[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Reproducerea copepodelor si rotiferilor  XML
Forum Index » Nevertebrate si macroalge
Author Message
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Well, dupa o pauza datorita unor probleme personale, am inceput sa experimentez iar.

Am hotarat sa incep o cultura de rotiferi si una de copepode. Pana acum, sunt fericit ca pot sa le tin in viata insa cum se pare ca nu am o explozie in borcanul de reproducere, ma bucur totusi ca au ramas in viata timp de o saptamana.

Povestea a inceput mai dedemult cand am pierdut o cultura de copepode.
Am folosit atunci un acvariu de 5L umplut pana la jumate, apa cu salinitate 1023, un filtru cu burete si pompa de aer, temperatura camerei de 20-22 de grade, am pus vreo 40 de picaturi de Liquizel (un produs vandut pe post de hrana oentru artemia pui) si am pus 40 atunci ca doar asa se facea apa cat de cat verde cum am vazut in filmele de pe internet despre cresterea culturii.

Boon, in 12 ore apa era tulbure, si in 24 de ore capatase un miros de ti se intorcea stomacul pe dos.

Apoi reset, am luat o pauza de gandire, si ce am schimbat:
a) in loc de un acvariu lat (suprafata de apa lata), am folosit borcan de 800ml mai inalt.
b) nu mai folosesc burete la pompa de aer, ci doar furtunul de aer e suficient, 1-2 bule pe secunda.
c) nu mai hranesc cu Liquizell ci cu Ocean Nutrition Microplankton (deocamdata jumatate de cub pentru borcan). Si restul la rotiferi.
d) salinitate 1020 fara incalzitor

Rotiferii incerc sa-i cresc intr-o sticla de 0.5L ... am imprumutat un microscop de jucarie de la un coleg si nu am vazut populatie atat de mare pe lamele, deci inca sunt sceptic sa las copepodele doar pe baza rotiferilor crescuti. Ma multumesc deocamdata sa torn direct din sticla in acvariu (rotiferii).

Ieri am facut prima "recolta" de copepode si am hotarat sa pun un al doilea borcan si pe unele sa le tin macar in viata (am pastrat o punguta de copepode la frigider pentru ca sa incep o noua cultura), iar in altele sa ma joc si sa vad cum reusesc sa fac sa le cresc numarul (mai multa hrana, sau combinata poate si cu o picatura de liquizel, sau adaugand si rotiferi, etc).
Pe punguta de copepode spune ca lichidul contine copepode si ceva drojdie (probabil pe post de hrana) - n-am citit nimic despre drojdie pentru copepode, dar o sa cumpar sa incerc si asta. O cantitate foarte mica la inceput evident.

2 poze cu setup-ul: se vede cat de clara e apa in borcanul proaspat din dreapta. In sticla sunt rotiferii, in borcanul din centru copepodele existente. Dimineata sparg cubul de mancare de la Ocean Nutrition, si pun cam 2/3 in borcan, si 1/3 in sticla cu rotiferi. Apa se face verzuie, apoi seara cand ajung acasa, tenta verzuie se pierde. Nu stiu daca se pierde din cauza ca algele sunt mancate, sau ... daca se pierde pentru ca patesc ceva algele acelea verzi si isi pierd culoarea.

image image

Si 2 filmulete:

Rotiferi:



Recolta de copepode folosind sita de la JBL Artemio:



Singura problema aici este ca trebuie sa produc suficiente copepode incat sa nu fie decimate de Nemo inainte. Pentru ca i-am hranit si au mancat ca porcii pana si-au pierdut interesul, si cadea mancarea pe langa ei, dar dupa ce am turnat copepodele in apa - au innebunit de ziceai ca nu mancasera de o saptamana. Grrrrr ....

O alta chestie, filmele pe net arata ca oamenii tin copepodele intr-o apa extraordinar de verde. Mi-e frica sa ajung direct acolo, mai ales dupa ce am pierdut prima cultura presupun din cauza de prea multa mancare si prea mica circulatie a apei. Asa ca in timp voi creste si sa vedem ... Ocean nutrition e scump, si deja setup-ul de mai sus papa 2 cuburi pe zi. In functie de ceea ce observ in borcanul de test - ma adaptez, dar deocamdata, macar sa reziste

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Daca vede soacra-mea, prin casa, borcane cu "miscatori"... well, cred ca "o sa iasa cu alai"
Succes si tine-ne la curent!


PS: Si eu am vazut pe net, tot asa, culturi "verzi-verzi"...

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
Benu
Member
[Avatar]

Joined: 15/05/2005 13:23:34
Messages: 187
Location: Popesti Leordeni
IP:
Offline

Salve! Singura problema pe care o ai este ca folosesti ca hrana pentru zoo, preparate moarte. O sa ai o explozie de cope si rotiferi daca vei folosi hrana vie pentru culturile de zoo. Dintr-un motiv extrem de simplu, hrana vie poate fi pusa in cantitati foarte mari (apa verde pe care ai vazut-o) fara niciun risc de a compromite apa prin descompunerea hranei. Ea va ramane vie luung timp, fara niciun risc. In al doilea rand, redu putin salinitatea. Un 1,019 este recomandat. Ce sa folosesti pe post de hrana vie? Eu iti recomand nanocloropsis. Am folosit si tertraselmis, dar culturile sunt un pic mai greu de tinut in viata decat nano si sunt potrivite mai ales pentru cope si mai putin pentru rotiferi, pentru ca sunt de dimensiuni un pic mai mari. De unde faci rost de un inceput de cultura? De la mine, cu placere Cum se face o cultura? La fel ca si cele de zoo, dar intr-o sticla mai inalta (eu folosesc de pepsi de 2 l, pentru ca e mai transparenta). Apa 1,019 plus cultura de la mine, plus un ingrasamant special (asa numita formula Guillard f/2, o gasesti de cumparat pe net) sau ingrasamant de orhidee diluat. Si multa lumina. Eu am trei astfel de sticle, cu liniile de aer ce borlborosesc mai mult de 2 bule pe secunda, toate puse intr-o galeata de plastic alba si in mijlocul lor un bec economic de 8w, lumina calda evident. O sa produci mai mult nano decat ai nevoie pentru zoo, dar poti hrani bazinul si cu nanocloropsis, atentie, la cateva zile dupa ce ai introdus ingrasamantul altfel o sa bagi la fosfati si nitrati in bazin de o sa ma injuri rau! Fitoplanctonul (in cazul nostru nanocloropsis) este o hrana naturala a coralilor! Daca ai nevoie de mai multe informatii, spune-mi. Ai grija in special la cantitatea de ingrasamant. Eu nu mai folosesc decat f/2 pentru ca este o solutie nutritiva special gandita pentru culturile fito in apa sarata. Daca vrei ingrasamant din comert pentru plante, fa o dilutie mare: 1 la 10 de ex, si incearca cate un mililitru pe zi si vezi ce se intampla. Mai cresti sau mai scazi dupa aia in functie de ce observi

This message was edited 1 time. Last update was at 01/04/2014 21:06:32


Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

@Koala, trec repede peste raspunsul pentru tine punctand doar ca toate personajele feminine carora le-am spus ce cresc au avut o reactie foarte panicata: si nu ies de acolo vietuitoarele ? Cute.

@Benu multumesc mult pentru explicatii. Din pacate nu pot onora comanda eu nefiind in tara ... o sa incerc sa dau un ochi pe net pe aici in zona (.de, .co.uk, .fr) sa vad ce gasesc. Aici e la moda sistemul Jaubert pentru reef-uri, si sol akadama pentru shrimpi - success garantat cu ambele.

Informatii mai multe as avea nevoie mai ales ca sunt greu de gasit, si e riscant sa te joci (ma rog, acum, de bine de rau, am doua borcane unde animalutele supravietuiesc) dar e drept ca inca nu stiu nimic despre ciclul lor de reproducere, cat de repede ar trebui sa astept sa "explodeze" populatia, etc.
Rotiferi cresc Brachionus, dar cum ziceam, privit sub microscop, par totusi un numar mic, ma asteptam sa vad mai multi in coloana de apa, dar am reperat doar mici palcuri pe marginea unor bucati de "mizerie" care se adunasera pe furtun. Promit in cateva zile sa studiez mai aprofundat ce si cum (adica nu avea rost sa incerc daca nu reuseam sa le tin in viata macar, acum stiu ca pot face "backup" copepodelor la frigider (la o adica)).

Multumesc de asemenea si pentru pontul cu nanocloropsis - cred ca am intalnit termenul in 1-2 articole de specialitate pe net, dar nu stiam ca e atat de important. Voi studia

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
Benu
Member
[Avatar]

Joined: 15/05/2005 13:23:34
Messages: 187
Location: Popesti Leordeni
IP:
Offline

Incearca cu nanocloropsis. Sigur gasesti si sigur ai sa ai o surpriza. Efectiv o sa-ti explodeze culturile. Pune la greu apa verde vie, nu se intampla nimic rau

Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva
catalin_
Senior member
[Avatar]

Joined: 22/06/2012 13:58:08
Messages: 540
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Cand am vazut "copepode" ma gandeam ca ai ceva pentru apa dulce Mult succes cu cresterea micutilor

um02122 wrote:
Legat de overflow-ul acela, ia-ti un senzor de apa pentru podea cu un sunet placut, ca sa nu adauge la stresul provocat de apa pe care o sa o ai pe jos la prima inundatie.

elven wrote:Piatra uscata pt un incepator in tainele marinelor este precum un ou Kinder fara surpriza.
 
Forum Index » Nevertebrate si macroalge
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com