[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Good old times dutch style  XML
Forum Index » Acvarii plantate - Jurnal
Author Message
Intros
Senior member
[Avatar]

Joined: 25/02/2004 00:00:07
Messages: 823
Location: Bucuresti Titan
IP:
Offline

Am gasit din intamplare acest site. S-a vorbit mult, inclusiv pe acest forum despre acvariile "olandeze". Asa cum se stie stilul "dutch" a fost lansat in acvaristica postbelica olandeza, fiind deplin conturat prin anii 60', dar in regres evident din anii 80' si mai ales odata cu lansarea puternica a stilurilor asiatice de aquascaping, dominate evident de stilul "nature" initiat de celebrul Takashi Amano. Imaginile din site, din pacate de o calitate foto slaba, ne permit sa revedem "Beatles"-ii aquascapingului si poate ne permit sa intrevedem viitorul scolii olandeze, tendintele "neo-dutch" fiind evidente si in unele lucrari mai recente din concursurile AGA.
Aveti aici link-ul catre acel clasic dutch style.

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

Joined: 06/07/2004 10:53:13
Messages: 4562
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Superb! :-) :bravo2:
Intros
Senior member
[Avatar]

Joined: 25/02/2004 00:00:07
Messages: 823
Location: Bucuresti Titan
IP:
Offline

Unul din lucrurile cele mai frumoase privind acvariile plantate de apa dulce il constituie indiscutabila diversitate si dinamica. Diversitate nu doar de specii dar si de stil (daca se ajunge si acolo). Nu am crezut niciodata in suprmatia vreunui stil de aquascaping, cred ca fiecare putem avea preferinte, iar pe de alta parte nu stiu cum s-ar putea comenta de exemplu cine este mai bun Rubens sau Tizian...? Asa ca eu nu ma pronunt in privinta ce stil este mai frumos Dutch sau Nature, ci incerc sa va aduc daca gasesc cele mai reusite link-uri pentru fiecare. Acestea fiind spuse ma bucur sa va spun ca Dutch style nu e defunct in patria mama si ca pe langa link-ul de mai sus cu imagini neclare veti gasi frunzarind prin acest site acvarii cu adevarat de clasa in acest stil. Ce m-a bucurat (capra vecinului...) a fost varsta neobositilor acvaristi olandezi contemplandu-si operele, dar am speranta ca au predat totusi stafeta si generatiei "neo-dutch" pe care o asteptam cu realizari pe masura. Sper ca Sandu (cunoscut pasionat al acestui stil) sa gaseasca inspiratia pentru viitorul (sper eu apropiat) acvariu-concept (sa fie dutch...?).
Cam asa ceva veti vedea acolo:
dar rasfoiti si prin alte parti ale site-ului.
image


image

Ce ziceti... good "old" times - isn't it?

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.
Intros
Senior member
[Avatar]

Joined: 25/02/2004 00:00:07
Messages: 823
Location: Bucuresti Titan
IP:
Offline

Mai puteti gasi ceva minunatii si pe aici.

Cam asa ceva:
image

Cred ca trebuie sa ne apucam din nou de meserie! :-)

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.
g.g
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 08/08/2002 04:30:55
Messages: 1728
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Da pestii? Unde's pestii? Pai astea sunt acvarii fara kilu' de peste? Nu tu un carasesl dragut, un bala, un pangasius?


Just for fun!
www.REEF.ro
[WWW]
Alex
Administrator
[Avatar]

Joined: 28/07/2004 22:32:30
Messages: 4189
Location: Bucur-Obor
IP:
Offline

INTROS wrote: Nu am crezut niciodata in suprmatia vreunui stil de aquascaping, cred ca fiecare putem avea preferinte, iar pe de alta parte nu stiu cum s-ar putea comenta de exemplu cine este mai bun Rubens sau Tizian...? Asa ca eu nu ma pronunt in privinta ce stil este mai frumos Dutch sau Nature, ci incerc sa va aduc daca gasesc cele mai reusite link-uri pentru fiecare. Acestea fiind spuse ma bucur sa va spun ca Dutch style nu e defunct in patria mama si ca pe langa link-ul de mai sus cu imagini neclare veti gasi frunzarind prin acest site acvarii cu adevarat de clasa in acest stil. Ce m-a bucurat (capra vecinului...) a fost varsta neobositilor acvaristi olandezi contemplandu-si operele, dar am speranta ca au predat totusi stafeta si generatiei "neo-dutch" pe care o asteptam cu realizari pe masura. Sper ca Sandu (cunoscut pasionat al acestui stil) sa gaseasca inspiratia pentru viitorul (sper eu apropiat) acvariu-concept (sa fie dutch...?).


Firesc pana`n coada-i chestie de gust...nu poti sa zici ca ala-i mai "scula" ca alalalt...eu insa dupa cum bine ai spus sunt un declarat fun Dutch. Din ce au prezentat aici oamenii unul dintre acvarii este mai reusit insa ceea ce imi da o imagine desuet a a realizarilor este mai de graba stilul clasic...atat de clasic incat chiar pare a fi de pe vremea lu` mamaitza mea Ca sa zic asa nu varsta propietarilor imi sare in ochi (fara sa fiu al `reaku` nici noi nu mai suntem ce am fost si cred ca suntem mai apropiati de varsta lor decat a unor membrii de pe forumul nost :-) ) ci impasul in care a intrat stilul acum cativa ani buni, monotonia si clasicismul sau ce tinde sa devina oarecum rutina...

Asta nu ar stirbi cu nimic din merite daca am avea astfel de realizari pe forum...doar ca mi se pare ca s-a cam ajuns intrun punct mort cu posibilitatile de exprimare.
De aia au si inceput sa prinda de cativa ani de zile Nature-le mai mult sau mai putin orientale care iti ofera o alata perspectiva chiar alte unghiuri de privire ale acvariului.

Totusi atrageam atentia ca se poat insa iesi din "Good old times dutch style" printr-un soi de neoDutch de tipul celui prezentat de Harald Schneider.

Nu m-am decis inca ce va sa fie la mine...lucru cert este ca prin structura eu am alte bucurii de la un acvariu.
Atat cele olandeze cat si cele japoneze :-) fac obiectul unor concursuri lucru care pe mine unul nu ma mai pasioneaza catusi de putin.
Am expus la viata mea acvarii care au fost apreciate pe vremea lor, sau mai bine zis pe vremea lui Piticu` stiu ce inseamna munca si mai ales stiu ce inseamna secretele din spatele unei descrieri cinstite a parametrilor unui acvariu.
Nu am vrut sa lansez o disputa pe forum si nici sa fac pe Guru atunci cand a fost prezentat acvariul meu preferat, cel al neamtului ...dar acolo cu bunastinta sau dintr-o mare gogomanie a celui care a luat acel interviu sunt prezentate niste gogosi mai ceva ca ale lui Pacala...
Asadar nu am vrut sa sperii pe nimeni dar ceea ce a facut omul ala acolo in "reciful verde" e alta mancare de peste decat a declarat el sau cel care a luat interviul si nu este nici pe departe asa de simplu cum a descris-o. Eu unul insa ii apreciez enorm reusita...o reusita efemera cei drept caci asta e soarta acvarilor de concurs.

Cand ai drept target sa tii acvariul ala in casa ta pentru 10 ani (aproape cum il am pe al meu in clipa de fata) alta bucurie decat sa imi vad acvariile populate cu plante pe care sa le trec prin stadiul de planta de la pui la adult facand flori si pui la randul lor nu poate sa fie mai mare...

Acvariile de prezentare cred eu ca prin asta pacatuiesc acum ...par a fi impaiate...totul e trimat ca la carte, tuns ras si frezat...totul e impecabil, masurat la centimetru, daca nu la milimetru...castiga cel fara gresala. Daca ti-a iesit o planta din formatie, daca una a indraznit sa-si faca o tija, daca la alta i-a iesit un stolon....gata totu-i dat peste cap...nu se mai supune regulii de landscape.
Dar plante sunt vii, in ele palpaie zilnic seva care pe unele le impinge sa se miste nu chiar in directia dorita de om...simti natura, viul cum explodeaza in ele. O tija spre exemplu te impresioneaza pri forta, prin vitalitate...
Acuma ce sa fac daca aquartica spre exemplu vrea sa-mi faca 6 pui? Eu sa-i tai tija pentru ca se duce `reaku aranjamentul meu de prezentare???
Nu imi vine sa o fac pentru ca ma simt precum stapinul unui caine de rasa caruia i se cupeaza urechile ....pentru ca asa arata mai estetic. Culmea este ca asa e, chiar arata mai estetic...dar am un feeling ca pe bietul catel nu il intereseaza estetica gandita de noi...
Nu stiu cum o sa ies din aceasta dilema...poate nici nu o sa ies...dar nu am ajuns inca la momentul critic al unei decizii in aceasta problema...asa ca inca am detasarea omului care nu e apasat de nimic
Am insa presentimentul celor ce vor urma, mai ales intro acvaristica proaspat iesita din grota lui Pipistrellus , ca a noastra, care cel putin pentru inca cativa ani ne va ingreuna achizitionarea atat a unor produse tehnice dar si a unor materiale biologice de top.

SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI
Intros
Senior member
[Avatar]

Joined: 25/02/2004 00:00:07
Messages: 823
Location: Bucuresti Titan
IP:
Offline

Sandu wrote:Nu stiu cum o sa ies din aceasta dilema...poate nici nu o sa ies...dar nu am ajuns inca la momentul critic al unei decizii in aceasta problema..
Din fericire din ce am vazut eu la cei cativa cu adevarat talentati "aquascaperi", nu au dileme in sensul acesta al nostru din doua motive. Primul si cel mai important - au absolut ce vor si cand vor ca material biologic, pot schimba din mers ce planta nu le place, sau nu se potriveste (imi spunea un profesor de pictura pe vremea lui Ceausescu, cand nu gasea una -alta , ca poti sa faci orice amestec de culori , daca nu ai de la inceput un rosu de cadmiu bun nu iti ies armoniile), iar in al doilea rand (asa cum am vorbit de multe ori la intalniri si am vazut cu ochii mei in jurnalele acvariilor lor de concurs pe forumuri de afara) acele acvarii nu sunt de concurs toata viata lor, ci doar o saptamana cand au atins anumita forma, proportii, etc, cand sunt frezate, curatate, poate chiar populate cu pestii potriviti, pac!! :foto: si la concurs cu imaginile, in restul timpului fiind acvarii frumusele dar normale, cu tije la echinodorusi cu puisori de plante cu tot ce spuneai tu ca iti place etc. Cu olandezele asa este, au ramas la schema initiala, dar asta e stilul. Macar cum spuneai, sa scoatem si noi asa ceva. Cu "Nature" pare mai usor, dar e mult mai greu. Trebuie hardscape adevarat dar si simt estetic innascut (dar si cultivat si dezvoltat ulterior prin comparatii si vizionari, de asta ma rup si eu in link-uri cu concursuri pe aici, eu zic ca este o experienta utila sa vedem si noi pana unde se ajunge la asemenea nivel). Evident ca nu as vrea sa se creada ca acei acvaristi de la concursurile AGA, ADA, etc, sunt doar niste "pictori de acvarii" care sunt aprovizionati de sponsori cu kilu' de plante si in rest habar nu au de acvaristica si cresterea plantelor acvatice. Unele din acvariile prezentate au necesitat solide cunostinte de acvabotanica si experimente personale deosebite (nu intamplator la link-ul de la concursul ADA 2006 am inceput cu intrebarea ce planta a utilizat masiv castigatorul marelui premiu - sa faci sa arate asa Rotala Najean necesita nu doar tehnici de trimming perfecte ci si iluminare speciala si fertilizare mai deosebita, tatonata in luni de zile de posesorul acvariului...). Asa ca nu iti face probleme, sunt convins ca vei scoate fara dileme un acvariu frumos si plin de viata...doar sa depasesti pasul asta...

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.
Lazar Ginel
Ogar batran
[Avatar]

Joined: 18/01/2005 12:14:27
Messages: 1755
Location: IASI
IP:
Offline

Ehe,SANDULE ,mai FRATE ,pot sa i-ti spun asa sper ca nu te superi ,cam cred ca ,am baut de mici acelasi vin ,eu cred ca de mic am confundat biberonul cu sticla de vin
Cu tot respectul si REPET cu marele respect pentru cei care concep si duc la bun sfarsit un acvariu palntat ,apreciez munca lor este ceva demn de toata lauda BRAVO LOR
DAR ,eu personal nu as putea face un acvariu de concurs ,nu ca nu asa avea ochiul cat de cat format sau nu as avea ,eu stiu alte calitati ,pentru ca in viata ai tot timpul de invatat
Dar la mine in acvariu nu o sa vedeti nicio data plante aranjate pentru a arata bine ,ca la un concurs sa zicem
De ce , pentru ca eu sunt mai fascinat de biologia plantei de ritmul de crestere de faptul cat lumina primeste de care lumina
Ce fel de fertilizant am pus care este diferenta dintre fertilizantul Asi Z
si multe alte de zis
Eu fiind un mosneag ,chisat sa zicem
EU ma zbat pentru o planta ,daca o am fac tot ce se poate pentru ea daca vad ca merge bine si scot puii de la ea o dau si caut altceva
Alta planta lupta cu ea si daca merge o dau si alta
Deci , cei care au facut acvarii de concurs nu zic ca sunt afoni in ale plantelor ,Ba din contra ai ce dicuta cu ei cam 2-3 ani la rand despre plante si tot nu termini
Spre marea mea rusine pana acuma nu am reusit sa ridic semnificativ APONOGENTON MADASCARIENSIS , da asa este ,nu am reusit sa cresc o planta din acest gen ca sa fiu multumit de ea ,dar timpul nu este pierdut
De abia astept sa pun solul lui Amano sa vedem daca reusesc asa
Deci aceasta latura a acvariilor plantate ma fascineaza
Fara a supara pe cineva
Va urez o noapte bunaaaaaa

Ogar batrin dar.... cu miros fin
Intros
Senior member
[Avatar]

Joined: 25/02/2004 00:00:07
Messages: 823
Location: Bucuresti Titan
IP:
Offline

Cred ca asa cum spuneam ca depinde de preferinte si gusturi alegerea intre diferite stiluri de aquascaping (v discutia de mai sus cu Dutch si Nature), cred ca de asemenea exista firesti optiuni personale intre diversele moduri de a vedea cresterea plantelor de acvariu. Pasiunea pentru "aquabotanica" mi se pare esentiala si punctul de plecare obligatoriu pentru un acvariu de succes, indiferent de stil. Daca toti ar sti macar esentialul despre acvariile plantate, nu am avea atatea posturi la alge sau plante care nu merg, etc. Cresterea corecta, inmultirea si da, de ce nu colectionarea unor specimene deosebite mi se pare importanta si nu e deloc usoara (nici financiar nici logistic sa aduni niste specii aparte nu e usor). Personal am primit si eu de la Sandu plantute deosebite (multumesc de incredere) si (mai rar) si reciproc.
Celalalt aspect este al acvariilor de studiu. Aici nu mai intervine nici colectionarea de specii deosebite, sau expunerea lor ci uneori se cresc plante banale, dar cu variatia izolata a cate unui parametru, in conditii identice in rest, pentru a compara efecte (compararea a diferite tipuri de substraturi, de lumina, de nutrienti, etc). Putini din noi (o fi cineva?) am adoptata acest gen de acvaristica... care personal daca as avea spatiul nu m-ar deranja. In al treilea rand, ar fi acvariul decor. Hai sa fim sinceri, cred ca oricare din noi ne dorim in sufragerie un superacvariu si daca peste noapte ne-am trezi la usa cu unul din acvariile din pozele din top 10 ADA sau AGA winner spuneti-mi ca l-ati refuza. Ideea este deci nu acvariu de concurs ci un acvariu frumos. Asta nu se poate fara aquascaping si asta incerc eu prin link-urile puse de-a lungul timpului pe aici sa arat. Diferite curente, evolutii, etc... Deci acvariile botanice si cele de decor nu se exclud ci se completeaza, oricand un acvarist avansat poate trece de la o categorie la alta. Problema cu concursul e facultativa. Personal mi-am trimis acvariul acolo pentru critici constructive, dar as sustine si incuraja (asa cum Sandu m-a incurajat pe mine) orice acvariu de top de pe acest forum sa fie trimis, pentru ca e pacat sa nu fie si forumul si tara noastra reprezentata acolo cand altii , din tari "de pe aproape" sunt. Nu in ultimul rand (desi cred ca ma repet) nu se poate realiza un acvariu reusit estetic fara o baza de cunoastre solida in cresterea plantelor, in al doilea rand fara o educatie estetica in acest domeniu (da, exista cred eu si asa ceva), abia in al treilea rand talentul in designul acvatic (daca un acvariu e "corect" cum spune GG) eu cred ca nimeni nu o sa sara daca nu ne-am nascut cu talentul si "ochiul" lui Amano. Daca se va lansa sectorul "profi" al forumului, sper sa gasesc timpul pentru cateva desrieri mai ample ale utilizarii diferitelor materiale de hardscape in acvariile decorative. Deci, din punctul meu de vedere e o falsa problema "acvariu de concurs" vs "acvariul botanic" ci diversitate de acvarii "corecte" la fiecare capitol :acvarii "botanice", acvarii "de studiu", acvarii "decorative". Spor la plantat tuturor si sa avem timp si restul... sa ne facem acvariile asa cum preferam fiecare, eu cel putin le voi privi cu placere pe toate!

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.
Alex
Administrator
[Avatar]

Joined: 28/07/2004 22:32:30
Messages: 4189
Location: Bucur-Obor
IP:
Offline

Firesc acvariile de CONCURS , de top, trebuie incurajate...si mai ales imortalizate in momentul lor de maxim.
Noi facem pe acest forum o campanie sustinuta doar pentru membrii nostri, am lansat o noua serie de concursuri, cu premii substantiale zic eu si care vor da posibilitatea tuturor sa-si prezinte cele mai reusite realizari Nu ratati momentul de a va imortaliza acvariul intr-un asemenea moment. E un fel de traieste clipa...maine nu se stie ce poate sa fie :-) ...poza in schimb ramane.
Intros, cred ca ar trebui un pic sa-i instruiesti pe cei ce pozeaza: asupra setului de poze, dimensiuni, numar ,eventuale reguli cerute de cei de la AGA ca macar atunci cand se pozeaza sa se stie exact cate si cum se cer.

INTROS wrote: Aici nu mai intervine nici colectionarea de specii deosebite, sau expunerea lor ci uneori se cresc plante banale, dar cu variatia izolata a cate unui parametru, in conditii identice in rest, pentru a compara efecte (compararea a diferite tipuri de substraturi, de lumina, de nutrienti, etc). Putini din noi (o fi cineva?) am adoptata acest gen de acvaristica... care personal daca as avea spatiul nu m-ar deranja.


Daca am voie sa fac haz de necaz...as spune ca in clipa de fata asta fac eu in asteptarea noii instalatii de CO2...caci sunt martor fara sa vreau la experimentul lipsa de CO2. In plus merg mai departe cu experimentul la care sunt obligat pentru moment si testez ce inseamna un E.aquartica in amestec de substrat invechit dar redresat cu diverse bile si fertilizanti locali si ce inseamna acelas Echinodorus tinut in sol proaspat marca Amano....Totusi acest tip de experimet de genul nu faceti singur acasa asta nu-si are sensul. Pentru mine este si evident ca o planta o sa o duca cu atat mai bine cu cat o sa aiba si CO2 si sol mai bun si lumina mai adecvat samd...
Intros s-a referit insa la altceva si cred ca manusa ar putea fi ridicata de cineva care are mai multe acvarii si care poate sa faca comparatii independente intre diversi fertilizanti, diverse lumini, etc.

Revenind la tema lansata insa, firesc, aquascaping-ul este foarte important si daca ar veni Zana Buna cu un astfel de acvariu nu as zice nu...cred ca daca mi-ar pune insa regula ca sa vina cand vrea sa vada daca arata la fel tot timpul ...as ingrosa obrazul si i-as cere si cativa cunoscuti care sa ma viziteze periodic in scop determinat, de a presta la acvariul meu din banii platiti de ea ...da cine `reaku mai crede in Zana Buna in ziua de azi??? ...si in plus nu mai sunt holtei, ce sa caute Zana Buna la mine acasa

SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI
 
Forum Index » Acvarii plantate - Jurnal
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com