[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Lumini si umbre - INTROS 220 litri  XML
Forum Index » Acvarii plantate - Jurnal
Author Message
Intros
Senior member
[Avatar]

Joined: 25/02/2004 00:00:07
Messages: 823
Location: Bucuresti Titan
IP:
Offline

Asa cum spuneam in postul de la acvariul mic de 30 litri, in iarna, cand am patit-o cu acvariul anterior (cel de 140L), am fost incurajat de multi colegi de forum sa nu ma descurajez si sa refac acvariul. Am zis ca daca tot incerc, sa fac unul mai mare, cu speranta ca (desi expresia nu e originala) va fi macar cum a fost cel vechi si poate mai mult …Sa nu lungesc vorba : noul bazin are 120x40x45cm (216L brut), momentan partea hardware nu e terminata, in sensul ca mai am capacul de facut, fiind deocamdata un fel de "open aquarium" cu neonele pe un suport.
A fost inceput la sfarsitul lui februarie, cu substrat Sera Floredepot, ulterior si Florenette A si conuri Aquamedic. Lumina 4x36W (1 Osram Fluora, 2xPhilips TLD965, 1 Philips Aquarelle) timp de 11 ore pe zi (cu timer electronic). Temperatura apei 25C (iarna incalzitor Fluval Tronic 300w), cand vor veni caldurile sa vedem ce va fi ...Filtrul Tetratec EX700, dar cu cilindri Biomax de Fluval (mi se par mai bune decat sferele de plastic cu care vine Tetratec-ul, in rest imi place chiar mai mult decat Fluval204 care il aveam). Instalatia de CO2 in primele 2 luni si ceva a fost DIY drojdie (evident nu facea fata si cu variatii mari de CO2). Acum am instalatie cu butelie presurizata, kit Aquamedic inclusiv pH-controller Aquamedic, fiind setat la un pH tinta de 6,92 (solenoidul declanseaza la aprox. 6,88 respectiv 6,96) avand la un KH =6 cam 20-30ppm CO2. Apa o schimb de doa ori pe saptamana, 2 x aprox 30%. Cum spuneam in rest GH=10, KH=6, NO3 = f putin!! (sub 5, dar nu am momentan cu ce sa il cresc selectiv, fara sa cresc fosfatii), fosfatii = 0,2-0,5; fierul =0,1-0,2ppm. Fertilizanti lichizi Tetra Plant si Ferreal Aquamedic.
Decor din buturuga (sub Anubiasi ) si pietre (se vad in detalii doar).
Pestii sunt Hemigrammus bleheri 18buc, Paracheirodon innesi 11buc, Hyphesobricon flammeus 5buc, 2 buc Loricaridae sp. Si un Ancistrus albino (care de fapt e galben-auriu). Nevertebrate: melci de substrat si micuti (nu stiu de care) plus 6 buc Neritina, la care se adauga un numar necunoscut (din pacate din ce in ce mai mic- nu stiu de ce, dar ii pierd pe rand) de Neocardinia denticulata.
image
Aici puteti vedea si un detaliu cu mult doritul nostru Hemianthus callitrichoides:
image
Umbrele nu sunt doar o parte a titlului imaginii acvariului ci sugereaza si unele probleme cu care ma confrunt : valorile mici de nitrati si de aici ceva cianobacterii (sub control), dar si ceva fuzz alge (si ele actual sub control) mostenite din perioada cand plantele au stat prin nu stiu ce acvarii fara conditii (cat timp cel de 140L era dus) iar CO2-ul DIY (pana la sistemul presurizat) a cazut cat am fost plecat vreo 10 zile. Oricum, un acvariu plantat este o entitate dinamica, poate si de aici frumusetea lui, iar pentru pasionati cred ca plictiseala nu apare in pofida dificultatilor evidente.

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.
Alex
Administrator
[Avatar]

Joined: 28/07/2004 22:32:30
Messages: 4189
Location: Bucur-Obor
IP:
Offline

Absolut SUPERB

Controller-ul este o bijuterie si dupa cum observi si poate ar trebui accentuat, ti-a dat un nivel de siguranta si constanta a parametrilor...lucru care se simte si se vede la plante. O sa detaliez intr-o continuare a articolului despre CO2 binefacerile sistemului automatizat versus neajunsurile folosirii empirice a CO2 din sticla de plastic cu drojdie.
Eu am setat la acvariu un pH mai acid, dar si KH-ul la mine este mai scazut. Pe mine unu` ma bucura treaba asta stiut fiind faptul ca pH-ul mai mic inlesneste absorbtia de fier.

Cu Neocardinia denticulata daca vrei iti dau cateva bucati sa iti acoperi pierderile. La mine s-au inmultit. Am senzatia din ce am citit pe alte forumuri din State ca prefera o apa mai alcalina decat avem noi setat pe controller . Totusi eu nu dau doi bani pe informatia culeasa din forumuri si pana nu-mi pica in mana ceva serios scris pe aceasta tema nu pot sa bag mana`n foc. Lucru cert (coincidenta sau nu ) scaderea pH-ului la mine a sistat pentru moment reproducerea lor.

Felicitari inca o data...rar mi-a fost dat sa vad pe forum un acvariu asa de reusit, daca ti-as reprosa ceva la acvariu cred ca ti-as reprosa dimensiunile... e prea mic la ce frumos a iesit, dar probabil ca ai si tu vesnica problema legata de spatiu pe care o avem cu totii smilie

SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI
Intros
Senior member
[Avatar]

Joined: 25/02/2004 00:00:07
Messages: 823
Location: Bucuresti Titan
IP:
Offline

@Sandu
Lucru cert (coincidenta sau nu ) scaderea pH-ului la mine a sistat pentru moment reproducerea lor.

Cred ca ce imi spui si tu imi confirma banuielile. Am gasit unul mare mort subit... In rest cu dimensiunile asa e... Cel mult puteam o latime de 45 in loc de 40, dar atunci bagam "furtunaraia" pe o laterala si nu prin spate. Inaltimea de 45 am facut-o pentru covorul HC si pentru a tine unele plante jos. Daca castig la loto si ma mut, promit ca urmatorul va fi de 150x60x60...

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

INTROS wrote:Daca castig la loto si ma mut, promit ca urmatorul va fi de 150x60x60...
Atotputernicul faraon, stapinul icontestabil™ a tot ce e viu si mort o sa aranjeze sa cistigi de doua ori la loto, sa poti face unu' de trei metri .


Dupa parerea mea e cel mai coolt acvariu pe care l-am vazut pe forum. Probabil singuru' cu sanse de a fi comentat de catre juriu' de la AGA.

Ar fi o blasfemie sa circotesti pe seama acvariului asta. Daca aici circotim, alte acvarii ar trebui facute troaca de porci . Da' pentru ca de laude cu siguranta o sa te saturi iti sugerez o buturuga (vechea mea dambla) subtire care sa iasa spre dreapta de sub Anubiasu' ala. Echinodorusu' ala mic din mijloc parca nu se potriveste acolo. E un parviflorus pitic (Tropica)? Scuze pentru blasfemie - sint doar niste pareri pur personale.

Despre starea de sanatate a plantelor nu cred ca mai e de spus ceva. Sint acolo citeva plante din categoria "very difficult" .

Sa ne tii te rog la curent cu evolutia acvariului sa vedem cum e cu substratu' Sera Floredepot ca tot spunea cineva ca e doar pentru scurta durata (citeva luni).

P.S. In legatura cu crevetii: Amano shrimpii mei nu vor sa cloceasca in ruptu' capului, probabil din cauza apei foarte moi cu pH mic pe care o am la dispozitie. Scuze c-am poluat frumusete de topic cu crevetii mei.

Poze: smilie ... Poze cu plante
matrix
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 25/03/2004 09:33:58
Messages: 424
Location: TITAN
IP:
Offline

Un acvariu de vis!!! Bravo Intros ! Cred ca este cel mai reusit acvariu plantat de pe forum.

Galeria mea
[WWW] [Yahoo!]
Magda
Senior member

Joined: 17/03/2004 08:20:12
Messages: 710
IP:
Offline

Nu pot sa nu ma uit cu invidie la tufa de Hemianthus Callitrichoides.
Excelent
g.g
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 08/08/2002 04:30:55
Messages: 1728
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Bravos!

Eu l-am vazut live si e SUPERB!

Just for fun!
www.REEF.ro
[WWW]
Intros
Senior member
[Avatar]

Joined: 25/02/2004 00:00:07
Messages: 823
Location: Bucuresti Titan
IP:
Offline

[quote="Porcu'"]
iti sugerez o buturuga (vechea mea dambla) subtire care sa iasa spre dreapta de sub Anubiasu' ala. Echinodorusu' ala mic din mijloc parca nu se potriveste acolo. E un parviflorus pitic (Tropica)? [/quote:830f50f7db"]
Da problema cu buturuga m-a preocupat de la inceput. Am cateva fotografii din categoria "the made of ... 58G tank..." (dar nu am spatiu unde sa le mai pun) in care am prins etapele de realizare a acvariului umplere substrat, roci si ... da o buturuga, de fapt doua, una peste alta, din cauza asta sunt Anubiasii atat de sus. Problema cu buturugile de pe aici e ca nu sunt decorative ca ale celor stil ADA, adica sunt simpli busteni, fara ramuri tortuoase, estetice in acvaristica, ce dau aerul de natural. Am cumparat deja una mica, pe care sper sa o ancorez in lateral iesind din busteanul mare plin de Anubias, Bolbitis, etc. Echinodorusul mic, da , ai zis f bine, e parviflorus Tropica. E pus acolo ptr ca imi trebuia accentuarea "middle ground", cu o planta verde rozeta (in nici un caz tip tija) care sa si mascheze baza tulpinilor de Eustralis stellata, care stii tu ca se fac cam chele si brune dupa o vreme. In rest cu AGA ce sa zic, ramane un vis, ma mai uit la editiile anterioare. Daca gasesc macar un acvariu mai slab ca asta poate merita sa incercam si noi, sa aratam ca Romania si romanii mai exista si dincolo de nenorocirile cu care ne prezinta ei (in media din vest) permanent.

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

... un super acvariu, meriti felicitari cu varf si indesat !!! ...
... pentru ca sunt habarnist la plante, nu ma bag la comentarii elevate & pricopsite ca prietenii nostri de mai sus , da' tot n-am putut sa ma abtin si sa nu exclam : wow, ce bazin misto ! ...

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
Alex
Administrator
[Avatar]

Joined: 28/07/2004 22:32:30
Messages: 4189
Location: Bucur-Obor
IP:
Offline

INTROS wrote:In rest cu AGA ce sa zic... daca gasesc macar un acvariu mai slab ca asta poate merita sa incercam


Eu zic ca am ceva ochi la acvarii...E adevarat ce spui tu ca marea lor majoritate sunt peste ce acvariu ai prezentat, dar tu ai cerut macar unu` ... ...iar eu ti-am gasit unul exact la categoria ta intre 200 si 400 l

Adevarul ca un pic aranjat cu o buturuga fitzoasa de la prietenii nostrii comuni din subsolul blocului chiar ai putea face fata la concurs. Sincer si mie imi lipsea un pic lemnul din balta aia...si mai am mici comentarii, dar mi s-a parut nedrept (si interpretabil ca rautate din partea celor ce nu ne cunosc) ca sa zic ceva despre un acvariu care si asa apare o data la X ani pe forum. Mai am una alta de adaugat da` am zis ca ne-om intalnii odata sau mai discutam pe fro` cale, chiar daca sunt/suntem asa de prinsi cu alea-alea.
Sa nu iti imaginezi ca acvariile prezentate de astia la AGA arata asa de o viata. Totul e sa imortalizezi clipa...si clipa aia sa fie optima

SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI
evelin
Junior member
[Avatar]

Joined: 03/03/2006 11:58:20
Messages: 61
Location: bucuresti, circa 13
IP:
Offline

avariul lui INTROS e superb;celalat e cu adevarat urat.Poate se practica si pe la ei spaga ca altfel nu imi explic cum a ajuns acolo.
[Yahoo!]
siliconu`
Senior member
[Avatar]

Joined: 24/04/2002 20:58:15
Messages: 507
Location: Cluj-Napoca,Gruia
IP:
Offline

Acvariul e minunat, felicitari, ai reusit sa-l faci sa para mai mare decat este (caracide maruntele+ plante cu frunze mici, delicate=unul din principiile aquscaping-ului pt acvarii pana la 200L).Acum eu zic ca e intr-o forma de exceptie.Sper ca vei reusi sa-l menti tot asa, chiar daca va trebui sa muncesti mult la intretinere.Ca fundal ai folosit ceva pe geamul din spate?E vopsit cu negru?Ai putea sa postezi mai multe poze cu fazele de inceput, pe mine m-ar interesa si sunt convins ca si pe altii.
Pt poze mari si destule , o solutie f bune este http://s12.photobucket.com/

clin uatar for iu, mai uait frend!
[Yahoo!]
Intros
Senior member
[Avatar]

Joined: 25/02/2004 00:00:07
Messages: 823
Location: Bucuresti Titan
IP:
Offline

Background-ul este autocolant negru. Nu ma complic cu diverse forme turnate, pluta sau altele pentru ca ramane f putin descoperit din el. Formele turnate in rasini, cu radacini sofisticate, etc, merg la acvariile cu putine plante. Aveti aici si materialele de hardscape folosite in aceasta compozitie (buturuga in stanga - da, exista o buturuga! dar acum e acoperita de plante- si pietrele, desi in forma finala pozitia lor a fost modificata).
image
image
Adaug si un detaliu din stanga fata cu un red cherry pe o frunza de Echinodorus apart.
image

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.
Intros
Senior member
[Avatar]

Joined: 25/02/2004 00:00:07
Messages: 823
Location: Bucuresti Titan
IP:
Offline

@ Porcu': sa vedem cum e cu substratu' Sera Floredepot ca tot spunea cineva ca e doar pentru scurta durata (cateva luni)

Ei bine, da , dupa 6 -7 luni a inceput sa se vada epuizarea substratului Sera - dimensiunea, viteza de crestere la Crypto, diametrul si viteza de crestere si chiar culoarea la Eusterallis si mai ales Ludwigia glandulosa sunt in evident declin. As adauga pe lista si HC-ul, desi la el au fost multi alti factori care l-au cam terminat. Cred ca Sera este un ff bun starter, intra f repede in actiune, dar trebuie asociat cu alt substrat care sa preia din mers sarcinile dupa ceva timp, unul cu o valoare CEC buna, sa fixeze nutrientii mai bine , gen Aquamedic Terralit. Oricum imi pastrez opinia ca un acvariu de show are ciclu scurt (1 an) fiind altceva decat cele de "long term / low maitenance". Daca nu ai atins cu el tinta in primele 6 luni de la lansare / plantare, dupa aceea e greu, intra in oarecare declin. Al meu cred ca a avut varful de forma la 4-5luni.

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

INTROS wrote:Cred ca Sera este un ff bun starter, intra f repede in actiune, dar trebuie asociat cu alt substrat care sa preia din mers sarcinile dupa ceva timp, unul cu o valoare CEC buna, sa fixeze nutrientii mai bine , gen Aquamedic Terralit.
Chiar daca sint oarecum offtopic, confirm calitatile pe termen lung ale Terralitului . Dupa circa un an (chiar mai mult) inca nu da semne de "oboseala". E capabil inca se "tina" plante grele ca Rotala macrandra sau Ammania senagalensis. Probabil si pastilele pe care le bag in substrat sa fie de ajutor, da' eu pun (si) pe seama Terralitului cresterea corespuzatoare a plantelor.

Poze: smilie ... Poze cu plante
Sicmar
Junior member

Joined: 24/04/2006 03:37:49
Messages: 78
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Apropo de Sera Floradepot si Aquamedic Terralit.
Terralit se pune odata cu Floradepot sau ulterior ? (Stau cu ele in debara si ... magarul lui Buridan ... nu stiu cum sa procedez.)
Daca se pun impreuna nu va fi un surplus de nutrienti / fertilizanti ?
Punerea ulterioara a Terralitului, fara re-setare, mi se pare si mai in neregula daca ar fi sa tin seama numai de aspectul inestetic al Terralitului (pietris colorat), nemaivorbind de recomandarile de utilizare.
[Email] [Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

Sicmar wrote:Apropo de Sera Floradepot si Aquamedic Terralit.
Terralit se pune odata cu Floradepot sau ulterior ?
Daca se pun impreuna nu va fi un surplus de nutrienti / fertilizanti ?
Mie imi pare rau ca n-am pus la inceput si niste Sera Floredepot (mai putin decit cantitatea recomandata). Tare incet s-a pornit acvariu' doar cu Terralitu' ....... cred ca are nevoie de ceva timp pina incepe sa lucreze. Daca substratu' e facut corect nu cred ca nutrientii ajung in apa.

Sicmar wrote:Punerea ulterioara a Terralitului, fara re-setare, mi se pare si mai in neregula daca ar fi sa tin seama numai de aspectul inestetic al Terralitului (pietris colorat), nemaivorbind de recomandarile de utilizare.
Practic e iposibil™ sa pui ulterior Terralitu' respectind recomandarile producatorului.

Poze: smilie ... Poze cu plante
Intros
Senior member
[Avatar]

Joined: 25/02/2004 00:00:07
Messages: 823
Location: Bucuresti Titan
IP:
Offline

Am gasit azi o ora libera si m-am gandit sa va mai arat cateva fotografii cu detalii din acest acvariu. Citisem candva stadiile prin care ar putea trece un acvarist ce isi propune sa atinga performante estetice in acvariile plantate. Autorul respectiv (nume mare in domeniu, dar nu Amano) povestea de 10 etape, prima fiind punerea primului fir de verdeata intr-un acvariu, apoi treptat invatarea plantelor, dotare tehnica, deprinderea cresterii plantelor usoare, apoi mai dificile, apoi colectionarea de plante, apoi abia pe la etapa 8 incepea aquascapingul cu acvariu tip olandez, la treapta a 9-a acvariul cu design tip "Nature" si la etapa 10 acvaristul inovator, cu combinatii estetice neasteptate, sau perfect executate, de obicei castigatori de concursuri tip ADA.
Recunosc ca dupa concursul AGA de anul acesta am realizat ca abia ma apropii de punctul 8, iar trecerea mai departe pentru un acvariu mai estetic inseamna noi incercari si mai ales -cel mai dureros, asa cum stiu toti iubitorii de plante acvatice- limitarea masiva a numarului de specii, deci renuntarea la multe plante dragi, pentru acvariul meu se transformase incet dar sigur intr-un veritabil "depozit de plante". Oricum multe plantute au ajuns deja pe maini bune, unde la nevoie sper sa mai gasesc.
Revenind, spuneam ca la anul voi porni pe drumul buturugilor ramuroase si al stancarisului, dar nu inainte de a va arata cateva fotografii foarte actuale din acvariu. Am mai introdus cate ceva nou fata de ce stiati (da, au mai incaput niste Blyxa japonica, Limnophylla hyppuroides, si cu ajutorul lui Sicmar un puiut de Echinodorus Aquartica, acum deja maricel). Sa nu mai lungesc vorba, cam acestea ar fi imaginile, va doresc inca o data si aici "Craciun fericit!"
O prima imagine, cu o etajare de nuante discrete de verde - galben- roz.
image

O a doua imagine, contraste mult mai puternice de verde-rosu, echilibrata cu diagonala de negru in extremitati:
image

Trio SAE adulmecand ultimele pete de "green spot algae" de pe geam. Au deja burta plina cu fulgii characidelor, ca alge cum vedeti nu prea (mai) am...
image

Anubias coffefolia - floarea pe fondul verde inchis al Echinodorus 'Apart'.
image

Si pentru ca tot ii numisem eu "Mos craciunii din acvarii" iata si Hemigrammus bleheri-ii mei in "gura pesterii":
image
Cam acestea ar fi, sper la anul sa umplem cu totii galeria cu acvarii frumoase, sanatoase si inspirate!

Acei care cer minuni nu se indoiesc ca ei cer naturii intreruperea minunilor ei.
g.g
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 08/08/2002 04:30:55
Messages: 1728
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Piesa!

Just for fun!
www.REEF.ro
[WWW]
calin
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 06/10/2003 17:26:05
Messages: 349
Location: Orastie
IP:
Offline

Ce sa zic domnule am ramas cu gura cascata .Daaa!Am mai vazut pe Forum una alta dar parca acum depaseste tot ceea ce am vazut pana azi.Fara sa te laud dar parca e un acvariu de Concurs(AGA) deci pe lamga ce e in acvariu plante ,crestere si aranjament mai e calitatea pozelor care te fac sa crezi ca esti in fata acvariului.

Intros wrote:
- limitarea masiva a numarului de specii, deci renuntarea la multe plante dragi, pentru acvariul meu se transformase incet dar sigur intr-un veritabil "depozit de plante".


Daca tu zici asa care esti in Bucuresti si vorba aia sunt multe locuri unde poti cumpara (sau de la colegii de Forum ) dar aici unde daca am pierdut o planta e bun pierduta.Am intrebat de ceva furnizori prin zona de plante si pesti dar nimeni nimic.Ma rog pana la urma am rezolvat eu cumva, cele din "depozit" :-) le tin cu mare grija si mi-a mai trimis un coleg de Forum din Bucuresti ceva plante,Asa ca momentan am destule ptr capacitatea acvariilor plantate 135+115l.Dar tin de ele ...cu dintii...Caci daca pierd una e bun dusa, nu am unde sa mai gasesc pe aici .In cel mai bun caz la Arad cand am drum(in viitorul apropiat la 3-4 luni).Apropo daca stiti ceva adrese de la crescatori mari din Arad nu ezitati sa-mi trimiteti mail sau P.M.
Inca o data Felicitari!!!!
[Email]
 
Forum Index » Acvarii plantate - Jurnal
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com