[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Restartare material filtrant eheim pro  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/11/2011 22:13:12
Messages: 3090
Location: Bucuresti Drumul Taberei
IP:
Offline

reluare articol din ianuarie 2016: Eu am aplicat metoda cu soda caustica. Am pus "din ochi" cam 4 linguri de soda caustica fulgi la 1L de apa. Am introdus pe urma substratul pro si l-am tot amestecat asa din ora in ora timp de 5-6 ore. Pot spune ca a iesit foarte multa mizerie din substrat. Seara am aruncat apa cu mizeria din ea si am repetat figura cu soda caustica. Am lasat toata noaptea sa actioneze. A doua zi am clatit de fffffffoarte multe ori substratul. Sincer nu am vrut sa bag sonda sa testez ph-ul. In schimb am pus in apa "curata" 10 pastile de aspirina ca sa neutralizez soda. Am repetat procedura cu amestecul din ora in ora. Mai pe la pranz( dupa cca 5-6 ore) am spalat substratul ca sa sa duca si aspirina din el. Am constatat "la mana" ca soda nu a fost anihilata, asa ca am repetat procedura cu inca 10 aspirine. Continuarea e clasica: amestecat din ora in ora si lasat peste noapte. A doua zi dupa clatiri indelungi am facut o masuratoare de ph si am constatat ca era 6,8. Ce am uitat sa spun e ca pentru masuratoare am folosit apa dintrun acvariu cu creveti unde ph era 6,08. Asa mi-am dat seama ca nici ultimele 10 aspirine nu au anihilat total soda caustica si am apelat la sarea de lamaie. Am folosit 4 pliculete la 1l de apa. Am amestecat bine si am introdus din nou substratul. Am tot amestecat din ora in ora si dupa cateva ore am decis sa vad cum stau cu ph-ul. Am clatit bine substratul si l-am masurat: ph3,8. Deci sarea de lamaie a actionat extrem de puternic asupra sodei caustice. Acum a ramas sa curat substratul de sarea de lamaie ca sa il pot folosi. Pot sa spun ca aceasta "eliminare" a sarii de lamaie a durat enorm de mult timp si am consumat ffffoarte multa apa. In cele din urma facand comparatie cu apa folosita la test cu ph 6,08, am reusit sa ridic ph-ul la substrat la 5,9 moment in care m-am oprit din clatit(deja ma plictisisem de cate teste cu masuratoare am facut). Am introdus substratul in canistra alaturi de inca 2 sertare cu alt material filtrant(pe care doar l-am spalat clasic la chiuveta), si i-am dat drumul sa functioneze. Am o zi de cand functioneaza si toata lumea (pestilor-plantelor) e multumita. Acum ramane sa se cicleze canistra si totul e ok. Am inceput aceasta procedura pentruca foloseam acest material filtrant de cel putin 4-5 ani, nu stiu cat l-a folosit inainte vechiul proprietar ca am luat canistra de la el cu material filtrant cu tot si dupa apa care a inceput sa se tulbure in acvariu mi-am dat seama ca acesta nu mai face fata. O sa va tin la curent cum merge filtrarea la mine in acvariu. Oricum sa vede diferenta majora intre substratul curatat si cel necuratat. Nu stiu cum este la interior dar la exterior arata foarte bine(ca nou)

acum la 2 zile de cand am "restartat" materialul filtrant eheim pro apa s-a limpezit si se vede clar o diferenta intre filtrarea canistrei inainte de curatare si acum. Desi am folosit soda caustica la filtrare toate vietuitoare din acvariu sunt ok si niciuna nu se resimte. Voi aplica aceeasi procedura in timp si pe celelalte materiale filtrante, cate un sertar pe rand

am postat aceasta curatare de medii filtrante acum, pentru ca nu am mai gasit-o aici pe forum(nu stiu daca am mai postat-o aici pe forum) desi ideea de a curata in acest fel mediile filtrante a plecat de la Lucian si am folosit mediile curatate asa de anul trecut din ianuarie(deci le folosesc de 1 an de zile si totul e in regula)

This message was edited 1 time. Last update was at 23/02/2017 15:01:20


armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram
[Yahoo!]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Foarte buna ideea cu aceasta manevra!

Am sa fac topicul Sticky.

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
Gege
Senior member

Joined: 10/12/2014 18:25:21
Messages: 563
Location: Constanta
IP:
Offline

As vrea sa stiu, care e avantajul ca il cureti acasa si nu iti cumperi iar substrat nou? Pana la urma irosesti multa apa dupa spusele tale, timp, efort si alte chestii, nu ajungi tot pe acolo? Un avantaj il vad, ca daca ai canistra sa zicem de 10kg, bagi in el 5kg de eheim, te-ar ajunge f mult sa cumperi nou, asa mai bine il speli si aia e, de asta ai apelat la metoda spalarii?

Niciodata nu e indeajuns in acvaristica
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/48013.page
scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/11/2011 22:13:12
Messages: 3090
Location: Bucuresti Drumul Taberei
IP:
Offline

da, totul a pornit de la ideea de a face economie de bani. Eu de exemplu am acasa 2 Eheim 2080, un JBL 1900e, 1 Eheim 2071, un Eheim 2073, 1 Eheim 2213 si un no name de 1000l/h. Iti dai seama cat material filtrant am de cumparat daca il iau nou? Si cat ma costa? Insa pana la urma este important ca dupa aceasta curatare sa iasa o treaba ok, iar la mine a iesit. Deci pana la urma merita facuta? sau nu? Daca ai bani normal ca cel mai bun lucru e sa iei medii noi, dar...Asa cum am sustinut intotdeauna, in acvaristica cel mai ieftin lucru e sticla, pe urma celelalte...

armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram
[Yahoo!]
Gege
Senior member

Joined: 10/12/2014 18:25:21
Messages: 563
Location: Constanta
IP:
Offline

Gata, am inteles, ai dreptate, prea multi bani, asa ca se merita efortul depus. Dar daca am recurge la fierbere? oare avem rezultate bune? O sa incerc eu cand o sa trebuiasca sa il curat/schimb, dar nu cred ca se merita pentru 1L atat efort.

This message was edited 2 times. Last update was at 23/02/2017 15:53:08


Niciodata nu e indeajuns in acvaristica
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/48013.page
EverSad
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 17/02/2020 06:41:26
Messages: 2081
Location: Cernavoda
IP:
Offline

Scuze ca dezgrop mortu' (vreau doar sa ii trag o profanare scurta)

Sunt in situatia cu 6L de Eheim substrat PRO super jegos/colmatat.

Nu ar putea fi curatat prin fierbere? (de mai multe ori)

Parca nu as face manevra cu soda caustica....

L.E: a fost clatit din abundenta cu apa de la robinet. (degeaba)

Pute' ca dracu si sta acum in congelator.

Decat flamand si sarac, mai bine satul si bogat.
Optiune din: Luca 6, (20-26) cred ca....
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 6118
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Nu este chiar asa de periculoasa spalarea cu soda caustica. Conteaza foarte mult spalarea de dupa tratament. Va dura mult timp, pentru ca in afara de spalarile cu agitare, mai trebuie lasate cateva zile intre spalari. Spre final, masori pH-ul apei dupa cateva zile de stat in apa. Nu trebuie sa difere de cel al apei curate pe care o pui...
Eu personal nu am utilizat acizi (sare de lamaie, etc.) pentru neutralizare. Culoarea nu o sa se schimbe prea mult, dar macar curata materia organica acumulata in materialul filtrant.


„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
 
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com