile ...

Stabilitatea board-ului acum, impreuna cu faptul ca nu inteleg ce s-a intamplat la butelia de CO2 si nu mai are output stabil de CO2 (cand baga prea mult cand prea putin) - am hotarat sa incerc sa las butelia pe un debit ceva mai mare - si doar sa controlez electrovalva in functie de pH-ul din acvariu. Adica daca pH-ul scade sub limita pusa, atunci curentul e taiat, daca pH-ul creste peste limita impusa, curentul este activat.

Cum deja masor pH-ul in acvariu (cu acelasi board), si prin dulap aveam un relay Sparkfun Beefcake (https://www.sparkfun.com/products/11042) am zis sa ma apuc de lipit si sa vedem ce o iesi. Ca orice treaba, una e sa vrei si alta e sa o termini ...

In stilul imgur, incepem cu rezultatul final:



Pas cu pas (sub fiecare poza este o explicatie):

image

Totul a inceput cu lipitul releului. A mers foarte greu caci aveam un ciocan de lipit antic, oxidat, nu mai tinea fludor, lipiturile iesau jumatate oxidate de prea mare temperatura a ciocanului, ma rog, neplacut, neplacut!

image

Dupa o gramada de timp petrecut lipind, am terminat si am putut face proba. Unul din piciorusele releului nu era bine lipit si releul clampanea intruna doar atingand placa de montaj. Pana in momentul testarii nu mi-a trecut prin cap sa citesc cat e consumul placii, dar am verificat la testare cu releul conducand curent, 180mA. In niciun caz nu voiam sa trag atata din sursa pcDuino3 - prin urmare, aveam nevoie de o sursa de 5V langa releu.

image

Am gasit in casa un vechi incarcator Nokia pe USB de 500mA. Cam lent de incarcat telefoanele mobile moderne, si in plus, fara suruburi! Insa cum imi casunase pe ciocanul de lipit ca abia mergea, numai bun la topit plasticul si scos placuta cu transformatorul din incarcator.

image

Incet incet a iesit.

image

Et voila!
Insa iar, o alta gresala, nu am studiat cat este output-ul incarcatorului. Din pacate, in loc sa fie de 5V cat am presupus fiind pe USB, in sarcina tensiunea a scazut la 3.8V . Noroc ca releul din Beefcake are "pick up voltage" de 3.75V. Phew, la limita.

image

Am gasit o cutie de plastic in care am incercat sa vad daca incap cele 2 placute. Am realizat ca degeaba o sa lipesc LED-ul martor direct pe placuta, caci n-o s-o vad din cutie. Asa ca am extins ledul incat sa-l pot pune la exterior. Masa pcDuino3 e conectata cu masa transf. de 5V Nokia.

image

Ca sa nu am fire aiurea care stau prin aer, am decis ca pcDuino3 sa trimita comanda printr-un fir de telefon fix. Prin urmare, trebuia sa dau gaura in viitoarea cutie incat sa incapa mufa.

image

Dremel in actiune!

image

Trecut apoi la munca de finete.

image

Haaa, se potriveste!

image

Urmatorul pas a fost sa dau gaurile pentru cablul electric care va intra si va iesi din cutie. Dremel din nou!

image

In timp ce dadeam gaurile, am realizat ca nu am niste plastice care sa protejeze firul electric (destul de gros, dar de ce sa nu facem cum trebuie treaba). Cum mi se terminase oricum butelia de CO2, si langa magazinul de acvaristica unde o umplu e si unul electronic, am dat o raita si am gasit niste garnituri.

image

Cum insa trebuia sa fac si alte lipituri, si de atata frustrare cu ciocanul de lipit vechi, am trecut in lumea profi. Statie de lipit Velleman VTSSC75, 60W, control de temperatura 150 - 480 grade, incalzitor ceramic, alerta daca trebuie schimbat ceva, etc, am zis, tot ce o sa am de facut in continuare o sa fie floare la ureche.

image

Cum ar zice englezul: proper tinning!

image

Primul la lipit, viitorul alimentator al releului. O mare problema aici. Fludorul meu (sn 99.3 cu 0.7 , fara plumb) avea temperatura de topire de 217 C. Lucram la 250C cu statia, DAR, imposibil de topit fludor pe firele groase de alimentare. De ce ? Cuprul foarte mult care conducea foarte bine caldura. Dupa cateva minute, m-am decis. 350C! P A R A D I S.

image

Lipiturile terminate si bornele cuplate, a fost timpul de o noua testare. Trebuie sa mentionez ca iar, atentie la manual. Releul din Sparkfun Beefcake duce 20A (chiar si cablajul de pe placa de cupru duce 20A) insa bornele albastre de pe placuta duc doar 8A. Nu voi controla decat electrovalva de la butelia de CO2, mult sub 8A, dar totul trebuie citit inainte.

image

Cele 2 placute (cu releu si transf.) trebuie lipite in interiorul cutiei, si de asemenea, facut cumva incat cablurile sa se aseze printre ele.

image

Enter glue gun! Mic, luat de la un magazin de arte, indemanatic pentru lucrari delicate.

image

Intre timp, am realizat ca oricat de intepenite ar fi cele 2 fire electrice in cutie, tot trebuie sa fac cumva sa nu se miste asa usor daca din gresala ma impiedic de vreun cablu. Zip tie!

image

Primele doua picaturoaie de lipici.

image

Lipita si mufa, fiecare firicel izolat, etc. Aici o alta problema. Culorile firelor din cablul de telefon (care nu se vede in poza) erau identice cu culorile firelor din mufa, doar ca nu se pupau. Rosu si Negru din cablu, nu veneau fix pe Rosu si Negru din mufa. In poza se vad firele Rosu si Negru din mufa )pe care le-am mutat sa se potriveasca cu R si N pe pe cablu) si care duc catre partea de control al relay-ului.

image

Cutia pregatita de insurubare.

image

Pregatit de conectat la controller - urmeaza sa ma apuc sa scriu algoritmul de comanda. Nu recomand nimanui treaba asta care nu este deja priceput sa lucreze cu 220V caci riscurile sunt foarte mari daca esti un pic neatent

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Bravos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Ingrijorat de cantitatea de alge care s-a facut in acvariu, si cum e si weekend si pot monitoriza daca se intampla ceva, am zis sa conectez partea de controlat CO2.
Prima data cand folosesc dispozitivul sa controlez ceva in afara de monitorizare.

Decoamdata, se pare ca totul este sub control:

image

Explicatia graficului: ieri am hotarat sa dau drumul la mai mult CO2 in acvariu, doar doar o scadea pH-ul la 7.5. Insa tot prea putin a fost, prin urmare, azi de dimineata am umblat si mai mult la reductor. PH-ul a inceput sa coboare repede (de la 7.7 spre 7.5) si pe la 9 si ceva ... totul a inceput sa functioneze si pcDuino3 a oprit CO2-ul. Yey.

Nu am nimic de predictie, sau sa controleze un hysterezis - ci logica este banala: la fiecare 5 minute, daca valoarea pH-ului este sub 7.5 atunci opreste CO2, altfel, daca valoarea este deasupra 7.5, porneste CO2. Nu am o idee concreta ce sa fac sa nu apara asa a dinti de fierastrau graficul - si nici nu stiu daca o sa studiez prea mult pana la urma, oscileaza intre 7.44 si 7.51 se pare.

Intrebare pentru cei ce au instalatie de CO2 gata luata: este ok ceea ce se observa la mine, oscilatiile de 0.06 in jurul referintei setate ?

Inca o poza:

Cablul subtire alb care se ridica este cablul de telefon (din care doar 2 fire folosesc, GND si Ctrl (Ctrl este VCC pentru ca sa deschida releul, si GND ca sa il inchida). By default totul e OFF.

image


Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
 
Forum Index » Hardware
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com