[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Un nou acvariu marin  XML
Forum Index » Bazine mici si medii
Author Message
Mitzi
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 02/05/2014 22:13:56
Messages: 375
Location: Ploiesti/Bologna
IP:
Offline

Salut tuturor!
Vreau ca la sfarsitul lunii august sa pornesc si eu un acvariu marin si de aceea vreau sa ma consult cu voi in legatura cu acest nou proiect.Cam de doua saptamani stau seara de seara si citesc pe forumuri,atat pe ale noastre cat si pe cele externe.
Acvariul este un Juwel Rio 180 pe care o sa-l folosesc, cel putin pentru inceput fara sump.O sa va descriu acum cam la ce m-am hatorat sa achizitionez pentru a reusi sa-l pornesc :
-ca osmozor stau si inclin intre doua modele,si anume "Aquili in linie in 4 stadii de 190l pe zi cu filtru anti NO3,PO4 si SiO2" sau alt model "Dennerle Osmose Professional 190" care este in 3 stadii.Voi care credeti ca merita mai mult?
-sare vreau sa iau mai de calitate si m-am orientat catre "Red Sea Coral Pro Secchiello 7kg pentru 210 l".
-pentru substrat vreau sa iau nisip viu "CaribSea Ocean Direct Oolite Live Sand - 18,14kg".Oare imi ajung 18kg?
-pentru inceput,ca sa pornesc acvariul o sa iau doar 3-4-5 kg de roca vie pentru ca este destul de scumpa (in jur de 16 euro/kg) dupa care in timp o sa mai cumpar.Cred ca o sa mai pun si cateva kg de piatra de recif uscata.
-vreau sa pun pe laterale cate o pompa de valuri(miscare).Ma gandesc la 2 pompe "Hydor Koralia EVO 3200 " plus controller-ul "Hydor Koralia Smart Wave Pump Controller ".Ajung aceste doua pompe care au debitul de 3200l/h?
-ca skimmer la inceput m-am orientat catre "Juwel Skimmer 3.0",dar dupa ce am citit despre el mai mult si am vazut ca are review-uri proaste,am studiat putin mai mult si am gasit un hang-on "Deltec MCE 300 " despre care review-urile sunt majoritatea pozitive.
-pentru a controla salinitatea ma gandesc la "mr100 atc salinity refractometer".Sper sa fie bun.
In rest vreau sa ma folosesc de aparatura deja existenta si anume doua filtre externe Tetra EX700 si EX1200 Plus noi,un chiller Hailea HC250 A,iluminarea pe care o folosec acum cu neoane T5 de 850mm,incalzitor electronic de la Fluval-Hagen,hranitor automat Eheim 3581,pompa de aer Eheim 3704,Eheim surface skimmer 350 .
Astept parerile si sfaturile voastre pro si contra in legatura cu acest proiect.Am deschis acum acest subiect pentru a avea timp pana la sfarsitul lui august sa ma documentez mai bine si sa reusesc sa cumpar ceea ce am mentionat mai sus.
Multumesc!
Sebastian Costin
Alchimistu'

Joined: 02/03/2010 22:53:39
Messages: 2159
Location: Satu Mare
IP:
Offline

Salut,
-recomand Aqulli
-sare ia mai multa ca ai nevoie si de schimburi
-incearca sa vezi cti litri au cei 18kg de nisip si sa ai in vedere ca 5-6cm e suficient
-piatra vie este extrem de putina, sa ai in vedere mai multa
-pentru inceput iti sunt destule koraliile, poate si pe viitor daca nu o sa te gandesti sa ti corali care necesita un flow puternic
-despre skimmer .... sigur nu o sa iti placa ... si tot la sump ajungi
-e bine ca te-ai gandit la refractometru
-lumina: de care, cata ?


Evolution reef - Aquaforest
Picolino – Optiwhite cube - retras
ispriluc
Member

Joined: 24/04/2014 11:12:44
Messages: 164
Location: Mangalia
IP:
Offline

Nu stiu exact densitatea nisipului tau, dar din ce am gasit rezulta ca densitatea nisipului viu este de aproximativ 2. 18 kg inseamna deci vreo 9.5 litri, adica aproximativ 2.3 cm grosimea stratului de nisip la dimensiunile acvariului tau. Cam la fel am calculat si eu ptr al meu, exista mai multe pareri legate de grosimea stratului, mai conteaza si ce vrei sa tii in acvariu pentru ca sunt specii de pesti/ creveti carora le place sa se ingroape in nisip, sa-si faca tunele, adaposturi etc.
Eu am un hidrometru, deocamdata nu am investit in refractometru.
In total ti-ar trebui cel putin 15-18 kg de piatra (se zice ca proportia ok este 1 - 1.5 lbs de piatra/ galon de apa). Daca pornesti cu doar 3-4 kg nu vei putea sustine bacteriile si cand vei mai adauga o sa fie complicat, pentru ca daca o pui pe toata deodata risti sa dai peste cap echilibrul; poate doar daca o curezi in alt acvariu, dar chiar si asa cred ca e riscant. Poti sa pui sa zicem 5 kg de piatra vie si restul uscata, dar si aici parerile sunt impartite. Eu am bagat 10 kg la 94 de litri din care scazi piatra si nisipul si nu raman atatia. Vezi ca piatra uscata poate sa elimine fosfati, trebuie clatita. Sunt mai multe metode, cu otet, cu apa fierbinte etc. Am si eu o bucata si inca nu m-am hotarat cum sa o "spal"; de unde am luat-o mi-au zis doar apa fierbinte, dar sigur nu e de ajuns.
Legat de pompele de valuri si fluxul in acvariu am gasit recomandari de 20-24 x volumul de apa. La tine 2 * 3200/ 180 l inseamna 35 x, dar cu piatra si nisip o sa ai mai putin de 180 de litri, deci raportul va fi mai mare de 35. Poate sa mearga, poate sa fie prea mult, iar depinde si de veituitoare si de ce le place.
La pornire baga bacterii, eu am folosit Tetra Marine Safe Start si hranesc acvariul (bacteriile) chiar daca inca nu am pesti.
Te rog da-mi si mie un PM cu magazinul de unde vrei sa-ti iei skimmerul Deltec MCE 300.
Nu te lua orbeste dupa ce ti-am zis mai sus, experienta mea e limitata dar, ca si tine, am incercat sa ma documentez bine. Continua sa citesti in cat mai multe parti.
Si sa ne arati si niste poze.
donpisote
Senior member
[Avatar]

Joined: 02/07/2010 21:51:25
Messages: 889
Location: BUCURESTI - BERCENI
IP:
Offline

La dimensiunile acvariului iti trebuie cam 20 litri de live sand pentru a obtine o grosime de 4- 5 cm.

ACVARIUL MEU scape by @fanta
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

- Eu sunt unul dintre cei care au incercat varianta cu filtre externe (in loc de sump) si nu a mers deloc bine... iti recomand sa gauresti bazinul (pentru overflow BeanAnimal) si sa concepi tot sistemul plecand de la sump. Cu un skimmer pe masura.
- Pompele de 3200 l/h mi se par mici, ce cote are bazinul ala?
- Piatra e putina... alea 3-5 kg pot sa insemne 2-3 bolovani.

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
Mitzi
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 02/05/2014 22:13:56
Messages: 375
Location: Ploiesti/Bologna
IP:
Offline

Va multumesc la toti pentru sfaturi.
Acum,pentru inceput ,o sa pornesc cu cele doua filtre externe,posibil ca o sa schimb materialul filtrant din ele,dar ulterior o sa ajung si eu la sump(de asta sunt constient).O sa caut informatii si o sa-mi proiectez cu calm un sump potrivit pentru acvariul meu,plus trebuie sa vad si cateva schite cu sistemul overflow BeanAnimal.
In legatura cu :
-osmozorul si eu inclin catre Aqulli pentru ca este in patru stadii plus consumabilele sunt mai ieftine;
-nisipul viu-observ ca parerile sunt impartite,de aceea o sa iau prima oara un sac de 18kg si in momentul cand il adaug daca observ ca nu ajunge mai iau inca unul;
-pompele de valuri,daca cele de 3200l/h sunt cam micute atunci trec la urmatorul model "Hydor Koralia EVO 4400 l/h "(sper sa fie suficient);
-piatra vie pentru moment o sa fie in jur de 5kg (sau cine stie ) plus piatra uscata de recif,dar pe parcurs vreau sa mai adaug inca alte 20-30kg;
-skimmerul hang on Deltec MCE 300 stiu ca poate sa fie inestetic dar, cand o sa fac si sump-ul o sa pot sa il pun in el.Koala,ideal eu as vrea un Deltec MCE 600,dar... prietena (viitoarea.....)
-lumina o las pe cea actula pentru moment cu doua neoane T5 de 850mm si 39w de la Dennerle,dar pe viitor o sa adaug alte doua.
Incep mai usor mai ales ca am de cumparat o sumedenie si totusi,costurile sunt destul de ridicate.Dar cu rabdare .....
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Eu te sfatuiesc sa nu pornesti acvariul fara sump. Mai bine mai ai rabdare si te mai documentezi
si mai astepti pina poti sa iti fai un sump decat sa folosesti canistre externe. Intreaba-l pe Koala
si sa vezi ce raspuns iti da. La fel a zis si el la inceput, ca merge si cu filtre externe, si in final a
ajuns la sump. Iar daca vrei sa ajungi la sump in timp cu atat mai mult ar trebui sa astepti si
sa il pornesti cu sump. Parerea mea.

O zi buna,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Apropos de debate-ul sump vs extern, pentru usurinta, as recomanda sa incepi cu sump direct (altfel o sa ai mari probleme cu algele, va trebui sa gauresti acvariul in timp ce merge daca vei vrea sa treci la sump).

De ce zic asta: eu rulez un acvariu de 30L cu filtru extern ... problema este ca media din filtrele externe este conceputa pentru a produce Nitrati la greu (adica a lasa loc urias bacteriilor care sa produca asta). Vor fi mari probleme sa te debarasezi de nitratii care vor fi produsi (am fost nevoit sa adaug un reactor de sulf contra lor - dar reactorul de sulf scade pH-ul). Apoi, am fost nevoit sa adaug si skimmer (coincidenta face sa am acelasi schimmer HOB pe care il vrei si tu Deltec MCE 300). Abia dupa ce am pus skimmer-ul am inceput sa observ ca acvariul s-a stabilizat cat de cat (in sensul sa creasca coralii - pana atunci doar ... supravietuiau). Insa daca scot reactorul de sulf din priza - geamul se umple de alge foooarte repede. Si nu stiu daca skimmer-ul a contribuit direct sau indirect, dar odata pus am putut sa dublez cantitatea de lumina (caci nu mai eram stressat cu algele) si asta si-a spus cuvantul.

De asemenea, ca sa elimin fosfatii ma basez pe substante chimice.

In principiu, cred ca este the hard way sa incepi cu filtre externe, pentru ca nu vei putea reduce nitratii mai ales daca vrei sa pui pesti si sa dai mancare pe masura.

Cu sump ... e mai bine: piatra vie va produce ceva nitrati (nu cred ca la fel de multi pe cat media din filtrele externe, dar asta e de discutat), ai loc sa pui un skimmer bun care sa scoata jegul din apa pana cand sa devina nitrati, ai loc de cateva reactoare care sa lucreze si ele sa scoata nitratii care se produc (dar nefiind atat de multi poti folosi niste reactoare mai putin agresive decat cel de sulf, etc).

Deci loc sa respiri cum ar veni...

Despre skimmer - il am. E bun, dar e galagios. Pentru eficienta maxima, sfatul pe care il vei gasi pe net este sa inchizi complet aerul (si pompa va face un zgomot urias de zici ca se rupe in doua, apoi sa deschizi usor pana zgomotul se atenueaza brusc). Intr-adevar, nu ti se mai ridica parul pe spate de la pompa care zornaie, dar nu inseamna ca devine dead silent! De exemplu, nu mai aud coolerul de la laptop de cand il am iar cand il opresc si dau de mancare la corali ... aaaa, e o liniste de padure in casa.
E foarte zgomotos comparativ cu orice alt echipament / pompa. Si cam saptamanal tre sa curat cupa si jegul dur care se lipeste pe marginea ei in loc sa curga in cupa. Un alt + pentru sump ... un skimmer de sump presupun ca e mai silentios caci nu baraie un plastic langa sticla acvariului, si presupun ca gasesti si un design mai bun unde sa nu cureti la el asa des ci doar sa deserti cupa - pur si simplu ai mult mai multe alternative pentru "in sump" decat "hob".

Cam asta ... in principiu, este facubil si cu filtre externe fara sump - dar mai multa munca.

Gandeste-te de exemplu ca vei vrea sa faci aditii de Kalk Water, foarte usor cu sump. Iar a converti un acvariu de la sumpless la cu sump, iti trebuie multa indemanare ulterior, perioade de tranzitii lungi ca sa nu stresezi ceea ce ai in acvariu (coralii nu sunt ieftini) - s-ar putea sa vrei si alt skimmer deci deja dai banii degeaba pe Deltec, nu vei mai vrea filtrele externe deci si pe ele dai banii degeaba daca tot planuiesti sa treci la ump.
La mine, e o situatie de compromis si stiu ca nu voi pune sump prea curand, ma descurc cu chestii de jur imprejurul acvariului. Insa daca tu stii ca vei pune sump pe viitor ... ei bine, pune-l de acum

This message was edited 1 time. Last update was at 03/06/2014 07:41:24


Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
Mitzi
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 02/05/2014 22:13:56
Messages: 375
Location: Ploiesti/Bologna
IP:
Offline

O sa incep sa-mi proiectez un sump pe calculator pentru a vedea exact cam ce o sa iasa.Deocamdata trebuie sa ma hotarasc la dimensiuni si cate compartimente trebuie sa aiba.Inca nu stiu exact ce medii filtrante trebuie sa folosesc chimice,biologice,mecanice.Aici trebuie sa mai studiez pentru ca nu am nicio idee.
Pentru a nu spune ca am aruncat banii pe geam,cred ca am gasit o utilitate la cele doua filtre externe pe care le am si anume le folosesc pe post de pompe.Adica, sa imi duca apa din sump in acvariu.Binenteles voi scoate mediile filtrante din ele si voi lasa sertarasele goale,le pun in aceeasi configuratie in care sunt si acum,adica pe filtrul mic EX700 las lampa UV iar pe filtrul mare EX1200 las chiler-ul.
angelfish
Senior member
[Avatar]

Joined: 09/10/2007 10:44:34
Messages: 561
Location: Bucuresti/Constanta
IP:
Offline

Ce faci cu filtru UV,la ce-ti foloseste?
In apa se dezvolta (provenind din nisipul viu si nu numai)o multime de bacterii si microorganisme pe care le consuma coralii.De ce vrei sa le omori?
Te pregatesti cumva pentru o infectie dura cu Ich sau Velvet?Si nici in cazul asta nu da rezultate.

Am citit o multime de posturi in care se vorbeste despre lampa UV dar sunt convins ca habar nu au la ce foloseste asta.In schimb nu se vorbeste deloc despre Ozonizator sau reactiile REDOX (ORP).

Sfatul meu este sa o vinzi si de banii aia sa-ti cumperi un device folositor acvariilor marine.

O seara buna
Cristi

[Yahoo!]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Acelasi lucru poti sa faci si cu filtrele externe, respectiv sa le vinzi. Si sa iti iei o pompa
de recirculare serioasa, modelele Jebao DC sint relativ ieftine si bune.

O seara placuta,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
Shubi
CNC-ist de frunte

Joined: 25/03/2012 13:43:16
Messages: 2463
Location: Timisoara
IP:
Offline

Mitzi wrote:O sa incep sa-mi proiectez un sump pe calculator pentru a vedea exact cam ce o sa iasa.Deocamdata trebuie sa ma hotarasc la dimensiuni si cate compartimente trebuie sa aiba.Inca nu stiu exact ce medii filtrante trebuie sa folosesc chimice,biologice,mecanice.Aici trebuie sa mai studiez pentru ca nu am nicio idee.


Prima data incepe cu studiul si dupa cu proiectarea ca-i mai sanatos si e o ordine mai fireasca a lucrurilor.

Mitzi wrote:Pentru a nu spune ca am aruncat banii pe geam,cred ca am gasit o utilitate la cele doua filtre externe pe care le am si anume le folosesc pe post de pompe.Adica, sa imi duca apa din sump in acvariu.Binenteles voi scoate mediile filtrante din ele si voi lasa sertarasele goale,le pun in aceeasi configuratie in care sunt si acum,adica pe filtrul mic EX700 las lampa UV iar pe filtrul mare EX1200 las chiler-ul.


Eu zic mai bine sa le umpli cu bere (doze - incap) si sa recirculi apa prin frigider, vine sezonul si vor fi extra utile, eu deja-mi fac probleme, obligatoru cu apa dulce, sarea ataca
Daca nu-ti place varianta de mai sus, baga filtrele la vanzare impreuna cu UV-ul, pastreza racitorul si cumpara-ti un Eheim cu putere in functie de necesitate cu care impingi apa prin chiller.
Nu-ti complica viata !!!

Spor !

LE. No vezi, gand la gand cu Kiru`

This message was edited 1 time. Last update was at 04/06/2014 21:38:42

Mitzi
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 02/05/2014 22:13:56
Messages: 375
Location: Ploiesti/Bologna
IP:
Offline

Am inceput sa fac schite pentru sump.Voi ce parere aveti?Poate sa mearga asa sau trebuie sa modific ceva?
[Thumb - SUMP.jpg]

This message was edited 1 time. Last update was at 08/06/2014 13:24:28

koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

In mod general, circuitul apei in sump este cam asa:

- apa curge din acvariu in compartimentul #1... acolo tre' sa fie montat skimmerul.
- in celalalt capat al sumpului, ai camera pompei de recirculare... de acolo se intoarce apa in bazin.
- intre cele 2 camere (prima = skimmer si ultima = pompa rec.) ai spatiul in care organizezi filtrarea biologica, reactoarele, etc.


Din ce vad eu in schita aia a ta, nu e in regula nimic...

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
Mitzi
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 02/05/2014 22:13:56
Messages: 375
Location: Ploiesti/Bologna
IP:
Offline

Ok,inteleg la ce te referi.De aceea am facut aceasta schita pentru ca eu nu ma pricep si am nevoie de sfaturile voastre.Omul din greseli invata.Deci,in prima camera unde intra apa din acvariu trebuie sa se gaseasca si skimmerul,dupa care camerele de filtrare si ultima camera pompei de recirculare.
Mitzi
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 02/05/2014 22:13:56
Messages: 375
Location: Ploiesti/Bologna
IP:
Offline

Adica cam asa.
[Thumb - SUMP_2.jpg]

koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Da, acum e corecta impartirea...

- buretii nu-s cea mai fericita optiune, la bazinele marine... daca nu-i speli des, se transforma in "fabrici de nitrati".
- sa ai in vedere si "completarea"... la sistemele prevazute cu sump, nivelul apei scade (odata cu evaporarea) doar in camera pompei de recirculare.
- asa ca acolo trebuie sa prevezi un senzor care comanda pompa de autocompletare... deci, iti trebuie si un bazin cu apa de osmoza.

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Buretii, bioballsurile si perlonul nu ai de ce sa le folosesti, nu te ajuta prea tare, sint doar niste
"fabrici de nitrati" dupa cum a spus si Koala.

Inainte sa te apuci de scheme studiaza putin ca sa iti dai seama ce fel de filtrare vrei. Intrebarile
de baza pe care trebuie sa ti le pui sint:
- cum fac filtrarea biologica (partea de nitrificare)
- cum reduc nitratii
- cum reduc fosfatii

O seara placuta,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
Mitzi
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 02/05/2014 22:13:56
Messages: 375
Location: Ploiesti/Bologna
IP:
Offline

Multumesc pentru sfaturi Koala.Cu ce mediu filtrant pot sa inlocuiesc buretii?Defapt,ce medii filtrante ma sfatuiti sa folosesc in sump?Ma gandesc ca prima camera unde intra apa sa o divid in doua.In prima parte intra apa si se decanteaza cat de cat,iar apoi trece in a doua unde este skimmerul.Nu am uitat de sistemul de completare.O sa incerc sa iau unul cu doi senzori,unul pentru nivelul din sump si unul pentru bazinul cu apa de osmoza(in caz ca ramane fara apa sa nu mai plece pompa).
Tot cautand informatii,am gasit pe un site italian un acvariu frumos cu pesti superbi:
http://www.acquaportal.it/_archivio/articoli-3/luca_campini.asp?
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Spartura de piatra vie sau matrix sau medii asemantoare gen siporax, substrate pro etc.

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
 
Forum Index » Bazine mici si medii
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com