[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Iluminat - Alge verzi  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
realmode
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Salutari,
De aprox. 1 luna am facut un update la iluminat, am trecut la 4x39W giesemann (2 buc. aquaflora si 2 buc. midday) la acvariul de 180l. Am redus timpul de iluminat. de la 11 ore la 9 ore.
Inainte aveam putine probleme cu algele maro din cauza iluminatului insuficient. Problema a disparut insa au aparut algele verzi care se pare ca "functioneaza" bine cu cele 9 ore de iluminat la aproa 0.93 w/l.
Ar trebui sa mai reduc din cele 9 ore de iluminat sau nu ar trebui sa ma ingrijoreze petele de alge verzi (unicelulare) de pe sticla? Ce e drept sunt destule si cum toti stim trebuie putin efort sa curatam sticla. Totusi am o teama ca daca mai reduc din iluminat ma vor certa plantele

This message was edited 1 time. Last update was at 06/06/2013 19:11:55

scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

IP:

plantele au nevoie de adaptare treptata la noua iluminare. Altfel ceea ce nu consuma ele vor consuma algele si de aici este probabil problema ta. Iluminarea trebuie facuta treptat de la cat aveai inainte, la cat ai acum. Eu as fi inceput cam cu 2 ore in plus pe zi fata de cat aveai

armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram
[Yahoo!]
realmode
Membru de baza
[Avatar]

IP:

scorpionul wrote:plantele au nevoie de adaptare treptata la noua iluminare. Altfel ceea ce nu consuma ele vor consuma algele si de aici este probabil problema ta. Iluminarea trebuie facuta treptat de la cat aveai inainte, la cat ai acum. Eu as fi inceput cam cu 2 ore in plus pe zi fata de cat aveai

In prima saptamana am lasat tot 11 ore. De 2 saptamani am scazut la 9 ore. Inainte aveam 2x35W, nu stiu daca nu faceam mai rau cu 11 ore cu acest setup nou.
Algele verzi unicelulare sunt doar pe sticla si pe filtrul intern, apa este oglinda.
scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

IP:

sa inteleg ca pana atunci tineai 11 ore pe zi lumina. Odata cu schimbarea neoanelor ai trecut de la 70w la 156 w. Si nu numai asta, dar ai schimbat si callitatea luminii. Nu stiu ce ai avut inainte si nici nu mai conteaza. Tu trebuia sa adaptezi plantele la noua lumina. Acum probabil este putin cam tarziu. Daca algele se afla numai pe geam curata-l si vezi ce se intampla mai departe. Vei merge pe: vazand si facand. Urmareste plantele si vezi cum se simt. Cum faci iluminarea in acvariu? Aprinzi neoanele pe rand? toate odata? ce program ai?

armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram
[Yahoo!]
stefanp
Moderator

IP:

Alge verzi pe sticla...probabil Green Spot Algae (GSA). In principiu apar de la prea putin fosfat in apa.
Ai vreun test pentru fosfat?

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
realmode
Membru de baza
[Avatar]

IP:

stefanp wrote:Alge verzi pe sticla...probabil Green Spot Algae (GSA). In principiu apar de la prea putin fosfat in apa.
Ai vreun test pentru fosfat?

Nu am test de PO4. Daca este asa, cu ce imi recomanzi sa cresc nivelul de fosfat in apa?
realmode
Membru de baza
[Avatar]

IP:

scorpionul wrote:sa inteleg ca pana atunci tineai 11 ore pe zi lumina. Odata cu schimbarea neoanelor ai trecut de la 70w la 156 w. Si nu numai asta, dar ai schimbat si callitatea luminii. Nu stiu ce ai avut inainte si nici nu mai conteaza. Tu trebuia sa adaptezi plantele la noua lumina. Acum probabil este putin cam tarziu. Daca algele se afla numai pe geam curata-l si vezi ce se intampla mai departe. Vei merge pe: vazand si facand. Urmareste plantele si vezi cum se simt. Cum faci iluminarea in acvariu? Aprinzi neoanele pe rand? toate odata? ce program ai?

Am priza programabila, programul este 10-14 pauza 2 ore 16-21. Neoanele se aprind toate odata, nu pot sa le aprind pe rand fiind alimentate doar de un singur fir. Iar cat am garantie pe lampa nu as vrea sa intervin...
stefanp
Moderator

IP:

realmode wrote:
Nu am test de PO4. Daca este asa, cu ce imi recomanzi sa cresc nivelul de fosfat in apa?

Cu un fertilizant din comert. Easy life Fosfo spre exemplu.
In principiu probabil odata cu cresterea cantitatii de lumina (si calitatii), plantele au inceput sa consume mai mult. Astfel ai ramas cu mai putin fosfat in apa si a aparut gsa ul.

Referitor la lumina. Intr-adevar nu e tocmai recomandat sa dublezi cantitatea de lumina deodata.
Daca nu poti aprinde neoanele pe rand sau sa scoti un neon din lampa, poti acoperi unul cu staniol pt o perioada. (nu stiu ce model de lampa ai)

Totusi, nici modificarile dese ale parametrilor nu sunt bune. Asa ca daca deja a trecut ceva timp de cand ai adaugat lumina, iar singura problema e gsa-ul, adauga doar niste fosfat (dar cu grija sa nu pui prea mult; te-ar ajuta sa iei si un test).

Si parca nici n-as merge pe 9 ore. Eu spre exemplu iluminam doar 7 ore pe zi. Mai importanta e calitatea si cantitatea luminii (bineinteles, asta nu inseamna ca poti ilumina 2-3 ore pe zi, dar intelegi ideea), iar la tine nu se pune problema acestor doua aspecte.
Spre exemplu, o durata ceva mai scurta de iluminare va mai frana din cresterea plantelor, ceea ce va duce la tunsori ceva mai rare. (va mai frana din cresterea in lungime, insa plantele raman cu o crestere de calitate ca si aspect/sanatate).

This message was edited 3 times. Last update was at 06/06/2013 22:35:15

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
realmode
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Inca un aspect cel putin ciudat, Cabomba Aquatica ma exaspereaza, cad "frunzele" in draci iar zilnic gasesc cel putin 1-2 plante plutint prin acvariu, se sectioneaza aleator ba la nivelul subtratului ba pe la jumatatea plateu sau uneori chiar varful. Am varificat radacina, nu pare putrezita sau slabita si are radacinile lungi si albe crescute in subtrat.
Nu am gasit o cauza pentru problema asta.
Fertilizez:
- 4 picaturi de feropol 24 zilnic
- 4 picaturi / odata pe saptamana dupa schimbul de apa cu Dennerle S7 VitaMix
- 4 picaturi / odata la 2 saptamani dupa schimnul de apa cu Dennerle V30 Complete

Schimb de apa la 6-7 zile aprox 35-40%.
Acvarul are 180l, substrat fertil Dennerle Deponit Mix professional incalzit. CO2 dennerle non stop, 1 bula/ sec.

image

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: