[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
SAD STORY --- MAYBE HELP  XML
Forum Index » Cyprinidae
Author Message
sav082012
Junior member

IP:

07.03.2014 Ziua in care a inceput totul... ma aflam impreuna cu prietena mea in Auchan... dupa 2 minute dupa ce am intrat am observat un acvariu cu pestii ... erau carasi aurii Oranda... la reducere 5 lei bucata.... mai erau doar 3 in acvariu ... am avut un moment de repaus dupa care prietena mea a zis sa luam unu... dupa ce l-am luat ne-am gandit mai bine si am zis sa ii luam pe toti ... Zis si facut Ajungem acasa cu ei dar unde ii punem ( noi nu aveam acvariu ) ... asa ca am facut rost rapid de niste geamuri cu niste silicon si le-am lipit asa cum a fost el acvariu ... ( aproximativ 40 l ) ... Dupa 2 zile erau deja in acvariul nou !! ... am inceput sa citesc un pic despre ei si am observat ca nici macar nu merit sa am astfel de vietati in casa !!! ( mai pe scurt eram un mostru ) ... Dupa 3 saptamani ( facusem rost de bani ) am fost la un geamgiu si am facut un acvariu de 110 l ... Incepusem sa ciclez apa... foloseam deja filtru , piatra de aer ... adaugam solutii in apa incepusem sa prind drag de acesti carasii, i-am si poreclit Stan, Bran si Gogu ( Gogu fiind cel mai gras ) ) ....

Azi se face mai bine de 1 an de cand ii am dar din pacate tragedia s-a produs !! 01.06.2015 Carasii stau pe fundul apei, inoata ciudat, dar nu au nici un semn pe corp... astfel ca am inceput s-a ma documentez mult mai bine !! Toxine in apa ??... Dar cand ? Cum ?.... Am citit si am observat ca trebuie sa fac niste teste de apa ... asa ca am fugit la petshop si am cumparat JBL easy test 6 in 1 ... Dupa ce am testat apa a fost HORROR !!! NO2 peste limite NO3 peste limite PH sub 7 Cl2 in stare buna GH KH un pic peste limite !!! ...

Am inceput rapid cu schimbul de apei 10 % dimineata 10 % seara ... adaugand de seara in apa Filter MEDIUM de la easy-life...pana pe 03.06.2015 cand am observat pe ei puncte rosii la aripioare , iar pe coada aveau niste firicele de roseata ( cum ar fii sangele ) ... am fugit iar la petshop si mi s-a recomandat baktopur de la firma sera !! ... am si inceput tratamentul ...
Am observat o usoara agitatie ca si cum ar fi fost mai bine , dar din pacate azi 04.06.2015 Bran a murit .... a mai ramas stan si cu Gogu ... !!!

image
Poza asta este de acum o luna !!!
Asa arata ei acum
image
Nimeni
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Am vrut sa iti scriu dar.... ori eu sunt teleportat in timp, ori sunt prea obosit si nu realizez ce se intampla. Daca la prima lectura am crezut ca e greseala de tastare... pe parcurs mi-am dat seama ca sunt undeva in viitor si inca nu a venit timpul sa raspund la topic!

Totusi:

- testele "betisoase" cum le spunem noi, acele benzi de hartie "X in 1" sunt imprecise (adica nu arata valori exacte)
- in cazul unei intoxicatii.... se face un schimb de 50-70% din apa in ritm lent (dar se face "odata", schimburile de 10% nu fac decat sa prelungeasca agonia...) Inchipuie-ti ca esti intr-o camera inchisa, unde ai 80% gaz metan si 20% oxigen.... iar eu iti adaug "dimineata si seara" de 10% aer proaspat... astfel nu fac decat sa diluez cu 10% cei 80% de "gaz toxic".... iar in decursul timpului dintre schimburi.... aerul (din camera) sau apa (din acvariu) se intoxica inapoi...
- EasyLife FFMD se adauga la fiecare schimb de apa, este un conditioner care elimina clorul care exista eventual in apa de robinet...
- Tratamentele "dupa ureche"... fara a sti clar ce boala au... fac mai mult rau decat bine!
- Folosirea anumitor medicamente, decicleaza acvariul.... Adica medicamentul respectiv omoara si bruma de bacterii benefice care o ai (eventual) in filtru.
- Nu ai spus nimic despre FILTRU... adica: marca-model (restul le deducem noi) material filtrant folosit in filtru... Nu ai spus nimic despre TEMPERATURA

- NO2 = nitriti = valoarea trebuie sa fie ZERO
- Cl2 = clorine = valoarea trebuie sa fie ZERO : clorul iti omoara bacteriile de care aminteam mai sus: nitrificatoare si denitrificatoare...

gH & kH = duritatea apei.... nu are legatura cu "chimia" (plastic vorbind) aceste valori nu iti influenteaza toxicitatea sau deciclarea acvariului... Aceste valori EXISTA si "atat"... Impreuna cu pH-ul stabilesc un anumit raport sau valoare a apei....

Concluzie:

- Pestii tai au "rezistat eroic" un an de zile, intr-un acvariu..... precar / instabil/ nesetat/ etc... poti adauga ce termeni negativi doresti.... Iar acum pur si simplu au clacat!
Intr-un cuvant: pana aici au reusit sa supravietuiasca... Ai avut o deciclare de acvariu (daca a fost ciclat vreodata).... nu ai stiut cum sa gestionezi situatia.... adaugarea de medicamente a inrautatit treaba.... iar rezultatul? E semnatura mea!

Nu pot decat sa iti urez spor la lectura in privinta: Ciclarii acvariului, Setarea si intretinerea unui acvariu, Compatibilitati si cerintele diferitelor specii de pesti....

Ptr cei 2 ramasi.... 50% schimb de apa, apa pregatita separat (la temperatura apei care este in acvariu, + adaugarea FFMD inainte de a baga apa noua in acvariu....) reducerea hranei pestilor, curatenie temeinica a nisipului cu ajutorul sifonului de substrat/pietris... si cam atat: Rabdare si tutun, cu cat intervii mai mult la ei... cu atat sansele sa ii dai peste capo sunt mai mari: Carasii sunt pesti rezistenti, nepretentiosi as spune.... dar, deh: "Au si ei limitele lor" ;)

This message was edited 1 time. Last update was at 07/04/2015 01:09:05

Situatia in care te afli este consecinta faptelor si actiunilor tale!
Koh-i-Noor
Membru de baza
[Avatar]

IP:

#1 Iti trebuie urgent filtru extern
https://www.eheim.com/en_GB/products/technology/external-filters/ecco-pro-300 (sau 200 dar la 200 vei avea doar 2 sertare pentru materialul filtrant adica exact ce e mai important. La 300 e posibil ca jetul la retur sa fie cam puternic pentru acvariul tau dar asta se poate rezolva directionandu-l spre geam)
sau, alt filtru bun:
https://www.jbl.de/en/aquatics-freshwater-products/detail/4322/jbl-cristalprofi-e701-greenline

#2 Clorul trebuie eliminat pentru ca iti omoara filtrarea. Metoda simpla e sa lasi apa intr-un vas/butoias neacoperit 24 h si dupa aia s-o pui in acvariu. Daca nu vrei sa astepti alternativa e cea cu Easy Life FFMD de care pomenea Nimeni.

#3 Iti trebuie niste plante usoare (nu plastic):
Egeria Densa
http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/plantfinder/details.php?id=92
Saggitaria
http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/plantfinder/details.php?id=77
Cresc repede, astfel, o sa-ti absoarba (intr-o anumita masura) nitratii din acvariu. Restul de NO3 se vor mai diminua prin schimburile de apa fara clor saptamanale.

#4 Scoate chestiile alea din ceramica, mai bine cauta 2-3 pietre necalcaroase, cu o forma mai interesanta si nu foarte mari si le pune acolo.

#5 (pentru o viitoare amenajare deacum) Substratul e indicat sa fie cu granulatie de 1-2mm maxim 2-3mm (cel mult cat bobul de orez, preferabil jumatate) - nisip sau alta culoare naturala (nu rosu, albastru sau alte grozavii din astea)

Daca filtrul extern functioneaza bine (este lasat sa fie populat de bacterii care realizeaza ciclul azotului) si acestea nu sunt ulterior omorate prin apa cu clor (sau medicamente), SI nu vei suprapopula cu pesti acvariul, nu vei mai avea nitriti (NO2) si apa va fi curata si sanatoasa pentru pesti.

Asta ar fi punctul de plecare spre lucruri mai marete, daca ai sa vrei

Pentru inspiratie uita-te si aici: http://showcase.aquatic-gardeners.org/

Noroc!

Forum Index » Cyprinidae
Go to: