[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Inca un incepator!  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa sarata)
Author Message
HBOT
Member

Joined: 15/04/2014 11:55:24
Messages: 184
IP:
Offline

Salut @all.

Sint nou in domeniul acvaristici marine si mi-am propus sa ma documentez pe aceste teme, asa ca m-am inscris pe forumul vostru. Deocamdata am doua bazine, unul in Cta de 100l cu un sump de 100l in Cta si celalalt de 200l cu un sump de 80l in Tg. Mures. In constructie mai am un sistem de cca 2000l total cu un acvariu principal de 880l si unul de 450l, deservite fiecare de un sistem de filtrare propriu de 240 l, respectiv 180l si impreuna de un sump de cc 240l. Orice idee este bine venita!
[WWW]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Salutare si bune venit!

Interesanta ideea cu bazinele interconectate... inconvenientul il vad in posibilitatea infectarii (in cazul unei epidemii), de la un bazin la altul.
In rest, asteptam amanunte concrete si poze.

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
HBOT
Member

Joined: 15/04/2014 11:55:24
Messages: 184
IP:
Offline

acvariul de sus vreau sa-l concep ca un recif, cu scopul final de al popula cu SPS, cel de jos insa vreau sa-l fac cu multi pereti verticali, macroalge, gorgonii si ce se mai preteaza ca fiind neagresivi pentru caluti si ace de mare si nevertebrate. Bazinele vor fi conectate astfel ca cel de sus sa curga printr-un bazin (monaco plus piatra vie) in cel de jos o parte si o parte in sistemul de filtrare al celui de jos, iar cel de jos are de asemenea un sistem monaco plus piatra vie care da in sumpul central. In caz de infectii le pot izola unul de celalalt si folosi bazinul de trecere spre sump ca bazin propriu de filtrare. Oricum am intr-o anexa citeva bazine de 200l pentru carantina, tratamente respectiv zooplancton, unde imi reconditionez apa pentru o parte din schimbul de apa, pe care le pot folosi in caz de urgenta sau carantine. Acvariul acesta, ca si celellate doua sint in doua clinici care se ocupa in special de infectii si epidemii grave si extrem de grave, asa ca de antibiotice, antivirale, antiparazitare nu ducem lipsa!

Ca idee bazinul de sus va avea 140-150X75, in spate un al doilea bazin de 100X30, conectate prin grila de separare, inaltime 85. Cel din spate doar de trecere spe sump, cu monaco jos si piatra vie peste (deasupra desigur). Sub el un bazin de 100X75, cu acelasi sistem in spate de cca 60X30, inalte de 65, iar linga un sump de cca 40-50 X 100 si cca 55-60 cm inaltime.

Spatiul pentru acvarii are cca 110x150 si este inalt de 320, iar prin peretele fals pot trage aparatura si eventual monta o serie de filtre. Ozon, oxigen si ultraviolete avem in clinica la discretie, la fel sistem de ventilare steril, de climatizare, alimentare electrica din 2 surse, generatoare si ups-urile barocamerei, unul de 5000 si altul de 6000.

Acvariul va fi unul public si daca va functiona vor mai urma si altele.
[WWW]
pufiman
Junior member

Joined: 09/01/2009 12:06:23
Messages: 81
Location: Cluj
IP:
Offline

Bine ati venit pe forum domnu doctor
Un acvariu lat de 75 arata foarte bine, insa daca e inalt de 85cm e dificil sa asiguri lumina necesara pentru corali pretentiosi.
Ce sistem de overflow vei folosi? O sa mergi be bean animal?
Avand in vedere ca 2 acvarii curg in acelasi sump trebuie avut grija sa nu dea apa pe afara cand se ia curentul.
Succes la noul proiect!
HBOT
Member

Joined: 15/04/2014 11:55:24
Messages: 184
IP:
Offline

Salut si ms de urari.

Nu sint chiar asa convins de bean animal, mai ales ca tot acest spatiu din spate vreau sa-l folosesc ca un al doilea acvariu pentru monaco. BA este silentios, dar cum la noi este zgomot mult cred ca si un overflow normal cu pieptane isi face la fel treaba. Ideea este de a nu avea variatii mari de nivel cind se opresc pompele, astfel ca diferenta de nivel in camera de scurgere sa fie foarte mica. Asa rezolv si problema cu umplerea sumpului pe care vreau sa-l tin cit mai umplut posibil si nu numai pina la jumatate pentru a nu da pe afara cind se opresc pompele. Sincer mie AB mi se pare inutil de complicat, decit daca chiar iti trebuie ceva silentios. Asta pentru acvariul de sus. Cel de jos, prin piaptam il trec direct in prima camera a sumpului (ingusta dar lunga) cu piatra vie si monaco jos, pentru a avea un circuit lung de trecere. Camera aceasta da printr-un perete subtire de matrice in skimer, pentru a separa eventualele vietati in prima camera. peretele il fac la inaltimea apei, astfel ca daca se colmateaza sa dea pe sus, dar cum cutia aceasta grila va fi de 2-3 cm nu prea cred ca se colmateaza asa repede. La acvariul din Cta am in sump o serie de cutii din plexi cu diferite medii filtrante si grosimi in calea fluxului de apa, asa ca mai experimentez pentru grosimea potrivita. Ideea este de a folosi forta gravitationala care se creaza pe retur pentru a economisi eventualele reactoare de matrice si piatra vie. Cum piatra vie nu este limitatoare de flux un simplu canal suficient de lung in calea apei care curge plin cu piatra vie poate tine locul unui astfel de reactor. Cu cit mai putine pompe cu atit mai bine pentru racie. La reactorul de matrice n-as vrea sa renunt, numai ca va fi probabil o treapta anterioare a celor de denitrare sau ce mai vin, in ideea de a folosi apa curata pe treptele urmatoare pentru a avea cit mai putin de decolmatat. Oricum atit turul cit si returul la acvariile pe care le am acum sint din teava de canal simpla, ieftina, pe toate drumurile si nebuniile astea cu robineti si lipituri inca nu le inteleg rostul. Ori explicatii de genul ca asa fac americani pe mine ma cam lasa reci.

Acum legat de reactoare poate dezvolta cineva ideea utilitatii fiecarui reactor in parte. Adica cit de necesar sint GFO, Ca si S sau se poate sa renuntam la ele.

Lumina este o problema mai mult de a o raci decit dea o realiza. Ma gindesc la ceva catre 6-700 W de led total (50W) impartiti in 20000k, roial blue, actinic si citeva rosi/verzi si desigur moon. Jos catre 400W, la fel ca sus plus albe calde pentru alge. Ori nu luminarea acvariului ma sperie ci degajarea caldurii din tavanul de jos.

Inca nu stiu daca voi merge pe leduri de 50w si 6-700W sau pe leduri de 10W si 400w. A doua varianta m-ar limita in realizarea peisajului in sensul de a crea o platforma inalta pentru corali si la "poale" pentru cei carnivori sau care n-au nevoie de lumina, sau de prea multa. Inca o mai gindesc, dar spatiul avut la dispozitie vreau sa-l folosesc pentru apa, astfe ca la inaltimea de 85 de cm nu mai umblu!

Acesta va fi amplasat la o inaltime de 115 cm fata de sol.
[WWW]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Proiectul mi se pare interesant dar cred ca ar trebui sa il definesti mult mai bine
inainte sa te apuci de el.

- ce fel de filtrare vrei, atat nitrificare cat si denitrificare cat si filtrare chimica si mecanica
- cum faci mentinerea parametrilor esentiali, calciu, magneziu, alcalinitate etc.
- ce fel de pompe de valuri vei folosi
- care este recircularea totala de apa
- ce sticla vei folosi, pentru un acvariu de 85 cm inaltime ai nevoie de sticla suficient de groasa

Si cateva observatii:

- pina nu ai un bean animal asa cum trebuie nu o sa intelegi niciodata ce inseamna cu adevarat
- folosirea ledurilor de 50w e exclusa din punctul meu de vedere, si cred ca si cele de 10w or sa fie
prea mari, la o coloana de apa de 75-80 cm ar fi suficiente leduri de 3w de calitate, nu chinezarii.
- pvc-ul care se lipeste se gaseste si la noi fara mare bataie de cap si este o solutie mult mai sigura
decat pvc-ul pentru canalizari pe care vrei sa il folosesti tu, nu are nicio legatura cu americanii

Si o intrebare: ce intelegi prin si la ce ai vrut sa te referi cand spui "reactor de matrice"?

O zi buna,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
HBOT
Member

Joined: 15/04/2014 11:55:24
Messages: 184
IP:
Offline

Salut Dragos!

Incerc rapid sa-raspund
1. Sticla... caut sa vad daca pot aduce de afara. Aici am gasit 10 ultraclara si ar fi ca varianta 2x10 laminat pt sus.
2. ca pompe de valuri sus vortec, varianta w, jos insa pt caluti si ace o circulatie mica si la suprafata cu multi pereti pentru a nu-i stresa.
3. Recilcularea va fi un eheim de 5000 sau 2 de 3000, depinde de diferenta de nivel are o dau. Tinind cont ca trebuie sa ridice apa 2 m vor merge probabil la 60%. Din primul o parte curg in cel de jos si apoi spre sump. Limitarea mi.o dau grilele de scurgere. Suprafata bazinelor este 2,5 m2 iar a sumpului de cca0,5 m2 asa ca fiecare cm care se ridica in acvarii peste grile sint 5 cm in sump, asa ca diferenta de nivel la oprirea pompelor n.as vrea sa depaseasca 5 cm.
4. Filtrarea! Principial exclud din start filtrarea chimica, decit doar ca solutie de moment, exceptind carbunele activ. O parte va fi nitrificarea aeroba adusa de piatra vie si un suport de bacterii gen matrice sau zeolit/sinter etc pt a completa acest proces, in cutiile de plastic de care am pomenit si/sau un recipient cu flux mare de apa si un mediu similar ("reactor de matrice"). Denitrificarea anaeroba SPER sa o realizeze sistemul Monaco din acvariile din spatele acvariilor principale si/sau un reactor de bioballs plus sistemele lente de trecere a apei, anaerobe cu un suport mineral pt. bacterii. Desigur carbune activ.
Filtrarea mecanica are avantajele ei, dar si dezavantaje mari. Asa ca am incercat un sistem de filtrare mecanica cu casete inguste in calea sensului de scurgere al apei pe care le umplu cu un material grosier gen matrix si care sa constituie doar o bariera pentru animale si impuritati grosiere, interschimbabile, pe care le pot reconditiona intr-un alt bazin unde cresc alge.
5. Controlul microelementelor, al duritatii si al pH sper sa.l pota face laboratorul clinici iar aditiile manual pentru trace iar pentru Ca, ma gindesc la un reactor de calciu.

La partea cu tevaraia singurul avantaj al AB il vad in lipsa zgomotului, altfel mi se pare destul de complicat mai ales ca scurgerile vor fi destul de greu de umblat la ele fiind la ca un metru in spatele acvariului. Adica gauri mari si scurgere gravitationala.

La partea cu ledurile experimentez inca cind vin cele de 50 w, pt ca la ele de 10w sint limitat la puterea totala. Dar s.ar putea sa ai dreptate legat de ele. Insa legat de leduri de 3 w as avea nevoie de cabluri grose cit mina sa alimentez 4-500 w. Lumina vreau atit pe actinic cit si pe royal blue sa am o luminare ca pe 20000k plus un soare care sa rasara din stinga si sa creasca in intensitate spre dreapta. Adica atit canalul de albe cit si actinic si albastru vreau sa aiba intensitati comparabile asa ca se aduna citeva sute bune de W. Cit despre cree de 3 w am vre.o 80 le salupa xe interventie numai ca nu sint pe 20000k.
[WWW]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Nu mi-ai raspuns la intrebare, ce inseamna pentru tine reactor de matrice? Este prima data
cand vad acest termen si chiar nu stiu la ce te referi.

Matrixul, daca te referi la Seachem Matrix, este un mediu biologic, nu mecanic.
Zeolitul prin definitie este un mediu chimic care retine amoniacul, dar dupa ce se incarca
la maxim poate fi folosit pe post de mediu biologic.

Daca te bazezi numai pe Monaco pentru denitrificare, aici nu stiu ce sa iti raspund pentru nu am
experienta cu asa ceva, poate Benu te poate ajuta mai mult.

Un reactor de denitrificare nu e ceva simplu, iti trebuie aditie de carbon organic si trebuie monitorizat
redox de catre un controller, distanta intre denitrificare si metabolizarea sulfului in hidrogen sulfurat
este foarte mica.

Filtrarea mecanica are doar avantaje daca este implementata corespunzator, pe langa un skimmer
performant o filtrare mecanica care sa iti scoata din ciclul azotului resturile ajuta din toate punctele
de vedere, dar nu e simplu de implementat.

Bean animal nu iti aduce doar un plus de siguranta si lipsa zgomotului, ci este un sistem care se
autoregleaza, studiaza mai atent sistemul si ai sa descoperi. O singura sau mai multe gauri pe
unde apa sa cada gravitational implica, in functie de unde sint date gaurile, apa amestecata cu aer
si un debit fluctuant.

La dimensiunea bazinelor mi se pare extrem de putin recircularea pe care ai gandit-o, eu as merge pe
un minim de 10x recirculare. Plus ca pompele de care vorbesti sint scumpe pentru ce stiu sa faca,
la aceeasi bani iei Jebao DC 12000 care sint niste pompe ok, pe curent continuu si care pot fi reglate
intr-o anumita plaja.

La leduri de 3w nu ai nevoie deloc de cabluri ca pe mana, din contra, mai studiaza putin problema.
Dar ai nevoie de mai multe surse si de convertoare DC/DC care sa iti dea curent constant. Si esti
limitat la un anumit numar de leduri pe un sir. Mi se pare mult mai complicat cu leduri chiar si de 10w
ca sa nu mai vorbesc ca poti acoperi suprafata mult mai bine cu leduri de 3w decat cu leduri de 10w.
Oare de ce toti producatorii de lampi folosesc leduri de 3w si nu de 10w?

Eu zic sa pui mana pe calculator sau pe creion si sa ne faci o schita, din descrierile tale nu inteleg tot
ce vrei sa faci. Si dupa discutam la concret. Daca esti interesat bineinteles

Si inca odata, ce inseamna reactor de matrice? Fluxul mare de apa inseamna sa ai si multe medii, pentru
o buna nitrificare ai nevoie de debite mici, nu mari, iti trebuie un anumit timp de retentie hidraulica.
La debite mari trebuie sa folosesti cantitati mari de medii de filtrare biologica.

O seara placuta,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
HBOT
Member

Joined: 15/04/2014 11:55:24
Messages: 184
IP:
Offline

Salut Dragos,

Scuze ca am raspuns in graba dar sint pe drum spre Mures si limitat in raspunsuri. Voi face o poza a locului cit de curind. Prin reactor de matrix ma refeream la circulatia apei prin mediul respectiv, adica pompa, tubul in care este materialul in care are loc filtrarea si returul. Acum poate ca m.am exprimat diferit, dar matrix, sinter sau orice ala forma asemanatoare ( chiar si piatra de recif sau spartura de coral) nu sint decit suprafete care permit o populare mai mare sau mai mica cu bacterii ce nitrifica sau denitrifica in functie de conditiile la are sint supuse. Desigur ca denitrificarea este mai complicata si complexa, dar ramane xe vazut in ce masura Monaco face fata sau este necesar suplimentarea acestuia.

Skimer performant desigur ca acesta este pe primul loc. Filtrarea mecanica este o idee de a trece apa prin casete ce se pot scoate si introduce in bazinele de alge. Detailez si aceasta idee.

Legat de valuri am vazut si aceste pompe jebao, dar inca mai experimentez si voi vedea ce voi pune.
Recircularea eu o vad destul de mare la 10 x, si mai degraba undeva la 5 x, ori bazinul principal are un brut de cca 900 l, dar daca scadem piatra si nisipul poate ca vor ramane 600l sau ceva mai mult net. 3-4000 l/h cred ca ar fi suficient mai ales ca acest volum se scurge in bazinul din spate de cca un metru pe 25 si 85 inaltime cu monaco jos si plin cu piatra vie sus si apoi spre cadere. In bazin miscarea o vor face pompele de valuri, iar aici putem discuta de zeci de mii de l/ h. Iar vortec-urile din bazinul actual de la mures isi fac treaba chiar foate bine.

Ma anunt cu detalii cind scap un pic.

O seara buna
[WWW]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Din punct de vedere al recircularii da-mi voie sa te contrazic.
Acum cateva luni am cumparat o carte scrisa de un american in care este tratat, la modul matematic,
cu calcule si toate cele, un acvariu. M-a interesat in primul rand partea de skimmere, care este tratata
acolo, cu tot cu calcule.

Dar mi-a retinut atentia cu totul altceva, si anume recircularea intr-un bazin, mai ales dotat cu sump.
Si din calculele pe care nenea ala le-a facut reiese un lucru foarte interesant: in orice bazin, de oricare
ar fi el, nu ajungi sa treci aproape toata apa prin filtre decat daca recirculi de minim 10 ori pe ora (de 9
ori si ceva, am rotunjit ca sa fiu mai precis). De ce? Foarte simplu: pentru ca apa care a trecut deja prin
filtrare se intoarce inapoi in bazin si este amestecata cu apa care inca nu a fost filtrata. Practic in sisteme
cu recirculare cum sint ale noastre niciodata nu vei putea sa ajungi sa treci 100% apa prin filtre, dar procentul
cel mai mare, care este peste 90% se atinge doar daca recirculi de 10 ori pe ora apa.

Mai mult decat atat in lumea reefurilor cam toata lumea indica o recirculare a apei din bazin de 10 ori pe
ora ca fiind optima.

In ceea ce priveste volumul real de apa, ai sa fii surprins dar la un 900 de litri brut eu zic sa te astepti
la in jur de 700-750 de litri net de apa.

Raman la parerea mea ca pompele alese de tine sint si scumpe si insuficiente.

O seara placuta,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
HBOT
Member

Joined: 15/04/2014 11:55:24
Messages: 184
IP:
Offline

Mai vreau sa e plic ceva. La fitrarea mecanica despre care am discutat nu ma refeream la filtre fine gen bureti sau pisla, pentru ca se colmateaza repede ci tot la un material cu granulatie foarte mare cum este matrix-ul pus in cutii destul de subtiri, acesta fiind destul de gros pentru a nu se infunda repede si destul de fin pentru a retine mecanic o buna parte din mizeria care nu o capteaza skimerul. Avantajul ar fi ca astfel de casete la o perioada de timp ( sper de ordinul saptamanilor) se pot muta in bazine in care sa fi spalate in sens invers, unde pot lasa mizeria algelor si altor organisme, pina se colmateaza celelalte. Si tot asa le schimb pe cele murdare cu cele curatate. Deocamdata experimentez cu astfel de cutii in Cta in care am matrix si carbune ca n.am gasit altceva. Pina acum sistemul pare sa functioneze destul de bine, in sensul ca retine bine mizeria si nu se colmateaza. Probabil are si un oarecare rol de suport pentru o filtrare BIOLOGICA eficienta, dar ce vreau in urmatoare luni sa determin, adica studiind incarcatura biologica si tipul bacteriilor colonizate daca acestea se inmultesc si se pastreaza. ASTFEL, daca merge, ADIO aditii de bacterii la fel cum si adio mincare pentru bacterii. Nu si t chiar convins ca vor functiona foarte bine ca filtre biologice dar cu siguranta ca vor functiona ca medii de cultura pentru conservarea unor specii utile de bacteriii. Iar in bazinele de alge, acolo pot observa evolutia lor.

Oricum la bacterii chiar ma pricep destul de bine.

Legat de leduri intorc problema pe toate fetele si inca o mai studiez, numai ca faptul ca faptul ca nu se fac lampi pe led de 10 w in afara tarii nu este un argument. Voi vedea ce voi face, dar intii voi studia cum se comporta un led de 50 w apoi vad daca le fac de 50 sau de 10w. Lampile cu leduri de 10 w le.am vazut deja cum lucreaza si sint fantastice. 600w sint deja 60 de leduri de 10w, numai ca nu merge controlerul, asa ca trebuie sa ma limitez undeva la 450w. Pentru surse legatul in serie la puterile astea este complicat iar legate in paralel dau multe cabluri. Idea de 50w a venit de la a folosi 15-16 leduri. Ori un astfel de led face o lumina similara unui reflector cu MH. Daca inginerii implicati in acest proiect nu gasesc o solutie pentru racire atunci trec pe 10w, lampa care functioneaza deja in Cta.
[WWW]
HBOT
Member

Joined: 15/04/2014 11:55:24
Messages: 184
IP:
Offline

Nu vreau sa te contrazic referitor la recirculare, mai studiez inca, dar nemtii mei zic ca 5x ar fi suficient. Acum daca amis argumenteaza treaba cu 10x voi vedea cum se comporta grilele, mai ales ca ori ce debit suplimentar micsoreaza inaltimea nivelului de apa din sump. Acum pote ca la 10x schimbi 90% din apa intr.o ora, dar cine zice ca este necesar sa o faci intr.o ora si nu intr.o ara jumatate?
[WWW]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Pentru a elimina nutrientii cat mai repede din bazin?

Nu stiu ce zic nemtii tai dar poti sa le spui de cartea despre care vorbesc si care se numeste
"Aquatic Systems Engineering: devices and how they function" de P.R. Escobar.

O seara placuta,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
HBOT
Member

Joined: 15/04/2014 11:55:24
Messages: 184
IP:
Offline

" cit mai repede" este o notiune foarte generala. Ma gindesc ca te referi la metaboliti si nu la nutrienti, ca de astia chiar ai nevoie cit mai mult timp in bazin. Daca definesti acest cit mai repede ca fiind o ora, atun i poate ca 10x este solutia, dar care este rationamentul sa nu zici juma de ora ( adica 20x) sau o ora jumate adica 5x?

Eu inca n.am verificat aceasta afirmatie, dar tu poti oricind sa o verifici. Ai deja un bazin mare unde poti injumatati recircularea si vezi daca ti se modifica vre.un parametru. Eu ma indoiesc ca se va modifica ceva.

In schimb daca reduci recirculare vei putea mari nivelul apei in sump care oricum este scazut datorita AB. Nici asta nu va modifica parametri in bine sau rau , dar mareste rezerva fizica de apa pe care o aj in sistem in caz ca se i timpla ceva. Principalul argument contra AB este faptul ca toata tevaraia ai ca sa functioneze fata de un piaptan care are nevoie de citiva mm diferenta de nivel, la AB ai o scurgere de citiva cm cind se opresc pompele. Ori la suprafete mari ale compartimentului acesta ai fluctuatii mari de nivel in sump. Pufiman cbiar in prima postare m.a avertizat sa nu.mi dea sumpul pe afara. Ori la ce iti trebuie un sump de 50 de cm inaltime pe care nu poti sa.l umpli decit pe jumatate? La mine sumpul din Cta are 100 l la un bazin de 100l si sta umplut pina sus.
[WWW]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Cine ti-a povestit tie ca la sistemul Bean animal o coloana de cativa cm de apa se duce in
sump daca se opreste curentul? Daca nu te informezi temeinic cu privire la Bean animal
nu vei intelege despre ce vorbim niciodata. Sumpul meu este plin in proportie de 75-80% si nu
am nicio problema daca se opreste curentul. Coloana de apa care trece prin dintii de la pieptan
depinde de lungimea pieptanelui, la mine este de 1 cm. Si in general, atunci cand se proiecteaza
cutia de overflow si pieptanele se tine cont de recirculare, si se face atat de lung incat sa permita
o coloana de apa de in jur de 1-1,5 cm.

In ceea ce priveste nutrientii, da, asa am vrut sa spun, amoniacul, nitritii, nitratii, fosfatii si detritusul
sint considerate nutrienti, in primul rand pentru alge.

Ca sa ne intelegem mai bine, filozofia filtrarii e una singura: ca sa ai o filtrare biologica foarte buna
care se face la debite mici iti trebuie o filtrare mecanica foarte buna care se face la debite mari de
apa recirculata. Si trebuie din punct de vedere tehnic sa le impaci pe amandoua, ceea ce in cazul
unui sump este posibil pe cand in cazul unei canistre nu prea se poate. Si la asta adaugi si o
parte de filtrare chimica si ai rezolvat filtrarea

Iti recomand articolul pe care l-am scris cu privire la filtrarea biologica, il gasesti in linkul de mai jos:

http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page

Si exista in sectiunea Hardware la marine un topic sticky in care este descris sistemul Bean animal.

O seara placuta,
Dragos

P.S. apropos ai idee care este eficienta celui mai bun skimmer din piata? In jur de 30%.

This message was edited 1 time. Last update was at 17/04/2014 01:36:55


Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
pufiman
Junior member

Joined: 09/01/2009 12:06:23
Messages: 81
Location: Cluj
IP:
Offline

Legat de apa care ajunge in sump cand se opreste curentul pe un sistem bean animal:
Volumul apei care ajunge in sump prin BA este dat de dintii de overlow si de flowul generate de pompa de recirculare, sa zicem 1-1,5cm cm plus aprox 2l cat mai sunt in cutia de BA. La mine cea mai mare parte a apei care ajunge in sump vine de la tevile pompei de recirculare care aduc apa in sump pana prind aer, iar acest inconvenient se rezolva cu o gaura in teava imediat sub nivelul apei.
La un sistem clasic cu doar 1-2 tevi in laterala bazinului eu zic ca e mai mare volumul apei care ajunge in sump (depinde de diamentrul tevilor).

Cu alte cuvine iti recomand bean animal si o sa poti dormi langa acvariu, asa silentios o sa fie
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Eu zic sa asteptam intai niste schite/desene/concepte clare, ca sa vorbim pe concret.

- din punct de vedere personal, am BeanAnimal si sunt incantat de functionarea lui (silentios, sigur si - intre anumite limite - autoreglabil).
- dar ma intereseaza povestea lui HBOT, cu acele cutii interschimbabile... nu inteleg totul, dar pare un proiect interesant.

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
HBOT
Member

Joined: 15/04/2014 11:55:24
Messages: 184
IP:
Offline

@Pufiman sistemul BA imi este destul de clar si am doi constanteni care au asa ceva si este dpdv al zgomotului ceva super. NUMAI ca eu nu-mi fac acvarii acolo unde dorm si in plus acvariul sta linga barocamera, unde este un zgomot asa de mare ca oricit de zgomotos ar fi acvariul, oricum nu se aude.

Desigur ca daca lasi 2 gauri in perete, datorita sup[rafetei mici ai o inaltime mai mare si pierzi mai multa apa, dar daca in fata ai o grila, in functie de cit de lunga este grila ai aceeasi pierdere ca si la AB, chiar ceva mai mica.

@Dragos. am citit prima pagina din articolul tau despre AB, dar sincer in afara de afirmatia ta precum ca AB este foarte silentios si foarte sigur, n-am vazut nimic in plus.

1. Silentios. Da ai dreptate, este chiar remarcabil de silentios, iar daca ai nevoie de un sistem silentios este varianta numarul unu.
2. Sigur. Referitor la acest punct afirmatii de genul extrem de sigur au mai degraba de a face cu campaniile publicitare decit cu realitatea. Acum desigur ca acest sistem este sigur, chiar nu contest, dar ce te face sa crezi ca este mai sigur ca alt sistem facut tot din trei tevi, sau fata de un sistem cu doua tevi. Stii este ca si cum ai spune cind ai un sistem functional din trei tevi de 32 ca acelasi sistem din trei tevi de 40 este mai sigur!

Intrebarea este daca iti trebuie aceasta siguranta teoretica, sau siguranta adusa de celelalte sisteme este asemanatoare!

OK, acum nu vad in acel articol foarte bine documentat un element important: PRETUL. Daca vorbim de siguranta in plus, atunci chiar ca nu conteaza pretul, dar daca este doar o siguranta imaginara, eu cred ca diferenta dintre toate fitingurile, robinetii si lipirea lor, versus tava de canalizare cu garnitura, care iti permite sa modifici instalatia cum vrei tu, ar trebui macar teoretic discutat ca si punct aparte, slab sau forte.

Este insa adevarat ca acest punct costul tevii lipite versus garnitura n-are rost sa-l dezbatem mult pentra ca vorbim de citiva euro in plus sau minus, dar ca idei\e nu am de ce sa platesc un euro in plus pentru un sistem care functioneaza asemanator si este un euro mai ieftin, mai ales ca toata lipirea si olandezele, robinetii etc iau mai mult timp in montaj.

Un alt aspect il constituie amorsarea. Recunosc ca nu mi-am batut capul sa vad daca trebuie amorsat de fiecare cind se opresc pompele sau numai o data la inceput. Indiferent insa acest retur se afla in spate la 1 m fata de geamul din fata si la 2 metri inaltime, adica destul de greu accesibil pentru a mai umbla acolo, decit foarte rar.

Oricum este OK ca tie iti place acest sistem, dar asta nu inseamna ca m-ai convins si pe mine ca trebuie sa il am.

Acum legat de filozofie si in special de filozofia filtrarii, desigur ca ai in mare dreptate, intrebarea este de unde cresterea debitului de recirculare iti aduce benefici nesemnificative. Tu si cu Escobar zici 10x. OK! intrebarea este cit de mult inseamna 10X versus 5X respectiv 20X? Si mai ales daca parasim filozofia, cum se reflecta in acvariu, adica daca de exemplu la acvariul tau, care inteleg ca merge cu 10X, practic am reduce debitul de reflux pentru citeva zile la 5X, am observa o modificare semnificativa sau nesemnificativa in parametri, indiferend de ce spun altii, cred altii sau incearca sa vinda altii. La fel si cu 20X, daca ai creste debitul la 20X de recirculare, probabil ca n-ai mai avea nevoie de pompele de valuri, adica ai face o economie in investitia initiala, intrebarea insa este ar MODIFICA cu ceva parametri?

Filtrarea biologica are legatura cu debitele mici, spui tu, dar mic este o notiune foarte relativa si in cazul asta depinde foarte mult de suprafata de filtrare, cum ai explicat amanuntit in topicul din link. Adica ai nevoie de un debit adecvat la suprafata de filtrare. Filtrezi printr-o suprafata mica, debitul este corespunzator mic, printr-o suprafata mare, corespunzator mare. Im plus depinde totul de incarcatura mecanica (fenomenul de colmatare al suprafetelor): prefiltrezi bine, poti mari debitul pe aceasi suprafata, nu o faci, trebuie sa-l micsorezi.

Pina acum notiunile acestea le-am inteles, sa vad cum le pun in practica, dar as vrea sa cau solutiile de a evita filtrarea chimica, daca sint posibile.

This message was edited 2 times. Last update was at 17/04/2014 11:57:51

[WWW]
HBOT
Member

Joined: 15/04/2014 11:55:24
Messages: 184
IP:
Offline

Aici este o poza cu locul pe care il am.

Practic peretele de sticla este de 102, peretele intre stilp si sticla este la fel iar stilpul are 43 cm pe 26 cm. Ca variante aveam un cub de cca 1 m (varianta abandonata) si varianta de acum cu doua acvarii, unul sus de cca 140 pe 75 (cu 85 inaltime) si jos catre stinga 100X75 (cu 65 inaltime).

In aceasta configuratie imi ramane un spatiu in spatele celui de sus de 25 de cm pe 100 si inalt de 85, care ar fi pacat sa-l las tot pentru un AB, asa ca il las doar ca un sistem de trecere in care pun piatra vie si pe jos monaco.

Apa cade in compartimentul de jos prin latura mica de la nivelul stilpului.

Jos imi raman doua spatii: unul in stinga adinc de 1 m si lat de 40 de cm pentru sump si unul in spateleacvariului de 60X25X65, care va fi asemanator ca functie si configuratie ca si cel de sus.

@koala

sumpul pus pe latime catre fata ma limiteaza oarecum in acces si voi vedea ce solutii voi adopta in configurarea lui. Acum insa in Cta am un sump la fel de lung de 1 m si 25 de cm pe 55 (h), compartimentat cu o scurgere de la skimer in dreapta spre camera pompelor stinga. Si cum acest sump este mare si am destul loc in el, m-am tot gindit sa experimentez ce se poate face.

Asa ca am facut mai multe cutii late cit sumpul (25) inalte de 50 cm si adinci de 5 cm (asa m-am gindit ca ar fi bine, dar nu am calculat exact daca 5 sau 7 ar mai bine). Cum la dispozitie nu am decit matrix si carbune, ochiometric am gindit ca 5 cm este o grosime care la granulatia matrixului din prima cutie si a carbunelui din a doua cutie l-ar lua cam o luna sa colmateze.

Si prin aceste medii trece apa asigurind o retentie bunicica a particulelor suspendate in apa si a detritusului, retentie care o pot folosi ulterior pentru fito si zooplancton, montind aceste casete intr-un alt acvariu unde sint circulate in sens invers invers.
[Thumb - cadru.jpg]

[WWW]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

In privinta filtrarii, daca ai citit cu atentie articolul meu, ai sa vezi ca e bine sa proiectezi
filtrarea biologica din doua perspective: cea a incarcarii biologice, pe care o poti aproxima
usor la nivel de stoc viu si hranirea zilnica aferenta, dupa care faci niste calcule sa vezi cam
cat material filtrant ai avea nevoie, si treci la a doua perspectiva, debitele recirculate.

Din punctul meu de vedere un sump in care sa zicem filtrarea mecanica o faci la un debit
si filtrarea biologica la jumatatea debitului de la filtrarea mecanica se apropie se adevar.

Nu stau sa te conving de Bean animal, nu stiu cine ti-a bagat in cap prostii dar e clar ca nu stii
despre ce e vorba. Bean animalul se amorseaza singur, nu trebuie sa faci absolut nimic, si poate
prelua dinamic fluctuatii mici de debit.

O recirculare mai mare de 10x nu este economica din prisma consumului de energie, maresti
factura si costurile inutil. O recirculare de 5x este deficitara in primul rand ca nu iti duce tot
detritusul in sump, oricate pompe de valuri ai avea. Eu am ales sa merg pe 10x si nu am de ce
sa fac experimente cu 5x doar ca sa iti demonstrez tie ca e mai bine. O sa te convingi singur,
eu mi-am spus parerea.

Oricum vad ca pina acum nu prea te intereseaza parerile noastre, ai venit cu niste pareri formate
si orice am spune noi nu e ok. Eu astept o schita pentru ca tot nu inteleg exact cum vrei sa faci,
nu vizualizez ceea ce vrei, scuze pentru lipsa de imaginatie.

Mai am o intrebare: cum vei umbla in acvariul acela din spate de latime 25 cm, lungime 100 cm
si inaltime de 85 de cm, care va avea un Monaco pe fund si va fi in spatele unui acvariu impresionant
ca marime? E imposibil sa umbli acolo dupa parerea mea, chiar si la startare va fi imposibil. De asta
astept daca vrei sa ne arati o schita, un desen, poate sa fie si de mana, ca sa intelegem ce vrei.
Sigur, doar daca te intereseaza parerea noastra, ca pina acum se pare ca vorbim paralel

O zi buna,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa sarata)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com