[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
proiect nou lampa led  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
sv_costin
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Ca sa nu mai complic si mai mult topicul de aici http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/120/36513.page am decis sa fac altul.

o sa respect indicatiile primite in acel topic. Inca mai comand unele componente, altele sunt pe drum.

Pana acum am :
- arduino mega cu touchscreen care asteapta programarea
-radiator aluminiu
-ledurile
-multa nerabdare

Acum incerc sa gasesc o asezare a ledurilor care sa ma ajute sa uniformizez lumina pe toata lungimea de 80cm a acvariului si sa ma ajute putin si la cablare.
Aici sunt binevenite sugestiile .

am asa :
10 leduri Cold white
8 warm white
2 hyper red
2 red
5 royal blue
4 blue
4 hyper uv
3 uv
5 cyan
5 far red
sv_costin
Membru de baza
[Avatar]

IP:

pana acum prima idee de aranjament ar fi asta, desi cablajul nu este deloc usor de realizat
image
sv_costin
Membru de baza
[Avatar]

IP:

au venit si ldd-urile meanwell.
Mai are cineva pcb in plus? contra cost bineinteles. Am incercat sa fac din placa doar cu gauri, dar nu iese treaba chiar finuta.
Care ar fi cea mai buna metoda de fixare a ledurilor? cu gauri si filet dat cu tarod sau lipire cu adeziv?
Ce fir sa folosesc pentru leduri? merge cu utp sau trebuie ceva mai gros/flexibil?

This message was edited 1 time. Last update was at 23/09/2016 10:22:02

Liv
Ultrahigh member

IP:

Cu gauri si filet le poti inlocui usor in caz de probleme, dar e mai complicata executia. Cu adeziv termoconductor nu prea o sa le mai scoti de acolo fara flex sau dalta, dar sint mai usor de montat.

Cablul UTP are diverse sectiuni ale firelor de Cu. Un cablu cu sectiune de 1mm2 duce 10A, dar din cauza caderilor de tensiune si incalzirii cablului eu nu as baga mai mult de 3A (ai grija calculul se face la sectiunea cablului de Cu, nu la diametru). Am asa o impresie ca ai niste leduri de 3A prin lista din primul post.

Ai aici un tabel cu setiunea cablurilor si curentul maxim recomandat de alimentare:
http://www.powerstream.com/Wire_Size.htm

Pentru propria curiozitate la ce foloseste far red la marine?

This message was edited 1 time. Last update was at 23/09/2016 11:17:25

Sa aveti animale sanatoase, plante frumoase si apa limpede.
sv_costin
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Cred ca o sa migalesc la gauri, pentru ca vreau sa am posibilitatea sa schimb leduri fara sa stric radiatorul .

fiecare sir de leduri are mai putin de 1000mA deci nu am leduri de 3 A. O sa caut un utp mai bunicel.

lampa e pentru plantat.

kzr66
Junior member

IP:

Recomand fir dublu pt. difuzoare (rosu-negru) , fiind si mai maleabil si ieftin , la magazinele de electronice . Succes .

Investesc numai in familie si ajut prietenii , daca pot , cumpar numai marfuri de-ale noastre , daca sunt ...
[Email]
um02122
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Eu am fixat ledurile cu pasta termoconductoare si doar cateva puncte de pasta adeziva pe marginea placutei. Au fost relativ usor de indepartat, fara distrugeri la suprafata radiatorului.

[Avatar]

IP:

eu ma gandeam si la varianta cu hot glue, dar nu stiu cat de bine sta lipit pe aluminiu. a incercat cineva? pistol am, trebuie sa caut lipici, deci daca ar merge ar fi perfect
Liv
Ultrahigh member

IP:

Fiind un material plastic e izolant termic, adica nu se foloseste.
Suruburi sau adeziv termoconductor.

Sa aveti animale sanatoase, plante frumoase si apa limpede.
sv_costin
Membru de baza
[Avatar]

IP:

eu ma gandeam sa pun pasta termo intre placuta led si radiator, si pe deasupra placutei sa trec cu un cordon de hotglue, deci nu ar influenta transferul termic, problema e daca sta sau nu lipit.
sv_costin
Membru de baza
[Avatar]

IP:

in urma unei lungi perioade de aseteptare dupa unele componente, m-am reapucat de acest proiect.
pana acum am reusit sa tai radiatorul la lungimea de 80cm .

am decis sa prind ledurile cu suruburi autofiletante, cu gauri de 3mm date in prealabil. pentru fire ma gandeam sa dau o gaura suplimentara pentru fiecare led, dar aici astept pareri. in total am cam 50 de leduri . Nu stiu daca sa dau cate o gaura pentru fiecare led, sau sa incerc sa dau o singura gaura pentru fiecare serie de led-uri care va fi conectata la LDD.

un alt sfat necesar este legat de slefuirea radiatorului. am incercat pe o portiune mica cu o freza gen Dremel si un disc micut de pasla, dar dureaza mult si nu sunt foarte multumit de rezultat. cum as putea sa fac aceasta operatie mai usor? ma refer ca substanta/ aparat.

pentru dimming o sa folosesc un arduino mega, desi e foarte posibil sa trec pe rasberry pi3, pentru ca la arduino inca nu am un shield cu care sa conectez displayul.

pe rasberry unul din avantajele ar fi ca interfata ar putea fi programata in python, poate fi conectat la orice display cu touch sau fara, poate fi implementat mult mai usor un webserver si o pagina de administrare a setarilor. dezavantajul ar fi ca nu stiu sigur cum functioaneaza partea de PWM .
sv_costin
Membru de baza
[Avatar]

IP:

am terminat cu lipitul leduri-lor .

not to do list:

1. trasare linii pe radiator cu creion. dungile raman si dupa stergere, a fost nevoie de polish, dar s-a rezolvat. recomandat ar fi un marker/carioca
2. trasare individuala pentru leduri. iesea mult mai bine daca trasam intai un grid pe tot radiatorul si masuram exact ca gaurile sa fie date intre bridele radiatorului. majoriatatea au iesit corect, cateva insa s-au nimerit aiurea si a trebuit sa dau alta gaura.
3. folosirea unui spiral nepotrivit. dupa ce m-am chinuit la 10 gauri cu un spiral bosch universal, am trecut la altul cu alt tip de taiere si a mers mult mai usor, chiar si cu bormasina IKEA
4. nu am gasit saibe de plastic. Desi nu au fost probleme la majoritatea ledurilor, la unele cu contacte mai inghesuite surubul facea contact intre +/- si radiator, a fost nevoie de izolare suplimentara
5. lipirea ledurilo pe radiator inainte de lipirea firelor pe +/-. transferul de caldura catre radiator face aproape imposibila lipirea corecta a fludorului si ies lipituri urate si reci

pentru ca a sosit si shieldul pentru display, am inceput programarea pentru Arduino MEga 2560 . initial voi avea pe el doar programare pe ore si canale.
dupa ce voi testa prima varianta, voi incerca si crearea unui meniu pentru schimbarea setarilor si salvarea lor pe un card SD.
pasul numarul 3 va fi crearea unui efect de rasarit/ apus in functie de ora si posibilitatea schimbarii puterii din meniu.

in total am 8 canale :
3Xwhite(18 leduri impartite in grupuri de cate 6)
1X far red
1Xred
1X blue + royal blue
1Xcyan
1Xuv+huv

rodoselada
Senior member
[Avatar]

IP:

daca te pricepi la scrierea de cod poate scrii si pentru 3 pompe de dozare a lichidelor , iti pot trimite o placa pentru 8 Ldd-uri daca mai ai nevoie.
sv_costin
Membru de baza
[Avatar]

IP:

pe arduino am mai facut doar controlul unui ventilator in functie de temperatura din capac, cu display 20x4 si rtc 1302. functioneaza bine de un an.

probabil, daca-mi ise controlul pentru leduri, sa fiu in stare sa scriu ceva si pentru dozare. Daca imi zici exact ce ai nevoie, ma gandesc, incerc pe arduino si vedem ce iese.

placuta de Ldd am confectionat-o cu un pcb pregaurit, ceva prinderi pentru fire , rezistente pentru pulldown la Ldd-uri de 10. conexiunile intre soccketurile de ldd si pinii de intrare/ iesire le-am facut cu fire izolate de cupru, pe spatele pcb-urilor. pe fata arata bine, pe spate nu foarte, dar merge.
rodoselada
Senior member
[Avatar]

IP:

las-mi adresa pe pm sa-ti trimit, nu se stie niciodata cand ai nevoie.

This message was edited 1 time. Last update was at 30/01/2017 16:23:09

sv_costin
Membru de baza
[Avatar]

IP:

image placa pcb spate
image pcb fata
image
image
adiio
Member
[Avatar]

IP:

Firele sunt foarte subtiri, vei avea caderi de curent pe ele...
sv_costin
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Acum ca e deja lipit totul, sper sa nu fie asa mare problema. Nu stiu exact ce sectiune are, dar e de cupru si putin mai gros decat utp. Aprinse separat toate grupurile de leduri se aprind cu pwm cu tot ce trebuie, deci sper sa nu fie problema firul.
adiio
Member
[Avatar]

IP:

Nu stiu exact cum sunt alimentare serie/paralel/serie...
Dar pe fiecare ramura ar trebui sa masori tensiunea care pleaca din sursa, cea care ajunge pe primul LED si ce ajunge pe ultimul inseriat din ramura.
Daca sunt diferente peste 0.5V ai putea avea probleme, la modul ca ledurile de la capatul final al ramurilor sa fie subalimentate.

This message was edited 1 time. Last update was at 31/01/2017 10:13:21

rodoselada
Senior member
[Avatar]

IP:

Lipitirile ledurilor rezista nu mai cele pe care eu le-am lipit la mufe nu au rezistat.

Frumoasa lucrare.

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: