[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Indrumare pas cu pas  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa sarata)
Author Message
puschyTM
Unripe member

Joined: 29/09/2014 14:39:46
Messages: 4
Location: Timisoara
IP:
Offline

Salut tuturor,

M-am decis si eu de curand ca doresc sa imi achizitionez un acvariu marin.

Am mai detinut in trecut 2 acvarii de apa dulce, dar as vrea sa ma reprofilez.

Problema este ca, sunt un total neofit pe partea asta, asa ca apelez la oricine doreste si are timp sa ma ajute sa imi amenajez un acvariu marin corespunzator.

Sa incepem cu inceputul: datorita spatiului mai limitat (locuiesc la bloc), m-am decis asupra unui acvariu Resun DMS 500 PL.

De populat, m-am gandit la vreo 2 pestisori clovn, o anemona, cativa corali mai colorati, si daca s-ar putea si niste nevertebrate, ramamand ca orice alta completare la lista asta sa o adaug dupa ce acvariu va fi stabil daca se va putea.

Nu ma prea pricep cu echipamentele necesare unui acvariu marin, dar ma gandeam sa comand circa 6kg de piatra vie si un protein skimmer Sera marin PS130 pentru inceput.

Prima intrebare ar fi, ce alte echipamente mai sunt necesare? Am inteles ca e recomandat ca apa din acvariu sa nu fie schimbata des, doar inlocuita cu un amestec de apa de osmoza+apa de la robinet cu sare marina. Prin urmare, ar trebui sa-mi achizitionez si un aparat de osmoza inversa? Sau exista alternative?

In legatura cu substratul, am gasit http://www.nevertebrate.ro/Live-Reef-Base-Ocean-White-0.25-1mm-11.2013, si ma gandeam ca 2 saci ajung.

Am gasit si optini mai ieftine, si anume http://www.nevertebrate.ro/AquaDeco-Coral-Sand-1-kg sau http://www.nevertebrate.ro/Coral-SanAragonite-1-2mm5Kg, insa nu stiu cat sunt de potrivite pentru acvariu. Pareri in directia asta?

Bineinteles ca voi achizitiona si niste teste de nitriti si de nitrati, insa am inteles ca trebuie monitorizata si concentratia salina. Ce alte teste mi-ar mai trebui si cum anume verific/mentin concentratia?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri. Orice alt sfat este mult bineveni. Proiectul va demara pe la inceputul lunii decembrie, sper ca pana atunci sa pot pune la punct toate cele trebuincioase, cu ajutorul vostru.

ocelaris47
Junior member
[Avatar]

Joined: 03/09/2015 10:21:36
Messages: 42
Location: plescoi
IP:
Offline

Se foloseste apa de osmoza simpla nu apa de osmoza plus apa de la robinet.Trebuie neaparat sa-ti iei o instalatie de osmoza si TDS metru daca vrei acvariu marin.Cand amesteci apa de osmoza cu sare iti trebuie macar un hidrometru sa stii cat de sarata faci apa.Se mai poate folosi si un cantar electronic cu care cantaresti sarea pe care o adaugi in apa de osmoza in functie de gramajul recomandat de producator dar tot hidrometrul e mai bun sau un refractometru daca ai mai multi bani de cheltuit.Anemona o sa se plimbe prin acvariu si o sa-ti omoare toti coralii pe care ii ai daca ii atinge nu recomand intr-un acvariu mic daca vrei sa nu ai batai de cap.
puschyTM
Unripe member

Joined: 29/09/2014 14:39:46
Messages: 4
Location: Timisoara
IP:
Offline

Multumesc de sfat.

Am mai citit si eu intre timp si m-am decis sa renunt la anemona, exact din acelasi motiv, ramanand sa-l populez cu corali moi.

Bugetul nu e neaparat o problema, prefer sa iau tot ce-mi trebuie decat sa sufere acvariul/pestii.

Am inteles ca apa din acvariu evaporata trebuie inlocuita cu apa de osmoza cat mai pura, deoarece sarea ramane in acvariu si nu se evapora. Este gresita informatia asta?

Skimmer-ul ar trebui pornit din prima zi? Algele/mizeria sunt cam cea mai mare grija a mea, si fiindca arata urat si fiindca am inteles ca omoara coralii.

Pentru cei care au Resun DMS 500 PL, unde v-ati plasat skimmer-ul?

Multumesc mult.




ciprian
Senior member
[Avatar]

Joined: 28/07/2005 20:51:54
Messages: 670
Location: piatra neamt
IP:
Offline

Din cate stiu eu DMS-ul are compartiment in spate cu tot ce-i trebuie,..skimer, filtre, etc.....
ocelaris47
Junior member
[Avatar]

Joined: 03/09/2015 10:21:36
Messages: 42
Location: plescoi
IP:
Offline

Alge gen cyanobacter si alge verzi garantat o sa ai deci sa nu te grabesti sa adaugi corali mai pretentiosi foarte repede.Corali rezistenti gen discosome ,LPS si eventual unii zoantusi poti sa bagi dupa ce se cicleaza acvariul cam dupa vre-o luna jumate.Apa evaporata se completeaza cu apa de osmoza zilnic sau cel mai bine ar fi sa ai un sistem de autocompletare a apei care se face simplu de tot cu o pompa mica un releu si 2-3 senzori de nivel.Nu eista alternativa la apa de osmoza decat sa folosesti apa distilata care e mai scumpa decat cea de osmoza.Cumpara un osmozor si un TDS metru inainte sa te apuci sa faci acvariul.Pentru corali usori merge instalati asta ieftina de osmoza http://shop.acvariu.ro/instalatii-osmoza/86-living-color-sistem-osmoza-ro2-75-gallon.html iar daca vrei corali pretentiosi atunci iti trebuie o instalatie de osmoza care si dedurizeaza apa adica una cu cartus preferabil reincarcabil pentru rasina dedurizatoare.Cartusul de dedurizare se poate adauga si la o instalatie ieftina care nu are,cu timpul.
puschyTM
Unripe member

Joined: 29/09/2014 14:39:46
Messages: 4
Location: Timisoara
IP:
Offline

Salut si merci de raspunsuri.

Zoantusi ma si gandeam, nu vreau sa ma complic cu corali prea complicati, mai ales acum la inceput, fiind inca incepator. Am mai facut greseli in trecut cu acvarii plantate, deci nu vreau sa ma inham la mai mult decat pot duce.

In mod clar o sa cumpar si o instalatie de osmoza si un hidrometru marin.

Momentan, mi-am facut un cos provizoriu de cumparaturi, urmand ca sa mai adaug/modific la el pana cand o sa pun comanda

Pareri?

http://www.nevertebrate.ro/Instalatie-de-Osmoza-Inversa-Aquili-1
http://www.nevertebrate.ro/Pompa-Hydor-Koralia-Nano-1 (asta ar trebui sa iau varianta 900 sau 1600? eu am ales varianta 1600, dar nu as vrea sa fie prea puternica)
http://www.nevertebrate.ro/Sera-Marin-Protein-Skimmer(este necesar sau nu? am inteles ca instalatia ar avea filtru)
http://www.nevertebrate.ro/Incalzitor-Resun-cu-termostat(varianta de 250W)
http://www.nevertebrate.ro/Piatra-vie-Live-rock-Bali-1kg(8kg)
http://www.nevertebrate.ro/Reef-Starter-Kit
http://www.nevertebrate.ro/Coral-SanAragonite-1-2mm5Kg(20kg)
http://www.nevertebrate.ro/Acvariu-Resun-DMS-500-PL
http://www.nevertebrate.ro/Termometru-digital-autoadeziv-539
http://www.nevertebrate.ro/Sera-Hidrometru-marin-389
aurecj
Senior member

Joined: 09/05/2006 09:35:36
Messages: 754
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline



Ca sa ti le iau pe rand:

1. Instalatia de osmoza de OK (asta o am si eu) doar ca ai nevoie de modelul cu NPS.
2. Eu la un acvariu de 50-60 litri am 2 Koralia (900 si 1600) si sunt prea putin. Tu, la aproape 100 litri, o sa ai nveoie de cel putin 2x1600.
3. Skimmer-ul ala de la Sera e cam "gluma", nu cred ca e cazul sa dai banii pe el. Mai bine incepi fara si vezi in timp daca o sa ai nevoie si te orientezi atunci in functie de necesitati.
4. Piatra vie incearca sa afli de unde si cum o aduc, sau daca nu, ia din alta parte, pentru ca s-ar putea sa ai surprize cu cea adusa de nevertebrate, avand in vedere ca ei nu lucreaza cu nimic pe stoc.
5. Pe Reef Starter Kit n-as da banii; ia-ti mai bine 5-10kg de sare (in mod normal folosesti cam 1 kg la 30 litri de apa) si niste bacterii gen BioDigest sau Seachem Stability, poate chiar de ambele, pentru ca, cu cat mai multe surse de bacterii, cu atat mai mare diversitatea.
6. Nisipul viu este OK, insa nu cred ca e nevoie sa cumperi asa de mult. Eu in locul tau as lua mai bine un sac de 9kg de nisip clasic, de la ATI de exemplu si in cel mai rau caz, inca un sac de Aragonite sau alt nisip viu. Avand in vedere ca o sa bagi oricum bacterii, iar nisipul viu nu este decat nisip colonizat cu bacterii, o sa ai mai multe si o sa-ti faca ciclarea teoretic mai repede. Dar o poti face si fara nisipul viu. Si oricum, 20kg mi se pare prea mult pentru acvariul tau, eu am bagat 2 saci de 9 kg nisip ATI in acvariu de 300 litri.
7. Eu am avut 3 hidrometre de la Sera si-mi aratau 3 valori diferite. Nu stiu ce sa zic, dar dintre hidrometrele astea simple mie cel mai mult mi-a placut cel de la RedSea. Asta daca nu vrei sa dai banii pe un refractometru, care teoria spune ca e "sfant"...

Pentru inceput... cam asta este... Daca vrei, poti sa cauti si alte produse ca sa-ti faci o idee (verifica si pe forum ce au mai folosit unii/altii) la alti furnizori, de genul aqua-life.ro sau reefcenter.ro.

[Email] [Yahoo!]
ocelaris47
Junior member
[Avatar]

Joined: 03/09/2015 10:21:36
Messages: 42
Location: plescoi
IP:
Offline

Pompele alea de valuri sunt scumpe si proaste.Am avut eu in trecut si era sa mor electrocutat de la ea.Ia-ti mai bine jebao rw 4 ca e la 24 de v nu la 220 si are si controler adica o poti da mai tare sau mai incet sau sa porneasca intermitent sa faca valuri. http://shop.acvariu.ro/pompe-de-valuri/159-pompa-de-valuri-jebao-rw-4.html Vezi ca fac si cei de la resun skimere mici.Am avut mai demult si l-am donat unui coleg de forum dar mergea bine ca er cu rotita dintata.Daca skimerul sera e cu piatra de aer inseamna ca e mai prost ca al resun.Parca era facut si special pentru acvariul resun pe care vrei sa-l cumperi http://www.petmagia.ro/en/cumpara/protein-skimmer-resun-sk-05-6056711 Cat despre zoantusi ,aia sunt cei mai pretentiosi dintre coralii mai rezistenti.Incearca cu ciuperci si LPS la inceput si pe urma dupa vreo 2-3 luni baga zoantusi.ZOANTUSII SUNT OTRAVITORI,CONTIN PALYTOXINA DECI ATENTIE SI CUM II MANEVREZI.foloseste manusi si ochelari in caz ca ii dezlipesti de pe piatra. Alt coral de incepator similar cu zoasii este si GSP-ul,poti sa bagi si dinala .Reef starter kit nu ai nevoie. Cumperi doar sare, atat fara aditivi sau alte chimicale ca nu ai nevoie de altceva sa mai adaugi in apa.

This message was edited 1 time. Last update was at 16/11/2015 15:11:18

puschyTM
Unripe member

Joined: 29/09/2014 14:39:46
Messages: 4
Location: Timisoara
IP:
Offline

Multumesc de raspunsuri.

Cred ca am acum tot ce imi trebuie. Mai doua ultime intrebari stupide, daca mi se permite:

Ce teste de apa sa folosesc? Ma gandeam la un http://www.nevertebrate.ro/TestLab-Marin-JBL-975, dar cred ca voi imi puteti recomanda ceva mai bun.

Ce adeziv folositi voi pentru a lega pietrele vii una de alta?

Multumesc mult pentru tot, si o sa mai postez dupa ce comand acvariul, sa urmarim dezvoltarea lui impreuna.
ocelaris47
Junior member
[Avatar]

Joined: 03/09/2015 10:21:36
Messages: 42
Location: plescoi
IP:
Offline

Pentru ce corali vrei tu sa tii in acvariu nu ai nevoie sa mai dai banii si pe teste.Adezivi poti folosi reef construct,poxilina superglu sau alte branduri de adeziv pentru acvarii marine.
aurecj
Senior member

Joined: 09/05/2006 09:35:36
Messages: 754
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

puschyTM wrote:
Ce teste de apa sa folosesc? Ma gandeam la un http://www.nevertebrate.ro/TestLab-Marin-JBL-975, dar cred ca voi imi puteti recomanda ceva mai bun.

Ce adeziv folositi voi pentru a lega pietrele vii una de alta?


Nu-ti lua teste de apa "combo", adica de-alea "la gramada", ca nu te ajuta la nimic si mai sunt si destul de slabe de obicei.

In principiu, cam cele mai OK pret/performanta sunt cele de la Salifert. Iar pentru inceput, ai nevoie de NH4 si NO2 in perioada de inceput de ciclare, NO3 spre sfarsitul ciclarii, iar ulterior PO4 ca sa iti dai seama cati fosfati ai in apa si cat mai ai "de sapa" ca sa-i elimini.

Pe langa asta, la un moment dat, daca o sa ajungi sa ai corali mai pretentiosi, o sa ai nevoie de teste de Ca, Mg si kH, eventual PH.

Legat de pietre, sunt multi adezivi speciali pe care-i poti folosi. Cauta pe forum si vezi experientele altora cu diversi adezivi. Pentru corali (in special daca sunt deja prinsi pe pietre cand ii primesti) poti folosi si super glue gel, care lipeste decent si destul de repede. Cu adezivii "clasici" pentru marine, s-ar putea sa-ti fie mai greu sa lipesti coralii, deoarece majoritatea sunt cu intarire in cateva ore, ceea ce inseamna ca daca nu ai o pozitie stabila a coralului, o sa-ti cada pana cand se intareste adezivul. Cu super-glue gel (obligatoriu GEL; eu folosesc Loctite) in 2 minute l-ai prins pe piatra, iar in 30-40 de minute e destul de stabil.
[Email] [Yahoo!]
alexiumihai
Membru de baza

Joined: 05/05/2012 17:02:42
Messages: 335
Location: Bucuresti Sector3 - Piata Ambrozie
IP:
Offline

Salut,

Daca nu ai luat inca acvariul, la sectiunea vanzari ai: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/32547.page

Iti recomand sa incepi cu un acvariu cu sump, ai mult mai mult loc pentru acareturi.
Pt start ai nevoie:
- acvariu
- instalatie osmoza
- sare
- refractometru
- termometru
- incalzitor
- o pompa (buna la amestecat sarea in apa de osmoza)
- o pompa de valuri
- nisip
- piatra vie / moarta
- daca optezi pt varianta cu sump, o pompa pentru recirculare

Pentru viitor:
- instalatie de autocompletare
- teste de No3, Po4, mai avansat Kh, Ca, Mg
- instalatie de iluminat acvariu
- skimmer

Cea mai mare cheltuiala este la inceput cand trebuie sa iei toate acareturile, pe parcurs nu mai e asa mult.

Documenteaza-te bine inainte de a porni la drum.
Sunt multe topicuri de unde poti prelua informatii.
Nu arunca bani pe ce este mai ieftin, pentru ca de cele mai multe ori nu isi fac treaba.
Echipamente poti lua si de la sectiunea vanzari.

Pt instalatia de osmoza iti recomand una cu filtre de 10", cu primul cartus transparent, daca nu ai presiune la retea, iti recomand pompa booster.
http://wts-online.ro/
http://www.calorserv.ro/produse/Armaturi/Filtre-de-apa/filtre-cu-osmoza-inversa
http://aqua-welt.ro/shop1/product_info.php/filtru-apa-purificator-osmoza-inversa-aw7-bioceramic-p-41






um02122
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 12/12/2013 23:41:44
Messages: 4731
Location: Berks
IP:
Offline

Bun venit la marine!

Ca sa-ti faci o idee de cat debit ai nevoie la pompe, foloseste calculatorul de la Vortech
http://ecotechmarine.com/calculator/
De principiu, ai nevoie de atata debit cat suporta coralii fara sa fie smulsi, pestii fara sa fie zburati prin acvariu si nisipul netulburat pe fund. Mai mult e mai bine. Pompa de retur se adauga la debitul total. Koralia Nano sunt pompe proaste pentru ca au plastic de proasta calitate care crapa in timp. Eu am in acvariu cub de 64 L doua Koralia Nano 1600 pe controller si in patru ani am schimbat cam cate cinci carcase de plastic la fiecare (mai am in acelasi acvariu si o Tunze 6020 si recircularea de vreo 500 LPH, ca sa-ti faci idee cat debit poate suporta un acvariu fara probleme). Jebao sunt ieftine si bune, poti cumpara si de rezerva ca sa ai in cazul in care trebuie sa astepti pentru una trimisa la garantie. La alegerea pompelor, tine cont si de Wattaj, se converteste in caldura si vara se simte.

Pentru skimmer, ai multe optiuni. Un skimmer cu piatra de aer nu e neaparat inferior, dar pompa de aer iti va spori zgomotul.

Legat de alegerea acvariului, la opt luni trebuie sa schimbi tuburile. Iar pe la un an vei dori sa schimbi acvariul. Cu unul cu sump, fara capac, cu lumini LED si cu skimmer supradimensionat si reactoare pentru toate mediile de filtrare. Iesi mai ieftin daca pornesti de la inceput cu un acvariu mai mare cu sump. Calculezi dimensiunile in functie de spatiul maxim disponibil.

Testele necesare sunt:
- initial refractometru, amoniac si nitriti. Amoniacul si nitritii ii testezi doar pe perioada ciclarii.
- apoi nitrati - astia ii testezi saptamanal pe termen lung.
- pentru fosfati, singurul test care merita e de la Hanna si costa mult. E mai simplu sa pui medii de legare a fosfatilor mai des si sa nu-i masori
- Calciu, Magneziu, Alk cand ai corali cu schelet calcaros si anemone
- pH daca ai un controller de pH cu proba de pH. Nu merita sa testezi, atat timp cat Alk si Ca sunt ok, pH-ul e ok.
In afara de refractometru si testul de fosfati, ia toate testele de la Salifert. Isi merita banii.

Pentru livestock, vezi nevoile dihaniilor pe LiveAquaria. O sa vezi ca anumiti pesti pe care ii vrei au nevoie de volume minime de apa mai mari.

Daca te decizi sa iti iei anemone, poti face intr-un all in one un acvariu doar cu anemone - vezi pe YouTube acvariul cu BTA al lui melev si pe cel numit enchanted aquarium .

___________
Pana acum eram sarac dar mi-am cumparat un dictionar de sinonime si acum sunt nevoias, sarman, oropsit si necajit.
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa sarata)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com