[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Paralela intre doi regi Discus-Frontosa --Regele din Amazon vs Regele din Tanganyika  XML
Forum Index » Acvarii cu cichlidae - Jurnal
Author Message
AdrianMar
Senior member
[Avatar]

Joined: 27/12/2013 21:22:38
Messages: 901
Location: Vanatorii Mici
IP:
Offline

Cati dintre noi au auzit de discus? Dar de frontosa? Pentru ca am vazut o droaie de articole despre cei doi,insa niciodata nu i-am vazut pusi fata in fata in vreun topic ,m-am gandit sa scriu un articol interesant despre cei doi "regi".
Cu siguranta majoritatea stiu ca discusul este regele acvariilor plantate,si nimeni nu poate sa conteste.Cati stim insa care este regele africanilor?
Pentru ca,de cele mai multe ori cand spui ciclide africane te duci imediat cu gandul la Malawi! Regele rocilor nu vine insa din lacul Malawi,cu toate ca varietatea in acest lac este dusa la extrem! Adevaratul rege vine din lacul Tanganyika,un lac din Africa centrala,situat in Marea Fractura Tectonica a Africii de Est (Great Rift Valley) si se numeste frontosa!
Discus vine din apele Bazinului Amazon,cel mai mare fluviu din lume!
Ambii sunt pesti ce ating dimensiuni respectabile,si atat frontosa,cat si discus sunt pesti carnivori,insa vaneaza in lumi diferite.
Lacul Tanganyika este un mediu cu totul diferit de fluviul Amazon,aici adancimea imensa de 1470 metri si apa cu cantitati considerabile de saruri minerale,insa si relieful subacvatic au fortat organismele sa evolueze intr-un mod unic,lacul neavand legaturi cu restul apelor de pe teritoriu si oferind conditii de viata deosebite.Spre depsebire de discus,frontosa s-a adaptat unei adancimi impresionante,el este un ciclid de adancime! Traieste la 1000 de metri adancime,forma sa adaptandu-se destul de mult pentru acest lucru.Acest fapt face ca el sa aiba un comportament gregar,care se pastreaza si in acvariu!Este un peste care are in spate multi ani de evolutie.
Frontosa este un peste lent care vaneaza o prada foarte rapida! Cu toate ca suna ciudat Frontosa este un peste mult mai inteligent decat pare.El vaneaza ciprichromis,sau cip,niste pesti mici care traiesc in bancuri! Insa este si o prada foarte rapida!Daca esti lent,cum sa poti vana ceva ce nu poti prinde? Aparent este imposibil,insa frontosa ii prinde doar noaptea! Cyprichromis sunt pesti diurni,pe timp de noapte coboara spre adancimi mai mari,pregatindu-se de urmatoarea zi!Acum este momentul cand frontosa urca dupa ei,in intuneric cip nu mai au sanse,sunt macelariti,viteza care reprezenta un avantaj in fata pradatorului,nu mai are nici o valoare acum! In mod surprinzator rolurile se inverseaza pe timp de noapte! De indata ce lumina isi face simtita prezenta,din nou cyprichromis sunt indvincibili,insa la coborarea intunericului,vor fi prazi usoare.
Frontosa traieste la un ph ridicat,apele Tanganyika oferind valori de pana la ph 9,si o duritate ridicata de 12-13 grade,insa sunt foarte curate si calitative.In captivitate frontosa se hraneste cu pesti mai mici (5-6 cm),fulgi si granule.Dupa ce depaseste 10 cm,fulgii trebuie evitati pentru ca ori nu vor mai asigura necesarul cresterii,ori vor fi ignorati si vor murdari apa.
Acvariul unde crestem frontosa se recomanda sa aibe 600-700 litri,un frontosa matur va avea 30-35 cm lungime si aproximativ 700 grame greutate!Insa poate fi tinut si in acvarii mai mici,niciodata insa sub 400 litri.Se pastreaza de obicei o mica colonie de 5-6 exemplare.Durata de viata a unui exemplar este de pana la 25 ani.Spre deosebire de mbuna din lacul malawi,frontosa nu prefera zonele foarte stancoase,el prefera apele deschise cu doar cateva pietre mai mari,pentru a se simti in siguranta.Desi nu este un peste deosebit de agresiv se tine doar un singur mascul daca acvariul are mai putin de 500 litri,si 2 daca are minim 600 litri.Unii recomanda sa existe macar 2 masculi,insa daca acvariul este mic acestia se vor confrunta des!Un mascul nervos de 35 cm intr-un acvariu de 300 litri luptandu-se cu altul,va arunca apa din acvariu prin casa si va strica chiar si decorul din acvariu.Multi spun ca un frontosa ajuns la 10 ani cu inotatoarele dezvoltate este cel mai impresionant peste pe care il poti vedea.Ii plac acvariile cu umbre si o lumina mai mult difuza.

De partea opusa avem pestele disc,sau discusul.
Varietatea coloristica este impresionanta,iar intensitatea culorilor este rar intalnita la alti pesti de apa dulce!
El vaneaza pestii mici pana in 5 cm,desi Amazon are adancimi de 50 de metri,discusii prefera sa ramana la 2-3 metri de cele mai multe ori.Spre deosebire de frontosa discus traieste in alta lume!Fluviul si afluentii care strabat padurea Amazon se incarca cu tanini care scad pana la extrem ph-ul si duritatea.In natura discus traieste la ph 5-6 si o duritate de 2 maxim 5 grade.Modul cresterii puilor este deosebit atat la frontosa,cat si la discus.
Discusul parinte secreta o substanta prin piele denumita "lapte de peste" ,puii dupa iesirea din icre stau aproape de corpul parintilor si parca ciugulesc din piele lor,de fapt,insa ei consuma acea substanta.
Frontosa isi creste puii in gura,el incubeaza icrele tot in gura,iar puii sunt tinuti de mama pana la 5 cm.In acvariu daca nu ii scoatem afara dupa aceasta dimensiune,vor fi mancati de parinti! Deoarece orice peste de 5 cm aflat in acvariu este considerat hrana de frontosa!
Discus are nevoie de un acvariu de 200 litri minim.Unde putem creste o mica colonie de 6 exemplare.
Frontosa traieste in grup nu in perechi!Masculul putandu-se imperechea cu mai multe femele,neformand pereche.
Discus formeaza perechi,si de obicei ambii membrii sunt fideli unui celuilalt.
Discus are nevoie ca acvariul sa fie iluminat difuz,cu zone de umbra,cu o lumina calda sau rece,sau combinat.De obicei pentru reducerea stresului provocat de lumina in acvariile plantate,se folosesc plante de suprafata,care "filtreaza" o parte din lumina!
Atat discus cat si frontosa au mai multe varietati.
Cu siguranta cel mai scump frontosa este moba,ajungand pana la 100 euro puiul de calitate!Numarul mic de crescatori si cererea in crestere a dus pretul destul de sus.Alte varietati de frontosa mai sunt si:
-Burundi (cel mai des intalnit);
-Kigoma;
-Bangwe;
-Sambia blue;
-etc.
Numele stiintific este Cyphotilapia.

Discus vine cu si mai multe varietati si culori,care de care mai valoroase:
-Discus original Stendker pigeon blood silver;
-Discus original Stendker pigeon blood blue;
-Symphysodon pigeon check board;
-Symphysodon red melon;
-Symphysodon red marlboro;
- etc.
Numele stiintific al discusului este Symphysodon.

In natura discusii traiesc la temperaturi ridicate de 28-32 grade celsius;
Frontosa traiesc la temperaturi mai scazute de 25-26 grade celsius.
Discus atinge un diametru de 20-25 cm.Spre deosebire de frontosa care in captivitate pot fi hraniti din mana,el este un peste mai timid si retras.
Acvariul cu discusi,dupa cum recomanda multi,ar trebui acoperit pe toate lateralele,lasandu-se liber doar geamul frontal pentru a-i observa.Acest lucru se practica pentru a-i face sa se simta in siguranta.
De multe ori discusii mici nu se tin in acvarii plantate,ci in cele sterile pentru a facilita ingrijirea.
Se recomanda pastrarea lor in acvarii monospecifice pentru a inlatura orice problema legata de incopatibilitate.
Discusii nu sunt pesti agresivi.
Inchei acest articol,desi de spus ar fi mult mai multe,am facut o comparatie sumara,sper sa nu fi discreditat5 vreunul dintre "regi",am vrut doar sa ii scot in evidenta pe amandoi! Atasez poze cu frontosa si discus,probabil o sa ii recunoasteti usor.
[Thumb - DSC_0016.jpg]

[Thumb - discus-fish-checkerboard_FD07033R-500x500.jpg]

paradoxx
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 06/07/2013 01:33:53
Messages: 3441
Location: Prin tara
IP:
Offline

hehe mereu ai avut o problema in a te hotara care dintre ei iti place mai mult.presupun ca frontosa,mai in toate topicurile il precizezi.dar in fine,foarte frumos spus,aspecte bine evidentiate si structurate.ma bucur ca ai creat acest topic.Totusi,pana la proba contrarie,pentru mine regele ciclidelor ramane caeruleusul...numai uitati-va cat de draguti sunt ei asa mici si jucausi :
image
nota 11+ pentru topic

nu mi se mai vede poza(probabil editata) asa ca o sa pun doar link-ul
http://www.vistaalmar.es/images/ampliadas2/tanque-ciclidos-africanos.jpg

Edited by Lucian: ti-am editat eu postul sa se vada poza

This message was edited 4 times. Last update was at 23/07/2014 13:16:51


Sunt Mandru ca sunt SUMA DEFECTELOR MELE 1488
[Email] [Yahoo!]
AdrianMar
Senior member
[Avatar]

Joined: 27/12/2013 21:22:38
Messages: 901
Location: Vanatorii Mici
IP:
Offline

Multumesc mult! Fiecaruia ii place o anumita specie,eu am luat in considerare parerea multimii acvaristice .
ocean
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/06/2014 14:12:14
Messages: 2852
Location: Targu Mures
IP:
Offline

La frontosa nu ma bag dar la discus o mica corectie - nu e carnivor , e un peste omnivor ,in stomacurile salbaticilor hrana vegetala e in proportie de 70% formata din vegetale si detritus ,l-am obisnuit noi in captivitate cu inima de vita (si mai demult cu tubi intensiv )ca sa creasca mai repede , in mediul lui creste mult mai incet , in acvariu recomandat sa i se aloce 50l / peste deci nu e suficient 200l la sase pesti adulti si daca vrem sa avem cu adevarat discusi in acvarii si nu rachete , frunze sau mai stiu eu ce alte forme ciudate, pe langa bagajul genetic -schimburi frecvente de apa de calitate , numai bine
[Thumb - 2011-04-30 16.49.44.jpg]

This message was edited 2 times. Last update was at 23/07/2014 18:27:17

[Email]
AdrianMar
Senior member
[Avatar]

Joined: 27/12/2013 21:22:38
Messages: 901
Location: Vanatorii Mici
IP:
Offline

ocean wrote:La frontosa nu ma bag dar la discus o mica corectie - nu e carnivor , e un peste omnivor ,in stomacurile salbaticilor hrana vegetala e in proportie de 70% formata din vegetale si detritus ,l-am obisnuit noi in captivitate cu inima de vita (si mai demult cu tubi intensiv )ca sa creasca mai repede , in mediul lui creste mult mai incet , in acvariu recomandat sa i se aloce 50l / peste deci nu e suficient 200l la sase pesti adulti si daca vrem sa avem cu adevarat discusi in acvarii si nu rachete , frunze sau mai stiu eu ce alte forme ciudate, pe langa bagajul genetic -schimburi frecvente de apa de calitate , numai bine
Nu o sa iti vina sa crezi,dar am scris articolul doar din amintiri despre discus .Chiar nu stiam insa ca este un peste omnivor.
ClauM
Junior member
[Avatar]

Joined: 20/02/2013 11:18:33
Messages: 90
Location: Oradea
IP:
Offline

Eu zic ca fiecare are frumusetea si splendoarea lui unica, sunt incomparabili, ca si experienta insa pot sa spun ca a trebuit sa renunt la frontosa in favoarea discusilor datorita spatiului limitat, cam aici cred ca se rezuma lucrurile, in rest numai de bine!
florian.n
Member
[Avatar]

Joined: 08/05/2012 09:28:37
Messages: 252
Location: Constanta
IP:
Offline

salut, adiacvaristu60
Daca ai drum la Constanta esti invitatul meu sa vezi ceva Frontose
[Email]
AdrianMar
Senior member
[Avatar]

Joined: 27/12/2013 21:22:38
Messages: 901
Location: Vanatorii Mici
IP:
Offline

florian.n wrote:salut, adiacvaristu60
Daca ai drum la Constanta esti invitatul meu sa vezi ceva Frontose

Daca vin vreodata,mi-ar placea mult,multumesc de invitatie!
ClauM
Junior member
[Avatar]

Joined: 20/02/2013 11:18:33
Messages: 90
Location: Oradea
IP:
Offline

Ai putea sa le si prezinti daca detii astfel de exemplare!
 
Forum Index » Acvarii cu cichlidae - Jurnal
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com