[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Super-incepator cu belea pe cap.  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
citony2004
Junior member
[Avatar]

Joined: 12/09/2015 10:04:12
Messages: 48
Location: Redhill, Marea Britanie
IP:
Offline

Salut,
De cand a vazut fiu-meu Finding Nemo si SpongeBob, am dat de naiba. M-a convins cumva sa ii iau un acvariu. Cum e vorba, "La buget limitat probleme mari", am gasit la cineva un SH nefolosit de ceva vreme si m-a mancat undeva de l-am luat. Dimensiuni 60x30x30, mic ce-i drept dar bun de inceput. La "gramada" mi-a dat tipul si filtru, incalzitor, pompa aer, mincioguri, furtun de schimbat/aspiat, cateva cutii cu testere, diferite "scule" si filtre de rezerva si plante de plastic etc, toate obosite dar sper sa mai mearga. Are chiar si un stand, in fel de masuta. Habar n-am cum si daca functioneaza toate astea.
Marturisesc ca am citit cateva zile, desi cred ca iti trebuie luni sa intelegi tot.
Pai sa trec la probleme:

1. M-am grabit si l-am bagat la spalat in cada. Cum nu stiam ce si cum se face, si el avea urmele alea de calcar si depuneri peste tot am incercat sa il curat cu toate produsele de prin casa, bureti etc, cam fara succes pana am descoperit o lama cu maner lung cu care a mers destul de usor. Acum imi dau seama ca toate produsele alea de curata se poate sa nu faca chiar bine si l-am lasat cu apa "curgatoare" in cada sa se clateasca. E suficient?

2. Are din standard un singur neon de 15W si din ce citesc nu ar fi suficient (oricum nu se aprinde nici asta si sper ca e doar neonul defect, nu altceva). Acum nici nu stiu ce sa-i cumpar in loc cand vad atatea opinii diferite (cred ca pentru inceput o sa folosesc plantele de plastic, doar cat sa-i mai potolesc pe asta micu' si sa mai am timp sa citesc cu e si cu combinatia asta). Din ce am citit un 835 sau 865 ar trebui? si o sa trebuiasca si un altul? in cazul asta ma gandea sa suplimentez lumina cu niste LED-uri dar vad si aici atatea opinii ca sunt zapauc.

3. Substartul ala trebuie neaparat, daca nu am plante (decat de plastic) sau doar pietris, si niste pietricele de pe lac, bine spalate inteleg ca nu merg?

Si mai am multe intrebari, dar pe masura ce ma lovesc de ele o sa va "stresez" mai mult.
Multumesc anticipat oricaror fel de raspunsuri.

Mare rugaminte: puteti rade de intrebarile mele stupide dar v-as ruga sa nu va exprimati in scris ;-) si asa imi e rusine de cat de putin informat sunt.
[Email]
Faye
Senior member
[Avatar]

Joined: 12/02/2014 12:45:09
Messages: 1446
Location: Bucuresti/Pantelimon
IP:
Offline

Bine ai venit! Acvariul e cam micut si vei fi tentat, sau inmuiat de rugamintile celui mic, sa-l umpli cu o multime de pesti de toate felurile. Incearca sa rezisti tentatiei, pentru ca un acvariu suprapopulat si cu locatari incompatibili va genera numai probleme si implicit o mare dezamagire pentru copil.
Ar fi bine de stiut ce tip de filtru ai.
In ceea ce priveste nelamuririle tale:
1. E bine sa eviti detergentii pe viitor cand cureti acvariul. Daca tot ai folosit de data asta, fii sigur ca e foarte bine limpezit.
2. Lumina se alege in functie de ceea ce vrei sa obtii de la acel acvariu. In cazul tau, daca vei folosi numai plante de plastic, lumina conteaza prea putin spre deloc. Poti folosi si un bec economic la o adica. Dar ar fi de preferat, din mai multe puncte de vedere, sa folosesti plante naturale in locul celor artificiale. Daca iti completezi profilul si ne dezvalui de unde esti, sunt sigura ca se vor gasi colegi care sa te ajute cu cateva plante nepretentioase.
3. Substratul nutritiv se foloseste exclusiv pentru cresterea plantelor. In situatia ta un pietris necalcaros de 1-2 mm va fi foarte bun, chiar in cazul in care hotarasti sa renunti la plasticaraie.

Si stai fara grija, aici nu se obisnuieste sa se rada de incepatori. Mai facem cate o bascalie mica, fara rautate, dar mai tarziu, cand deja ne cunoastem si stim sigur ca se accepta. Succes cu bazinasul si intotdeauna e mai sa intrebi inainte sa cumperi ceva.

Bidonul 2016-, Borcanul 2014-2016
375L: 6 scalari, 2 thorichthys ellioti, 2 ancistrusi, 6 ramirezii electric blue, 1 sewellia lineolata, 28 cory panda, trilineatus, davidsandsi, duplicareus
sonic11
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 09/02/2015 23:20:20
Messages: 413
Location: In apropiere de Targoviste
IP:
Offline

Primu lucru care trebuie sa-l faci este sa te documentezi despre ciclare.

Spor si ape limpezi!
citony2004
Junior member
[Avatar]

Joined: 12/09/2015 10:04:12
Messages: 48
Location: Redhill, Marea Britanie
IP:
Offline

Clar ca nu ma grabesc. Am prea putin timp si in nici un caz nu vreau sa il irosesc pe greseli mari.
Acum, daca nu are importanta lumina ma gandeam daca sa merg pe un neon de 830, 835 sau 865? Sau chiar ma gandeam sa incerc cu niste LED-uri din astea
[/url]http://www.ebay.co.uk/itm/Aquarium-Fish-Tank-Over-Head-SMD-LED-Lamp-Light-35-45-58-76-95-115-CM-White-Blue-/351284314147?var=620439099494&hash=item51ca2d4023[url] (mai am pana invat sa pun link-uri)
O sa pun si niste poze cu accesoriile, cand o sa invat cum se face asta. Deocamdata spal de zor la ele, cand am timp. Partea buna e ca, le-am probat si, cu exceptia neonului totul pare sa functioneze.
Va multumesc foarte mult de raspunsuri.


[Email]
Shaba
Member

Joined: 27/04/2015 18:28:18
Messages: 212
Location: Domnesti, Ilfov
IP:
Offline

Salutare si bine ai venit pe forum.

Asa cum a spus si colegul Sonic, primul lucru pe care ar trebui sa il citesti este Ciclul Azotului (ciclarea acvariului)-- http://www.acvariu.ro/ciclul-azotului
Este un pas foarte important de parcurs ca la carte, ca sa nu fie nevoie sa dai explicatii precum "De ce pluteste pestele cu burta in sus".
Incearca sa scoti ideea de plante din plastic, deoarece acestea ajuta la aparitia algelor daca nu sunt curatate regulat, plus ca anumite plante (de exemplu daca au margini ascutite) pot rani pestii.

In legatura cu substratul fertilizant, atata timp cat nu vrei sa folosesti plante greu de crescut, nu este neaparat necesar. Poti folosi plante easy (vasileriana, cabomba, anubias...) si doar daca ai acel substrat inert (pietris).

La un acvariu de 60x30x30, un neon de 15W, este de ajuns atata timp cat nu ai pretentii de acvariu plantat bine si doar vrei niste verdeata care sa animeze acvariul. Nu conteaza neaparat firma, insa daca vrei o recomandare, eu am inceput cu AquaGlo. Important este sa aiba lumina daylight (6500 K) si iti recomand sa iti iei o priza programabila, ca sa nu stai tu sa aprinzi si stingi lumina. Iti putem spune noi cum ar trebui sa fie programul de luminat insa asta dupa ciclarea acvariului.

Parerea mea este ca cel mai bine incepi cu niste pesti din familia Tetra. Sunt foarte multe specii de tetra, divers colorate, si sunt foarte usor de intretinut. Unii spun ca este usor sa incepi cu pesti vivipari (guppy, xifu, molly, etc.) insa fat fiind faptul ca acestia se reproduc destul de repede exista riscul sa suprapopuleze acvariul.

Spune-ne ce filtru ai (poate scrie pe el sau poate ai cutia) ca sa ne dam seama daca este suficient pentru un acvariu ca al tau.

Past Projects: Planted Community Tank 54L
Amber Caves
Present Project:
Bimbi 112L
citony2004
Junior member
[Avatar]

Joined: 12/09/2015 10:04:12
Messages: 48
Location: Redhill, Marea Britanie
IP:
Offline

Salutare,
Ce sa zic, sunt impresionat de amabilitatea voastra. Din pacate eu lucrez 12.5 ore pe zi, cu drum la munca peste 13 ore...ajung acasa la 20.30 si ma ia fiu-meu de odihnit si cand il pacalesc sa ma lase putin la calculator se face 21.30 la mine, deci 23.30 la voi...greu in ritmul asta.
Ma rog, in poze se vede "stocul" meu de materiale.
In ultima poza se vede si ce scrie pe pompa...pare ca e foarte veche, dar isi face treaba sper, e silentioasa...cat o mai merge.
AM tinut cont de sfaturile voastre si am comandat azi neon 865 si programator de priza.
Acum am uitam si de pietricele....vreau sa fie cat mai naturale, nu chiciuri.
Mai avem o luna pana sa trecem la populat cu pesti, dar binenteles ca iau ce spuneti voi ca eu sunt pe alta planeta.
Sa fie colorati, ma gandesc ca i-ar placea lui fiu-meu si rezistenti, sa nu ma trezesc ca stau cu burta in sus, ca cine stie ce crize face piticul.
Piatra aia care se vede intr-una din poze pusa pe acvariu e de fapt din plastic, si oricat am frecat la ea nu iese negreala aia din ea...ma gandesc sa nu o folosesc sa nu bag ceva boli in apa.
O poza cu etucheta filtrului e acolo, dar cred ca e asa de vechi ca nu il gasesc online.
Despre ciclare am citit in prima zi cand l-am cumparat...cam acum o saptamana...adica am citit tot ghidul de la pagina incepatorului.
Oare cate kg de pietricele imi vor trebui? Ca nu as putea sa estimez si aici comanzi totul online, nu prea iti permiti s amergi prin magazine la shopping.
Va multumesc inca o data!

P.S. AM mai citit ca e bine sa pui un covoras de cauciuc sau un polistiren, banuiesc pt protectia acvariului.

[Thumb - 2.JPG]

[Thumb - 1.JPG]

[Email]
citony2004
Junior member
[Avatar]

Joined: 12/09/2015 10:04:12
Messages: 48
Location: Redhill, Marea Britanie
IP:
Offline

Filtru
[Thumb - 8.JPG]

[Email]
citony2004
Junior member
[Avatar]

Joined: 12/09/2015 10:04:12
Messages: 48
Location: Redhill, Marea Britanie
IP:
Offline

Acvariu, pompa si incalzitorul
[Thumb - 3.JPG]

[Thumb - 7.JPG]

[Email]
Faye
Senior member
[Avatar]

Joined: 12/02/2014 12:45:09
Messages: 1446
Location: Bucuresti/Pantelimon
IP:
Offline

Asa cum ma asteptam, filtrul este subdimensionat. Si in general, filtrele interne fac mai mult filtrare mecanica decat biologica.
De pompa de aer n-o sa ai nevoie decat in cazul in care vei fi nevoit sa faci un tratament si vei avea nevoie de extra aerare.
10 kg de pietris este suficient pentru bazinul tau, vei avea cam 5 cm grosimea substratului.
Testele, daca nu sunt expirate iti vor fi foarte la indemana pe perioada ciclarii.
Covorasul este optional, este bun pentru a mai prelua din tensiunea exercitata asupra fundului acvariului, in caz ca suprafata pe care e asezat nu e tocmai plana.
Si o ultima tentativa de a te convinge sa renunti la plastice si sa optezi pentru plante naturale. Avand un filtru nu tocmai performant, vei avea nevoie de ceva care sa consume excesul de amoniac/nitriti/nitrati care sunt toxici pentru vietati. Plantele fac acest lucru. Arata mai bine. Iti oxigeneaza apa.
Despre pesti vorbim dupa startare, poti pune pentru inceput vreo 2 melci pomacea care sa te ajute la ciclare.
image

Bidonul 2016-, Borcanul 2014-2016
375L: 6 scalari, 2 thorichthys ellioti, 2 ancistrusi, 6 ramirezii electric blue, 1 sewellia lineolata, 28 cory panda, trilineatus, davidsandsi, duplicareus
vali71
Junior member

Joined: 07/05/2015 21:00:30
Messages: 74
IP:
Offline

Salut si bune ai venit...
La un acvariu de dimensiunile astea eu folosesc un filtru aquel 500 turbo si nu am probleme.
Renunta la plantele de plastic, ey in ale mele am gasit un peste zebra înfipt la propriu
citony2004
Junior member
[Avatar]

Joined: 12/09/2015 10:04:12
Messages: 48
Location: Redhill, Marea Britanie
IP:
Offline

Salutare:
1. Pompa - Pai pt modelul asta de pompa de filtrare cica e potrivit pt modele de acvarii de la 45-110 litri. Nu neg ca e subcapacitat, si da, face filtrare mecanica, dar e bun de inceput sper. AM citit si despre cele externe. Isi fac banii, dar sa si ai pt ce. Cand o pica asta sau cand oi trece la nivelul urmator, da.
2. Frumosi melcisorii astia, dar greu de gasit, se pare...sunt ceva pe ebay dar nu au toti culoarea asa galbena si frumoasa, si nu inteleg de ce. NU or fi "originali" sau isi schimba culoarea in timp sau la maturitate, sau mai degraba se gasesc in diferite culori? O sa ma mai uit. Si inteleg ca e la maturitate deja cand are vreo 3 cm.
Astia par sa fie interesanti...cam micuti, insa buni de inceput cred
A. http://www.ebay.co.uk/itm/Golden-Apple-snails-/281795466817?hash=item419c519641
B. http://www.ebay.co.uk/itm/2-x-Golden-apple-snail/151815076909?_trksid=p2047675.c100005.m1851&_trkparms=aid%3D222007%26algo%3DSIC.MBE%26ao%3D1%26asc%3D20140122125356%26meid%3D338edd027fcf42229c003d9f74ebae60%26pid%3D100005%26rk%3D2%26rkt%3D6%26sd%3D221887012297
3. Cu plantele m-ati cam convins. Sa imi ziceti va rog ce plante cresc in pitricele astea si sunt ultra-usor de intretinut....o sa vreau doar 3-4, cate una din fiecare cred, pt decor simplu.
4. Pietris am comandat 10kg, conform instructiunilor
Multam de 1.000 ori
[Email]
Faye
Senior member
[Avatar]

Joined: 12/02/2014 12:45:09
Messages: 1446
Location: Bucuresti/Pantelimon
IP:
Offline

1. Pompa, adica volumul apei care trece prin filtru intr-un timp dat, nu este cea mai importanta caracteristica a unui filtru, ci volumul materialului filtrant gazduit de respectivul filtru si bineinteles calitatea acestuia. In cazul tau e vorba de un buretel, care va trebui spalat des, deci colonia de bacterii formata in el, si asa insuficienta, va fi data peste cap la fiecare spalare. Ori limitezi numarul pestilor, ori iti iei ceva mai performant in viitor, in functie de cum se comporta acvariul.
2. Melcii pe care i-ai gasit tu pe ebay sunt aceeasi specie pe care ti-am recomandat-o eu, doar ca sunt vanduti sub denumirea populara, nu cea stiintifica. Nu sunt toti(complet) galbeni. Exista si maro, sau combinatie maro cu dungi. Se fac destul de marisori, depasesc cu mult 3 cm.
3. Plante usoare ar fi valisneria, egeria densa, cryptocoryne wenditii si mai sunt, dar nu le stiu eu. Sunt colegi pasionati de plante care te vor ajuta sa alegi. Astea toate se planteaza in substrat.
Sunt si plante care se leaga pe decor, cum ar fi anubiasul(preferatul meu), microsorum, bolbitis heudelotti.
Da un search si vezi ce te coafeaza.

L.E. Poate gasesti mai usor neritine? (Nerite snails) Melcisori frumosi care nici nu cresc prea mari.
image
Exista si rosii, dar eu n-am vazut decat in poze.
image

This message was edited 1 time. Last update was at 17/09/2015 02:27:18


Bidonul 2016-, Borcanul 2014-2016
375L: 6 scalari, 2 thorichthys ellioti, 2 ancistrusi, 6 ramirezii electric blue, 1 sewellia lineolata, 28 cory panda, trilineatus, davidsandsi, duplicareus
citony2004
Junior member
[Avatar]

Joined: 12/09/2015 10:04:12
Messages: 48
Location: Redhill, Marea Britanie
IP:
Offline

Din ce am vazut pe youtube, neritine raman cam micuti.
Asa ca incerc sa raman pe prima varianta, pomacea, ca parca sunt mai eleganti. Imediat ce stiu ca il pornesc, ii comand pe astia cei doi galbeni (daca nu sunt suficienti poate adaug si 2-3 neritine, mai tarziu).
Am descoperit chiar langa mine un "magazinas" pet. Scump, dar bun de orientare. Am incercat sa fac vreo cateva poze dar nu m-a ajutat lumina si telefonul.
[Thumb - IMG_20150917_165050.jpg]

[Thumb - IMG_20150917_165119.jpg]

[Thumb - IMG_20150917_165033.jpg]

[Thumb - IMG_20150917_165036.jpg]

[Thumb - IMG_20150917_165111.jpg]

[Email]
citony2004
Junior member
[Avatar]

Joined: 12/09/2015 10:04:12
Messages: 48
Location: Redhill, Marea Britanie
IP:
Offline

...si alte creaturi
[Thumb - IMG_20150917_165450.jpg]

[Thumb - IMG_20150917_165237.jpg]

[Thumb - IMG_20150917_165312.jpg]

[Thumb - IMG_20150917_165409.jpg]

[Thumb - IMG_20150917_165612.jpg]

[Email]
citony2004
Junior member
[Avatar]

Joined: 12/09/2015 10:04:12
Messages: 48
Location: Redhill, Marea Britanie
IP:
Offline

gasisem si pompa asta, dar ii lipsesc accesoriile...mai tarziu, alta
https://www.gumtree.com/p/pet-equipment-accessories/fluval-303-fish-tank-external-pump-filter-for-aquarium/1133418076
[Thumb - IMG_20150917_165835.jpg]

[Thumb - IMG_20150917_165710.jpg]

This message was edited 1 time. Last update was at 18/09/2015 00:59:13

[Email]
citony2004
Junior member
[Avatar]

Joined: 12/09/2015 10:04:12
Messages: 48
Location: Redhill, Marea Britanie
IP:
Offline

Salut din nou.
Am studiat plantele si melcisorii propusi.
Frumoase plantele dar va trebui sa vad care merg fara substrat, si daca nu o sa trebuiasca sa adaug si substrat pana la urma. uff
Melcisorii Pomacea sunt super-draguti, dar, cititnd mai mult, descopar ca ei cresc repede si mult, ajungand pana la 5-6 cm ceea ce mi se pare mult pt mititelul meu de acvariu.
Melcisorii Nerite sunt frumos colorati da nu asa de fascinanti de privit, si mai au avantajul ca nu cresc foarte mari.
Week-end-ul asta lucrez din plin asa ca ma apuc luni si marti de "aruncat" in acvriu ceea ce am adunat pana acum, plus ceea ce mai soseste sper pe curier.
Week-end placut tuturor, eu nu am timp.
[Email]
Faye
Senior member
[Avatar]

Joined: 12/02/2014 12:45:09
Messages: 1446
Location: Bucuresti/Pantelimon
IP:
Offline

Faye wrote:
Sunt si plante care se leaga pe decor, cum ar fi anubiasul(preferatul meu), microsorum, bolbitis heudelotti.

Astea n-au nicio treaba cu substratul, stau agatate pe decor, pot fi crescute bine mersi si in acvariu steril. Ingropate in substrat, mor.

Anubiasul are mai multe varietati. De la anubias barteri var. barteri, care se face cam marisor pentru bazinul tau,
image
pana la anubias nana petite, care creste in lungime si nu in inaltime si are frunzulitele mult mai mici:
image

Microsorumul are si ala o galagie de forme.
Pteropus(Java Fern):
image
Windelov:
image
Trident:
image


Valisneria, egeria densa, cryptocoryne wenditii traiesc fara probleme si in pietris, fara substrat nutritiv.

Bidonul 2016-, Borcanul 2014-2016
375L: 6 scalari, 2 thorichthys ellioti, 2 ancistrusi, 6 ramirezii electric blue, 1 sewellia lineolata, 28 cory panda, trilineatus, davidsandsi, duplicareus
vali71
Junior member

Joined: 07/05/2015 21:00:30
Messages: 74
IP:
Offline

Salut iti recomand un filtru de care am si eu aquel 500 turbo, nu o sa ai probleme cu acvariu....nu ocupa nici spatii mult....Oricum daca citesti si respecti cat de cat ce scrie pe aici nu o sa ai probleme cu acvariu....
Bafta!
citony2004
Junior member
[Avatar]

Joined: 12/09/2015 10:04:12
Messages: 48
Location: Redhill, Marea Britanie
IP:
Offline

Baieti sun coplesit de sfaturile voastre.
Maine sunt liber si incerc sa fac ceva treaba cu el. O sa dau o raita prin magazine (cica ar fi 2 in zona) sa vad plante si melcisori...
Datorita voua am deja lista cu ce m-ar interesa.
Multumesc maxim!
[Email]
citony2004
Junior member
[Avatar]

Joined: 12/09/2015 10:04:12
Messages: 48
Location: Redhill, Marea Britanie
IP:
Offline

Ufff. greu inceputul asta.
Ziceam si eu ca sunt liber azi si fac ceva treaba.
Primii pasi, primele probleme.
Am spalat vreo 3 ore (de fapt doar 30 minute sa fiu sincer, dar nu continuu, restul timpului am lasat sa curga apa la greu) la pietricele alea pana sa iasa apa curata.

1. Prima surpriza, a sosit curierul cu neonul, dar mi-a gresit comanda....o sa-mi trimita fraieruca altul, dar in cazul asta, ori nu purced la treaba inca vreo cateva zile ori folosesc o simpla lampa portabila pe langa acvariu pana soseste pompa (voi ce ziceti?). Si daca folosesc lampa alaturata, o setez pe timp sau merge becul 24h?

2. Inteleg ca, inainte de ciclare, trebuie declorinare pt apa. Si cica ar trebui sa las apa in vase 24-72 ore inainte sa o pun in acvariu. E corect sau e valabil doar la schimbarile ulterioare de apa?

3. Se fac teste inainte la apa, sau doar dupa prima saptamana de functionare "in gol"?

4. Daca pun plante vii, trebuie sa pun ceva in acvariu ca sa le hraneasca, ceva de genul?
http://www.amazon.co.uk/Tetra-Initial-Sticks-Aquarium-Fertiliser/dp/B00MBEFGMK

5. Melcii sa ii adaug de la inceput si sa incep sa ii hranesc cu ceva ca sa nu se "dea" la pante sau sa mai astept?

6. Pomacea astia ajung la 6-8 cm si vor fi prea mari pt acvariul meu, nu? Cresc repede?

Multam fain in avans pt raspunsuri. Cred ca nu ma grabesc cu pestii pt ca o sa vin in tara pt vreo saptamana in octombrie....Tocmai bine sa termine ciclareaa zic eu.



[Email]
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com