[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Acvarii aglomerate  XML
Forum Index » Despre noi
Author Message
nicu.laita
Member

Joined: 08/08/2013 18:05:42
Messages: 161
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Buna ziua la toata lumea va spune Nicu din Bucuresti care pe la 40 si de ani s-a apucat de acest hobby.

Poveste clasica, totul a inceput de la un Caras Auriu primit intr-un bol de un membru al familiei pe la sfaritul lunii mai.
Eu m-am apucat de "meserie" la inceput de Iulie cand am ramas 2 saptamani singur cu pestii acasa.
Cu siguranta am facut toate greselile clasice ale incepatorilor.

In acest moment am 2 acvarii aglomerate, ambele de 54 litri (60x30x30) - seturi de la Hornbach.

image
Acvariul 1: 2 x neon, 3 x harlequin rasbora, 3 x zebra danio, 2 x tiger barb vargati, 2 x tiger barb verzi, 3 x black tetra, 5 x corydoras abi, 1 x guppy
De cateva zile exista si 2 plante puse in 2 ghivece mici (substratul nu este destul de gros pentru plante)

image
Acvariul 2: 1 x caras auriu, 7 x xifo (4 femele, 3 masculi), 2 x platty galben, 1 x molly negru, 5 x corydoras
6 xifo vor merge la donatii asap

Tehnic
Filtrare interna, in fiecare acvariu este un Hailea RP-600 si un filtru home made cu pompa Aqua Szut.
Materiale filtrante: vata filtranta, burete coarse, burete fine, Macromec si carbune activ
Pompa de aer cu piatra. Iluminarea este cea standard de 15W de pe capacele din set. Lumina este deschisa le la 07:00 la 23:00 cu o pauza de pranz de la 13:00 la 17:00.

Apa
Schimburile de apa sunt saptamanale, cam 18-20l. In bidonul e 20l pun 6l apa plata (pentru a creste un pic GH-ul) si restul apa de la robinet.
Tot saptamanal spal si filtrele si schimb vata filtranta pentru ca se strange multa mizerie.
Dupa schimbarea apei adaug Sera Aquatan si din 2 in 2 saptamani cate o capsula de Microbac
Apa o testez cu testele 6 in 1 de la JBL.
De obicei parametrii sunt: PH 6.8-7.2, GH ~6, KH ~10, No2 0-0.5, No3 25

Alte tratamente, mancare
O data pe saptamana Sare Minerala
Cateodata cand PH-ul pare mic, solutie PH+ de la Sera
Mancarea, 2 mese pe zi, este in general fulgi din comert (Tetra Min) iar o data pe saptamana adaug in mancare 3-5 picaturi de Fishtamin de la Sera
Acum, dupa introducerea plantelor in Acvariul 1 o sa incep sa pun CO2 Tabs, pana ma hotarasc daca iau instalatie de CO2.

Orice sfat este bine venit si voi lua criticie constructiv. Sper ca s-au atasat si pozele. O sa revin curand cu unele noi.


[Thumb - Acvariul 1.jpg]

[Thumb - Acvariul 2.jpg]

This message was edited 1 time. Last update was at 26/09/2013 16:46:50

[Email]
nicu.laita
Member

Joined: 08/08/2013 18:05:42
Messages: 161
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Dupa donatia din weekend, acvariul 2 are acum locuitori mai putini
Acvariul 2: 1 x caras auriu, 2 x platty galben, 1 x molly negru, 5 x corydoras

As vrea sa va cer sfatul referitor la Acvariul nr 1:
2 x neon, 3 x harlequin rasbora, 3 x zebra danio, 2 x tiger barb vargati, 2 x tiger barb verzi, 3 x black tetra, 5 x corydoras abi, 1 x guppy
Acvariul este pornit de 2 saptamani. Exista si plante puse in 3 ghivece mici (substratul nu este destul de gros pentru plante, nu m-am priceput de dtata asta)

Aseara cand am ajuns acasa, acvariul arata de parca s-ar fi scuturat saculetul de la aspirator in el. Pe cele 3 pietre din fata s-a depus ceva ce seamana cu rugina iar pe plante si pe filtre exista depuneri de culoare mai albicioasa. Sper sa se vada din fotografiile atasate.
Am facut testul de apa: PH 6.8-7.0, GH ~10, KH ~14, No2 0.5, No3 25

Astazi pe seara o sa fac un schimb de apa neplanificat.
Va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi: unde gresesc, ce trebuie corectat.
[Thumb - P3.jpg]

[Thumb - P2.jpg]

[Thumb - P1.jpg]

[Email]
catalos
Senior member
[Avatar]

Joined: 09/01/2009 21:03:51
Messages: 853
Location: Bucuresti
IP:
Offline

daca imi permiti, pe langa faptul ca e mareeeeeeee inghesuiala in acvariul dtale, mai intervine si un amalgam de specii care automat te duce cu gandul la o "ciorba".

Nu o lua ca pe o ofensa, insa ca sa fiu mai pe intelesul dtale, cum nici pentru noi oamenii nu e confortabil sa locuim 8/8 intr-o camera de 2/2, cam asa se simt si pestisorii dtale (de aici intervin multi factori care intr-un final vor duce la mortalitate). Stiu ca iti e greu sa te desparti de pesti (oricare ar fi ei) dar sfatul meu este sa incerci sa faci o triere astfel incat exemplarele ce le vei pastra sa poata convietui sanatos in "liniste si pace". Si pt a veni in ajutorul dtale, cand timpul iti va permite studiaza un picut tabelul din linkul urmator http://acvaristica.org/acv-generala/36-tabel-compatibilitate-pesti . Bafta iti urez, si pesti sanatosi !
[Yahoo!]
nicu.laita
Member

Joined: 08/08/2013 18:05:42
Messages: 161
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Multumesc pt. primul raspuns.

Stiu ca sunt multi pesti in acvariu si planul de viitor destul de apropiat este sa iau un acvariu mai mare. Ca sa fie totul OK trebuiesc facute cateva modificari la mobilier si asta dureaza un pic.

Compatibilitatea am verificat-o mai de mult (tot cu tabelul indicat) si mi-a rezultat tabelul din poza.
La experienta mea nu vad nimic alarmant in afara de "portocaliul" dintre Barbs si Guppies. Poate ma mai lumineaza/ajuta colegii.
Am renuntat/donat pestisorii xifo (din acvariul 2) si din motive de incompatibilitate cu carasul auriu.
De asemenea m-ar ajuta un sfat/explicatie vis a vis de depunerile de pe pietre si de pe filtru.
[Thumb - Compatibility1.JPG]

[Email]
Andpop
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 20/07/2011 12:24:28
Messages: 329
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Daca ne facem timp sa ii spunem ca a gresit, hai sa ne facem timp sa ii si dam efectiv niste sfaturi.

Nu merita sa iti luam acvariile pe rand. Ambele au aceeasi problema, aceea ca ai foarte multi pesti in acvarii prea mici. In primul rand va trebui sa continui sa reduci numarul de pesti. Cum ti s-a zis mai sus, ai o ciorba momentan. Problema nu e doar una de compatibilitate. E bine ca se inteleg, dar mai sunt si alte criterii de indeplinit. Majoritatea pestilor pe care ii ai (vorbim aici de neoni, harlequin rasbora, zebra danio, barbusi) sunt pesti de card. Pestii de card trebuie sa stea in grupuri de minim 5-6 membri. Tu ai 2-3 din fiecare din speciile enumerate. La marimea acvariului, cel mai bine ar fi sa ramai cu o specie de card si sa dai restul speciilor. Asa, vei avea si un card adevarat, vei avea un mic spectacol vazand pestii inotand in grup, iar pestilor (si celor ramasi la tine si celor dati) le va fi mai bine.

Ar trebui rezolvata problema in acelasi fel si cu viviparii (ai guppy, plati, vad ca ai scapat de xifo). Zic sa ramai si aici cu o specie de vivipari si sa scapi de rest. Un grup mic de 2 femele si un mascul e in regula.

Cu carasul, acvariul tau e mininum pentru un exemplar adult. Cand va creste, va sta cam inghesuit Apoi, tine cont ca el e peste de apa rece, in timp ce ceilalti sunt pesti tropicali. Poti renunta la el si sa pastrezi pestii de mai sus, sau sa il pastrezi si sa il lasi mai singurel in acvariu.

Cory stau bine. Grupul e destul de mare incat sa se simta bine.

"Rugina"aia e o alga. Problemele pot fi diverse (si aici cel mai bine e sa intervina cineva care stie mai multe despre alge). Am cautat aici http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/5909.page
Algele maro:
Se formeaza in pete fine, maronii. In acvariile de apa dulce aceastea sunt de obicei diatomi. De obicei indica lipsa de lumina sau excesul de silicati. Cresterea nivelului luminos ii va face sa dispara. Se pot curata usor prin raclare.

http://www.youtube.com/channel/UCC5k3cGRBrdtKk475MWMDHA

http://www.flickr.com/photos/97357370@N05/
nicu.laita
Member

Joined: 08/08/2013 18:05:42
Messages: 161
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Va salut din nou si multumesc pentru raspunsuri.

Vis a vis de problema diatomelor, nu am gasit inca o solutie. O sa iau un test de SIO2 si pana atunci fac schimburi de apa si curatenie in acvariu.
Referitor la stocul de pesti, am inca discutii interne in familie despre cine sa plece si cine sa ramana. Atasez si o fotografie update cu bazinul - primul atasament.

Cam de 10 zile am pornit un bazin de 25l (40x25x25), sa-i spun proiect nano, cu scopul de scolarizare.

Filtrare: Resun Puro SP-900l, debit declarat 300l/h in care am pus burete, carbune activ (Sera) si JBL MicroMec si un filtru improvizat dintr-o pompa AquaZonic de 220l/h si o rezerva de filtru Hailea RP-200 cu burete si carbune activ (Sera).

Iluminare: 1 x Aquazonic SuperSun 14W T5 si 1 x Osram SuperDaylight 8W T5. Initial am pornit cu ambele lami aprinse insa acum folosesc doar lampa de 14W

Acvariul a fost plantat - cat de ingrijit m-am priceput - si pornit pentru ciclare.
Pentru activarea filtreror am pus EASY LIFE EASYSTART. Pentru plante am pus fertilizant EASY LIFE PROFITO si zilnic cateva picaturi de EASY LIFE EASYCARBO. La folosirea solutiilor de tratare a apei, am respectat dozajul mentionat pe flacon (am flacoane de 100 ml din toate cele 3 silutii EasyLife). O data la doua zile am adaugat putina mancare.
Masuratorile cu testul rapid de la JBL dau urmatorii parametri pentru apa: PH 6.5, oricum sub 6.8; GH 5-10, KH 7-14, No2 0, No3 0, Cl 0.

Planul este sa il populez cu 2 x corydoras si 5-7 harlequin rasbora sau 5-7 neoni - din nou dezbatere familiala... dar mai sunt 2 saptamani pana acolo.

Ma ingrijoreaza 2 lucruri, poate am si gresit pe undeva
1. la suprafata apei se formeaza o pelicula (alburie) si am impresia ca apa nu circula si spre fundul bazilnului. Pompa AquaZonic de 220l/h nu are putere sa miste apa la suprafata insa filtrul Resun este aranjat astfel incat sa valureasca apa la suprafata. Mancarea adaugata ajunge destul de greu spre fundul bazinului - de acea am pus mancare doar la 2 zile.
2. Pe unele plante s-au depus din nou alge maronii - diatomi --> fotografii atasate, no 2 si 3

Mi-ar prinde bine cateva pareri ale celor mult mai avansati.

[Thumb - 16-10-2013.JPG]

[Thumb - 16-10-2013 (1).JPG]

[Thumb - 16-10-2013 (2).JPG]

This message was edited 4 times. Last update was at 16/10/2013 09:25:13

[Email]
samyfish
Junior member
[Avatar]

Joined: 30/07/2013 16:22:50
Messages: 25
Location: Bucuresti - Dr Taberei
IP:
Offline

Buna Nicu, si eu sunt la inceput de drum desi am avut acvariu de mai bine de 20 de ani, intre timp lucrurile s-au schimbat mult.

NO2 trebuie sa fie 0 ca sa fie ok iar, NO3 spre 12,5 ppm. Trebuie sa verifici PO4 insa, oricum nu ai avea un echilibru la 25ppm NO3 chiar daca adaugi pana la 2ppm PO4 (metoda estimativa http://buddendo.home.xs4all.nl/aquarium/redfield_eng.htm ) dar poti face schimburi de apa.
Eram tentat sa spun ca acvariul nu e ciclat, inghesuiala isi spune cuvantul.

Filtrarea interna nu e nici estetica si ma indoiesc ca are efectul dorit fata de un filtru extern sau pricipiul acestora (de la 1l la 6l de material filtrant). Adevarat nu sunt ieftine dar cred eu, mult mai bune. Sunt si unele filtre interne cu capacitate mare a filtrelor dar tot costisitoare.

Din ce am vazut eu nu ai plante mai deloc, fertilizarea ar trebui mai buna, iluminarea e mult prea mica. Din catalog Philips T5 de 14W are 1200-1300lumeni. Eu am inceput un acvariu ceva mai inalt cu un proiector LED de 20W cu 2000 lumeni si dupa evolutia plantelor e putin (acelsi Led la acvariul tau ai avea iluminarea aproape dublata). Acum merg cu ideea de banda Led deocamdata am pornit 30W din ea sa vad cum merge. E scumpa dar costa aproape la fel de mult ca tuburile fluorescente in anumite conditii.

Decorurile sunt frumoase pentru copii, daca ai sa iti traiasca!

Easy carbo ar mai elimina din alge, atentie ca e puternic alergen!
O bomba CO2 ar fi o solutie acceptabila.

Ce ma nedumereste e ca ai luat multe acvarii mici si nu ai schimbat nimic Daca luai unu mare si bun macar puteai lua lucrurile de la inceput si bine.
In final iti urez spor si ape limpezi!
 
Forum Index » Despre noi
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com