[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Ghid sistem ATO diy  XML
Forum Index » Hardware
Author Message
sorinnico
Member
[Avatar]

Joined: 17/02/2012 23:52:28
Messages: 217
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Salutare,

Intrucat m-au mai rugat persoane sa le fac o schema cu un sistem ATO diy am zis sa fac un topic aici pentru cei ce sunt interesati.

Schema legaturi:
image

Poze cu sistemul meu:
image image image

image image image image

Echipamente folosite:

Plutitoare
Releu bobina 12v
Conectori
Intrerupator

Cutia, sursa si cablurile le-am avut prin casa iar suportul este facut din plexiglas la cnc laser.
Sursa este de 12V/2A
Plutitorul principal este protejat de un capac transparent de la un tub gen crema de maini.
Atentie - in partea de sus a suportului de plexi, langa filetul plutitorului trebuie data o gaura daca protejati plutitorul cu un capac, astfel incat aerul impins de apa care intre in acel capac sa poata iesi.
Furtunul care aduce apa din vas nu trebuie sa intre in apa din acvariu ci sa fie deasupra. In caz contrar apa din acvariu se va scurge in vas.
In cazul in care am uitat ceva nu ezitati sa ma intrebati.

Multumesc si spor la bricolat,
Sorin
[Yahoo!]
dan_florin
Membru de baza

Joined: 22/10/2011 11:04:15
Messages: 381
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

In conditiile in care vasul ATO se afla mai sus decat nivelul sumpului, tot vor fi probleme cu apa care urca-n vas?
[Email] [Yahoo!]
aurecj
Senior member

Joined: 09/05/2006 09:35:36
Messages: 726
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

dan_florin wrote:In conditiile in care vasul ATO se afla mai sus decat nivelul sumpului, tot vor fi probleme cu apa care urca-n vas?


Da, pentru ca in momentul in care furtunul ala este plin cu apa, conform principiului vaselor comunicante, se vor echilibra nivelele, asadar apa va trece dintr-un vas in celalalt pana la eventuala echilibrare, sau golirea vasului (daca nivelul minim al unuia este peste nivelul maxim al celuilalt).
[Email] [Yahoo!]
dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

Joined: 19/04/2011 15:50:00
Messages: 9931
Location: Bucuresti, Colentina
IP:
Offline

Sorin, o intrebare. Eu mi-am facut sistemul ATO dupa ureche, fara releu (atasez "schema")
Crezi ca e ok si asa, sau e musai sa intercalez un releu pe circuit?

edit: ambii senzori sunt pe normal deschis, scufundati in apa
[Thumb - ato.png]

This message was edited 1 time. Last update was at 11/10/2016 10:40:44


I'm Batman!

Aquatic Jungle - Sweet-Bat - Salty-Bat - Bat-reef

Mi te supui.
[WWW]
dan_florin
Membru de baza

Joined: 22/10/2011 11:04:15
Messages: 381
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

Aure, merci de explicatii, acum am inteles figura! smilie Eu am diploma de economist si prestez la ISU (munca de jos).
[Email] [Yahoo!]
aurecj
Senior member

Joined: 09/05/2006 09:35:36
Messages: 726
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

dan_florin wrote:Aure, merci de explicatii, acum am inteles figura! smilie Eu am diploma de economist si prestez la ISU (munca de jos).


Stai linistit, ca si eu tot economist sunt, dar fara diploma (ca nu i-am mai vazut sensul), dar nu cred ca e cazul sa ne laudam, da?!
[Email] [Yahoo!]
dan_florin
Membru de baza

Joined: 22/10/2011 11:04:15
Messages: 381
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

Am inteles, sa traiti!
[Email] [Yahoo!]
sorinnico
Member
[Avatar]

Joined: 17/02/2012 23:52:28
Messages: 217
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Dan, in principiu pentru pompe de 12v e ok si fara releu insa daca se foloseste pompa la 220v e obligatoriu.
Chiar si la pompele de 12v, in cazul in care se face sistemul fara releu, exista un mic risc ca in momentul in care porneste sa se sudeze contactul in plutitor.

La sistemul meu am mai multe metode se siguranta:
1 - in cazul in care plutitorul principal se defecteaza pe inchis, in momentul in care ajunge apa la al 2-lea (atentie - cand ajunge apa la al 2-lea nu da pe afara din acvariu inca) acesta inchide circuitul.
2 - priza programabila care alimenteaza tot sistemul doar 1 minut, de 3 ori pe zi. In cazul acvariului meu (~ 50l) cam 10 secunde sunt suficiente pentru umplere pana la nivel.
3 - raman fara apa in vas - pompa merge in gol doar 1 minut
4 - sa zicem prin absurd ca se strica si plutitoare si releu si pompa baga in continuu apa - iar ma salveaza priza programabila.

Priza programabila ajuta si in cazul celor care nu au sump iar plutitorul are o miscare continua sus-jos datorita pompelor de valuri, actionand la randul lui releul/pompa de apa.

Am uitat sa pun link cu pompa folosita: link
[Yahoo!]
dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

Joined: 19/04/2011 15:50:00
Messages: 9931
Location: Bucuresti, Colentina
IP:
Offline

Multam frumos!

Si eu folosesc timer la ato, nu-l las de capul lui. Oricum, in paranoia mea, am gaurit vasul de colectare (deasupra nivelului) si l-am racordat la scurgere, just in case
Cu prima ocazie am sa pun si eu un releu.

edit: incurc borcanele, ma refeream la sistemul de senzori de la osmozor/bazinul de colectare (e tot cu senzori, dar cu electrovalva). Alta Marie, cu aceeasi palarie

This message was edited 1 time. Last update was at 11/10/2016 11:40:59


I'm Batman!

Aquatic Jungle - Sweet-Bat - Salty-Bat - Bat-reef

Mi te supui.
[WWW]
sorinnico
Member
[Avatar]

Joined: 17/02/2012 23:52:28
Messages: 217
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Aha, pentru osmoza am doar un plutitor cu o baterie de 9v si un buzzer sa piuie cand se umple galeata.
[Yahoo!]
dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

Joined: 19/04/2011 15:50:00
Messages: 9931
Location: Bucuresti, Colentina
IP:
Offline

Eu am replicat sistemul ATO de mai sus, dar in loc de pompa e o electrovalva pentru apa.

I'm Batman!

Aquatic Jungle - Sweet-Bat - Salty-Bat - Bat-reef

Mi te supui.
[WWW]
Marti
Senior member
[Avatar]

Joined: 20/01/2003 00:18:03
Messages: 759
Location: Bucuresti/Crangasi
IP:
Offline

Salut!

Schema se aplica fara modificari si daca folosesc o pompa d-aia de rulote / camping ca asta http://www.motorhome.ro/pompe_apa/018%201004.01M.jpg ?

Mersi!




setup 1 | setup 2
[WWW]
sorinnico
Member
[Avatar]

Joined: 17/02/2012 23:52:28
Messages: 217
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Marti wrote:Salut!

Schema se aplica fara modificari si daca folosesc o pompa d-aia de rulote / camping ca asta http://www.motorhome.ro/pompe_apa/018%201004.01M.jpg ?

Mersi!





Da.
[Yahoo!]
Marti
Senior member
[Avatar]

Joined: 20/01/2003 00:18:03
Messages: 759
Location: Bucuresti/Crangasi
IP:
Offline

Vreau sa-mi construiesc un astfel de sistem cu 2 senzori (normal inchis si normal deschis) da' am o dilema: cum fac ca un senzor sa se comporte normal deschis iar celalalalt normal inchis? Eu mi-am cumparat 2 senzori d-astia: http://www.adelaida.ro/senzor-de-nivel-ksl35-pp-200vac-500ma-10w.html

setup 1 | setup 2
[WWW]
sorinnico
Member
[Avatar]

Joined: 17/02/2012 23:52:28
Messages: 217
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Ce ai luat tu sunt pe normal deschis ambii. Iti trebuie unul care se poate modifica starea in functie de pozitia in care il pui. Am atasat o poza.
Eu am unul asa dar e mai maricel, cam cat o bricheta, daca te coafeaza.

Mai ai varianta sa pui unul din cei pe care ii ai cu firul in jos, spre fundul bazinului.
[Thumb - float.jpg]

[Yahoo!]
zamolxes
Membru de baza

Joined: 20/12/2008 15:36:56
Messages: 446
Location: bv
IP:
Offline

la aia de la chinezi se scoate plutitorul si se pune invers.

This message was edited 1 time. Last update was at 25/11/2016 17:06:35

Marti
Senior member
[Avatar]

Joined: 20/01/2003 00:18:03
Messages: 759
Location: Bucuresti/Crangasi
IP:
Offline

Salut,

Multumesc pentru raspunsuri, am inteles acum.

setup 1 | setup 2
[WWW]
sorinnico
Member
[Avatar]

Joined: 17/02/2012 23:52:28
Messages: 217
Location: Bucuresti
IP:
Offline

zamolxes wrote:la aia chinezi se scoate plutitorul si se pune invers.


La alea metalice a mers, la alea din plastic nu.
[Yahoo!]
zamolxes
Membru de baza

Joined: 20/12/2008 15:36:56
Messages: 446
Location: bv
IP:
Offline

acu mi-au venit cele de plastic, comfirm ca merg inversate.

model :

http://www.ebay.co.uk/itm/400900097740?_trksid=p2057872.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

This message was edited 1 time. Last update was at 20/12/2016 22:40:21

aerosv
Senior member
[Avatar]

Joined: 22/01/2013 12:03:53
Messages: 624
Location: Suceava
IP:
Offline

Sa nu dati cu pietre insa ma gandeam la un ATO pe baza de estimari...

Calculezi cata apa se evapora intr-o zi doua, apoi programezi o priza sa porneasca o pompa cu un debit in asa fel incat sa completeze apa evaporata.

Decat deloc eu zic ca e functionala treaba si sigura.... bineinteles ca din cand in cand se verifica nivelul si salinitatea.

Vara e mai delicat datorita temperaturilor, insa se poate ajusta.

 
Forum Index » Hardware
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com