Buna ziua. Numele meu este Robert. As vrea sa-i intreb pe cunoscatori despre o boala a pestilor din acvariul meu. Acvariul e de 54L, apa curata cred, din toate punctele de vedere, pesti: 7 neoni, 7 guppy (dintre care vreo 4 recent cumparati!) si 2 sanitari mici. Problema a inceput la adaugarea pestilor noi (evident greseala a fost a mea: ca nu i-am pus separat cateva zile sub observatie). La guppy capatul cozilor frumos voalate s-a albit si s-a subtiat, apoi inotatoarele laterale s-au inalbit. Vreo 2 guppy stateau la suprafata acvariului si parca respirau greu, nu prea mancau si treptat nu mai inotau normal. La petshop au zis ca probabil e gris si mi-au recomandat verde de malachit si in alt loc sera costapur. Am incercat cu costapur exact cum scrie pe prospect, dar pe rand au inceput sa-mi moara guppy. Am inceput sa ma indoiesc ca boala e gris, pe pestii mei neaparand puncte albe mici ci capetele cozii si ale inotatoare albite, dar pe un sanitar au aparut punctele albe de gris. In acvariul sub tratament. A doua zi l-am pierdut, desi am incercat sa respect tot ce am citit pe prospectul sera costapur si pe net: temperatura 31-32 grade C, iluminare putina, dozaj corect, schimb zilnic de apa aprox 20%, cu apa pusa la declorinat minim 2 zile. Guppy ramasi nu prezinte semne de boala. Neonii n-au nicio problema (in ciuda temperaturii mari). Intrebarea mea ar fi: sanitarul sigur a avut gris, punctuletele mici albe erau fara indoiala asta, dar la guppy o fi aceeasi boala? Repet, ei n-au avut punctulete albe ci capatul cozii si a inotatoarelor laterale albite, subtiate si poate putin micsorate. Multumesc pentru ajutor.
|