[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Pompa peristaltica - rolele nu mai apasa bine pe furtun ?  XML
Forum Index » Hardware
Author Message
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Am o pompa peristaltica Aquamedic SP 1500.

De curand m-am prins de cauza unei probleme mai vechi. Cam cand am adaugat skimmerul la acv de 30L, am inceput sa am primele probleme cu reactorul de sulf, in ideea ca fara sa umblu la controller, potentialul redox crescuse de la -250mV pe la vreo 150mV ...
Cumva si-a revenit. Am avut cateva idei in ultima vreme:
a) poate skimmerul baga acum prea mult oxigen (mi-a trecut prin cap, dar nu "tine")
b) picuratorul din reactor era prea aproape de suprafata apei si cumva ajungea apa din acvariu inapoi in reactor.

Pana acum vreo 2 saptamani cand iar am sesizat ca Redox-ul s-a dus in sus la peste 100mV si uitandu-ma sa vad daca nu cumva picuratorul e iar scufundat in apa, observ cu surprindere, ca nu doar ca nu e scufundat, dar mai si picura cand pompa peristaltica trebuia sa fie oprita! (pompa e pornita de controller cand potentialul scade sub -250mV deci era OFF).

Bon, fuga la pompa, am sesizat care e problema: axul cu role are acum o pozitie in care se poate opri si presiunea pusa de rola pe furtun este insuficienta ca sa-l mai obtureze. Cum tot circuitul cu reactorul de sulf e plin de apa, se pare ca filtrul extern la care e conectat are forta sa impinga apa si prin reactorul de sulf odata ce furtunul pompei nu mai e obturat de rola.
Asa ca in ultima vreme am reparat deja de 2 ori problema invartind de ax incat cealalta rola sa ajunga pe la mijlocul furtunului si sa-l gatuie.

La un moment dat am fost cu pompa la garantie si mi-au pus un alt ax (axul vechi se fisurase chiar unde e montat pe tija de metal). Acum nu pare fisurat.

Intrebarea este (cum asta e prima mea pompa si nu prea stiu) daca e de la furtun sau nu ? Cam cat au viata furtunele astea si care sunt semnele ca se strica ? Pompa nu cred ca are mai mult de 1 an, hai maxim 1 an jumate ...

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
alber
Moderator
[Avatar]

Joined: 26/09/2008 12:20:22
Messages: 4859
Location: bucuresti - berceni
IP:
Offline

Stai nitel ca io nu am inteles exact circuitul apei la tine. Ai o pompa care baga apa in reactor (in permanenta) iar din reactor iti pleaca furtunul care duce la pompa peristaltica? Adica tubul de cauciuc din pompa sta in permanenta sub presiune?
Sincer sa fiu nu stiu daca ar trebui "sa tina" acea presiune, nu este o presiune foarte mare. Voi verifica maine la cateva pompe lucrul acesta si-ti voi spune.
In mod normal nu ar trebui sa existe probleme aici. Adica rotitele acelea preseaza tubul de cauciuc destul de bine pentru a opri curgerea apei. Daaaaar, se poate intampla (chiar si la pompele noi) ca suportul celor doua rotite sa se opreasca intr-o pozitie perfect orizontala. In acest caz, exista riscul (nu stiu inca daca este un risc sau un defect) ca apa sa curga dintr-o parte in alta (din vasul de autocompletare sa zicem, in sump) pe principiul vaselor comunicante.
Un alt defect ce poate sa apara la aceste dispozitive este inversarea sensului de rotatie al axului. Caz in care va lua apa din sump si o va baga in vasul de autocompletare. De aceea furtunul care duce apa in sump trebuie sa fie deasupra nivelului apei. Desigur, asta presupune ca si valvele de sens sa fie defecte, sau sa se omita montarea lor.
Tubul de cauciuc trebuie uns destul de des pentru a preintampina uzarea prea rapida. Oricum, la un moment dat isi va pierde elasticitatea, se va turti si nu va mai trage asa multa apa. Habar n-am daca apare si o modificare a grosimii peretelui tubului, dar este foarte posibil. In acest caz, da, este foarte posibil ca apa sub o oarecare presiune sa treaca, chiar si in cazul in care una dintre rotite preseaza pe el.
De asemenea, este posibil ca in cazul imbatranirii cauciucului, acesta sa crape, dar in aceasta situatie apa ori nu mai este trasa din vas, ori curge undeva in zona axului, in spatele capacului transparent.

This message was edited 2 times. Last update was at 11/04/2014 00:47:14


"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Sa explic mai intai circuitul:

Acvariul are un filtru extern si pe OUT-ul acestuia este instalat un T de plastic. Deci furtunul OUT este taiat, prins in acest T (ca sa duca debitul cel mare catre acvariu inapoi), dar din T iese un mot mic de vreo 3-4mm diametru de unde un alt furtun duce apa catre IN-ul pompei peristaltice. OUT-ul pompei peristaltice intra intr-un reactor de sulf (un container ermetic) si din el iese un alt furtun care se duce sus in acvariu insa nu e bagat in apa ci sta deasupra apei si picura ce vine din reactorul de sulf (cand pompa merge, altfel nu picura nimic).

Manualul reactorului e aici: http://www.aqua-medic.com/wp-content/uploads/2012/05/SN400-Manual.pdf dar schemele nu prea vorbesc usor de la sine.

In reactor este o sonda care decide cand pompa sa bage apa in reactor, sau cand sa fie oprita si atunci ar trebui sa functioneze ca un dop, si sa nu lase apa de pe circuitul filtrului extern sa ajunga in reactor (ideea fiind ca stand in reactor, apa pierde oxigenul, bacteriile consuma sulf si nitrati, iar cand nivelul de oxigen scade prea mult, pompa porneste si impinge ceva apa proaspata de pe circuitul filtrului extern catre reactor. Cand reactorul primeste o cantitate suficienta de apa (care avand oxigen, duce la cresterea potentialului redox on reactor), sonda comanda pompei sa se opreasca, si atunci, n-ar mai trebui sa circule prin pompa dinspre filtrul extern catre reactor.
Am o siguranta din acea antiretur (adica apa nu poate se poate intoarce catre pompa).

Atat pompa cat si filtrul extern sunt sub nivelul acvariului (deci sub blatul care sustine acvariul).

Problema e ca din cand in cand axul se opreste intr-o pozitie aproape orizontala cum zici, da, unde cumva nu mai poate apasa pe furtun suficient (cum o facea mai dedemult) si apa continua sa se scurga prin pompa ca si cum n-ar fi. Furtunul se comporta ca si cum s-a intarit si nu mai este atat de usor compresibil incat acum filtrul extern are suficienta forta sa impinga apa prin pompa, pana in reactor, si apoi pana sus in acvariu (dar nu curge tare, caci circuitul cu reactorul e pe furtunele subtiri). Doar picura des sa zicem. Dar pompa ar trebui sa impiedice acest transfer de apa prin ea, caci in felul asta reactorul de sulf primeste mereu apa proaspata si nu mai denitrifica cu atata oxigen nou adus.

Am 2 furtunele de schimb, am fost prevazator si luat, dar as vrea sa stiu daca e chiar de la furtun. Doar ce l-am curatat de grasime si l-am acoperit cu un strat proaspat de vasilina siliconica (din aceia la spray).

A, si o alta problema secundara, cand pompa porneste (sa zicem ca merge 2-3 minute, si apoi 20-30 sta, se intampla cateodata sa trozneasca puternic cand o ia din loc. Parca e intepenita si se destepeneste. Apoi merge normal, silentios, dar cand o ia din loc, zici ca se rupe un doua. Nu vrei sa o auzi cand taman esti pe cale sa adormi
N-am mai pus de mult usoare pe furtun, avea destula dar cumva mai ingrosata/vascoasa decat o stiam. Insa troznitul e de mult, nu cred ca tine de cantitatea de unsoare de pe furtun ...

Sper ca am fost mai clar de data asta merci Alber!

This message was edited 1 time. Last update was at 11/04/2014 01:23:40


Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
alber
Moderator
[Avatar]

Joined: 26/09/2008 12:20:22
Messages: 4859
Location: bucuresti - berceni
IP:
Offline

Hai ca uitasem cum e cu reactrorul de sulf. De fapt nu uitasem, dar habar nu am la ce m-am gandit aseara cand am citit.

Io zic totusi sa schimbi furtunul de cauciuc, s-ar putea ca de acolo sa fie problema.
In privinta zgomotului pe care il auzi la pornire nu stiu ce sa zic. Am auzit pompe care fac zgomotul asta mai puternic, dar nu mi-am batut niciodata capul cu ele. Ma uit diseara si la o pompa d'asta si iti spun ce si cum

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
vm70
Member
[Avatar]

Joined: 16/08/2012 22:02:23
Messages: 173
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Iulian,

Eu am folosit aproape 3 ani(la recif) mai multe pompe Aqua Medic: SP1500, SP3000, Aqua niveau la 12V, etc. Numai probleme de genul asta am avut: ba se turtise furtunul si nu mai "tragea' suficient, ba se dezaxa si nu mai inchidea(a ramas si amorsata), ba s-au ros angrenajele din motor si trosnea cumplit fara sa mai miste(sunt de plastic, desi motorul pare de calitate(Mitsubishi). Lasand la o parte ca incepeau sa scartaie la cateva zile de la montare. Le ungeam cu vaselina din kit saptamanal, insa in zadar. Am cumparat o gramada furtune de schimb, motor, role, etc. Fara folos(le am si acum prafuite prin dulap, le pot vinde la discount daca intereseaza pe cineva).

In disperare am luat la puricat forumurile de pe-afara, si am gasit referinta la pompele Williamson, de ex:
http://www.williamson-shop.co.uk/aquadoser-cased-230vac-pumps-5551-p.asp

Am cumparat 2(una la reactor de calciu, una completare apa). De 7 luni functioneaza IMPECABIL!!! Ca plus, au 3 role, si sunt foarte robuste.
E adevarat ca sunt ceva mai scumpe, si costa si transportul ceva. Insa nu trebuie unse, furtunul de rezerva se vinde la metru, vand separat motoare si capete de pompa ca si piese de schimb.

Vali


Reef 600L / Planted
costi08
Member
[Avatar]

Joined: 20/05/2009 08:38:39
Messages: 224
Location: constanta
IP:
Offline

si eu am aceste probleme cu aceasta pompa,pocneste uneori la pornire,acum colac peste pupaza ca sa zic asa i-mi arunca furtunul la exterior pana cand scoate capacul .

Glumetii se dovedesc adesea profeti
vm70
Member
[Avatar]

Joined: 16/08/2012 22:02:23
Messages: 173
Location: Bucuresti
IP:
Offline


si eu am aceste probleme cu aceasta pompa,pocneste uneori la pornire,acum colac peste pupaza ca sa zic asa i-mi arunca furtunul la exterior pana cand scoate capacul .


Da, confirm, de problema asta uitasem

Reef 600L / Planted
alber
Moderator
[Avatar]

Joined: 26/09/2008 12:20:22
Messages: 4859
Location: bucuresti - berceni
IP:
Offline

costi08 wrote:acum colac peste pupaza ca sa zic asa i-mi arunca furtunul la exterior pana cand scoate capacul

Aaaaa, asta-i o nimica toata. Ungi bine cu vaselina capacul pe interior, apoi il pui la loc. Dupa asta urmeaza operatiunea monstrul: iei un "soricel" si legi bine capacul pompei

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Deocamdata doar am curatat furtunul de grasime (m-am chinuit cu o surubelnita infasurata cu hartie) si pus unsoare proaspata, vad ca de cateva zile nu s-a blocat. Mi-e cam sila sa umplu sa scot furtun, deoarece nu am pus robineti peste tot si o sa curga ceva apa, oricat de rapid as fi

Dar daca e sa se strice, nu mai iau Aqua Medic pana acum, s-a comportat OK, mai putin cand s-a fisurat axul dar l-au schimbat in garantie pe loc (cu un ax luat de la alta pompa care avea alt defect )

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Am rezolvat problema! Yey

1) pompa era instalata sub blatul unde sta acvariul, asa ca mi-am inchipuit ca daca o sui mai sus - deasupra pe capacul de sticla, poate nu va mai curge. Gresit, curgea la fel de bine.
2) am incercat sa pun furtun nou, la fel, poate chiar mai rau ?
3) am incercat sa schimb rotorul (mers iar la magazin, au desfacut reactorul de Calciu pe care il aveau in stoc, si care include o pompa peristaltica - mi-au dat rotorul de la aia)

NIMIC.

Intr-un final, am vazut ca majoritatea pompelor care se vand pe net (hobby grade) sunt facute sa traga lichid din borcan cu aditivi, nelucrand conectate cu un T reductor pe furtunul filtrului extern (fara presiune pe IN cum ar veni). Am fost convins ca singura solutie o fac sa traga apa direct din acvariu, dar nu stiam daca ar avea suficienta forta sa impinga apa in reactor (adica poate nu degeaba recomanda producatorul ca ea sa fie conectata printr-un T pe iesirea filtrului extern).

Silos sa mai pun inca un tub in acvariu, am dat resemnat o cautare pe Google sa vad ce probleme pot apare daca pompa trage direct din acvariu, chiar si cu un burete sa zicem sa mai filtreze un pic apa. Am gasit din intamplare un videoclip https://www.youtube.com/watch?gl=BE&v=w-kt513NoII care parea a fi o reclama la o pompa peristaltica profi. Insa, ce m-a surprins, este ca in pompa respectiva, furtunul nu statea lipit de jur imprejurul peretilor interni ai pompei (cum statea la mine, rotund perfect) ci mai mult in V sa zicem, coltul V-ului fiind unde rola punea presiune pe furtun.

Asa ca mi-a picat fisa! Ce-ar fi sa scurtez furtunul ? Scapam sa mai umblu la T-ul filtrului extern cat si sa mai improvizez prin acvariu (noua admisie). Si MERGE. Am scurtat furtunul cu 6mm, si am mai avut nevoie de un mic ziptie ca sa strang la loc peste cupla de plastic (aveam prin casa) si atat.

Cateva poze mai jos:

Lucrat deasupra nivelului apei ca sa nu curga ceva (filtrul extern oprit ca sa nu fie presiune):

image

Rupt ziptie-ul vechi, pregatit unul nou, si scos furtun de pe cupla:

image image

Taiat cam 6mm (voiam 5 dar asta e, merge si cu 6) si strans ziptie-ul nou:

image image

T-ul de lemn unde va sta agatata deasupra nivelului apei, cat si forma de V pe care o are acum furtunul, inainte statea pe semirotund chiar daca era apasat, era "lipit" de peretele pompei de jur imprejur:

image image

Acum a facut deja cateva cicluri (durata normala) si nu mai "scapa" lichid prin furtun. Nu stiu daca presiunea suplimentara pe ax va duce la scurtarea vietii pompei, dar n-are decat sa se strice - o sa iau alta mai buna dupa aceea.

PS: culcata stand nu mai trozneste mai deloc cand porneste.

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Chiar daca nu are legatura cu problema de mai sus, e vorba de aceeasi pompa, asa ca o sa continui aici.

In sfarsit a cedat (dupa 2 ani si jumatate). A inceput sa se invarta invers, si in loc sa impinga apa prin reactor, sa traga aer de deasupra acvariului. Pana m-am prins despre ce e vorba, acvariul s-a unplut de alge

Totul a inceput prin repornirea reactorului de sulf acum vreo luna caci voiam sa-l curat. Dupa saptamana de ciclare, am sesizat ca in loc sa se intoarca spre de la -250mV spre -200mV potential, se ducea spre 0! Adica o valoare urias de mare fata de cat ar fi trebuit sa fie. Totusi, isi revenea. Apoi, din ce in ce mai des se ducea spre 0. Cum in trecut (cand s-a fisurat rola de plastic) mai avea momente cand lasa apa sa treaca caci nu mai punea forta pe furtun, zic hai sa trag un pic picuratorul afara din apa, si sa-l las deasupra, sa vad daca picura. Ideea fiind ca daca pompa se oprise iar intr-un punct din asta mort, lasa sa treaca usor apa in reactor (chiar si cand nu se invartea).

Bun, nu picura, deci dilema, cum naiba creste oxigenul in reactor, fara sa fie adusa apa noua. Oare s-o fi defectat sonda in sine si raporteaza aiurea ?

Insa, a doua zi cand am venit acasa, auzeam un zgomot ciudat de apa bolborosind, pana cand am luat la pipait tot, si am gasit ca era aer in reactorul de sulf! Era imposibil sa fie aer. Singurul fel era daca pompa se invartea in sens invers, si aducea aer din picuratorul lasat deasupra nivelului apei din acvariu. Dau drumu la pompa, si surpriza, se invartea invers! Pentru cateva minute am crezut ca am montat-o aiurea dar nu umblasem de foarte mult timp la ea, zic ma, n-are cum, e imposibil si asta. Apoi, la cateva teste de bagat in priza si vazut sensul, de fapt, o lua in ce directie voia ea. Ori normal, ori inapoi.

Pana la urma am desfacut-o sa vad ce se intampla. Exista o piesa de PLASTIC in interior, care, atunci cand motorul incepe in sens invers, este angrenata, adus capatul ei spre rotor, si daca miscarea este complea, rotorul se blocheaza pentru o fractiune de secunda, si o ia in sensul corect.

De acea trosneste pompa cand o ia din loc de multe ori, piesa aceea se lupta cu rotorul sa-l intoarca in sensul corect. Din pacate, dupa 2 ani si 6 luni s-a tocit ceva, nu mai opune rezistenta, si rotorul merge in ce sens apuca sa porneasca. E vorba de piesa verde si se vad pe rotor cele 2 excrescente maro in care capatul piesei ar trebui sa se propteasca atunci cand motorul o ia in sens invers.

image image

Mi se pare super aiurea ca defectul sa schimbe sensul in care pompa se invarte. Aveam o valva antiretur pusa pe furtun, dar se pare ca n-a facut fata (e drept ca reactorul a venit cu 2 valve anti retur dar instalasem doar 1). Totusi, daca erau ambele conectate, oare ar fi rezistat instalatia sub forta pompei care se invartea invers sau ar fi cedat vreo imbinare de furtune ?

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
 
Forum Index » Hardware
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com