[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Panza pe plante  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
Shaba
Member

Joined: 27/04/2015 18:28:18
Messages: 212
Location: Domnesti, Ilfov
IP:
Offline

Hello si bine v-am gasit (dat fiind faptul ca este primul meu post pe un forum de acvaristica)

In urma cu vreo 2 luni am decis sa imi fac un acvariu si am inceput cum incep toti incepatorii, si anume prost
Intre timp m-am mai desteptat si am inceput sa rectific greselile pe care le faceam anterior. (am renuntat la planta de plastic, am inceput sa fac schimburi de apa frecvente, sa urmaresc ph-ul apei, etc...)

Acvariul este unul de 50 L si este populat cu un Betta, 2 Guppy, 2 Neoni, 2 Sanitari si un Xifu.
Acvariul este dotat cu un termostat (am inteles ca Betta necesita o temperatura usor mai crescuta asa ca termostatul sta la 27 grade), pompa de aer si diffuzer tip cortina amplasat pe peretele din spate al acvariului. Nu am instalalat inca filtru. Substratul este un punct pe care inca nu l-am corectat insa urmeaza. Initial am cumparat de la Maxi-Pet un pietris destul de mic rosu si negru (don't judge, la momentul respectiv parea interesanta combinatia de culori)
Locuiesc la marginea Bucurestiului si din cate am auzit, apa din zona este destul de dura, asadar am inceput sa urmaresc si PH-ul, si sa il corectez cu Tetra PH Minus deoarece era in jurul cifrei de 9 - 9,5
Cand fac schimburile de apa (1 data pe saptamana) folosesc si Aqua Safe de la Tetra, urmand indicatiile de pe ambalaj.
Dupa ce am inlaturat planta de plastic am cumparat una naturala - Cabomba Caroliniana, pe care am plantat-o in substrat. Am observat ca planta a inceput sa faca un fel de matase sau panza si nu stiu ce anume gresesc.

P.S.: Exista vre-o modalitate mai naturala pentru a controla PH-ul, adica ceva care sa creeze o usoara aciditate?

Mai jos am pus doua poze, unul cu acvariu in intregimea sa si una cu panza despre care vorbesc.
image
image

Past Projects: Planted Community Tank 54L
Amber Caves
Present Project:
Bimbi 112L
xenon
Senior member
[Avatar]

Joined: 20/01/2012 23:27:30
Messages: 521
Location: Iasi
IP:
Offline

Salut! Bine ai venit pe la noi! O sa te rog sa te prezinti in sectiunea "Despre noi" sa stim si noi mai multe despre tine.

Si acum sa trecem la treaba. In primul rand achizitioneaza un filtru. O data cumparat filtrul nu vei mai avea nevoie de pompa de aer deoarece va oxigena el apa prin valurile facute la suprafata.

Pana atunci o sa te rog sa citesti acest articol : Inceputul-primul acvariu

Cat despre pesti.. betta este un pestisor caruia ii place sa domine, de acolo ii vine si numele de "Pestele luptator siamez" deci orice peste cu coada mai mare si colorata (guppy in cazul tau) va fi vazut ca un rival. Sanitarii sunt ok.

Sfatul meu : Nu mai cumpara alti pesti. Si cumpara de graba un filtru. Pentru moment atat.



Jurnal Nano Shrimp Tank

[Yahoo!]
Shaba
Member

Joined: 27/04/2015 18:28:18
Messages: 212
Location: Domnesti, Ilfov
IP:
Offline

Am trecut si prin sectiunea "Despre Noi" si am citit si articolul recomandat.

Am sa trec sa cumpar un filtru intern pentru moment, deoarece cele externe am vazut ca sunt recomandate la litraj mai mare. Momentan alti pesti nu vreau momentan sa cumpar.

Cat despre Betta, acesta nu are nicio treaba cu ceilalti pesti in sensul ca nu se cearta niciodata. Atat fratele meu, care la un momentdat a tinut un acvariu de 240 L, cat si un prieten mai conoscator decat mine (acum are un acvariu de 620 L de apa sarata), mi-au spus ca nu este o problema atata timp cat nu sunt pesti agresivi (spre exemplu scalari). Si cei de la Coralis, de unde am luat pestii, au in aproape fiecare acvariu de apa dulce cu sortimente de pesti si cate un Betta. Nu neg ca pot exista cazuri in care Betta este agresiv insa daca se va intampla sa vad ca al meu ii cicaleste pe ceilalti am sa ii despart.

Legat de problema cu PH-ul ridicat, am citit ca si o buturuga ar putea sa scada PH-ul apei. Este adevarat, stie cineva?


Past Projects: Planted Community Tank 54L
Amber Caves
Present Project:
Bimbi 112L
narcis
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 04/11/2011 22:32:48
Messages: 2471
Location: pitesti
IP:
Offline

Salut. Depinde care e tinta ta, la cat vrei sa aduci ph'ul. Dar la valoarea de 9, sa-l duci spre 6,5-7 singura varianta acceptabila este osmoza. Combini apa de osmoza cu ce ai tu ca sa aduci valoarea dorita, sau folosesti doar apa de osmoza si remineralizezi la fel la valorile dorite.
[ICQ]
Shaba
Member

Joined: 27/04/2015 18:28:18
Messages: 212
Location: Domnesti, Ilfov
IP:
Offline

Eu momentan folosesc Tetra PH Minus pentru a controla PH-ul insa as dori sa gasesc o alta modalitate deoarece am observat ca la 2 zile de cand folosesc solutia PH-ul incepe sa creasca din nou. Ma gandesc ca poate o fi de la substrat, cu toate ca pe el scria ca nu este calcaros?

Past Projects: Planted Community Tank 54L
Amber Caves
Present Project:
Bimbi 112L
Australe
Junior member

Joined: 03/04/2015 11:00:38
Messages: 27
Location: Tulcea
IP:
Offline

pentru scaderea PH-ului natural , da, lemnul scade ph prin eliminarea in apa a taninului care e acid.
pentru mentinerea Ph-ului scazut(aciditate) in mod constant fara sa te complici cu osmoza si alte substante , exista un substrat activ care tine apa usor acida si duritatea destul de scazuta, si care totodata e bun si plante nu vreau sa fac reclama. In combinatie cu buturuga de vita de vie sau o creanga de vita, eu zic ca e ok.
Parerea mea strict personala este ca faza cu apa de osmoza si teste in fiecare zi trebuie sa faca cei care cresc pesti pentru comercializare. Oricum daca te iei dupa toate sfaturile de pe forum fara sa treci prin filtru gandirii ajungi sa cheltuiesti o avere si sa cresti pesti de laborator, care la primul dezechilibru mor.(Tu de ce iesi afara daca sunt o gramada de noxe in aerul care il respiri si atat de multi microbi?)
Am citit o faza pe un forum de radeam cu lacrimi: Multi acvaristi cu experienta sfatuiau un incepator ca noi cum sa-si cicleze un nou acvariu. Omul avea si pestii care statea int-un lighean si nuerau putini si nu-I baga in acvariu ca nu era apa ok la teste. A durat mai bine de o luna pana omul a bagat pestii in acvariu ....si zilnic facea teste si toti ii spuneau ca sa astepte sau sa adauge nu stiu ce substante ....I-a tinut timpul asta in lighean....gandeste-te un pic....pesti stateau in LIGHEAN, unde nu se faceau teste....cum crezi ca arata apa din lighean?....si dupa o luna tot nu au iesit testele ....noroc ca a aparut un user care la desteptat, ca oricum apa din acvariul partial ciclat e mai buna decat apa din lighean

Killie fish-admirator
Shaba
Member

Joined: 27/04/2015 18:28:18
Messages: 212
Location: Domnesti, Ilfov
IP:
Offline

Exact asta ma gandeam si eu, ca nu vreau sa ajung sa depind de substante pentru a tine acvariul in parametrii normali, ci prin metode mai naturale
Am sa incerc doar buturuga pentru moment si am sa urmaresc parametrii, deoarece nu vreau sa le schimb brusc chimia apei.

Thanks

Past Projects: Planted Community Tank 54L
Amber Caves
Present Project:
Bimbi 112L
narcis
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 04/11/2011 22:32:48
Messages: 2471
Location: pitesti
IP:
Offline

Intradevar exista pe piata substrat activ, care ajuta la scaderea ph'lui, insa este destul de scump, insa se consuma dupa o anumita perioada si trebuie schimbat(depinde de producator si de parametrii apei). In alta ordine de idei, poti baga toata via in bazin, ba sa-ti mai trimita cateva lemne si colegul australe, dar tot nu vei ajunge sa ai un ph mai mic si stabil. Lemnul elimina tanin in apa o anumita perioada, nu e permanent, si din ce in ce mai putin. Vei face schimburi de apa, ca de, asa trebuie ca altfel se impute totul, si iar cresti ph'ul.
Bine a zis colegul mai sus, e bine sa cerni informatia primita. O zi buna, Narcis.
[ICQ]
Australe
Junior member

Joined: 03/04/2015 11:00:38
Messages: 27
Location: Tulcea
IP:
Offline

narcis wrote:Intradevar exista pe piata substrat activ, care ajuta la scaderea ph'lui, insa este destul de scump, insa se consuma dupa o anumita perioada si trebuie schimbat(depinde de producator si de parametrii apei). In alta ordine de idei, poti baga toata via in bazin, ba sa-ti mai trimita cateva lemne si colegul australe, dar tot nu vei ajunge sa ai un ph mai mic si stabil. Lemnul elimina tanin in apa o anumita perioada, nu e permanent, si din ce in ce mai putin. Vei face schimburi de apa, ca de, asa trebuie ca altfel se impute totul, si iar cresti ph'ul.
Bine a zis colegul mai sus, e bine sa cerni informatia primita. O zi buna, Narcis.



observatia lui Narcis e corecta caci intradevar e important cat de mult vrei sa reduce ph fata de ce ai tu la robinet.
si intradevar e bine sa treci prin filtrul gandirii....dar mai vin cu una....in afara de critica correct administrata ne poti da si niste rezolvari de scadere PH cat de cat stabil in afara de aditia de CO2 si recomandarile mele de mai sus?
Am sesizat ca cei care cresc creveti folosesc conuri....Frunze de stejar....care pe langa alte beneficii pana la urma nu tot pentru tannin se folosesc?....doar ca-s comercializate si dai bani pe ele in loc sa iei o vita sa o cureti bine si sa-si faca treaba?....doar intreb...

Killie fish-admirator
narcis
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 04/11/2011 22:32:48
Messages: 2471
Location: pitesti
IP:
Offline

Cei care baga in apa cornuri de arin, frunze de stejar(si eu mai bag la creveti) le baga pentru alte beneficii. Atata timp cat tu nu scazi duritatea apei, nu vei scadea nici ph'ul, indiferent cat co2 bagi sau lemne. In acvariile cu creveti(caridine) se foloseste apa de osmoza sau substratul activ, special pentru creveti, pentru proprietatea lui de a tine apa la anumiti parametrii.
[ICQ]
Shaba
Member

Joined: 27/04/2015 18:28:18
Messages: 212
Location: Domnesti, Ilfov
IP:
Offline

Ieri seara instalat filtrul Aquael Fan Mini si l-am lasat sa isi faca treaba si am adaugat si o buturuga.
Dimineata, pentru ca e greu cu trezirea nu prea am avut timp sa ma uit corespunzator sa vad progresul, insa apa parea cam tulbure.
Aseara arata asa (mai putin pietrele, pe care le-am scos dupa ce sa imbibat buturuga):

image

Pentru "the after shot" revin mai pe seara

Momentan nu vreu sa investesc mai mult in acest acvariu. Vreau sa il stabilizez si sa capat ceva mai multe cunostinte, deoarece vreau unul mai mare. Din cate am inteles si citit pe forum, sunt si mai usor de intretinut, daca o faci cu cap de la inceput, ceea ce nu am facut cu acesta.

This message was edited 1 time. Last update was at 29/04/2015 14:45:17


Past Projects: Planted Community Tank 54L
Amber Caves
Present Project:
Bimbi 112L
Shaba
Member

Joined: 27/04/2015 18:28:18
Messages: 212
Location: Domnesti, Ilfov
IP:
Offline

Asa cum am zis am lasat filtru si buturuga sa isi faca treaba 24 de ore fara sa il deranjez.

Dupa 24 de ore (poze mai jos), apa inca este tulbure, planta s-a mai curatat de acea panza care insa pare sa se fi pus pe buturuga. In schimb buturuga a facut o treaba excelenta, iar acum PH-ul este de 7.

Am mai facut un schimb de apa de 20%, si am curatat buretele filtrului (spalat cu apa rece de la robinet). Credeti ca o sa dispara panza de pe buturuga? Ce ar mai trebui sa fac?

image
image
image
image

Past Projects: Planted Community Tank 54L
Amber Caves
Present Project:
Bimbi 112L
sonic11
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 09/02/2015 23:20:20
Messages: 413
Location: In apropiere de Targoviste
IP:
Offline

Stai linistit ca dispare de la sine in câteva zile.

@Australe atât timp cat faci schimburi zilnice si asiguri oxigenarea apei poti sa-i tii si in borcan....
si altceva este sa ai un bazin stabil in care nu te balacesti in fiecare zi.

Sunt de acord ca multe chesti sunt si balarii dar si multe de invatat

This message was edited 1 time. Last update was at 30/04/2015 00:29:27

Faye
Senior member
[Avatar]

Joined: 12/02/2014 12:45:09
Messages: 1446
Location: Bucuresti/Pantelimon
IP:
Offline

Shaba wrote:...am curatat buretele filtrului (spalat cu apa rece de la robinet).

Buretele filtrului se clateste numai cu apa scoasa din acvariu. Apa de la retea contine clor si omoara bruma de bacterii nitrificatoare care colonizeaza acel buretel, iar bazinul nu se va cicla niciodata.

Bidonul 2016-, Borcanul 2014-2016
375L: 6 scalari, 2 thorichthys ellioti, 2 ancistrusi, 6 ramirezii electric blue, 1 sewellia lineolata, 28 cory panda, trilineatus, davidsandsi, duplicareus
Shaba
Member

Joined: 27/04/2015 18:28:18
Messages: 212
Location: Domnesti, Ilfov
IP:
Offline

Faye wrote:
Buretele filtrului se clateste numai cu apa scoasa din acvariu. Apa de la retea contine clor si omoara bruma de bacterii nitrificatoare care colonizeaza acel buretel, iar bazinul nu se va cicla niciodata.


Am citit si asa ceva insa la mine difera situatia pentru ca trag apa direct din a 3a panza freatica, aiatem de filtre si statie de dedurizare

Past Projects: Planted Community Tank 54L
Amber Caves
Present Project:
Bimbi 112L
xenon
Senior member
[Avatar]

Joined: 20/01/2012 23:27:30
Messages: 521
Location: Iasi
IP:
Offline

Shaba wrote:
Faye wrote:
Buretele filtrului se clateste numai cu apa scoasa din acvariu. Apa de la retea contine clor si omoara bruma de bacterii nitrificatoare care colonizeaza acel buretel, iar bazinul nu se va cicla niciodata.


Am citit si asa ceva insa la mine difera situatia pentru ca trag apa direct din a 3a panza freatica, aiatem de filtre si statie de dedurizare


Nu conteaza, tot cu apa scoasa din acvariu trebuie spalat buretele. Nu numai clorul omoara bacteriile din burete. Apa este normal sa fie putin tulbure pentru inceput iar mucusul de pe buturuga fuge de la sine. Parca e alta priveliste acum nu?

Jurnal Nano Shrimp Tank

[Yahoo!]
Shaba
Member

Joined: 27/04/2015 18:28:18
Messages: 212
Location: Domnesti, Ilfov
IP:
Offline

Intr-adevar arata mai bine cu buturuga insa abia astept sa fie si apa clara.

Apropo. Eu acum am in acvariu doi cory albino, care niciodata nu i-am vazut cu "ventuza" pe geam. Ei ciugulesc de pe pietris, iar mai nou putin de pe buturuga. Din cate imi aduc aminte, fratele meu pe vremea cand avea acvariu, avea niste pesti sanitari care stateau mai mult pe geam. Care e specia de sanitari care face chestia asta?

Intreb pentru ca am observat ca daca dau cu o rigla pe interiorul geamului raman urme, iar de pe geam se desprind un fel de alge si nu stiu cum le-as putea curata eficient

Past Projects: Planted Community Tank 54L
Amber Caves
Present Project:
Bimbi 112L
mugurel
Senior member
[Avatar]

Joined: 13/02/2014 14:48:53
Messages: 1300
Location: IASI
IP:
Offline

Ancistrus, pleco (pitic eventual)... dar totusi nu i-as numi sanitari ...

This message was edited 1 time. Last update was at 30/04/2015 14:52:03


Nici frumos pâna la douazeci de ani, nici cuminte pâna la treizeci si nici macar bogat pâna la patruzeci nu m-am facut. Dar si sarac asa ca anul acesta, ca în anul trecut si ca de când sunt, niciodata n-am fost…(Ion Creanga).
[WWW]
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com