Salutare tuturor!
Am inceput de vreo 2 saptamani un nou proiect si, din pacate, am deja niste probleme. E vorba de un nano de 23 l - pachetul complet Fluval Edge I. Am inceput, dupa cum ziceam, proiectul cu aprox. 2 sapt. in urma. Fara substrat - nu am intentia sa cultiv plante - nisip alb granulatie marunta, 3 bucati lemn fosilizat pe care am fixat ceva moos si Anubias. Am lasat acvariul la ciclat dupa ce am turnat inauntru o fiola cu bacterii de activare filtru - deasemenea inclusa in pachet. Am monitorizat indeaproape nivelul nitritilor din acvariu - teste de nitrat nu am facut, recunosc, dar stiam din experienta ca atat timp cat nitritul e ridicat masurarea nitratilor nu e asa importanta. Ei....nitritii au tot crescut - azi am o valoare de 0,6 mg/l - deci, acvariul nu e inca ciclat. Apa e cristal de curata, plantele cresc frumos, moos-ul deasemenea insa de vreo 4-5 zile a aparut o problema. La inceput am vazut niste punctisoare maronii pe nisip - fiind alb se vede orice punct - ca si cum o pulbere caramizie ar fi fost aruncata in acvariu. Apoi in doar cateva zile am vazut ca punctele s-au marit si a mai aparut si unul verde. In plus, pe geamul din spate - dar numai pe acela in mod curios - au aparut niste pete circulare maronii - diametrul 0,5-0,7 mm. Am bagat un spalator de geamuri in acavariu si am curatat sticla acum vreo 2-3 zile insa azi am vazzut ca s-au refacut ba sunt prezente si pe cateva frunzulite de la Anubias. In plus din punctul ala verde s-a dezvoltat o retea ca un mucegai pe nisip cu un diam de aprox. 1 cm si, intre timp au mai aparut inca doua. E posibil sa mai fie inca o zona de-asta pe una din pietre.....Ce sa fie astea? Alge....ciuperci??!!

Si de ce au aparut? Acvariul e situat pe un hol in care nu patrunde nici un pic de lumina solara - loc special ales. Sa aiba legatura cu faptul ca in prima saptamana pentru a stimula dezvoltarea plantelor am lasat cateva zile lumina aprinsa continuu? Insa apoi am trecut la un program zi-noapte....Nu stiu ce sa fac....Are cineva un sfat pentru mine? As pune o poza insa nu stiu cum sa fac asta....