[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Pesti de apa rece!  XML
Forum Index » Alte familii
Author Message
severum777
Senior member
[Avatar]

Joined: 29/11/2015 17:54:47
Messages: 976
Location: Baile Govora jud. Valcea
IP:
Offline

Salutare! Dupa ceva cautari ... am reusit sa listez niste pesti frumosi, care se gasesc in lacurile si raurile noastre si care pot fi crescuti in acvariu , chiar daca nu sunt toti romani .

Gobio gobio (porcusor )
Lungime: 6-12 cm
Aspect: Corpul este alungit, fusiform si cu solzi relativ mici. Dorsala este cenusiu-verzuie. Partea ventrala este de o culoare alb-galbuie. Inotatoarele incolore, spatele este imbogatit de pete mici de diferite dimensiuni. Gura este in forma de semiluna si ochii sunt foarte mici.
Acvariul recomandat este de minim 100 de litri, cu o filtrare eficienta si o buna oxigenare, acvariul are nevoie de o lungime de minim 1 metru, accepta o duritate de 8-13 °d, un pH de 6.5-7.5 , sunt pesti rezistenti la variatiile de temperatura, rezistand atat in iaz cat si in acvarii incalzite, in acvarii incalzite creste mai repede, dar are o viata mai scurta, este pasnic fata de alti pesti, traieste in medie 4-6 ani.

Cobitis taenia

Sunt pesti pasnici si pot fi tinuti in acvarii comunitare, substratul ideal este nisipos. Apa trebuie sa fie bine filtrata si substratul trebuie mentinut curat. In acvariu poate exista lemn submers pentru decor si locuri in care acest peste sa se ascunda precum ghivece rasturnate, insa trebuie sa se aiba in vedere ca acesti pesti se vor strecura peste tot si nu trebuie sa existe margini taioase.
Au nevoie de acvarii spatioase de minim 140 de litri, tinuti in grupuri de minim 3 indivizi, sunt sensibili la temperaturi ridicate, pot rezista perioade scurte de timp si la 30-32 ° C, dar preferabil o temperatura de maxim 25 , pH: 7.0-7.5 , duritate: 10-15 ° d, cu o lungime de 8-13 cm in natura, dar lungimea lor este mai mica in acvarii ( 7-8 cm ) , traieste in medie 5-8 ani , iar in acvarii 4-6 ani.


Lepomis gibbosus (Biban soare )
Este bine ca acvariul sa fie mare, 350 litri , si sa aiba zone dens plantate si zone libere pentru inot. Substratul trebuie sa fie format din pietris cu granulatie mica deoarece masculul va sapa cu ajutorul cozii, spre deosebire de Cichlidae iar daca substratul are granulatie prea mica sau prea mare, acesta va intampina dificultati. Filtrarea trebuie sa fie eficienta si daca este posibil se poate realiza si un curent moderat de apa.
Masculul este mai mare si vizibil mai colorat decat femelele de aceias varsta, este un peste rezistent, trece usor peste iarna in iaz, iar in acvariu este necesara o temperatura mai scazuta , variabila intre 10-24°C, duritatea: 10-15°d si un pH de 7.0-7.5 .

Carassius gibelio sau carassius auratus gibelio ( carasul ) este printre cei mai rezistenti pesti care poate fi crescut in acvariu, el se poate adapta la o diversitate de parametri, iar acesta se multumeste cu un spatiu primitor si o filtrare buna, rezista atat in iaz cat si in acvarii incalzite, dar preferabil este a se pastra o temperatura de 10-25 ° C pentru un peste sanatos, accepta o duritate intre 5-25° d , si un pH de 6.5-8.0 , in rest cerintele sunt similare cu cele ale carasului auriu ( carassius auratus )


GAMBUSIA AFFINIS
La maturitate, masculul atinge o lungime maxima de aproximativ 4 cm, in vreme ce, femela, ajunge la 7 cm. Este un peste stabil, robust si nemigrator, care traieste in ape dulci sau salmastre, al caror pH sa aiba valori situate intre 6 si 8 si cu o temperatura care sa varieze intre 12 si 29°C. Aveti nevoie de un acvariu cu un volum minim de aproximativ 90 de litri, cu un sol alcatuit din pietris marunt amestecat cu nisip fin si care sa fie dotat cu o vegetatie acvatica si subacvatica bogata, in special pozitionata pe laterale si in spate. Aceasta specie de pesti este una foarte rezistenta, care poate supravietui in ape care sunt slab oxigenate, cu o salinitate ridicata (inclusiv cotatii aproape duble fata de cele oceanice obisnuite) si chiar la temperaturi de pana la 42°C (dar pentru perioade scurte de timp). Curentul apei trebuie sa fie unul redus.

    Exemplarele adulte Gambusia affinis sunt foarte agresive si ataca orice alta specie de pesti, cu o ferocitate care, adesea, duce la sfasierea inotatoarelor sau cozilor si, mai rar, poate chiar cauza moartea lor. Sunt o specie care a creat un mare dezechilibru in zonele unde a fost introdusa, ducand, treptat, la disparitia multor specii de pesti, de nevertebrate, de insecte indigene. Acestia s-au dovedit a fi purtatori de paraziti, care au fost transmisi la speciile locale, cauzandu-le acestora decesul. Acesti pesti sunt folositi la controlul inmultirii tantarilor.

    Aceasta specie de pesti se hraneste cu zooplancton, insecte mici si resturi. Pot fi hraniti cu orice gen de hrana achizitionata din magazinele de specialitate. Acestia se reproduc prin producerea de pui vii, al caror numar poate fi de minim 60 si maxim 300, in cazul femelelor mature de mari dimensiuni. Acestia devin independenti imediat si se vor descurca pe cont propriu. Masculii ajung la maturitate la o lungime de 2.1 cm si la o varsta de o luna; femela ajunge la maturitate la 2.8 cm si la o varsta de 6 saptamani.



Daca am facut treaba buna , cu siguranta o sa mai caut si ceva informatie despre pestii de iaz, dar o sa am mult de scris si cautat.


Larva450
Senior member
[Avatar]

Joined: 15/01/2016 22:52:50
Messages: 1009
Location: Bucuresti sector 6
IP:
Offline

Lepomis gibbosus-dupa ce pescuiam acest peste eu il prajeam in tigaie ca si pe caras,nu am stat sa-i pun in acvariu
Carasul o sa faca mizerie,la fel si Lepomis,si inca o specia.Nu cred ca vrei sa bagi in acvariu ceva decolorat(asa sunt majoritatea pestilor descrisi).Eu as baga Lepomis.

Larva' cartoon!
[Yahoo!]
severum777
Senior member
[Avatar]

Joined: 29/11/2015 17:54:47
Messages: 976
Location: Baile Govora jud. Valcea
IP:
Offline

Larva450 wrote:Lepomis gibbosus-dupa ce pescuiam acest peste eu il prajeam in tigaie ca si pe caras,nu am stat sa-i pun in acvariu
Carasul o sa faca mizerie,la fel si Lepomis,si inca o specia.Nu cred ca vrei sa bagi in acvariu ceva decolorat(asa sunt majoritatea pestilor descrisi).Eu as baga Lepomis.


Ai citit macar tot si atent inainte sa-mi spui ca sunt pesti mizerabili , toti pestii autohtoni au nevoie de filtrare foarte buna, si ca sa afli de la mine, carasul de balta nu e un peste " murdar " , chiar destul de curatel un vecin a tinut 6 astfel de carasi in acvariu fara filtrare, oxigenare sau incalzire, iar apa mereu cristalina.
Cine stie sa aprecieze un acvariu biotop, poate sa-si doreasca, nu toti pestii exotici sunt viu colorati in natura, majoritatea oarecum palizi, exemple cum ar fi xipho, molly care in natura au o culoare gri-palid, ancistrus si pleco , care si ei au o culoare maronie, scalarii nu sunt nici ei mai speciali, corydoras paleatus si torachatum deasenea nu au culori deosebite, iar majoritatea ciclidelor americane nu au un colorid spectaculos in natura , doar in perioada reproducerii, lepomis este asemanator ciclidelor, avand o culoare chiar mai vie decat multe ciclide americane, daca ai aruncat un ochi la acei bibani cu urechi lungi -lepomis megalotis- ei chiar au o culoare asemanatoare si chiar poate mai frumoasa decat multe varietati de discus.
Cobitis taenia au si ei un model placut, dar na, sunt mai apreciati paleatus decat tiparii...

Sunt pe acest forum si acvaristi care pot sa aprecieze un biotop autohton, macar sa fim putin patrioti ...
severum777
Senior member
[Avatar]

Joined: 29/11/2015 17:54:47
Messages: 976
Location: Baile Govora jud. Valcea
IP:
Offline

https://m.youtube.com/watch?v=N4Yv8KJEDPo


Un acvariu frumos!

This message was edited 1 time. Last update was at 14/04/2016 19:00:52

Larva450
Senior member
[Avatar]

Joined: 15/01/2016 22:52:50
Messages: 1009
Location: Bucuresti sector 6
IP:
Offline

Arata frumos..!

Larva' cartoon!
[Yahoo!]
adivb
Senior member
[Avatar]

Joined: 23/09/2015 10:52:26
Messages: 575
Location: Bucuresti
IP:
Offline

like
euro2me
Member
[Avatar]

Joined: 26/11/2013 20:59:04
Messages: 268
Location: Bucuresti-Titan
IP:
Offline

Bibanul soare sau regina cum i se zice merita pus in iaz, e un peste cu niste culori superbe, cu multi ani in urma prindeam in IOR, chiar m-ai facut curios si o sa intreb pescarii.
Puii erau folositi ca momeala pt. stiuca si salau

Nu-ti bate capul, sunt altii facuti pentru asta.
severum777
Senior member
[Avatar]

Joined: 29/11/2015 17:54:47
Messages: 976
Location: Baile Govora jud. Valcea
IP:
Offline

Pe mine nu doar bibanul soare ma atrage , toate cele 4 specii mi se par interesante, vara asta imi pregatesc niste bazine si caut cat mai multi pesti tineri, daca nu chiar alevini.
Vreau sa incerc inmultirea lor, selectia si adaptarea lor in acvarii exotice. Am vazut intr-un rau care a format mici santuri de apa, in care vara apa ajunge lejer la 35 ° C, acolo cresc alevinii de cobitis si porcusori , chiar daca apa curge lent, temperatura nu o suport bine nici eu , si in acel rau sunt multe santuri mici din care pot "aduna" pesti tineri chiar si alevini, cobitis zic eu ca poate sa fie adaptat la acvarii tropicale, asta daca reusesc sa-i inmultesc, dar zic ca la varsta mea am timp destul de lucrat pe astea 2 specii.
Ce ma framanta pe mine e teama sa nu fie purtatori de boli care pot fi fatale pentru unii pesti.
As avea un exmplu bun despre combinarea speciilor.
Un prieten bun a tinut carasi luati din niste bazine , deci oarecum domestici, au stat cam 7-8 luni separati de restul pestilor in acvariu fara oxigenare sau filtrare, au fost zile cand au avut parte si de albastru de metil, acum au stat cu ancistrus, platy, guppy, corydoras paleatus, neoni, cardinali si o ciclida africana care aproape le-a adus sfarsitul. Din 6 mai sunt 4, 2 au plecat la cineva, iar acolo vor sta cu guppy si platy, iar alti 2 sunt la mine, o sa incerc sa fac rost de ceva mai mare si le pregatesc o mica baltoaca in curte, incare vor sta pana la toamna.

Am citit mai demult pe net, ca un anumit tip de mancare, schimba culoarea la carasi, mie mi s-a intamplat la 2 carasi care aveau o culoare naturala ( argintiu ) sa devina un galben palid, este posibil sa se intample asta si cu carasii de balta?


euro2me
Member
[Avatar]

Joined: 26/11/2013 20:59:04
Messages: 268
Location: Bucuresti-Titan
IP:
Offline

Eu i-as amenda pe cei care iau pesti din balta si ii pun in acvariu, intr-un iaz mare mai merge ... altfel e ca si cum ai tine animale in captivitate fara autorizatie, care se sanctioneaza cu inchisoare 3-12 luni

Nu-ti bate capul, sunt altii facuti pentru asta.
severum777
Senior member
[Avatar]

Joined: 29/11/2015 17:54:47
Messages: 976
Location: Baile Govora jud. Valcea
IP:
Offline

Pestii din export care nu se inmultesc in captivitate, adusi direct din salbaticie... este tot aia, pestii care ii avem acum in acvarii , nu au fost si ei salbatici candva? Mi se pare aiurea sa nu putem inmulti o linie de pesti , un exemplu bun ar fi carasul, el nu a fost inmultit si selactat in china, iar acum crescut in acvarii mari? O selectie se poate face, dar are nevoie de un inceput pentru a continua alti oameni mai departe.
Sunt si eu de parere ca orice peste ar sta mai bine in iaz, dar nu peste tot este posibil,dar as fi curios daca pot combina cobitis cu niste puntius... Acum nu am incercat inca sa-i bag in acvariu, voi vedea cu ochii mei daca pot fi crescuti in acvariu alaturi de alti pesti, daca nu o sa ii inmultesc si selectez in iaz.
O sa bag cobitis in acvariu, dar daca o sa fie stresati, bolnavi sau au un comportament ciudat, mai mult ca sigur o sa-i scot.
Am 2 spatii libere pentru iaz, unul lung cam de 20 de metri si lat de maxim 2-3 metri, si unul cam de 5/5 metri, dar nu o sa ma apuc sa sap 20 de metri in lungime, fac si eu de maxim 10 .
euro2me
Member
[Avatar]

Joined: 26/11/2013 20:59:04
Messages: 268
Location: Bucuresti-Titan
IP:
Offline


Ala 5x5 ar fi parfum pt orice peste dintre cei mentionati, daca faci o cascada mica si te lasa buzunarul sa schimbi apa frecvent, nu-ti mai trebuie nici o filtrare, oxigenare etc., pui si o insula cu niste testoase, niste papura pt umbra etc ... iese frumos, da-i in ma-sa de exotici

cam asa

http://familist.ro/wp-content/uploads/2012/03/Amenajarea-unui-iaz-in-gradina-600x450.jpg

Nu-ti bate capul, sunt altii facuti pentru asta.
severum777
Senior member
[Avatar]

Joined: 29/11/2015 17:54:47
Messages: 976
Location: Baile Govora jud. Valcea
IP:
Offline

As putea sa fac o cascada chiar cu apa preluata din rau, dar imi trebuie constructie din betonl ca sa nu plece dealul la vale ca la mine e totul in panta, as putea sa preiau apa dintr-un parau, dar e mai jos decat iazul, ma mai incurca ceva, in locul ala sunt multi copaci, iar daca sap sigur dau de radacinile lor, si nu prea pot sa duc curent, totusi vreau sa am macar o balta mica cu niste pesti autohtoni, acum ramane de vazut...
severum777
Senior member
[Avatar]

Joined: 29/11/2015 17:54:47
Messages: 976
Location: Baile Govora jud. Valcea
IP:
Offline

Pentru cei interesati, un link cu pesti pentru iaz , de vanzare:
http://www.fish-farm.ro/85-pesti-pentru-curatarea-apei-pesti-grup

Daca un caras face gris, tratez tot bazinul sau doar pestele? Vreau sa scot pompa si sa o pun la iazul mare, ce fac? O las sa se usuce? Sau nu omoara grisul? O las in saramura?
Carasul se trateaza mai bine cu antibiotic sau sare ?
AdrianMar
Senior member
[Avatar]

Joined: 27/12/2013 21:22:38
Messages: 901
Location: Vanatorii Mici
IP:
Offline

severum777 wrote:Salutare! Dupa ceva cautari ... am reusit sa listez niste pesti frumosi, care se gasesc in lacurile si raurile noastre si care pot fi crescuti in acvariu , chiar daca nu sunt toti romani .

Gobio gobio (porcusor )
Lungime: 6-12 cm
Aspect: Corpul este alungit, fusiform si cu solzi relativ mici. Dorsala este cenusiu-verzuie. Partea ventrala este de o culoare alb-galbuie. Inotatoarele incolore, spatele este imbogatit de pete mici de diferite dimensiuni. Gura este in forma de semiluna si ochii sunt foarte mici.
Acvariul recomandat este de minim 100 de litri, cu o filtrare eficienta si o buna oxigenare, acvariul are nevoie de o lungime de minim 1 metru, accepta o duritate de 8-13 °d, un pH de 6.5-7.5 , sunt pesti rezistenti la variatiile de temperatura, rezistand atat in iaz cat si in acvarii incalzite, in acvarii incalzite creste mai repede, dar are o viata mai scurta, este pasnic fata de alti pesti, traieste in medie 4-6 ani.

Cobitis taenia

Sunt pesti pasnici si pot fi tinuti in acvarii comunitare, substratul ideal este nisipos. Apa trebuie sa fie bine filtrata si substratul trebuie mentinut curat. In acvariu poate exista lemn submers pentru decor si locuri in care acest peste sa se ascunda precum ghivece rasturnate, insa trebuie sa se aiba in vedere ca acesti pesti se vor strecura peste tot si nu trebuie sa existe margini taioase.
Au nevoie de acvarii spatioase de minim 140 de litri, tinuti in grupuri de minim 3 indivizi, sunt sensibili la temperaturi ridicate, pot rezista perioade scurte de timp si la 30-32 ° C, dar preferabil o temperatura de maxim 25 , pH: 7.0-7.5 , duritate: 10-15 ° d, cu o lungime de 8-13 cm in natura, dar lungimea lor este mai mica in acvarii ( 7-8 cm ) , traieste in medie 5-8 ani , iar in acvarii 4-6 ani.


Lepomis gibbosus (Biban soare )
Este bine ca acvariul sa fie mare, 350 litri , si sa aiba zone dens plantate si zone libere pentru inot. Substratul trebuie sa fie format din pietris cu granulatie mica deoarece masculul va sapa cu ajutorul cozii, spre deosebire de Cichlidae iar daca substratul are granulatie prea mica sau prea mare, acesta va intampina dificultati. Filtrarea trebuie sa fie eficienta si daca este posibil se poate realiza si un curent moderat de apa.
Masculul este mai mare si vizibil mai colorat decat femelele de aceias varsta, este un peste rezistent, trece usor peste iarna in iaz, iar in acvariu este necesara o temperatura mai scazuta , variabila intre 10-24°C, duritatea: 10-15°d si un pH de 7.0-7.5 .

Carassius gibelio sau carassius auratus gibelio ( carasul ) este printre cei mai rezistenti pesti care poate fi crescut in acvariu, el se poate adapta la o diversitate de parametri, iar acesta se multumeste cu un spatiu primitor si o filtrare buna, rezista atat in iaz cat si in acvarii incalzite, dar preferabil este a se pastra o temperatura de 10-25 ° C pentru un peste sanatos, accepta o duritate intre 5-25° d , si un pH de 6.5-8.0 , in rest cerintele sunt similare cu cele ale carasului auriu ( carassius auratus )


GAMBUSIA AFFINIS
La maturitate, masculul atinge o lungime maxima de aproximativ 4 cm, in vreme ce, femela, ajunge la 7 cm. Este un peste stabil, robust si nemigrator, care traieste in ape dulci sau salmastre, al caror pH sa aiba valori situate intre 6 si 8 si cu o temperatura care sa varieze intre 12 si 29°C. Aveti nevoie de un acvariu cu un volum minim de aproximativ 90 de litri, cu un sol alcatuit din pietris marunt amestecat cu nisip fin si care sa fie dotat cu o vegetatie acvatica si subacvatica bogata, in special pozitionata pe laterale si in spate. Aceasta specie de pesti este una foarte rezistenta, care poate supravietui in ape care sunt slab oxigenate, cu o salinitate ridicata (inclusiv cotatii aproape duble fata de cele oceanice obisnuite) si chiar la temperaturi de pana la 42°C (dar pentru perioade scurte de timp). Curentul apei trebuie sa fie unul redus.

    Exemplarele adulte Gambusia affinis sunt foarte agresive si ataca orice alta specie de pesti, cu o ferocitate care, adesea, duce la sfasierea inotatoarelor sau cozilor si, mai rar, poate chiar cauza moartea lor. Sunt o specie care a creat un mare dezechilibru in zonele unde a fost introdusa, ducand, treptat, la disparitia multor specii de pesti, de nevertebrate, de insecte indigene. Acestia s-au dovedit a fi purtatori de paraziti, care au fost transmisi la speciile locale, cauzandu-le acestora decesul. Acesti pesti sunt folositi la controlul inmultirii tantarilor.

    Aceasta specie de pesti se hraneste cu zooplancton, insecte mici si resturi. Pot fi hraniti cu orice gen de hrana achizitionata din magazinele de specialitate. Acestia se reproduc prin producerea de pui vii, al caror numar poate fi de minim 60 si maxim 300, in cazul femelelor mature de mari dimensiuni. Acestia devin independenti imediat si se vor descurca pe cont propriu. Masculii ajung la maturitate la o lungime de 2.1 cm si la o varsta de o luna; femela ajunge la maturitate la 2.8 cm si la o varsta de 6 saptamani.



Daca am facut treaba buna , cu siguranta o sa mai caut si ceva informatie despre pestii de iaz, dar o sa am mult de scris si cautat.








Asa cum am promis o sa te ajut eu cu acest topic.
In primul rand as vrea sa nu deviem de la subiect si sa ne pastram strict pe speciile de apa rece care traiesc si la noi. Si treaba cu "la arest" cu cine tine pestii chinuiti din apele noastre nu este corecta.
Doar pentru ca noi vedem pestii salbatici in mediul lor natural la noi, nu inseamna ca in acvarii sunt chinuiti, de ce sunt chinuiti?
Va ganditi macar ca Amazonul este de cateva zeci de ori mai mare decat fluviul Dunarea? Ca lacul Tanganiyka este neegalat in volum de apa intre toate lacurile dulcicole ale planetei, cu exceptia Baikalului? Si totusi discusii wild si frontosele sunt tinute cu succes in bazine de 400-500 litrii. Si exemplele sunt multe, si pestii tropicali vin din volume de apa enorme, cu mult peste ce au ai nostrii in tara, si nu toti provin din reproducerea in captivitate. Daca ii prinzi si ii mananci este mai ok? Nu stiu,intreb. Ar trebuii sa fim cu ochii putin deschisi ( parere personala). Daca le amenajezi un volum de apa mare si ai grija la alimentatie, temperatura si filtrare nu sunt chinuiti. Nu ai nevoie de autorizatie sa tii 3 carasi si 3 bibani soare in acvariu de 150 litrii, chiar daca sunt animale salbatice.Eu sunt mai aspru cu cei care distrug natura decat cu cei care incearca sa o conserve,chiar daca uneori esuam...Avem specii de pesti valoroase coloristic in tara, dar nu stim unde sa le cautam.Eu va arat in continuare specii interesante!

Boarta sau boarca, blehnita (Rhodeus amarus):

-este un peste dulcicol bentopelagic mic cu o lungime de 5–6 cm (maximal 10 cm) din familia ciprinidelor, din apele statatoare (balti, iazuri si elestee) sau lin curgatoare (rauri), cu fund nisipos, din Europa si Asia (în afara de Siberia): fluviile Marii Baltice, Marii Nordului, Marii Negre (inclusiv în Romania si Republica Moldova), Marii Caspice, Marii Egee, Marii Mediterane (doar în nordul Ronului) si Marii Adriatice (bazinul Drinului). Poate trai 6 ani.Dimorfismul sexual este pronuntat în timpul reproducerii. Femela în epoca reproducerii poseda o papila genitala foarte alungita, în forma de tub, care poate întrece, ca lungime, extremitatea înotatoarei caudale. Acest tub este elastic, se umple cu oua si devine rosu sau portocaliu. Se hraneste în principal cu alge filamentoase, diatomee, crustacee mici, viermi, larve de insecte, etc. Depune icrele în aprilie-mai, între valvele molustelor lamelibranhiate din apele dulci (Unio si Anodonta).Este folosit mai mult în acvarii, în care se poate reproduce si creste. Boarta, cel mai mic reprezentant al ciprinidelor din tara noastra! Peste de card ce trebuie tinut asemenea neonilor, un mic grup de minim 6 indivizi.Boarta nu este un peste agresiv fata de nici un alt colocatar.Un grup de 6 boarte are nevoie de un acvariu specific de 54-60 litrii,plantat sau nu, boarta prefera atat zonele deschise cat si cele plantate, substratul trebuie sa fie neutru, fin, sau tinuta cu alti pesti din apele noastre in acvarii de peste 150 litrii! In natura boarta traieste mai mult in zone deschise decat in zone plantate, acest lucru se datoreaza vitezei de inot ridicate, acesta este principalul mecanism de autoaparare in caz de pradatori,celalalt fiind "zapacirea" pradatorului prin numarul mare de exemplare, cand este vanata boarta se ascunde rar, pe distante scurte boarta ajunge la viteze de inot caracteristice pastravului.
Desi este peste de apa rece in natura, in anotimpul rece cauta zonele de langa mal cu apa mica si calda, departe de pradatori.Rezista si la temperaturi minime de 4 grade celsius si maxime de 27 grade.

Origine: Europa (se gaseste si la noi in tara)
Temperatura optima: 10°C – 25°C
ph: 7.0 — 7.5 ( poate trai si la ph 8-8.5, exemplu : Raul Neajlov din tara noastra)
Duritate (gh) : 6-15
Volum acvariu: 54-60 litrii minim
Dimensiuni maxime: 10cm ( in mod normal 6-7 cm), la acest peste ritmul de crestere este foarte lent
Dieta: omnivor: hrana vie, pelete.
Perioada de reproducere are loc din luna mai pana la sfarsitul lui iulie.
Femela depune printre valvulele branhiale ale scoicii 20-80 icre, avand diametru de 2,5 – 3mm, larvele nu parasesc adapostul oferit de scoica decat dupa ce ating dimensiunea de 1 cm.

[Thumb - boarta_rhodeus_sericeus.jpg]

[Thumb - Rhodeus-amarus-Cyprinidae.jpg]

This message was edited 4 times. Last update was at 17/04/2016 14:25:48

Larva450
Senior member
[Avatar]

Joined: 15/01/2016 22:52:50
Messages: 1009
Location: Bucuresti sector 6
IP:
Offline

In Romania se numeste rosioara,si e foarte frumoasa.

Larva' cartoon!
[Yahoo!]
severum777
Senior member
[Avatar]

Joined: 29/11/2015 17:54:47
Messages: 976
Location: Baile Govora jud. Valcea
IP:
Offline

Un scurt film cu acesti pesti ( rodheus amarus )
https://m.youtube.com/watch?v=iUX0GLpL_Rw
Si alt filmulet...
https://m.youtube.com/watch?v=5Cm-dWPfYuE
euro2me
Member
[Avatar]

Joined: 26/11/2013 20:59:04
Messages: 268
Location: Bucuresti-Titan
IP:
Offline

"Daca ii prinzi si ii mananci este mai ok? "

E ok, Adrian, pt. ca mancarea e o necesitate, iar acvaristica o distractie/hobby ; argumentul tau il aduc si zoofilii: nu e mai bine pentru animale sa le f... decat sa le mananci ? Raspunsul e acelasi.

Eu raman la parerea ca ar trebui interzisa luarea pestilor, pasarilor etc. din mediul natural , cu exceptia cazului cand se asigura un mediu artificial extrem de generos. Sa pui pesti din balta in acvarii de 150 de litri (cu un singur i) mi se pare sadism si, din pacate, e plin youtube-ul de asa ceva. Bineinteles ca nu se va interzice niciodata, pt. ca ar cadea multe afaceri...

Nu-ti bate capul, sunt altii facuti pentru asta.
severum777
Senior member
[Avatar]

Joined: 29/11/2015 17:54:47
Messages: 976
Location: Baile Govora jud. Valcea
IP:
Offline

euro2me wrote:"Daca ii prinzi si ii mananci este mai ok? "

E ok, Adrian, pt. ca mancarea e o necesitate, iar acvaristica o distractie/hobby ; argumentul tau il aduc si zoofilii: nu e mai bine pentru animale sa le f... decat sa le mananci ? Raspunsul e acelasi.

Eu raman la parerea ca ar trebui interzisa luarea pestilor, pasarilor etc. din mediul natural , cu exceptia cazului cand se asigura un mediu artificial extrem de generos. Sa pui pesti din balta in acvarii de 150 de litri (cu un singur i) mi se pare sadism si, din pacate, e plin youtube-ul de asa ceva. Bineinteles ca nu se va interzice niciodata, pt. ca ar cadea multe afaceri...


Si totusi... de ce au fost domesticiti pestii exotici? Sunt perfect deacord cu tine, dar intr-un rau sau balta pestii mici pot fi mancati de multi pesti mari, asa 2-3 pesti precum cobitis si rodheus in 150 de litri stau linistiti, cu mancare, filtrare, sa nu mai zic ca exista tratament in acvariu pentru infectiile bacteriene des intalnite in balti... un peste mic intr-un acvariu mare , duce o viata chiar mai buna decat in salbaticie, nu duce lipsa de nimic, nu se simte lipsa spatiului asa de tare, in acvariu au propiul teritoriu in care nu o sa fie pradatori, iar ei o sa se abijnuiasca cu ideea, in acvariu nu duc grija mancarii si a bolilor, un peste mic poate sta in acvariu mare lejer.
euro2me
Member
[Avatar]

Joined: 26/11/2013 20:59:04
Messages: 268
Location: Bucuresti-Titan
IP:
Offline

Sever, tu ce ai prefera: o puscarie unde ti se asigura mancare, securitate, aer conditionat si celelalte, sau sa stai liber in oras, unde mai poti s-o iei in barba de la borfasi, ti se poate sparge apartamentul etc ?

Nu-ti bate capul, sunt altii facuti pentru asta.
AdrianMar
Senior member
[Avatar]

Joined: 27/12/2013 21:22:38
Messages: 901
Location: Vanatorii Mici
IP:
Offline

euro2me wrote:"Daca ii prinzi si ii mananci este mai ok? "

E ok, Adrian, pt. ca mancarea e o necesitate, iar acvaristica o distractie/hobby ; argumentul tau il aduc si zoofilii: nu e mai bine pentru animale sa le f... decat sa le mananci ? Raspunsul e acelasi.

Eu raman la parerea ca ar trebui interzisa luarea pestilor, pasarilor etc. din mediul natural , cu exceptia cazului cand se asigura un mediu artificial extrem de generos. Sa pui pesti din balta in acvarii de 150 de litri (cu un singur i) mi se pare sadism si, din pacate, e plin youtube-ul de asa ceva. Bineinteles ca nu se va interzice niciodata, pt. ca ar cadea multe afaceri...


Pentru ca am scris in graba se poate sa mananc o litera, nu cred ca este indescifrabil ce am scris eu.
Pasarile sunt altceva, intr-adevar nici eu nu le-as tine inchise in spatii mici. De ce este gresit sa tii boarte in 100 litrii? Boarta nu are nevoie de spatiu foarte mare.Ce am scris eu acolo nu sunt aberatiile mele, sunt studii din studiile altora, si apoi raportat la experienta mea am facut un rezumat. Bibanul soare se simte bine in 150 litrii alaturi de boarta, chiar daca nu este biotop.Daca se respecta schimbul de apa si filtrarea nu ai nici o problema cu ei.Boartele sunt pesti adaptabili si simpatici care se adapteaza rapid vietii din captivitate. De ce tii pesti exotici atunci? Nu mi se pare corect sa consideri un peste "de acvariu"din simplul motiv ca provine din alta tara.

Iar mancarea NU e o necesitate fara ste (este) , acum lasand gluma la oparte, putem foarte bine sa mergem sa mancam altceva daca suntem asa inimosi cu pestii. 4 pesti chinuiti in un acvariu mi se par mai ok decat 40 kg prinsi sa ne indopam cu ei.Am trecut de perioada cand mancarea unui singur tip de aliment era o necesitate, exista o multitudine de varietati de hrana, nu suntem ihtivori. Pasarile sunt mult mai chinuite fiindca unui peste atunci cand il ai incerci sa ii recreezi mediul sau natural.O pasare o bagi in cusca, si DACA o avea norocul sa aiba bete naturale,daca nu plastice, si gata mediul, sa lasam insa asta pentru cei care au pasari ca animale de companie, autorizatie ai nevoie doar pentru anumite tipuri de animale, si cele protejate, nu toate sunt protejate in tara noastra.

This message was edited 3 times. Last update was at 17/04/2016 15:46:38

 
Forum Index » Alte familii
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com