[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Recomandare substrat si plante primul acvariu - 37 litri  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
aego
Junior member

Joined: 15/03/2014 22:12:45
Messages: 8
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Salutare!

Am nevoie de putin ajutor cu un acvariu nou pe care vreau sa-l instalez. Nu sunt un incepator total, dar nici departe nu sunt. Am mai avut cateva acvarii in copilarie, iar acum trebuie sa fac un acvariu pentru fiica-mea. Vreau sa fac ceva simplu si usor de intretinut, plantat si populat cu neoni, pentru inceput.

Asa ca m-am pus pe citit, am reciclat un acvariu vechi si ceva accesorii de la un prieten, dar intre timp, printr-o intamplare, am luat de la o cunostinta un acvariu complet (Aquatic Nature Evolution 1), care, chiar daca este mai mic decat mi-as fi dorit, mi se pare mai comod si mai atragator decat unul home-made, cel putin pentru inceput.

Problemele pe care le am acum sunt doua (momentan):

1. Nu stiu daca sa pastrez substratul actual sau sa il inlocuiesc. Conform manualului, este vorba de acest tip de substrat:

Ferti-Soil, a complete soil aswell as decoration.Ferti-Soil has a lifespan of approx. 3 years. It supplies the aquarium root plants with all the necessary nutrients. Due to its porous structure, Ferti-Soil offers excellent anchoring for the plant roots, slowly releasing nutrients, assimilated by plants. Its special structure also stimulates the micro-fauna and has at the same time a filtering effect. Ferti-Soil stabilizes the pH value between 6 and 7 and reduces KH. It is therefore extremely suitable for keeping shrimps or fish from soft water biotopes. Ferti-Soil can be put immediately in the aquarium and doesn’t have to be washed beforehand.


Acvariul nu este nou, dar sta nefolosit de cativa ani buni, cu acest substrat inauntru (inchis pe cine stie unde, capacul e murdar si are si resturi de panze de paianjen). Intrebarea este daca mai are aceleasi calitati acum si daca e indicat sa-l folosesc in continuare, sau sa-l inlocuiesc cu ce apucasem deja sa cumpar pana sa primesc acvariul, anume o punga de JBL AquaBasis si niste pietris din cuart cu granulatie 2-4 mm. In plus, substratul actual nu cred ca are mai mult de 3 cm in grosime, ceea ce nu cred ca este suficient, nu?

Aveti mai jos doua poze cu substratul actual, daca ajuta la ceva.

image

image

2. A doua problema este ca nu stiu ce plante sa iau. Vad ca am mult de citit, dar asta mica deja nu mai are rabdare, mai ales ca ma bate de mult la cap, iar acum are si un acvariu gol in camera V-as ruga sa-mi recomandati cateva specii nepretentioase, pentru incepatori, pe care sa le plantez pentru inceput, si le mai schimb eu pe parcurs, pe masura ce mai citesc. Preferabil disponibile la comanda online, e mai comod si pot sa verific stocurile si sa citesc despre plante inainte. Ideea e sa pornesc acvariul cat mai repede, astfel incat sa se faca ciclarea si sa pot sa iau si pestii in maxim o luna, iar schimbarile de plante si orice altceva vor mai veni pe parcurs.

Cum spuneam, am de gand sa mai citesc, dar domeniul e vast, iar timpul meu liber e destul de limitat, asa ca daca aveti si alte sfaturi pentru inceput, avand in vedere cele de mai sus, v-as fi recunoscator. Ceva legat de tratamentul apei, sau de fertilizare suplimentara, sau orice altceva. Mentionez ca nu-mi propun mari realizari de aquascaping, vreau doar un acvariu dragut si sanatos.

Multumesc.
stefanp
Moderator

Joined: 06/09/2011 17:31:23
Messages: 9473
Location: Falticeni/Iasi
IP:
Offline

Salutare si bine ai venit pe forum !
Intai si intai am sa te rog sa treci pe la sectiunea "Despre noi", ca sa facem cunostinta.

Acum cu acvariul.

Pietrisul pastreaza-l. Probabil ca fiind folosit nu mai are nutrienti in el, insa poti pune dedesubt punga de aquabasis ce ai cumparat-o (poti sa mai pui intre aquabasis si pietrisul primit 1-2 cm de quartz, ca sa mai intalti substratul)
Nu vad pe site la descriere cati litri are acvariul si ce lumina. Da-ne detaliile astea.

Legat de plante, ceva mai usor ar fi Cryptocoryne, Anubias, Ludwigia repens, niste muschi (ce il poti prinde pe lemn), Anubias, Bolbitis, Hydrocotile, Hygrophila polysperma, cabomba caroliniana, bacopa caroliniana, Sagittaria subulata, Limnophila sessiliflora.

Poti lua niste lemne, gen red moor si le pui in bazin.

Pentru fertilizare poti lua la inceput niste JBL Ferropol si JBL Ferropol24, plus Easy Life Easycarbo.
In filtru ce se gaseste? Burete? Mai este si altceva? Cum arata filtrul?
Poti sa mai iei niste JBL FilterStart, ca sa faci o aditie de bacterii si sa se cicleze ceva mai repejor. Pestii sa nu ii pui de la inceput in bazin. Lasa sa treaca macar doua saptamani.


L.E.: Intre timp poti citi ASTA, ASTA, ASTA, ASTA si ASTA.

This message was edited 1 time. Last update was at 11/06/2014 23:23:38


Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
aego
Junior member

Joined: 15/03/2014 22:12:45
Messages: 8
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Mersi pentru sfaturi, o sa tin cont de ele. O sa trec si pe la sectiunea "despre noi", nu sunt obisnuit cu procedeul asta pe forumurile pe unde intru de obicei :p

stefanp wrote:Nu vad pe site la descriere cati litri are acvariul si ce lumina. Da-ne detaliile astea.

stefanp wrote:In filtru ce se gaseste? Burete? Mai este si altceva? Cum arata filtrul?

Asa e, n-am observat ca nu scrie chiar tot pe pagina respectiva. Asta e pagina producatorului, cu toate informatiile necesare, daca ajuta. Pe site scrie ca acvariul are 37 litri (presupun ca e vorba de volumul net, altfel, conform dimensiunilor, ar iesi mai mult). Lumina e data de doua neoane Evolux 11W, de 6500K, dar nu gasesc alte informatii. Plus un LED albastru, foarte slab, pentru a simula "lumina lunii", astfel incat acvariul nu e niciodata in intuneric complet. Probabil mai mult o chestie de marketing, dar imi inchipui ca nu strica.

Caseta filtrului arata asa:

image

si contine (conform manualului):

Evo-Foam is situated in the first filter chamber behind the overflow. The Evo-Foam serves as pre-filter and as a support for bacteria’s. It has to be rinsed regularly, normally once every forthnight. The Evo-Foam has to be replaced every 6 months.

In the 2nd filter chamber you will find the Evo-Mat Combi fine filtration. Clean it once a week and replace it every 3 months.

In the 3rd filter chamber are the Bio-Balls. These should be rinsed once a year, yet never replaced as they act as a bacterial carrier. Besides Bio-Balls, there are Bio-Ring Small and Evo-Foam.


stefanp wrote:L.E.: Intre timp poti citi ASTA, ASTA, ASTA, ASTA si ASTA.

Mersi. Citisem deja o parte dintre ele, o sa trec si prin restul. Am calculat ca pot sa iau 8-9 neoni la volumul pe care il am eu, momentan nu ma gandesc la alte specii.

This message was edited 1 time. Last update was at 11/06/2014 23:52:15

stefanp
Moderator

Joined: 06/09/2011 17:31:23
Messages: 9473
Location: Falticeni/Iasi
IP:
Offline

Lumina e in regula pentru plantele ce le-am enumerat mai sus
Referitor la filtru, eu nu as lasa decat un singur burete, pentru o prefiltrare mecanica. Iar in rest as pune doar material filtrant biologic (adica as lasa acele inele albe (daca sunt poroase) si as adauga cevad egenum eheim substrat pro, seachem matrix, ada bio-rio; exista si variante mai ieftine).

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
aego
Junior member

Joined: 15/03/2014 22:12:45
Messages: 8
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Salut din nou. Revin cu un update.

Multumita recomandarilor de mai sus, am inceput cu Bacopa, Cabomba, Sagittaria, plus un pot de Hemianthus callitrichoide care mi-a facut cu ochiul, chiar daca o sa creasca mai greu, si niste Christmass Moss pentru radacina de vita de vie (n-am gasit red moor la magazin). Asta a fost acum trei saptamani. Doua zile mai tarziu am fixat lemnul cu 2 bucati de plumb, sperand ca dupa o vreme lemnul se va imbiba si va sta singur.

image image

JBL Ferropol o data pe saptamana, Ferropol24 si EasyCarbo zilnic. Cabomba si Bacopa au crescut bine, s-au mai uscat la baza, dar am curatat partile moarte si am replantat varfurile bune, care au crescut in continuare. Sagittaria a prins mai greu, din vreo 5 "cuiburi" doar doua au inceput intr-un final sa dea frunzulite noi (ce-i drept nici potul pe care l-am primit nu era deloc generos).

Dupa doua saptamani, lemnul tot se ridica la suprafata asa ca l-am fixat cu guta de greutatile de plumb, pe care le-am ingropat in nisip.

image

Si cum e acum, ziua si noaptea:

image image

Saptamana viitoare ma gandesc sa incep cu cativa neoni si planuiesc sa iau si o Anubias, desi inca nu stiu unde sa o pun, probabil in stanga, intre radacina si Cabomba. O sa incerc sa intind moss-ul pe intreaga radacina.


Mai am cateva probleme cu care as avea nevoie de putin ajutor:

1. Pojghita asta colorata era in caseta filtrului, in compartimentul in care nu se afla decat pompa de apa. Totodata, de multe ori vad si la suprafata apei din acvariu cate o pojghita asemanatoare, doar ca e alba, nu colorata ca aici. Aveti idee ce reprezinta?

image

2. De vreo saptamana m-am trezit cu melcii astia in acvariu - unul mare si mai multi foarte mici si rotunzi; presupun ca au venit cu plantele? Am cautat pe net, dar nu am reusit sa identific ce specie ar fi - parca nu seamana cu pomacea si alti melci pomeniti pe forum - si daca e cazul sa-mi fac griji. Sugestii?

image

image

image

3. Mucegaiul asta sau ce sunt chestiile alea albe de pe radacina nu se mai duce? Eu le-am mai aspirat, dar nu pot sa le iau pe toate si am tot asteptat sa se dispara de la sine, cum am citit.

image

4. Si ultima chestie: cum pot sa-mi dau seama daca neoanele trebuie schimbate? Cum spuneam, sunt vechi de cativa ani buni, chiar daca au stat nefolosite, dar mai sunt la fel de luminoase?


Una peste alta, a iesit mai bine decat ma asteptam. Bag de seama ca acvaristica asta e boala grea si daca nu sunt atent o sa inceapa sa-mi manance din ce in ce mai mult timp

This message was edited 2 times. Last update was at 07/07/2014 22:46:41

stefanp
Moderator

Joined: 06/09/2011 17:31:23
Messages: 9473
Location: Falticeni/Iasi
IP:
Offline

Pelicula aia de la suprafata (atat in display cat si in filtru) se cheama biofilm.
Tot un biofilm este si pojghita aia albicioasa de pe cioate.

Or sa dispara in timp, acvariul e proaspat.
Eventual biofilmul de deasupra apei poti sa-l spargi cu o valurire un pic mai puternica a apei.

Melcii aia sunt asa numitii "melci comunitari".
Aia mai maricei sunt Physa marmorata, iar aia subtirei sunt Planorbis.

Uite doua articole despre melcii comunitari: Melci comunitari in acvariu si Specii de melci comunitari

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
aego
Junior member

Joined: 15/03/2014 22:12:45
Messages: 8
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Mersi pentru info. Am lasat melcii in pace, dar mi se pare ca se inmultesc destul de rapid. Trebuie sa fiu atent acum sa culeg ouale pe care le mai vad prin acvariu

Mai am o nedumerire - chestiile astea care imi apar sunt alge? Din cate am cautat, seamana cu Rhizoclonium, dar ma gandesc sa nu fie (poate spun o prostie) fire din vata minerala care a mai ramas la radacina Hemianthus-ului?

image

image

Daca e rhizoclonium, solutia ar fi sa le curat mecanic si (cel mai la indemana pentru mine) sa supradozez easycarbo?
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com