Salut! In urmatoarele saptamini, luni as vrea sa achizitionez un acvariu, nu foarte mare. Pentru asta as vrea sa ma documentez si sa ma ajutati cu niste sfaturi pentru ca nu vreau sa iau acvariu si pesti si sa nu stiu ce sa fac, sa moara pesti. As vrea sa ma ajutati cu sfaturi despre mentinerea acvariului curat, despre ce pesti pot convietui impreuna, despre costurile ingrijiri unui acvariu pe luna, pe scurt tot ce trebuie stiut pentru un incepator care nu stie nimic despre acvarii. Am citit ghidul inceparorului dar sunt multe despre ph si despre multe altele care nu prea le-am inteles.
Deci as avea spatiu pentru acvariu de: 80L , 30l si maxim 38H cu capac cu tot, din ce am calculat eu daca am facut asta bine ar avea cam 80 litri.
In el as vrea 3 4 speci de pesti de 5 6 cm, ceva in care se pot deosebi masculi de femele.
Si as mai vrea sa stiu si ce componente ar trebui daca ma hotarasc sa cumpar separat filtru,incalzitor, termometru etc.
Multumesc anticipat.
This message was edited 2 times. Last update was at 11/12/2015 21:01:51
Eu ti-as recomanda un filtru extern, in genul JBL e701.
In capac doua neoane de 24W, T5.
Incalzitor as zice ca n-ai nevoie. Daca ai in casa un 22 de grade, apa se incalzeste de la neoane pe perioada iluminarii. Eu nu mai folosesc incalzitor de vreo doi ani.
Referitor la pesti, ti-as recomanda sa-ti iei un card de vreo 10 neoni, sau ember tetra.
Eventual daca vrei si vreo 5-6 corydoras.
Probabil ai citit ca trebuie sa faci cate un schimb saptamanal de apa, de vreo 30-40 % din volumul acvariului.
Filtrul nu se spala decat atunci cand scade debitul prea tare, si se clatesc materialele filtrante cu apa scoasa din acvariu (nu se spala pana ies complet curate).
In rest, mai citeste si vino cu intrebari punctuale.
LE: Trage o fuga si la "Despre noi" si completeaza locatia la profil; ca sa te poata sfatui vreun eventual coleg din oras cu tine, de unde poti cumpara diverse.
This message was edited 1 time. Last update was at 11/12/2015 21:27:23
ce mi-ai recomandat tu este putin cam scump, as vrea daca e ceva mai ieftin si as vrea ceva interior nu exterior. corydoras, ember tetra m-ar incanta sunt frumosi. si da am citit despre schimbul apei.
Ms pentru raspuns.
pentru cei care vor sa ma ajute puteti pune si poze cu acvariile propri ma pot inspira de la voi! de intrebat nu stiu ce sa intreb, as fi curios ce strat trebuie, ce grosime? O planta de intretinut usor care nu se intinde foarte mult care rezista la aceasi temperatura cu temperatura necesara pestilor. Deci pentru inceput vreau sa fac ceva simplu chiar si mai mic.
This message was edited 1 time. Last update was at 11/12/2015 21:57:42
Mie mi se pare ca nu prea ai citit mare lucru.
Vezi ca in categoria asta sunt cateva topicuri in partea de sus (inceputul, tabel compatibilitate pesti, populare/suprapopulare).
De asemenea mai gasesti si in alte categorii, topicuri de genul (in partea de sus a categoriei). Iti recomand spre exemplu categoriile "Plante de acvariu" si "Apa".
Insa categoria in care ai postat acum, "Coltul incepatorului" e o sursa imensa de informatii. Ia la rand topicurile si citeste din ele, te vor lamuri in foarte multe aspecte.
Daca vrei sa vezi acvariile colegilor, intra in topicurile din aceasta categorie si din categoria jurnal.
Substratul in general se recomanda a avea cel putin 4-5 cm grosime.
Ciclarea acvariului, pe foarte scurt, inseamna dezvoltarea unor bacterii benefice care transforma amoniacul (toxic) rezultat din descompunerea materiei organice, in nitrati, care sunt mai putini toxici.
Daca nu vrei sa investesti intr-un filtru extern, ti-as recomanda un filtru de tip hang-on (sau cascada).
Ms stefan am vazut tabelul, o sa ma apuc sa citesc mai mult pe forum. am citit un topic aici pe forum al cuiva in care avea acvariu suprapopulat in care spunea ca in o saptamana de la schimbarea apei incepea sa miroase urat apa. Dar o sa ma mai documentez!
Ok, spor la citit!
Ce nu intelegi, poti intreba, doar ca ne e greu sa-ti spunem cap coada fix ce sa cumperi si sa descriem absolut fiecare pas. (de asta ziceam sa citesti si sa intrebi o idee mai punctual)
din ce am citit cand cumperi pesti uni spun ca trebuie sa ii ti in carantina intr-un acvariu separat o luna, dar am vazut si ca uni spun ca trebuie sa pui punga cu pesti in acvariu tau sa ajunga apa din punga la temperatura cu cea din acvariu( unii spun ca poti sa pui apa cu pestele din punga in acvariu, unii spun ca nu trebuie sa pui apa), cum trebuie facut? Daca trebuie tinuti pesti in carantina o luna trebuie sa ai filtru separat si pentru acel acvariu?
vorbesti de doua lucruri diferite: aclimatizarea pestilor si carantina.
Aclimatizarea se face cand muti pestii dintr-un bazin in altul (si mai ales cand ii aduci din alta parte) si se face pentru a obisnui pestele cu noile conditii de temperatura si compozitie a apei. De asta se pune punga cu pestii in bazin si se tine scufundata o perioada (se egalizeaza temperatura). In acest timp la interval de 10-15 minute mai adaugi apa din bazin in punga (echilibrezi chimic apa). La sfarsit iei cu un minciog pestii si ii introduci in bazin si apa din punga o arunci.
Carantina se face cand ai un bazin populat si aduci pesti dintr-o sursa nesigura sau transportul prin stres poate sa imbolnaveasca pestii. Atunci cel mai bine este sa ti pestii intr-un acvariu de carantina care nu contine nimic. Trebuie sa aiba incalzitor si un sistem de filtrare - in functie de bazin poate sa fie si intern cu pompa si burete. In bazinul de carantina se schimba apa foarte des dar pastrandu-se precizarea ca apa de schimb sa fie la temperatura apei din bazin. Se prefera schimburi mici si dese, si nu mai mult de 50%/zi in afara de situatia tratamentelor medicamentoase la care se aplica ce scrie in prospect. Apa trebuie sa fie decllorinata (daca se aereaza timp de minim 8 ore clorul se elimina).
„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
Intr-un acvariu plantat pot creste plante doar cu lumina data de neon fara alte metode artificiale(nutrienti)? Apa acvariului trebuie tratata cu ceva sau tot ce trebuie facut pentru mentinerea unui acvariu curat trebuie doar sa schimbi 20-30% din apa la un interval de cateva zile si sa aduni excrementele pestilor de pe fundul acvariului?
Stiu ca pun cam multe intrebari, dar sunt foarte curios si nerabdator sa imi iau cat mai repede. Caut un acvariu undeva pe la 350 lei, pana acum am gasit Acvariu Diversa 60 Negru dar nu stiu cat de bun este mi se pare sticla putin cam subtire, dar pentru dimensiunea asta sticla e destul de buna as putea incerca sa il confectionez si eu pentru ca am sticla de grosimea asta si poate as putea lua celelalte componente in bani astea. Din cate am citit pentru acvariu plantat trebuie fertilizatori, dar am vazut ca uni specifica si co2, fara el se poate avea un acvariu plantat ceva simplu nu foarte amplu. Astept pareri din partea voastra.
Acvariul fa-l tu (personal sau gasesti pe cineva care sa ti-l faca):
* Dimensiuni (tinand cont de ce-i spus): 65-75 cm lungime x 30 latime x 35 inaltime (sticla de 5mm)
de vazut: http://www.theaquatools.com/building-your-aquarium
* Faci rost de 15Kg nisip natural, cu granulatie jumatate cat bobul de orez. Daca poti ajunge la vreun Hornbach, la sectiunea acvaristica ei au asa ceva si e trecut ca fiind nisip cu granulatie 1-2mm.
Daca-ti place ideea de caramiziu, poti folosi in loc de nisip JBL Manado. Nu pui alte minuni, nu pui nisip/spartura calcaroasa sau nisip foarte fin sau cu granulatie foarte mare (>3mm)
* Cumperi un incalzitor de 50 - 100 W
* Cumperi un filtru extern: cel recomandat de stefan (JBL e701) sau Eheim Eco pro 200
* Iti faci capacul (cauta pe net). O sa-ti trebuiasca 1 balast electronic pentru 1 neon T5 de 24W si 1 balast pentru 2 neoane T5 24W (lungime 563 mm cu tot cu pini/mufa). De asta am zis ~ 65-70 cm (de regula pentru alegerea lungimii acvariului se pleaca de la lungimea standard a neoanelor T5)
Vei mai cumpara 6 socluri pentru neoane T5 (standard sau, daca banii nu sunt o problema, socluri cu garnitura de cauciuc contra umezelii).
Astfel, capacul este gandit pentru 3 neoane T5 de 24W dar initial vei cumpara/folosi doar 2 neoane. Al 3-lea este pentru viitorul indepartat, daca va fi cazul.
Capacul nu-i nici greu dar nici usor de facut (stiu, te-am lamurit ) Daca nu te incanta ideea de mesterit de capul tau, cauti sa cumperi un capac.
Daca-l faci tu ai avantajul ca-l poti dimensiona exact cat iti trebuie, si-l poti face ingust, sa nu depassesti cei 38 cm (capacul il poti face de 5 cm inaltime, cu 2-3 cm care vor veni peste buza superioara a acvariului, acoperind-o).
* Pregatesti si cateva pietre de parau (non-calcaroase) mai deosebite, ti le alegi singur dar cand le alegi ia in calcul dimensiunile acvariului si ia-le de mai multe dimensiuni, nu toate la fel.
Sau cumperi de la petshop 1 radacina nu foarte mare de Redmoor (lemn decorativ natural, pentru acvariu)
Atat pentru inceput. Dupa ce vei avea toate astea gata vorbim, (pe parcurs ce vei face ciclarea) despre urmatorii pasi de urmat, fertilizanti, CO2 si alte lucruri care probabil in momentul asta ti-s neclare.
Sunt de acord cu tine ca e mai bine sa il confectionez singur sa fac ce marime doresc. Filtrul de mi l-ai recomandat tu este exterior( si este cat bugetul meu pentru acvariu, aici nu sunt inclusi pesti si decorul) si eu as vrea interior. Cat despre CO2 nu prea as vrea sa folosesc. Intai as vrea sa iau acvariul, sa pun cateva decoruri in el si dupa as vrea sa iau pesti.