[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
DIY - picurator Kalk  XML
Forum Index » Hardware
Author Message
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Well, cum peste tot se explica cum sa faci un picurator, dar nicaieri nu se explica cum sa faci ceva pentru un nano am zis sa arat ce am reusit sa-mi incropesc singur dintr-o sticla de 0.5L de cola si mici piese pe care orice acvarist le are la indemana.

In primul rand, pozele care vorbesc de la sine:

image

image image
image

Principiile de baza ar fi asa:
a) gaura de picurare nu se da chiar la nivelul cel mai de jos al lichidului (adica nu se da chiar la baza sticlei) ci un pic mai sus, caci se formeaza o mazga care se depunde pe fundul recipientului, si acea mazga nu e bine sa curga in acvariu. Asa ca la mine gaura e data cu vreo 2cm mai sus de fundul sticlei, insa, odata ce am observat-o mergand, cred ca puteam s-o dau si ceva mai jos, dar asta e, nu mai fac alta acum.
b) gaura in sticla am dat-o cu Dremel - si facuta incat furtunul sa intre un pic fortat in interior. Apoi am siliconat cu un silicon special pentru acvarii, dar... ca orice silicon, trebuie lasat macar o zi sa se usuce. M-am grabit prima data si a picurat, a trebuit sa refac lipitura si sa las sa se usuce bine.
c) tubul din plastic este tub ordinar de aer, dar ... indoit la 90 de grade cu bricheta.
d) robinetul este un robinet de aer, normal, inchis cat de mult am putut.
e) dopul sticlei este si el gaurit si cu un mic tub de aer deasupra - obligatoriu. Am ales a doua gaura sa fie si ea tot mica, pentru a reduce nivelul de CO2 cu care apa vine in contact, CO2 care scade proprietatile Kalk-ului.
f) sticla se goleste cam in 12 ore ... si efectul este ca-mi ridica kH-ul cu 1 unitate (De la 7 la 8 cu testele Tetra). N-am studiat inca efectele asupra Calciului.

Am deviat un pic de la prelucrarea clasica:
a) robinetul multa lume il pune pe tubul de sus (tubul de la dop) dar mie mi-a fost foarte greu sa reglez un debit cat de cat constant cu el sus. Este pus sus de asemenea deoarece, picurand, kalk-ul in contact cu CO2-ul face o mica crusta care in timp obtureaza robinetul daca e pus chiar la iesirea kalk-ului. Totusi nu l-am curatat decat odata de vreo 2 luni cred, asa ca nu ma vait. E drept ca in timp trebuie umblat la robinet (la fiecare reumplere a sticlei) dar foarte foarte putin - ideal ar fi sa nu apuce sa se usuce, dar din pacate la mine se evapora greu 500ml de apa si prin urmare, nu pot pune Kalk constant ... ci la 3-4 zile mai pun cate o sticla sa zicem.
b) kalk-ul in amestec cu apa intr-o alta sticla, si nu folosesc otet deocamdata, cu toate ca o sa incerc. Apoi torn usor in sticla asta incercand sa n-o daram din echilibrul ei precar peste HOB.
c) pentru a doza kalk-ul, folosesc o lingurita verde de la testele JBL ... am pornit de la 4 lingurite, si am ajuns acum sa dizolv 6 lingurite in sticla de 500ml de preparat. Voi cauta si otet alb (am vazut doar colorate) pentru o dizolvare si mai buna, cu toate ca mi-e un pic teama sa adaug otet in acvariu. Sa vedem. Folosesc Instant Ocean Reefkalk.

Si cam atat

Gabriel si kiruck au contribuit cu opinii contra Kalk aici: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/360/19568.page#p204650 - avertizand ca acvariul, in anumite conditii, o poate lua razna. Articolele postate sunt acestea:

http://reefkeeping.com/issues/2006-09/rhf/index.php#10
http://reefkeeping.com/issues/2006-06/rhf/index.php

Asa ca atentie la masuratori.

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Nu au fost opinii contra, pentru ca si eu folosesc kalkwasser. Au fost avertismente pentru
a fi folosit cu precautie. Ca de altfel orice substanta pe care o aditionezi pentru KH.

O seara placuta,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
 
Forum Index » Hardware
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com