[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Hoping for the green  XML
Forum Index » Acvarii plantate - Jurnal
Author Message
TrickyKid
Junior member
[Avatar]

Joined: 10/10/2015 00:03:36
Messages: 43
Location: Bucuresti - sector 4
IP:
Offline

Primul meu acvariu dupa vreo 10 ani de pauza ... plantat, dupa cum se poate observa din titlu, dar mai putin cu ochiul liber

image

E un Juwel Rio 400 cu stand pe comanda, capacitate bruta 450 litri, net cam 350. Filtrare un intern Juwel Bioflow 8.0 si un JBL e1501, cu varii cantitati de cermec, micromec, un burete mai grosier pe extern sa protejeze de impuritati si oleaca de perlon in filtrul intern.

Substrat pietris Hornbach la baza pentru relief, apoi 18 l Dennerle DeponitMix 9 in 1, 30kg Dennerle Crystal Quartz Brown, 10 kf JBL Sansibar White pentru "plaja".

Cam 6 saptamani perioada de ciclare, la mijlocul careia am adaugat 6 ottocinclus si 6 Neocaridina. Pestii au supravietuit toti dar unul cred ca dezvolta ceva fungus pe ochi iar crevetii au ramas 4 sau 5 (unul sigur a ). Mancare dau rar, cam 1-2 ori pe saptamana cate o pastila pentru "ierbivori" sau cateva granule de creveti dar pestii par destul de bine dezvoltati. Am si 2 Neritine zebra plus o populatie in crestere de melci comunitari din care se infrupta 2 asasini.

Am amorsat procesul de ciclare cu EasyStart (50 ml pe saptamana in prima luna) dar tot nu mi-e clar daca procesul s-a desfasurat ok. Maxim de No2 l-am inregistrat acum vreo 3 saptamani la 0.5 ppm. Schimb de apa 30-35% saptamanal.

image
image
image
image

Fertilizarea:
* Easycarbo vrac 7 ml/zi
* Profito 5 ml/zi
* Ferro in functie de testele saptamanale incerc sa-l aduc la 0.5 ppm
* Fosfo in functie de testele saptamanale incerc sa-l tin peste 0.5 ppm
* Nitro in functie de testele saptamanale incerc sa-l tin peste 10 ppm

Testele zic asa:
* CO2 intre 20 si 30 ppm (am injectie de co2 presurizat cu difuzor ceramic, opresc o ora inainte de stingere si repornesc cu 3 ore inainte de aprinderea luminilor)
* kh intre 4.5 si 8
* ph intre 6.4 si 7, cel mai des cam 6.6-6.8
* NO3 intre 5 si 40, am avut odata un spike (cel mai des in jur de 20-25)
* PO4 intre 0.1 si 0.8 (daca nu suplimentez ajunge la 0.5 la 3-4 zile dupa schimbarea de apa)
* K intre 9 si 15 ppm (asa ca n-am incercat sa suplimentez)

Luminile sunt 4x54W T5 cu reflectoare (2xJuwel Day + 2xJuwel Nature). Programul e de 6 ore deocamdata (8-11 si 19-22 ca sa pot profita un pic de acvariu). Alge practic zero, poate o umbra de diatome pe nisip dar atat.

La ce ma gandesc acum:
* Inca nu mi-e clar daca e corect ciclat si pot sa-l populez "ca lumea" sau sa mai astept. Ma gandesc la o turma de 20 de creveti si cativa zeci de Boraras, dar n-as vrea sa-i decimez.
* N-as vrea sa bag chimicale in acvariu pentru fungus si otto-ul e foarte greu de prins, in plus inca n-am luat acvariu de carantina. Oare e ok sa-l "las in durerea lui" in ideea ca se vindeca de la sine odata ce acvariul s-a stabilizat?
* Cresterea plantelor e dezamagitoare. Merg binisor Nymphea, un Crypto si mossurile. Mediocru Heterantera, Hydrocotyle oarecum si Lilaeopsis desi nu vrea sa stea deloc in substrat, o "da cotita" mereu. Ludwigia si Echinodorus, cat si Eleocharis-urile practic nu cresc deloc. Anubias-urile nu numai ca aproape nu fac frunze noi, dar cele vechi incep sa faca gauri si sa se topeasca. Am plantat si 2 poturi de Utricularia pe insula din centru, care initial parea c-o ia usor in sus dupa care cam la 10 zile de la plantare s-a topit efectiv peste noapte. Suspectez o carenta de lumina pentru ca acvariul e destul de inalt - 60cm plus - dar nu am cum sa suplimentez, am incercat sa fac ceva cu LLD dar efectiv nu sunt solutii ca lumea pentru capacul existent

This message was edited 2 times. Last update was at 01/05/2016 10:33:57

lukitza
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 13/09/2012 11:15:53
Messages: 1591
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

In 6 saptamani ciclarea ar trebui sa fie completa. Daca valorile NH4 si NO2 sunt zero, ar NO3 are valori mai mari de zero, atunci e in regula sa bagi pesti.
Bineinteles testele sa nu fie dinalea cu betisoare.
um02122
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 12/12/2013 23:41:44
Messages: 4731
Location: Berks
IP:
Offline

Felicitari pentru acvariu.

Se vede ca ai citit oleaca inainte sa te apuci de treaba.

Pentru lumina, banuiesc ca o folosesti pe cea originala cu care a venit acvariul. Cauta tuburi E5, cred ca iti ofera mai multa lumina, plus ca nu-si schimba spectrul atat de repede si poti sa te bazezi pe ele cel putin cinci ani (au trei ani garantie), ei afirma ca te duc vreo opt ani. http://www.euroquatics.com/
Eventual adaugi si reflectoare daca iti permite spatiul.

This message was edited 1 time. Last update was at 02/05/2016 12:35:28


___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
TrickyKid
Junior member
[Avatar]

Joined: 10/10/2015 00:03:36
Messages: 43
Location: Bucuresti - sector 4
IP:
Offline

Mutumesc pentru incurajari, de saptamana viitoare cand ma intorc in Bucuresti incep sa populez mai serios.

@lukitza: nu inteleg de ce betisoarele au o reputatie atat de proasta. Eu am testat si cu JBL ProScan (mi-a placut ideea cu aplicatia de mobil) si cu picatura, uneori chiar refacand anumite masuratori (in general in weekend incep cu un strip dupa care fac tot ce am la picatura). Cam 80% din masuratorile "de verificare" efectuate au avut valori foarte apropiate - trebuie folosit strip-ul in mod corect (eu nu numai ca scutur apa cu grija, dar iau cu o bucatica de servetel de hartie picaturile care se pot forma intre "patratele" si denatureaza culorile). In al doilea rand, daca te gandesti la intervale mai degraba decat la valori precise n-o sa te deranjeze foarte tare ca nitratii sunt 25 in loc de 20 ppm, sau Ph e 6.6 in loc de 6.8. Daca te rezumi la NO2, NO3, Ph si CO2 eu zic ca strip-urile sunt o buna metoda de verificare rapida ca lucrurile sunt ok. KH e so-so dpdv precizie, dar daca e "in marja" nu merita verificat la picatura. Cel putin asta e experienta mea...

@um02122: super tare ideea cu E5-urile, sper doar sa incapa in capac pentru ca Juwel foloseste unele dimensiuni nestandard de ex. 1047 mm pentru T5 de 54W. Era bine sa fi intrebat pe forum inainte de a-mi cumpara cele 2 tuburi Nature dar in acel moment nu stiam ca voi vrea upgrade la iluminare. Asta e viata, acum le amortizez si la anul incerc si E5-uri...

This message was edited 1 time. Last update was at 03/05/2016 17:19:52

TrickyKid
Junior member
[Avatar]

Joined: 10/10/2015 00:03:36
Messages: 43
Location: Bucuresti - sector 4
IP:
Offline

Un mic update. Acvariul este acum populat (corys, Amandae, Irinaterina, Boraras) cu pierderi minore dup? aclimatizare (1 peste din 40+).

Plantele in continuare o duc ciudat - nufarul e singurul care creste de rupe. Eleocharis a inceput sa mai dea niste fire foarte anemice, iar Anubias tot cu gauri in frunze ... of, of, mai mai.

O sa incerc o alta abordare decat E5-urile, care sa mareasca mai substantial fluxul luminos in acvariu...

image

image

image

image
stefanp
Moderator

Joined: 06/09/2011 17:31:23
Messages: 9473
Location: Falticeni/Iasi
IP:
Offline

Mai multa lumina nu rezolva neaparat problema.
Tu ai undeva la 0.6 w/l, nu e rau pentru speciile ce le ai.

Ce plante mai ai pe acolo?
In poza se vede ceva muschi, anubias, parca microsorium...sunt plante care cresc oricum incet.
Gaurile din frunzele de anubias nu se vor astupa, daca la asta te astepti. Important e ca frunzele care apar de acum incolo sa fie sanatoase.

Testele ce mai zic?

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/11/2011 22:13:12
Messages: 3090
Location: Bucuresti Drumul Taberei
IP:
Offline

um02122 wrote:Felicitari pentru acvariu.

Se vede ca ai citit oleaca inainte sa te apuci de treaba.

Pentru lumina, banuiesc ca o folosesti pe cea originala cu care a venit acvariul. Cauta tuburi E5, cred ca iti ofera mai multa lumina, plus ca nu-si schimba spectrul atat de repede si poti sa te bazezi pe ele cel putin cinci ani (au trei ani garantie), ei afirma ca te duc vreo opt ani. http://www.euroquatics.com/
Eventual adaugi si reflectoare daca iti permite spatiul.


E5 sunt si pentru apa dulce?

armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram
[Yahoo!]
TrickyKid
Junior member
[Avatar]

Joined: 10/10/2015 00:03:36
Messages: 43
Location: Bucuresti - sector 4
IP:
Offline

@Stefan: problema nu e neaparat cu cei 0.6W/litru, mai degraba cu inaltimea de 65 cm a Juwel-ului. In general ce plante au mai ajuns pe sus e.g. Riccia mini au crescut precum Fat Frumos. Microsorum le-am adus acum o saptamana deci e prematur sa judec. Ce mi se pare mie la Anubias e ca frunzele noi cresc ok, dupa care la o vreme incep si se gauresc. Am si niste Staurogyne pe zona din mijloc care dupa o prima saptamana in care pareau c-o iau din loc au intrat si ele in stagnare ba chiar usor declin.

Ce zic testele? Pai am inceput sa am un deficit de fosfati destul de mare (frecvent 0.1 de la cei 0.4-0.5 uzuali) deci am marit doza de Fosfo, fierul si-ala s-a dus in balarii spre zero de mai nou bag si Ferro in ziua de micro-elemente si nitratii care testau 18-20 au inceput sa derapeze spre 10, uneori 5 ppm. Deci e posibil ca ma paste si ceva aditie de nitrati in viitorul apropiat. Semne bune cred, inseamna ca verdeata "mananca", dar nu prea se vede "la inventar"...

@scorpionul: nu am cumparat, dar am vazut ca exista si Warm Daylight care la 6000k e bun pentru dulcicole.
stefanp
Moderator

Joined: 06/09/2011 17:31:23
Messages: 9473
Location: Falticeni/Iasi
IP:
Offline

Intr-adevar scaderea concentratiilor de nutrienti in apa semnifica faptul ca plantele consuma.
Inaltimea de 65 este o problema...

Programul de iluminare e tot 3 ore - pauza - 3 ore?
Ai putea sa mergi pe un program continuu de 6 ore, sau un program de 7 ore, cu macar 4 si pe urma 3 (daca vrei sa continui cu pauza intre perioadele de iluminare).
Problema e ca plantele au nevoie de lumina continua pe o perioada de macar 4 ore, ca "sa-si faca mendrele".

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
TrickyKid
Junior member
[Avatar]

Joined: 10/10/2015 00:03:36
Messages: 43
Location: Bucuresti - sector 4
IP:
Offline

Am marit de vreo 2 saptamani programul la 4 + 4 fara un efect notabil daca nu iau in considerare "explozia" de crestere a nufarului.

Ah ba da, au inceput sa apara mici petice de alge dar par sa fie sub control.
TrickyKid
Junior member
[Avatar]

Joined: 10/10/2015 00:03:36
Messages: 43
Location: Bucuresti - sector 4
IP:
Offline

Azi la teste Fe a iesit 0.6 ppm, NO3 la 10 ppm, dar PO4 aproape de zero. Am dublat doza de Fosfo, acum 20 ml de 3 ori pe saptamana (zilele "de macro").

Intre timp am dat si comanda pentru o instalatie cu LED de 12k lumeni in locul uneia dintre unitatile de iluminare Juwel.

Fingers crossed...

This message was edited 1 time. Last update was at 05/06/2016 22:04:15

 
Forum Index » Acvarii plantate - Jurnal
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com