[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
o alga nebuna  XML
Forum Index » Alge
Author Message
AlexD
Junior member
[Avatar]

Joined: 23/08/2014 21:53:06
Messages: 41
Location: Sibiu
IP:
Offline

Busa sa va fie inima. Un pic de ajutor daca se poate am o problema cu o alga cred ca e alga albastru verzui se face ca o pânza se întinde chiar si pe nisip se ia destul de usor dar nu reusesc sa scap de ea, de vreo doua trei saptamâni tot curat si schimb apa si tot degeaba am oprit chiar si Co2 ,am 3 tuburi 18w 865. 965 si 830 toate Philips la un acvariu de 75 L .nu am posibilitatea sa cumsar teste sa vad care e problema, am citit ceva pe forum dar nu am inteles prea multe, cred ca e nevoie fosfat dar nu sunt sigur. Poate îmi dau cei patiti niste sfaturi.. .
[Thumb - 1425901160472.jpg]

This message was edited 1 time. Last update was at 09/03/2015 13:45:21


Toata viata invatam..ca.. Viata e scurta... Gustul e lung.. ;)
[Yahoo!]
stefanp
Moderator

Joined: 06/09/2011 17:31:23
Messages: 9473
Location: Falticeni/Iasi
IP:
Offline

Este cyanobacterie.

Daca nu e intinsa foarte tare, incearca sa dai local apa oxigenata cu seringa si dupa o zi sa o cureti bine, inclusiv aspirat pietrisul in zona respectiva.
Daca nu merge, mai este varianta tratamentului cu eritromicina.

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
AlexD
Junior member
[Avatar]

Joined: 23/08/2014 21:53:06
Messages: 41
Location: Sibiu
IP:
Offline

Pai se intinde tot curat, am luat cu penseta si fasi de 5 pe 5 cm de pe nisip, de pe pietre iau cu periuta de dinti, nu sa mai pus chiar asa rau pe pietre dar pe gazon si nisip e nebunie
Dar nu o sa afecteze vietatile din acvariu, pe langa neoni si sanitari mai am si Creveti RCS.. Ma gândeam la o eventuala schimbare de peste 50% din apa, sa pun in doua galeti apa pt 24 h sa iasa clorul. Asta sigur va schimba calitatea apei.

This message was edited 2 times. Last update was at 09/03/2015 15:09:09


Toata viata invatam..ca.. Viata e scurta... Gustul e lung.. ;)
[Yahoo!]
edyr
Senior member

Joined: 23/09/2009 10:18:42
Messages: 680
Location: Iasi
IP:
Offline

Incearca sa elimini cauza nu efectul.

BKA member 551-11
Romanian Killifish Association member 004
www.audiohifi.ro
[Email] [WWW] [Yahoo!]
AlexD
Junior member
[Avatar]

Joined: 23/08/2014 21:53:06
Messages: 41
Location: Sibiu
IP:
Offline

Am reu?it sa elimin alga cu easy life blue exit.. Special pt cianobacteri... Dupa un tratament totul e mult mai bine... Nu mai sunt probleme

Toata viata invatam..ca.. Viata e scurta... Gustul e lung.. ;)
[Yahoo!]
akos09
Junior member

Joined: 03/01/2013 16:51:12
Messages: 94
Location: Tg.Mures
IP:
Offline

Buna ziua!
Ca sa nu mai deschid alt topic voi posta aici.
Este vorba de un acvariu de 100l net filtrat de un e700 plin cu matrix si siporax+un prefiltru sunsun plin cu burete de diferite porozitati.Lumina 2x 39w osram 865 7 ore pe zi,co2 din butelie dizolvat de un flipper de la dennerle(cel mediu),un surface skimmer eheim care ajuta ceva si la circulatia apei.Acvariul e populat cu 10 endleri,fertilizare vimi all in red 8-10 ml pe zi.
no3 aprox 5ppm,po4 aprox 1ppm,co2 2b/s cu electrovalva conectata la priza programabila,kh 8.Schimb de apa odata pe saptamana 30L.
De ceva vreme nu pot scapa de o alga verde paroasa(gen periuta) apare pe sticla si mai pe toate plantele din acvariu.
Daca sterg geamul dupa 3 zile a reaparut destul de bine,am facut tratament cu apa oxigenata, a reaparut.
Aveam nivel de nitrati destul de scazut undeva la 5ppm,am urcat nitratii undeva intre 15-20 ppm fara rezultat.Am marit dozajul de co2 la aprox 3 b/s,iarasi nimic.Am facut schimburi de apa de cate 20L cu sifonat cu tot 2 saptamani odata la 3 zile iarasi fara rezultat.
Din punctul meu de vedere a ramas ca sa dau reset....
Humbert
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2614
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Offline

identifica-ti mai intai alga aici si vezi care sunt cauzele aparitiei ei
http://www.aquariumalgae.blogspot.ro/

eu nu-mi dau seama exact ce alga verde paroasa creste pe sticla... o fi green beard, o fi ceva fuzz, hair?

in principiu cred ca principalela cauza este lipsa de co2.
posibil si de la nitrati scazuti sa fie, dar acum sa nu te astepti ca daca ai crescut nitratii, saptamana urmatoare o sa scapi de alga.
poate o sa scapi de alga in 3-6 luni daca conditiile sunt bune, dar in nici un caz in cateva saptamani.

ideea cu algele e sa ai conditiile potrivite asa incat sa nu apara, altfel sa scapi de alge cand ai infestatie e mai greu daca nu imposibil (in afara de ciano bacterie, aia moare cu tottul in 2 zile de la eritromicina, dar aia nu e chiar alga, ci bacterie)

deci in cazul tau, pe baza a ceea ce ai scris, si eu as face un reset.



akos09
Junior member

Joined: 03/01/2013 16:51:12
Messages: 94
Location: Tg.Mures
IP:
Offline

Nu e vorba de cianobacterie,am avut prin iarna,dar am scapat de ea si nu a mai reaparut.
Dupa site ul respectiv am ajuns la concluzia ca e vorba de Green Beard Algae.Pe sticla firicelele sunt foarte scurte ,doar daca ma uit de aproape se vad iar pe frunze au o lungime de aprox 1 cm.

Daca dau reset si spal nisipul calumea, sticla si echipamentele cu un burete + clor,iar filtrul si materialul filtrant doar clatit cu apa nu imi v a reaparea?
Humbert
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2614
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Offline

deci.
dupa parerea mea, resetul se face pentru simplul motiv ca altfel nu poti indeparta alga de pe plante.
sticla si obiectele de decor le poti curata si fara sa dai reset.

dar altfel, nici un reset din lume nu iti va garanta ca nu vei mai avea alge. asta deoarece algele nu sunt ceva ce "iei" asa cum poti sa iei de undeva o boala la pesti sau asa cum poti sa iei melci.
sporii de alge exista in apa de la robinet si in praful din incapere si nici o metoda de sterlizare a acvariului nu te va scapa complet de sporii de alge.

toate acvariile pe care le vezi tu ca sunt "fara alge" au totusi macar spori de alge in ele, daca nu si mici portiuni cu alge.
trucul este sa nu dai voie sporilor sa infloreasca sau algelor sa se extinda necontrolat, iar pentru asta este necesar sa asiguri conditii bune de dezvoltare plantelor.

deci eu cred ca trebuie sa arunci plantele infestate, sa tai frunzele plantelor care nu sunt atacate total si sa cureti bine geamurile si obiectele de decor, desi daca le lasi 1-2 zile expuse la aer, algele mor oricum.
nu cred ca este necesar sa speli nisipul, iar clatitul cu apa al materialelor filtrante nu te ajuta oricum cu nimic impotriva algelor.

tu ai CO2 si nu ar trebui sa ai problemele astea cu acest gen de alge.
parerea mea e ca bagi prea putin CO2, sau faptul ca il opresti noaptea genereaza un ph instabil, care este principala cauza a algelor, alaturi de lipsa nutrientilor.

te sfatuiesc sa investesti intr-un tester vizual de ph/co2 si sa-ti propui sa mentii ph-ul cat mai stabil, la o valoare intre 6.5 si 7.
apoi sa fertilizezi zilnic conform intructiunilor producatorului, pana te prinzi la feeling cam care sunt nevoile acvariului tau.
oricum, cu dozarea de nutrienti problema e sa nu dozezi prea putin, nu prea mult, deci daca nu esti sigur, baga un pic mai mult.

apoi lumina pe care cel mai bine este sa o cresti usor in primele saptamani, apoi sa nu mai umbli la ea, ca sa nu mai ai inca un factor destabilizator.

eu as porni cu 1 tub 8 ore, apoi in 2-3 saptamani, in functie de cum o iau plantele din loc, as ajunge la 2 tuburi 8 ore, apoi nu as mai pune mana pe ele.
sau daca nu poti porni doar 1 tub, incepe cu amandoua cate 6 ore/zi si in 2-3 saptamani sa ajungi la 8 ore pe zi.

repet, la un acvariu cu co2 nu ar trebui sa ai probeme cu algele barboase.

si foarte important, dupa ce dai reset planteaza cat de mult poti. macar 70-80% din suprafata acvariului, altfel nu va functiona ce am scris eu.
nu conteaza ce plante pui la inceput, poti sa umpli acvariul de elodeea daca nu ai fix plantele pe care le vrei, si apoi le inlocuiesti treptat cu plantele pe care le vrei tu.

This message was edited 4 times. Last update was at 08/06/2015 15:48:01




akos09
Junior member

Joined: 03/01/2013 16:51:12
Messages: 94
Location: Tg.Mures
IP:
Offline

In primul rand multumesc de sfaturi!
Tester am de la aquili,culoarea mereu e verde,chiar spre galbui.
Dupa cele citite nu prea are rost ca sa scot tot si sa spal...
Daca as arunca toate plantele cu alge,as curata geamurile si echipamentele,sifona calumea substratul+un schimb masiv de apa nu ar fi de ajuns?
Dupa care sa mai fac rost de plante cat sa l plantez calumea si sa urmez procedura cu lumina ca la un nou setup.
 
Forum Index » Alge
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com