[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Interviu cu Balazs Farkas  XML
Forum Index » General info
Author Message
stefanp
Moderator

Joined: 06/09/2011 17:31:23
Messages: 9473
Location: Falticeni/Iasi
IP:
Offline

A trecut ceva vreme de la ultimul interviu publicat pe blog si iata ca a venit timpul pentru unul nou. Am ales si de aceasta data un nume mare in lumea acvaristicii si anume, Balazs Farkas.

image

Balazs Farkas este un aquascaper profesionist, din Ungaria, dar care are radacini aici in Romania, mai exact in Cluj-Napoca, el fiind nascut si traind o perioada aici. S-a mutat in Ungaria pentru a lucra ca director de televiziune, dar mai apoi a pus bazele unu magazin foarte cunoscut printre hobbyisti, Green Aqua, impreuna cu partenerii sai Viktor Lantos si Attila Neder. De asemenea este unul dintre fondatorii si arbitrii concursului de aquascaping din Ungaria, Hungarian Aquascaping Contest; mai este de asemenea arbitru in concursuri internationale, precum Dennerle Scaper's Tank Contest de anul trecut.

image

In ceea ce priveste creatiile sale, Balazs Farkas a avut mai multe lucrari foarte apreciate la nivel international si amintim de locul 64 in editia 2011 a IAPLC, locul 46 la aceeasi competitie in anul 2013 si nu in ultimul rand, ultimul setup "Before the creation of Adam" ce a ocupat locul 50 la editia de anul trecut a IAPLC si locul 3 la GAPLC (tot in 2014), in categoria "Standard".



1. Salutare Balazs! Este o onoare si o reala placere sa facem acest interviu, multumesc pentru ca ai acceptat! Pentru inceput, spune-ne cate ceva despre tine.

Salutare! Este o reala onoare sa discut cu tine, in special pentru ca m-am nascut in Cluj-Napoca. Inca vorbesc bine limba romana, dar din pacate nu intr-atat de bine incat sa iti pot oferi un interviu in romana. Imi pare rau pentru asta. A trecut mai mult de 20 de ani de cand am plecat din Romania pentru a lucra in Budapesta ca director de televiziune. M-am oprit si din acel job si acum imi dedic viata aquascaping-ului.



2. Cum ai intrat in acest hobby? Ai avut acvarii in copilarie?

Bineinteles ca am avut acvarii in copilarie – precum multi alti romani la vremea aceea in Cluj. Am avut patru acvarii de 100 de litri cu multi pesti si putine plante tip stem. Erau foarte low-tech si putin costisitoare, dar au fost o baza buna pentru acest hobby – am citit multe carti la momentul respectiv despre intretinerea pestilor.



3. Cum ai reusit sa ajungi cunoscut ca un mare aquascaper international? A fost un drum dificil?

Nu pot sa ma gandesc astfel, la aquascaperi mari sau mici. Doar imi place ceea ce fac si incerc sa ma exprim prin crearea unor lumi subacvatice originale, avand un succes mai mare sau mai mic. Marii aquascaperi adevarati traiesc in estul indepartat. Intreaga mea aventura in acest hobby minunat a inceput intr-o dupa-amiaza cand am mers cu fata mea cea mica (ce are acum 11 ani) in parcul de joaca, unde am discutat despre animalele mele de companie din copilarie. Bineinteles ca atunci cand a auzit ca am avut un acvariu, a vrut si ea unul. Am cumparat un acvariu ieftin, de 20 de litri si cu un filtru interior, cu niste pietris, plante si pesti. Evident ca filtrul nu era pregatit sa faca fata incarcaturii biologice iar pestii au suferit si de asemenea apa erae plina de alge in prima saptamana. Atunci a fost momentul cand adevarata mea cale in aquascaping a inceput, printr-un studiu intensiv legat de crearea unui acvariu frumos. Am descoperit stilul japonez nature si lucrarile dlui. Takashi Amano si am stiut imediat ca asta imi doresc. Restul e istorie, am incercat sa fac acvarii mai mari si mai bune si sa-mi perfectionez modul de exprimare in aquascaping.



4. Impartaseste-ne te rog cateva detalii din acvariile tale. Ce substrat si fertilizanti folosesti? Ce fel de lumina si cat de multa? Cum faci schimburile de apa?

Crearea unui acvariu nature cu adevarat frumos este intr-adevar un lux – precum dl. Amano spunea. Intotdeauna pornesc un sistem cu un filtru extern puternic si mare. Scopul este sa am cat mai mult material filtrant biologic de calitate. Intotdeauna adaug filtrare chimica si folosesc filtre UV programate in timpul noptii. Urmatorul pas este un substrat adecvat. In general folosesc substratul Tropica si ADA (doua tipuri: primul strat gros de 1 cm, cu proprietati nutritive puternice si bacterii ce sustin acest substrat si al doilea strat argilos, de minimum 4 cm). Dupa care vine hardscape-ul, plantele Tropica si iluminare de 1 W/litru. Incerc sa evit neoanele T5, deoarece produc un efect de iluminare si nu simuleaza bine efectul vizual al soarelui – la fel de bine precum LED-urile sau becurile HQI. Efectul de sclipire este foarte atragator in aceste ecosisteme subacvative. Folosesc intotdeauna fertilizanti Green Aqua sau ADA, nimic altceva. Eu am dezvoltat fertilizantii Green Aqua pentru a sustine o nutritie echilibrata odata cu schimbul de apa obligatoriu de 50%.

image



5. Mai ai probleme cu algele sau ai ajuns la un nivel in care acestea nu indraznesc sa apara in fata ta ) ?

Sunt umil in fata mamei natura! Nu se poate ca cineva sa nu aiba alge la un moment dat pe parcursul unui setup. Bineinteles ca experienta, cunostintele si posibilitatea sa folosesc tehnologii fara niciun compromis (ca sa fiu sincer, nu am probleme din punct de vedere financiar) imi ofera un mediu fara alge pentru majoritatea proiectelor mele mari. Insa problema nu e apariatia algelor in sine. Problemba este intotdeauna aquascaperul. Oamenii tind sa invinuiasca pe altii (pe cei care ofera sfaturi, tehnologia slaba, lipsa timpului si asa mai departe) atunci cand vad alge in acvariul lor. Dar de fapt este doar natura care ne spune sa fim atenti la noi, sa nu ne credem perfecti si sa cautam o solutie. Exista intotdeauna o solutie.



6. Care sunt plantele, pestii si nevertebratele tale favorite? De ce? Poti sa ne oferi cateva sfaturi legate de cresterea acestor plante preferate de tine?

Imi plac plantele care fac un acvariu usor de intretinut. Incerc sa evit plantele stem pe cat posibil. Sunt un element frumos in orice aquascape dar eu am o viata foarte rapida si mentananta usoara este cruciala. Imi plac tot felul de pesti potriviti pentru un acvariu tip nature si imi plac in mod deosebit crevetii CRS. Cresterea plantelor este usoara deodata ce ai un un acvariu echilibrat, cu un design bun, echipat corespunzator, cu fertilizanti profesionisti si schimburi de apa regulate. Tunderea plantelor este cea mai frumoasa si linistitoare experienta din viata mea.



7. Cate acvarii la care lucrezi ai?

Problema este ca am o companie ce creste rapid – Green Aqua – pe care trebuie sa o conduc. Asta imi ocupa din ce in ce mai mult timp, dar din fericire aquascapingul a devenit o pasiune de grup si avem colegi minunati – unul din ei este chiar roman – ce ne ajuta la crearea si mentenanta acvariilor. Totusi, inca mai construiesc si ocazional fac mentenanta catorva acvarii aici in galeria Green Aqua si unor clienti. Budapesta nu este foarte departe de Romania asa ca incurajez toti vizitatorii.

Veniti, va asteptam cu drag. J



8. In ultimii ani ai avut rezultate extraordinare in concursurile internationale (ultimul fiind cu acvariul “Inainte de crearea lui Adam”, ce a fost un urias succes), poti sa spui cate ceva despre acvariile cu care te-ai inscris in concursuri? Care este preferatul tau?

Imi iubesc toate creatiile, inclusiv pe cele urate … dar iubesc mai mult procesul de creatie, ceea ce ma implineste cel mai mult. Am fost nascut sa creez si sa construiesc lucruri si nu am sa ma opresc niciodata sa fac asta. Cat despre aquascape-urile mele: incerc intotdeauna sa fac ceva original. Lucruri nevazute pana acum, cu idei si metode de abordare noi. Imi place sa experimentez si sa merg pe carari nebatatorite. Imi place sa imi asum riscuri si sa fac scape-uri ce impart (sau unesc) oamenii. Din acest motiv incep intotdeauna cu o idee originala si incerc sa construiesc totul in jurul acesteia. Participarea in competitii este doar un bonus, in ceea ce ma priveste intotdeauna este vorba despre creatie si restul vine dupa aceea. Bineinteles sunt foarte onorat daca ocup un loc bun si multumesc tuturor arbitrilor pentru asta. Dar stiu ca arbitrajul este un lucru foarte subiectiv, astfel ca ma conformez…Exista un bonus in ceea ce priveste participarea intr-o competitie: creatia ta va fi publicata intens si daca obtii un loc bun, atunci multi oameni vor sti asta.

image

9. Multi oameni sunt curiosi despre povestea ultimului tau setup "Before the creation of Adam" si despre acel hardscape inovator. Poti sa ne spui cateva detalii despre cum ai pornit acest setup, cum ti-a venit aceasta idee, cum ai facut aranjamentul si cum a evoluat pana la fotografia finala?

Ideea acestui setup vine de la filmul SF "Riddick". Am vrut sa fac un aranjament original, cu elemente originale si idei nemaivazute pana acum in aquascapingul modern. Astfel m-am decis sa folosesc pietre sculptate in loc de pietre aranjate sau lipte intr-un fel. Impreuna cu un prieten de-al meu artist, Gerg? Ámmer, am planificat harscape-ul timp de mai multe luni. Am vrut sa creem o imagine SF speciala, la comanda, sa tinda spre perfectiune si asta s-a putut face doar modificand pietrele pana la cel mai mic detaliu. Asadar Gerg? a sculptat pietrele pe rand, dintr-o bucata uriasa de bazalt si eu le-am aranjat conform imaginii din mintea mea. Mai tarziu ne-am gandit sa adaugam o imagine ca fundal si un alt prieten, designer grafic, Ákos Nádaskuti, a fost cel care a finisat imaginea ce am printat-o pe o foaie de plastic si am folosit benzi cu LED-uri ca lumina de fundal. Setupul si mentenanta acvariului pana la fotografia de final a fost facuta de catre mine si mai apoi, un alt prieten si coleg, Mihai Kovacs, a preluat "fraiele". Asa ca pot spune ca a fost o munca in echipa si o creatie colectiva - la fel ca in film, unde mai multi oameni talentati au lucrat impreuna. Selectia plantelor se potriveste de asemenea cu imaginea sci-fi, am folosit Monte Carlo, Verticillata, Eleocharis Sp si Staurogyne, pentru a crea un ambient de pe alta planeta. Numele a venit de la fresca lui Michelangelo, unde Dumnezeu ii da viata lui Adam atingandu-l cu un deget - aceasta idee pornind de la cele doua pietre care se ating in mijlocul peisajului. Am avut o sesiune fotografica lunga, cu multe surprize - "stelele" de pe cer sunt defapt bule de la fotosinteza plantelor si le-am observat abia dupa ce am facut cateva fotografii, dar am decis sa le lasam asa pentru efectul artistic. Fotografiile au fost facute de catre prietenul si partenerul meu de afaceri, Viktor Lantos. Cu acest setup am obtinut rezultate mai bune decat ma asteptam la GAPLC, iar pentru asta sunt foarte recunoscator.



10. Care sunt principalele calitati pe care crezi ca un aquascaper ar trebuie sa le aiba pentru a avea succes in acest hobby?

Defineste succesul. Cineva poate fi foarte de succes daca face un acvariu fara alge care place tuturor celor care il privesc si este o placere chiar mai mare cand cineva este capabil sa se exprime pe sine intr-o creatie subacvatica. Acesta este telul principal. Competitiile sunt bune pentru ca ne place sa ne comparam cu altii, dar precum dl. Amano spunea, cu totii vom sta umili in fata naturii la un moment dat.



11. Ce crezi ca face un aquascape sa se ridice deasupra altuia intr-un concurs? Poate ne poti impartasi cateva trucuri pe care un acvarist cu experienta ca tine le-a invatat in timp.

Diferite competitii au reguli diferite. Exista cateva linii generale pe care toate aquascape-urile clasate bine le au in comun. Majoritatea sunt bine echilibrate, o proportie bine stabilita, plantele sunt sanatoase si luxuriante, pestii se potrivesc cu peisajul si acvariul este fotografiat bine. Noul si originalitatea sunt de asemenea un factor urias.



12. Exista multe stiluri de aquascaping in acest hobby, care este preferatul tau?

Inclin sa imi placa stilul iwagumi mai mult decat celelalte.



13. Succesul tau a dus catre cooptarea ta in diverse jurii ale unor concursuri internationale (printre care Scaper’s Tank Contest). Cum descrii aceasta experienta?

Este o onoare sa arbitrez in aceste competitii. E placut sa vezi cum aquascapingul rus si european se dezvolta. Experienta de a primi sute de fotografii cu creatii ce au necesitat multa munca, este unica si nu pot sa o descriu. Exista atat de multa atentie pentru Mama Natura incat sunt mandru ca fac parte din asta si incerc sa fac tot ce pot pentru a promova pe cei mai talentati.

14. Ai avut si ai un mare merit in succesul comunitatii de aquascaping din Ungaria, un succes destul de rasunator in ultimii ani. Nu este o rusine sa recunoastem ca in Romania inca suntem departe de ceea ce voi ati reusit sa faceti si putem doar sa invatam de la voi, mai ales ca suntem vecini. Cum ati reusit sa construiti aceasta comunitate? Care au fost cele mai dificile momente pe acest drum? Cum crezi ca va arata in viitor?

Comunitatea de aquascaping din Ungaria a fost pornita de catre partenerul meu de afaceri, Attila Neder, odata cu site-ul lui nigro.hu. Forumul si intalnirile actuale au venit dupa aceasta. Este placut sa fii unit cu oameni care impart acelasi interes in ceea ce priveste un hobby. Am observat ca miscari similare au inceput sa apara de asemenea in Romania si mi-ar face placere sa fac parte in dezvoltarea lor. De aceea incercam sa ne deschidem catre Romania, odata cu crearea site-ului nostru in limba romana, greenaqua.ro, unde planuiesc sa include materiale pentru studiu si informatii despre aquascaping – nu doar produse ce credem ca merita vandute.



15. Esti unul dintre fondatorii HAC (Hungarian Aquascaping Contest), poti sa ne spui mai multe despre acest concurs?

Acest concurs a crescut considerabil in ultimii ani si este o oportunitate foarte buna pentru membrii comunitatii noastre de a-si arata si compara lucrarile lor. Ceremonia de acordare a premiilor este intotdeauna un eveniment vesel unde ne putem intalni si discuta cu alti aquascaperi si sa ne impartasim gandurile legate de creatiile lor. Am avut un record de inregistrari in ultima editie, peste 100 numai din Ungaria!



16. Esti de asemenea unul dintre fondatorii Green Aqua (un magazin grozav cu un showroom impresionant; un magazin ce mi-ar placea sa-l vizitez in viitor). Cred ca multi dintre acvaristi viseaza sa faca trecerea de la un simplu hobby la un job sau o afacere din care sa te poti intretine. Cum ai reusit sa faci lucrul asta? Este un vis implinit pentru tine?

Esti intotdeauna binevenit sa ne vizitezi, avem intotdeauna o companie placuta, acvarii frumoase si o cafea buna. Dar intr-un final este vorba despre dispozitie, despre mediul care ii inspira pe multi si imi place sa construiesc si sa dezvolt lucrul asta. Este intr-adevar un vis devenit realitate.



17. Green Aqua este distribuitor si reprezentant ADA, produse ce le folositi pentru acvariile din showroom; ce ne poti spune despre acestea? De ce ADA si nu alt producator? De ce ar trebui sa folosim noi ADA (tinand cont ca produsele lor sunt destul de scumpe) ?

ADA este fondatorul aquascaping-ului modern. Dl. Takashi Amano este parintele stilului Nature. Nu exista nimic altceva care macar sa se apropie de influenta uriasa pe care a avut-o asupra acvaristicii moderne. A fost evident inca de la inceput pentru noi ca aceasta este calea pe care vrem sa mergem. Din acest motiv nu voi recomanda produsele ADA sau orice alt produs nimanui. Fiecare trebuie sa decida singur ce fel de produse vor sau isi permit sa foloseasca. Noi putem doar sa le aratam o cale, putem doar sa ii inspiram, putem sa explicam cum facem noi lucrurile si de ce am ales un produs ADA – daca l-am ales. ADA are o calitate ridicata si exista multa munca in spatele acestor produse. De asemenea, dl. Amano a spus, sa creezi natura este luxul suprem …



18. Sunteti de asemenea distribuitori pentru un produs relativ nou, foarte dezbatut pe forumurile de specialitate, in toata lumea. Este vorba despre Twinstar. Noi nu avem un distribuitor in Romania, astfel incat suntem destul de putini cei care au folosit acest produs. La Green Aqua insa il testati de multa vreme, ce ne poti spune despre el? Face ceea ce sustine producatorul ca ar face?

Twinstar poate fi cumparat de pe greenaqua.ro. Dureaza doua zile pana ajunge oriunde in Romania. Acest produs nu este un miracol, dar cu siguranta ajuta in crearea unui mediu sanatos, bogat in oxigen, ce va promova un o crestere fara alge. Am o experienta bogata folosind cel putin 25 de aparate aproape in toate acvariile noastre din Green Aqua si pot sa va spun asta: daca nu avem unul intr-un acvariu, vrem sa il adaugam pentru a ne ajuta in ceea ce priveste echilibrul. Asta, pentru mine, este destul de convingator. Dar viata merge inainte cu siguranta si fara Twinstar. Exista mai multe solutii de a crea un acvariu frumos.



19. Ne putem astepta pe viitor la un magazin Green Aqua in Romania?

Pentru moment ne concentram eforturile sa construim greenaqua.ro. Credem ca intr-o tara mare precum Romania este bine sa ai cat mai multa informatie posibila si este bine sa asiguri aquascaperi-lor comenzi livrate rapid si in siguranta. Nu spun ca nu vom deschide un magazin in Romania, dar este multa munca de depus inainte sa facem asta.



20. Am vazut si de asemenea cititorii de pe Acva Blog au vazut fotografii superbe, ce le-am share-uit de pe pagina de facebook Green Aqua. Ce echipament folositi pentru aceste fotografii?

Celalalt partener de afaceri, Viktor Lantos este responsabil cu fotografiatul. Foloseste un aparat Canon 5D si are tot felul de obiective si echipamente, precum si niste lucruri pe care le-am vazut doar in reclamele de la televizor…



21. Din punctul de vedere al unui jurat in concursuri internationale, cat de mult crezi ca influenteaza calitatea pozei rezultatul final?

Fotografia este foarte importanta. Este foarte dificil pentru un om subiectiv sa evalueze un aquascape bun intr-o fotografie proasta. Sa obtii echipamentele pentru o fotografie decenta nu este dificil in zilele noastre. Trebuie doar sa gasesti un prieten care are un aparat DSLR. Trebuie sa te asiguri ca poti creste ISO fara sa pierzi din calitate. Trebuie sa ai un ISO mare pentru a putea sa ai si o profunzime buna dar si un timp de expunere mic, datorita pestilor.



22. Mai ai si alte hobby-uri? Care ar fi acestea?

Ca sa fiu sincer nu prea am mai avut timp si pentru altceva inafara de aquascaping in ultimii ani, dar imi place sexul…J



23. Si in final, poti sa transmiti un mesaj cititorilor nostri romania de pe acvablog.ro si acvariu.ro ?

As vrea sa spun ca exista multe feluri de a te bucura de un hobby, dar probabil stiti ca aquascaping-ul este cea mai buna cale sa te bucuri de natura, chiar atunci cand vremea este rea. Sa ai un bucatica de natura subacvatica la tine acasa sau la birou este cel mai inspirant si calm lucru. Am studiat ochii vizitatorilor intr-o camera cu un televizor cu ecran urias cu un film bun sau un documentar National Geographic si un acvariu nature, bogat si bine dezvoltat, in cealalta parte a camerei. Toti, si vreau sa spun chiar toti se vor uita la acvariu. Suntem atrasi de lucruri naturale si aquascaping-ul este una din cele mai bune cai sa ne exprimam aceasta atractie. Nu doar cumpara lucruri, dar cauta ceea ce ai nevoie pentru a-ti implini acest tel.

Sper ca voi putea sa va intalnesc pe unii dintre voi personal, in viitor. Esti binevenit sa ne vizitez la Green Aqua oricand si de asemenea ma intorc in mod regulat in Cluj (tatal meu inca traieste acolo) asa ca sper sa ne vedem in curand.



Si cam asta este, dragi cititori!

Vreau sa ii multumesc lui Balazs pentru ca a acceptat si mi-a oferit aceasta oportunitate de a face un interviu impreuna, a fost o adevarata onoare si o reala placere! Sper ca intr-un viitor apropiat sa am ocazia de a face un nou interviu, dar live

Lectura placuta!



Sursa foto: GreenAqua si GAPLC.


Interviu realizat de catre Stefan Prisacariu pentru acvablog.ro si acvariu.ro
Reproducerea integrala sau doar a unei parti se face cu acceptul autorului!

This message was edited 1 time. Last update was at 10/02/2015 22:10:42


Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
mosu
Administrator
[Avatar]

Joined: 15/11/2001 02:00:00
Messages: 3052
Location: Bucuresti
IP:
Offline


in curand
[Email] [WWW]
stefanp
Moderator

Joined: 06/09/2011 17:31:23
Messages: 9473
Location: Falticeni/Iasi
IP:
Offline

Sa-l bagi si pe site mosule, cand ai timp.
Am sa-ti trimit pe mail si varianta in engleza

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

Mi se pare foarte interesant cum a realizat acel acvariu:

"am planificat harscape-ul timp de mai multe luni. Am vrut sa creem o imagine SF speciala, la comanda, sa tinda spre perfectiune si asta s-a putut face doar modificand pietrele pana la cel mai mic detaliu."

E foarte departe de tendinta "punem in acvariu ce-avem la indemina si vedem noi ce-o iesi" . Interviu' ne poate mobiliza, poate ne analizam si noi un pic si realizam de ce sintem destul de departe de ei. Avem nevoie doar de o atitudine un pic mai profesionista si-o sa putem recupera.

Poze: smilie ... Poze cu plante
 
Forum Index » General info
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com