[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Probleme Echinodorus Parviflorus  XML
Forum Index » Plante de acvariu
Author Message
floriancj
Junior member

Joined: 17/03/2014 12:33:19
Messages: 43
Location: Cluj Napoca
IP:
Offline

Salutare,

In urma cu 6-7 saptamani am introdus in acvariu 3 fire de Echinodorus Parviflorus. De cateva zile am observat cam pe 20-30% dintre frunze ceva pete. La o examinare mai atenta am vazut ca in zonele respective, frunzele devin "transparente", dar nu sunt inca gaurite. Poate sa imi spuna cineva care ar fi problema si cum pot sa o remediez?

Datele complete ar fi urmatoarele:

Acvariu: Juwel Lido, 60x40x58 cm, 120 L net, pornit la sfarsitul lui februarie 2014; aerare suplimentara cu piatra aer
Iluminare: T5 2 x 24 W, 6 ore pe zi (1h dimineata, 1 h la amiaza, 4h seara)
Substrat: JBL Manado aprox. 4 litri cu aprox. 7 kg JBL Sansibar (0.1 - 0.4 mm) deasupra
Temperatura: 28
Schimb de apa: 30 litri la 3 zile
NO2: 0.05 mg/l
NO3: 20 mg/l
pH: 7
GH: 3 (teste de apa: picaturi JBL)

De 3 saptamani am incept sa adaug si JBL Ferropol, conform recomandarilor producatorului. Acvariul este slab plantat, adica nu mai exista alte plante, doar un lemn de Mopani. Pe geamurile acvariului exista mici semne de alge verzi, punctiforme (banuiesc ca e vorba de GSA); pe frunze exista si ceva alge filementoase. Lemnul este mentinut curat de 2 ancistrusi, ceilalti locatari fiind 3 corydoras si 8 discusi tineri de 8-10 cm.

This message was edited 1 time. Last update was at 21/05/2014 09:18:06

narcis
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 04/11/2011 22:32:48
Messages: 2473
Location: pitesti
IP:
Offline

Mi se pare ca este cam mic acel substrat jbl, iar manado nu inteleg de ce ai la baza, nu este substrat fertil. Echinodorus este in general o planta care se hraneste prin radacini, iar din manado nu prea are ce sa ia. Frunzele acelea transparente pot arata o carenta de k, restul de alge ca nu stai prea bine cu raportul dintre no3-po4. No2 ar trebui sa fie 0, iar no3 mai mic.
Programul de iluminat nu e ok, lasa 5 ore seara cand esti acasa si gata, poti mari usor intre timp daca simti ca trebuie.
De filtrare nu ai zis nimic.
[ICQ]
floriancj
Junior member

Joined: 17/03/2014 12:33:19
Messages: 43
Location: Cluj Napoca
IP:
Offline

Substratul de nisip e prea mic (are 3-4 cm)? Referitor la Manado, asa am fost sfatuit la petshop... Ca nu e fertil am inteles, dar e vreo problema ca l-am pus? (conform producatorului: ajuta filtrul cu suprafata mare de colonizare pt bacterii, structura speciala care ajuta la dezvoltarea radacinilor, previne dezvoltarea de alge prin absorbtia de fertilizator in exces) Programul de iluminat e asa datorita faptului ca vreau sa fie lumina pornita cand hranesc pestii (cam asa scrie pe toate cutiile cu hrana pt. discus - lumina pornita cand primesc hrana). As putea sa mai lungesc timpul de iluminare seara cu 1-2 ore, dar mi-e sa nu se inmulteasca algele mai tare.

Carenta de K se poate rezolva cu Ferropol sau trebe musai ceva bile la radacina? Care ar trebui sa fie raportul no3-po4?

Filtrul este intern, cel din dotarea acvariului, Bioflow 3.0; pe langa buretii cu care este dotat am mai pus o cutie de Cirax (mediu bio facut de Juwel) si 1 litru de Siporax mini.
narcis
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 04/11/2011 22:32:48
Messages: 2473
Location: pitesti
IP:
Offline

Daca are 3,4 cm iar ai o problema, ai bolovani nu pietris . Lasand gluma la o parte, banuiesc ca ai vrut sa zici 3-4mm, din graba in primul post ai spus "7 kg JBL Sansibar (0.1 - 0.4 mm)", de aceea am zis ca este prea mic. Nu te mai lua dupa aia de la pet shop, habar nu au de acvaristica (marea majotitate, exceptiile facand reguala). Manado se pune de obicei deasupra peste substratul fertil. Nu comentez specificatiile producatorului, insa nu te baza pe ideea ca acesta absoarbe fertilizantii si previne dezvoltarea algelor, e o chestie de marketing (parerea mea).
Carenta de k nu se rezolva cu feropol, se face aditie separata. Dupa cum ti-am mai zis, echinodorusul isi trage necesarul in mare parte prin radacini,dar si o fertilizare in masa apei este apreciata, poti incerca cu bile fertilizante(care se consuma repede) , fertilizare cu feropol si feropol24. Carentele de fier apar cel mai des laechinodorus, de aceea ti-am recomandat si competarea cu feropol24, pe langa feropol.
Raportul recomandat no3-po4 ar trebui sa fie 10-1.
[ICQ]
 
Forum Index » Plante de acvariu
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com