Salut
eu nu prea am avit noroc cu sondele de ph; anul trecut, in luna iunie, am cumparat
aceasta sonda de sticla si reincarcabila, cu gandul ca problemele mele cu sondele de ph s-au terminat
de atunci pana saptamana trecuta a functionat bine
stiind ca ele trebuie recalibrate si reincarcate macar anual, am zis sa fac si asta.
deci am golit sonda si am reincarcat-o cu solutie de KCl cumparata de
aici
am calibrat sonda cu solutii de 4 si 7, tot de pe acel site; s-a calibrat foarte bine si usor, zic hai sa o bag in acvariu
cand am bagat-o am observat 2 lucruri:
1. ph-ul in acvariu era, chipurile, pe la 6.4; zic cum naiba sa fie 6.4 ca statusem fara co2 vreo 10 zile si tocmai facusem un schimb de apa.
iau si fac un test de ph cu solutie colorimetrica de la JBL si obtin un ph pe la 7.0, exact cum ma asteptam
dau sa recalibrez sonda: in solutia de ph 4 imi arata 4.0ceva, in solutia de ph 7 imi arata 7.0ceva, deci bine
o mai bag inca 1 data in acvariu, tot 6.4;
schimb solutiile de calibrare (am cumparat vreo 250ml din fiecare), bag sonda in ele: 4 si 7, dar in acvariu 6.4
nu cred ca testul meu de ph este prost, ca eu asa ma asteptam sa fie in acvariu, pe la 7
chestia e ca sonda nu imi arata decat 6.4
2. a doua problema este ca in acvariu valoarea nu mai este stabila, ci sare in continuu intr-un interval de 0.05 PH; adica acum imi arata 6.4, iar in urmatoarele 10 secunde imi arata toate valorile din intervalul 6.38-6.43
deci realmente nu inteleg ce se intampla; am masurat si cu toate luminile stinse, si cu toate filtrele oprite, exact acelasi lucru
poate nu o fi buna solutia de KCl?
ajutati-ma si pe mine va rog ca ma dispera chestia asta, sunt pe cale sa renunt la controller si sa bag CO2 pe priza programabila si gata
oricum pot sa va spun ca dupa 10 zile de stat fara CO2 si cu lumina doar 2 ore, nu am facut pic de alga, ba nici nu a mai aparut GSA pe geam.
multam.