pun si eu aici o chestie pe care am citit-o recent in TFH, stiti ca Amano are acolo o rubrica permanenta
din pacate nu pot sa spun link pt ca e doar pt abonati, insa o sa transcriu eu
mi s-a parut interesant pasajul pt ca am observat si eu ca in ultima vreme acvariile tip diorama domina concursurile de aquascape.
pe mine acvariile de genul asta ma enerveaza, desi recunosc ca este nevoie de abilitati deosebite pt a face asa ceva
rezultatul insa mi se pare artificial, cel mult o mostra de
hyperrealism, de fapt in ultima instanta este vorba de un kitsch.
pentru kirucd: cand spun kitsch ma refer la sensul initial, de reproducere superficiala.
Takashi Amano wrote:
A Nature Aquarium is an abstract expression of nature rather than a practical visualization of nature. Therefore, precisely recreating a landscape on land is not its intention. A layout that depicts a grassy field or a mountain range is fundamentally a representation of a landscape under water (aquascape). Threfore, it does not reproduce a minute detail of a landscape or produce a small tree or a waterfall in a layout as is done in a diorama-style layout that has been modeled after a landscape on land. This is the biggest difference between a Nature Aquarium layout style and a Diorama layout style.
ce inteleg eu din acest pasaj este ca una e sa sugerezi un munte in acvariu, si alta e sa faci un munte mic in acvariu, adica sa faci o fotografie mica, o ilustrata 3D.
evident ca prima varianta presupune mai mult simt artistic, pentru ca a doua este de fapt o reproducere.
abilitatile tehnice necesare sunt probabil mai mari in cazul dioramelor, dar valoarea lor artistica e comparabila cu cea a unei fotografii versus valoarea unui tablou pictat.
desigur ca fiecare este liber sa guste orice stil doreste. insa nu strica din cand in cand sa organizam putin ideile si ierarhiile.
zic.