[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Cichlidae-120l-novice  XML
Forum Index » Acvarii cu cichlidae - Jurnal
Author Message
negoita.alecs
Member

Joined: 04/02/2014 19:49:27
Messages: 154
Location: constanta
IP:
Offline

Detin un acvariu de 120l si mi-as dori sa il populez cu cateva ciclide. Nu dispun de foarte multi bani tinanad cont ca sunt student, incerc acum sa-mi fac si un filtru extern.
Pentru moment acvariul meu este populat cu 3 redbelly destul de frumosi, au undeva la 10 cm si 2 catfish pe care I-am primit acum aproximativ un an prin sectiunea donari(donatii...sau cum este ea).
Doresc sa fac un nou setup al acestui acvariu, eram pornit pe acel background 3d din polistiren (scartaitoare) si sunt pornit in continuare insa astazi cineva mi-a spus cv de genu, cum ca nu ar fi rezistente. Sunt totusi cateva lucruri pe care nu le prea inteleg, in afara de straturile de ciment ce sunt aplicate peste acel polistiren mai trebuie sa mai adaug si altceva? cate straturi de ciment sa fie la nr?
Dimensiunile bazinului: 80x40X40.
Filtrare: Stiu ca si asta este una din importantele cerinte ale acestei specii, doresc imi confectionez si un filtru extern homemade, am achizitionat deja un tub de pvc nu ii stiu exact diametrul, as putea spune ca este aproximativ cat un pepsi la 2.5 l in diametru, ca si medii filtrante am achizitionat astazi discuri ceramice care I-mi vor asigura primul strat, apoi am sa continui cu inca unul de burete. legat de filtrare am 3 intrebari: 1-cumva am gresit cand mi-am cumparat acele discuri ceramice?
2- sa adaug inca un mediu filtrant pe langa cele 2?; daca da, din ce sa fie executat?
3- ce conditii sa-mi indeplineasca o pompa pt un astfel de acvariu?
Iar acum intrebarea de care am sa ma tem, cate exemplare as putea sa adaug in acest bazin al meu?
Am sa revin si cu pozele actuale ale bazinului. Momentan monstruletii mei de amazon nu au decat lumina solara dar cand am sa reusesc sa repar lumina, sper sa fac asta pana maine seara, promit ca vin si cu imagini.
Desigur cei 3 redbelly nu vor mai exista in bazin in momentul repopularii, pronind spre un nou camin.
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Nu am inteles ce fel de cichlidae iti doresti... americani? Sau, africani?
- "americanii" se grupeaza (de obicei) in perechi,
- "africanii" se grupeaza pe familii (1 mascul + 4-5 femele).

Bazinul e destul de mic, o suta si ceva de litri nu reprezinta un volum prea generos de apa.
Backgroundul de polistiren + ciment rezista ani de zile, fara probleme... eu am avut asa ceva in bazin, pe perioada ian. 2008 - ian. 2014.

- polistirenul trebuie acoperit cu 3-4 straturi de "lapte de ciment"... adica, ciment amestecat cu apa, pana cand ajungi la consistenta smantanii (ca sa-l poti intinde cu o pensula).
- in primul strat de ciment, se poate pune niste sapun lichid Johnson Baby (d-ala de bebelusi)... ca sa adere mai bine la polistiren. Merge si fara!
- urmatoarele 2-3 straturi de ciment se dau succesiv, pe masura ce stratul precedent se usuca.
- in ultimul strat de ciment poti amesteca si niste nisip fin, ca sa dai "textura" suprafetei... se mai pot folosi si pigmenti (de culoare).
- din experienta mea, in cateva luni, tot backgroundul se acopera uniform de alge... asa ca n-are rost sa te strezezi prea tare cu "vopsitul in culori".


Referitor la filtrare... daca urmaresti anunturile de Vanzari, o sa gasesti destul filtre exetrne (canistre) la vanzare... la preturi bune.
Din punctul meu de vedere, e mai "ieftin" sa iei o canistra din asta... decat sa incropesti ceva.
Daca totusi vrei sa mergi pe ideea unui filtru DYi, vezi ca exista niste incercari, aici pe forum:
- http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/27840.page
- http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/27574.page
- http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/7713.page

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
negoita.alecs
Member

Joined: 04/02/2014 19:49:27
Messages: 154
Location: constanta
IP:
Offline

am sa merg pana la capat cu totul facut de manuta mea, vreau sa am aceasta satisfactie.
In primul rand doresc sa-mi achizitionez undeva la aproximativ 20 de puiuti africani, m-am gandit totusi sa combin si cu americani iar cand cresc foarte mari sa ii inlocuiesc cu alti puiuti, poate primesc si cateva sfaturi legate de cateva specii compatibile si cu un colorit frumos, buget scazut nu caut specii foarte rare.
Asta doar pt un an si jumatate cand am sa termin aceasta academie si am sa ma mut din camin, locatie noua acvariu 300l poate confectionat tot de mine cu ajutorul vostru dar pana acolo mai am de mancat la popota academiei)
Decorul va fi facut 100% homemade, maine imi primesc polistiren si ciment de la tatal meu, iar de la tatal iubitei mele m-am ales cu un tub de silicon si pistolul pe care la terminarea lucrarilor am sa il restitui propietarului, teoretic maine am sa ma apuc de decor, asta doar daca nu are si armata de spus cv in acest timp.
negoita.alecs
Member

Joined: 04/02/2014 19:49:27
Messages: 154
Location: constanta
IP:
Offline

Filtrarea: Am intrebat am citit m-am documentat si am ramas putin nedumerit pt cichlide este ok daca fol 3 medii filtrante:discuri ceramiece, siporax, burete? ordinea fiind de jos in sus discuri ceramice, siporax, burete. Un alt impediment, nu prea mai detin fonduri si pt o pompa deci am urmatorul plan: 2 pompe legate in paralele pompele fiind defapt capaturile a 2 filtre interne ce zic eu ca ajung undeva la 800-1000 l/h zic legate in paralele tocmai pt ca asest lucru mareste debitul de apa pompat de aceste 2 pompe, cunoscatprii sigur stiu la ce ma refer si care este diferenta dintre legarea in serie si in paralele plus ca chestia este si putin logica ;), pe viitor cele 2 pompe vor fi inlocuite cu una singura pe care am vazut-o, pompeaza destul de bine undeva a 1400 l/h, este de la jbl si ma costa putin peste un mil parca.
Iluminatul: nici aici nu ma prea pricep, as fi vrut sa combin o tenta de roz cu un albastru dar nu vreau cv foarte puternic, dc spun asta?...tocmai pt ca la inceputuri am folosit un albastru marin care era foarte puternic si mai imi si distorsiona din coloritul pestilor, intr-un cuv nu mi-a placut a fost schimbat asta este alta poveste. eu m-am gandit la neoane al meu bazin are 80 cm lungime.
Atunci cand am cumparat bazinul, tipul mi-a recomandat un temporizator ca seara dupa o anumita ora sa se opreasca neonul, iar pistisori mei sa ramana pe intuneric
defapt se aprindea doar de cateva ore pe zii acel neon cat sa ii pot vedea in toata perioada zile, practic acel temporizator il foloseam mai mult de frica algelor, lumina solara pe timpul zilei iar cand nu mai aveam treceam pe artificial(neon), am fol neoane obijnuite nu am pus pret pe iluminat, insa de aceasta data vreau sa umblu si la lumina.
In decursul acestei seri am sa revin cu poze facute cu bazinul actual si cei 3 red belly.
negoita.alecs
Member

Joined: 04/02/2014 19:49:27
Messages: 154
Location: constanta
IP:
Offline

Scuze daca sunt prea insistent cu intrebarile cred ca tot la koala am sa gasesc raspunsul si la aceasta intrebare...am vb cu tatal meu sa-mi trimita de acasa ciment ca sa nu mai dau bani pe el iar el ma sfatuit sa folosesc adeziv nu stiu ce fel de adeziv este dar cred ca sa prins el ce vreau sa fac si tot de la el stiu ca este si mai rezistent decat cimentul, daca am aprobarea voastra, am sa incep maine decorul cu adeziv, la ora 9 am sa primesc si polistirenul+adeziv, siliconul impreuna cu pistolul special il am deja iar daca armata(superiori mei) nu-mi dau alte nimicuri de facut pana seara am decorul pregatit pt primul strat de ciment-adeziv. Ce am uitat sa precizez acel adeziv are aceiasi nuanta ca si cimentul. Siliconul este de la bison, este transparent si universal, pe el scrie ca are aderenta chiar si pe sticla, rezistent la ultraviolete, impermeabil si antimucegai, sper sa fie bun si acesta. Astept sfatul tau
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Dragule, retine ce-ti spun!

- Filtrul ala te va costa, in final, nu cu mult mai putin decat un filtru luat de-a gata... sa nu zici ca nu ti-am spus!
- Costurile legate de fitingaraie, de etansarea corespunzatoare etc, vor ajunge sa concureze cu pretul unei canistre externe.
- Nu sunt deloc convins ca pompele acelea vor functiona asa cum crezi tu... fa un test si spune-ne rezultatul, inainte sa te chinui cu ele.
- Gandeste-te ca ele sunt niste powerhead-uri, adica simple pompe facute sa impinga apa pe orizontala... in clipa in care o sa ai pretentia sa iti urce apa la un metru si ceva inaltime (cat ai tu diferenta de nivel, de la buza acvariului la podea), treaba o sa se cam schimbe.

- Eu nu ma uit in buzunarul nimanui si fiecare dintre noi isi socoteste cheltuielile asa cum crede... acvaristica este ieftina, atata vreme cat te multumeste un bazin mic, o mana de nisip, 3 fire de planta si 2 pesti.
- In clipa in care vrei sa treci la next level, lucrurile bune incep sa coste!
- Este evident ca, daca ai 2 maini indemanatice, atunci poti face multe lucruri misto... insa, din postarile tale (si nu vreau sa o percepi ca o jignire), nu reiese faptul ca esti vreun "dibaci". Nici eu nu sunt, asa ca-ti vorbesc ca de la profan la profan.

Asta a fost, cum se zice, "prima la mana" .

"A doua, la mana" , este legata de ciment:
- poti folosi orice fel de ciment ai la indemana, atata vreme cat "speli" dupa aceea backgroundul si faci teste de apa.
- adezivul acela de care vorbea tatal tau este tot un ciment... facut special pentru a lipi gresii, faiante etc.
- daca vrei neaparat o marca, uite: Ceresit CM25... din asta am folosit eu la backgroundul acvariului meu marin.




Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
Ancamarketing
Senior member
[Avatar]

Joined: 31/03/2013 13:08:18
Messages: 1363
Location: Iasi
IP:
Offline

Pe mine m a costat tot filtrul homemade in jur de 120 lei si avea pompa de la un filtru Resun pe care am dat 80 lei. In total 200 lei. Si concluzia a fost ca mi am cump?rat unul de firma. Tu faci cum vrei dar o sa dai de doua ori bani. Succes.

"Valoarea omului se masoara dupa greutatile pe care el le invinge." Voltaire
[Email] [Yahoo!]
negoita.alecs
Member

Joined: 04/02/2014 19:49:27
Messages: 154
Location: constanta
IP:
Offline

Eu sunt sigur ca am sa ajung la cuvantul vostru dar pt jumatate de an sper sa rezist cu acel filtru. Incerc imposibilul din cate citesc de la voi sper din tot sufletul sa rusesc si chiar incep sa imi fac griji destul de mari as fi vrut ca in 3 sapt sa imi pot cumpara si pestisorii asta in cazul in care ar functiona filtrul. In cel mai rau caz daca reusesc sa il fac sa fie cat de cat inchis fara sa-mi prinda aer deloc am sa imi cumpar o pompa puternica. Ca sa i-mi pot cumpara acum un filtru satisfacator pe ce am eu nevoie stiti si voi ca ajung undeva la 2 mil jumatate daca nu chiar mai bine pt un debit de 1000l/h chiar si SH sa fie el, ori pt mine acei bani inseamna 2 sapt jumatate .
Ancamarketing
Senior member
[Avatar]

Joined: 31/03/2013 13:08:18
Messages: 1363
Location: Iasi
IP:
Offline

Filtrul, daca il faci bine, functioneaza fara probleme. La al meu nu am reusit sa scap de zgomot. Aceeasi pompa am folosit o un an la filtrul intern si nu se auzea nici macar 20 % din zgomotul produs in interiorul tevii de PVC. Si la partea de mentenanta e mai greu dar nu e imposibil. Succes.

"Valoarea omului se masoara dupa greutatile pe care el le invinge." Voltaire
[Email] [Yahoo!]
negoita.alecs
Member

Joined: 04/02/2014 19:49:27
Messages: 154
Location: constanta
IP:
Offline

imaginile cu vechiul setup si micii mei monstruleti de amazon
[Thumb - CAM00505.jpg]

[Thumb - CAM00367.jpg]

[Thumb - 1359442589072.jpg]

[Thumb - 1359442589072.jpg]

negoita.alecs
Member

Joined: 04/02/2014 19:49:27
Messages: 154
Location: constanta
IP:
Offline

mii de scuze pt calitatea proasta a imaginilor, au fost facute cu telefonul cam atat pt moment urmeaza ca maine sa dau drumul la background si am sa revin atunci cu cateva poze. o seara buna tuturor
negoita.alecs
Member

Joined: 04/02/2014 19:49:27
Messages: 154
Location: constanta
IP:
Offline

https://www.youtube.com/watch?v=Rm94tKaJskI
Daca as incerca cv de genu ar putea deveni un mediu propice pt viitori mei africani?

This message was edited 1 time. Last update was at 08/04/2014 07:06:03

koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Nu prea!

- daca le faci "grote", atunci masculii se vor simti datori sa le apere => conflicte
- in general, decorul la "africani" trebuie compus din niste pietre rotunde, de rau... si o plaja de nisip. Vezi ca sunt bazine frumoase, prezentate aici pe forum.

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
negoita.alecs
Member

Joined: 04/02/2014 19:49:27
Messages: 154
Location: constanta
IP:
Offline

koala din pacate astazi la ora 10 m-am apucat de decor si acum o ora l-am terminat, a iesit ok...ma tem ca se va dezlipi, legat de lipire, am pus siliconul serpuit pe suprafata ce urma lipita, cumva trebuia sa il intind cu cv pe toata suprafata ce urma lipita pt aderenta mai buna?
MariusNdr
Junior member

Joined: 31/03/2014 22:01:21
Messages: 39
Location: Iasi
IP:
Offline

poze poze te rog...si eu incep acusi un acvariu de 120 si am aceleasi planuri ca tine
vreau sa vad cum ti a iesit decorul.
merci

Pentru ce traiesti daca nu ai macar un hobby?
negoita.alecs
Member

Joined: 04/02/2014 19:49:27
Messages: 154
Location: constanta
IP:
Offline

am sa revin cu poze atunci cand va fi totul gata pana acum sunt la al treilea strat de lapte de ciment pe decor urmeaza oxizii de fier, am sa revin cu imagini de la fiecare pas in parte am fotografiat fiecare pas am sa revin cu informatii peste cateva zile as fi dorit sa primesc cateva mici informatii mai bine intreb:
1.siliconul aplicat intre placile de polistiren a fost aplicat serpui, o sa intampin probleme?
daca nu, ar trebui sa repet procedura si pe sticla arcvariului?
2.cat timp trebuie lasat siliconul la uscat inainte de primul contact cu apa?
3. acei oxizi de fier pe care am inteles ca ii gasesc la materiale de constructii pot fii de mai multe nuante? eu stiu parca era un rosu, dar auzisem si de un negru parca de la cineva....cum se numeste?

This message was edited 2 times. Last update was at 11/04/2014 00:36:48

laur.c
Junior member

Joined: 31/12/2010 02:21:30
Messages: 49
Location: Tulcea, Romania
IP:
Offline

cel de culoare rosie este oxid feric Fe2O3
cel de culoare negagra este Fe3O4, magnetit
cel de culoare ocru este feros FeO
rugina este un oxid putin mai complex FeO(OH)
acum depinde de tine ce culoare vrei, poti sa faci un mix intre ei sunt destul de stabili in ciment

problema cred ca e cit se dizolva in apa, si cred ca tine de pH, dar si de celelalte saruri dizolvate in apa.
de exemplu pentru consum casnic tevile de cupru nu mai sunt safe de la un pH mai mic de 6,5-6,8

tot asa daca te gindesti cei care construiesc decoruri artificiale pentru acvaristica folosesc un varnish din epoxi transparent la final, sau chiar epoxi doar colorat.

parerea mea e ca oxizii de fier sunt mai putin toxici decit sarurile din ciment, asa problema s-ar rezolva fara probleme cu schimburi de apa pina se linisteste cimentul.
dar decoruri din ciment s-au mai facut asa ca mergi pe un drum batatorit
mult succes la arhitectura
negoita.alecs
Member

Joined: 04/02/2014 19:49:27
Messages: 154
Location: constanta
IP:
Offline

materialele folosite, aici adaug ca au fost 3placi de polistiren iar siliconul a fost inmultit cu 2 adica doua tuburi si sincer ma cam tem putin sa nu se desprinda
am folisit un adeziv primit de la tatal meu, nu cunosc marca
colorantii au fost doar oxizi de fier, rosu, maro si galben, le-am combinat dupa cum se vede in imagine

This message was edited 1 time. Last update was at 11/04/2014 21:40:35

negoita.alecs
Member

Joined: 04/02/2014 19:49:27
Messages: 154
Location: constanta
IP:
Offline

pozele
[Thumb - CAM00516.jpg]

negoita.alecs
Member

Joined: 04/02/2014 19:49:27
Messages: 154
Location: constanta
IP:
Offline

dupa lipirea polistirenului
[Thumb - CAM00517.jpg]

 
Forum Index » Acvarii cu cichlidae - Jurnal
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com