[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Pseudocrenilabrus nicholsi  XML
Forum Index » General info
Author Message
Severus
Senior member
[Avatar]

Joined: 10/11/2012 13:43:13
Messages: 1051
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Cu putin timp in urma am remarcat ca Emil (rick) creste si inmulteste cu succes o specie deosebita de pesti: Pseudocrenilabrus nicholsi.
Deoarece mi-a placut foarte mult aceasta specie, am cautat mai multe informatii despre ea pe nent si am aftat ca Pseudocrenilabrus nicholsi este o specie de ciclida pitica, originara din vestul Africii, mai exact din zona Raului Congo.
Pentru a veni in intampinarea iubitorilor de ciclide pitice care doresc sa descopere mai multe informatii legate de aceasta specie, am tradus in limba romana unul dintre articolele gasite.
In acest fel, orice coleg de forum poate sa afle cu usurinta cateva lucruri interesante despre acesti pesti surprinzatori.
Pentru a nu amesteca traducerea articolului cu comentariul meu, am sa adaug traducerea ca pe un post separat.

This message was edited 1 time. Last update was at 21/04/2013 12:34:44


Festina lente !
Severus
Senior member
[Avatar]

Joined: 10/11/2012 13:43:13
Messages: 1051
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Pseudocrenilabrus nicholsi
Clasificare: Familia Ciclide
Raspandire: Republica Democrat? Congo [Harta]
Habitat: Aceasta specie traieste in iazuri sau in cursuri mici de apa si poate fi gasita in zona malurilor sau in zonele cu plante acvatice.
Lungime maxima: 8,5 cm
Dimensiuni minime acvariu: 90 cm x 30 cm x 30 cm – 80 litri
Intretinere
Este necesar ca in acvariu sa se gasesca cat mai multe ascunzatori pentru pesti. Drept ascunzatori se pot folosi ghivece, radacini sau crengi scufundate in apa. Plantele nu sunt absolut necesare, dar vor fi apreciate de pesti deoarece vor ajuta la realizarea unui biotop asemenator celui din Congo. Este recomandat un substrat compus din nisip sau pietris fin, deoarece masculii obisnuiesc sa sape in perioada de depunere a icrelor.
Parametri recomandati ai apei
•Temperatura: 22 – 25 C
•pH: 6.0 – 8.0
•Duritatea apei: 5 - 20 dkH
Dieta
Pestii vor accepta aproape orice fel de hrana. Mancarea de ciclide de buna calitate poate constitui baza alimentatiei lor, dar este indicat sa li se asigure in mod regulat si hrana vie sau congelata.
Comportament
Poate fi agresiv cu alte specii care traiesc in partea inferioara a acvariului, motiv pentru care este nevoie de un acvariu mare daca se doreste a fi crescut impreuna cu alte ciclide pitice sau cu sanitari. Printre pesti recomandati pentru a fi crescuti in acelasi acvariu cu aceasta specie putem enumera characidaele africane, pesti curcubeu (sub-familia Melanotaeniidae) si pesti de suprafata cum ar fi “pestele topor”(familia Gasteropelecidae). Masculii sunt foarte agresivi unul fata de celalalt, de aceea este indicat sa fie tinut un singur mascul si mai multe female. Daca mai multi masculi sunt tinuti intr-un acvariu de dimensiuni obisnuite, unul va deveni dominant, isi va stabili un teritoriu si se va imprechea cu toate femelele.
Diferentiere intre sexe
Masculii sunt un pic mai mari si mult mai colorati decat femelele.
Reproducere
Reproducerea este destul de usoara. La aceasta specie, femela pastreaza icrele in cavitatea bucala pe perioada incubatiei. Acvariul de reproducere trebuie amenajat asa cum s-a mentionat mai sus, avand o lungime minima de 90 cm. Reproducerea se poate realiza la diverse temperaturi, totusi este indicat ca temperatura sa fie in jur de 25 C, iar pH-ul apei sa fie in jurul valorii de 7,0. Pentru reproducere este bine sa se foloseasca un mascul si 3 – 4 femele. Daca acest lucru nu este posibil, se poate achizitiona un grup de 6 – 8 exemplare tinere, lasand apoi lucrurile sa evolueze in mod natural. Adaugarea unui grup de pesti din alta specie (tetra sau pesti curcubeu) este recomandata.
Daca pestii sunt hraniti cu hrana vie sau congelata de buna calitate, ajung la maturitate sexuala destul de repede.
Masculul isi va stabili un teritoriu pe care il va apara de intrusi. Masculul va sapa o mica groapa in substrat in perioda de depunere a icrelor. De aici va incerca sa impresioneze si sa atraga femelele pentru a se imperechea cu el si a depune icrele. Masculul poate fi foarte agresiv cu femelele care nu sunt receptive la chemarile lui, de aceea este indicat sa se foloseasca mai multe female in perioada de reproducere si chiar sa se adauge un card suplimentar de pesti pentru ca atentia masculului sa fie impartita.
Cand o femela este pregatita de reproducere, il va urma pe mascul deasupra gropii sapate de acesta unde va avea loc depunerea. Actul in sine este precedat de un dans nuptial. Masculul isi freaca botul de burta femelei, ceea ce va declansa depunerea icrelor. De indata ce icrele sunt depuse, femela le va culege, procesul de fertilizare terminandu-se odata ce masculul introduce laptii in cavitatea bucala a femelei.
Uneori fertilizarea are loc inainte ca femela sa culeaga icrele, in timp ce pesti se rotesc rapid in jurul lor.
Masculul are un punct portocaliu pe inotatoarea anala si s-a emis impoteza ca acesta actioneaza pe post de icra falsa si are rolul de a atrage femela spre burta masculului. Dupa ce procesul de reproducere a fost studiat atent, s-a constatat ca nu este asa deoarece punctul portocaliu nu este suficient de aproape de burta masculului, iar femela tinde sa prinda efectiv inotatoarea anala a masculului.
Masculul are tendinta de a ataca femelele cu pui (deoarece nu raspund la avansurile lui) si de aceea este indicat ca acestea sa fie mutate intr-un acvariu separat.
Femela tine ponta in gura timp de aproximativ 10 zile, dupa care puii sunt lasati sa inoate liberi in apa. Din acest moment puii pot fi hraniti cu nauplii de Artemia salina, microviermi si hrana uscata pisata.
Nota
Desi este intalnit destul de rar printre acvaristi, Pseudocrenilabrus nicholsi este un peste mic, uimitor si combativ, care merita toata atentia iubitorilor de ciclide pitice.
-----
Articolul in original (in limba engelza) poate fi gasit la acest link.
Doresc sa-i multumesc pe aceasta cale colegului nostru Andrei (Andpop) care m-a ajutat la traducerea articolului in limba romana.

This message was edited 1 time. Last update was at 21/04/2013 12:44:11


Festina lente !
rick
Senior member

Joined: 10/06/2010 14:37:35
Messages: 639
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Felicitari pentru articol.
Din propie experienta un acvariu de 50l bine aranjat(cu multe pietre si ceva lemne )este de ajunsunui trio.
http://youtu.be/3TZ6q4qepK4
[WWW]
Severus
Senior member
[Avatar]

Joined: 10/11/2012 13:43:13
Messages: 1051
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Multumesc pentru felicitari rick, dar sa traduci un articol nu este asa de greu, insa sa cresti si sa reproduci un asemenea peste este o realizare.
Cred ca este una din putinele perechi de reproducatori din tara (daca ca nu chiar singura).
Mai ai pui de la ultima depunere ?

PS Am gasit un film in care se vede dansul nuptial al unei perechi de Pseudocrenilabrus nicholsi. La 1:20 femela depune icrele pe substrat si apoi le culege cu gura.


This message was edited 1 time. Last update was at 22/04/2013 12:51:44


Festina lente !
rick
Senior member

Joined: 10/06/2010 14:37:35
Messages: 639
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Domnule Severus vad ca esti asa impatimit de acest pestisor ca imi face impresia ca in curand vei renunta la severumi si vei trece pe nicholsi. Sau iti vei face un acvariu separat pentru acesti pitici. Oricare ar fi alegerera eu zic ca merita. Acest pitic este un adevarat Don Juan dare care nu suporta refuzurile. De aceea acvariu trebuie sa aiba multe ascunzisuri pentru femele.

Din cate stiu eu sunt singurul care a scos pui spre vanzare la noi in tara.
Prietenul meu Florin care a adus in tara acest pestisor minunat, (ii multumesc si aici pentru acest gest), reproduce si el dar nu separa femela gusata si nici pui de parinti asa ca ajung din fiecare generatie cativa necesari lui. Aceasta metoda am inceput s-o practic si eu pentru ca am vazut ca acest pestisor nu are cautare.
In momentul de fata am pereche adulta complet diferiti genetic (ea fiind ceha, el neamt ) si o femela din prima generatie care acum are 5cm.
Mai am pui din generatiile 2,3,4, care asteapta noi stapani.

This message was edited 1 time. Last update was at 22/04/2013 13:26:26

[WWW]
Severus
Senior member
[Avatar]

Joined: 10/11/2012 13:43:13
Messages: 1051
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Chiar sa renunt la Severumi e cam mult, dar langa acvariul lor mai este unul de fo 50-60 litri care se transforma usor-usor intr-o locuinta pentru o familie de pitici.
Inca nu sunt decis daca vor fi sud-americani sau vest-africani, dar inclin spre vest-africani pentru ca sunt mai robusiti si mai rezistenti la conditiile din acvariu.
[In plus sunt si mai rari, cea ce ii face mai interesanti din punctual meu de vedere.]
Totusi, de data asta voi merge in ritmul meu (adica intai va fi totul pregatit si apoi voi achizitiona piticii voinicii).

rick wrote:Acest pitic este un adevarat Don Juan care nu suporta refuzurile. De aceea acvariu trebuie sa aiba multe ascunzisuri pentru femele.

Cateva ascunzatori (buturugi mici) sunt in acvariul mare, cateva nuci de cocos sunt in birou si o buturuga mai mare este pe balcon.

Festina lente !
Andpop
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 20/07/2011 12:24:28
Messages: 329
Location: Bucuresti
IP:
Offline

As fi interesat de aceasta specie. Cam ce marime au cei mai mici pui? M-ar tenta sa creez un nou setup pentru vest-africani.

http://www.youtube.com/channel/UCC5k3cGRBrdtKk475MWMDHA

http://www.flickr.com/photos/97357370@N05/
rick
Senior member

Joined: 10/06/2010 14:37:35
Messages: 639
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Locurile de ascuns pentru femele trebuie sa fie chiar pentru ele, adica macar in parte din aceste locuri ele sa poata intra dar masculul nu. Probabil voi pune maine un filmulet cu bazinul de 50 de l in care tin trioul acum.

@Andpop
Cei mai mici pui au 1cm acum.

This message was edited 5 times. Last update was at 22/04/2013 20:39:37

[WWW]
ERSINV
Junior member

Joined: 13/04/2012 23:25:05
Messages: 75
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Am eu un trio de la Rick, sunt haiosi. Ai mei au crescut au 3-4cm. Sunt foarte rapizi, sunt gri astept sa se coloreze. Momentan sunt intr-un acvariu de 20l, dar vor ajunge in cel de 126l, unde am o varza ( kribensis, ramirezi , killi, coryisi neoni). Cel mai teama imi este de kribensis si ramirezi, cred ca trebuie sa renunt la kribensis (au si puii ii plimba toata ziua prin acvariu) si au pus stapanire de 1/2 din acvariu), ramirezi si cory.
Din ce ai citit, ps nicholsi nu merg cu kribensis, cory si ramirezi.
Severus
Senior member
[Avatar]

Joined: 10/11/2012 13:43:13
Messages: 1051
Location: Bucuresti
IP:
Offline

rick wrote:Locurile de ascuns pentru femele trebuie sa fie chiar pentru ele, adica macar in parte din aceste locuri ele sa poata intra dar masculul nu.

Multumim pentru sfat.
Ai putea sa ne sugerezi cam ce diametru ar fi indicat sa aiba gaura intr-o nuca de cocos ca sa poata intra numai femela, dar nu si masculul (o valoare aproximativa) ?

Festina lente !
rick
Senior member

Joined: 10/06/2010 14:37:35
Messages: 639
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Acesta este acvariul de 50l unde imi tin trio-ul meu de P.nicholsi .
http://www.youtube.com/watch?v=AIaz4g1O9ag
Si acesta este un mod de a tine mai multi P.nicholsi. Oricum la fel ca si la ciclidele de Malawi sau Victoria doar masculul dominant se va colora maxim. La fel este ca relatie intraspecifica se poate observa cand sunt mai multi decat un trio. Totusi daca acvariul nu este setat cum trebuie relatia intraspecifica poate devia intr-un calvar.
http://youtu.be/8aO1eGYIROw
Aici sa va faceti o ideie de numarul plantelor:
http://youtu.be/UEU0RmIRG_E
Sper ca prin aceste filmulete am eliminat si intrebarea daca P. nicholsi se pot tine in acvarii plantate.

Severus
Nicholsi nu au nevoie de nuci de cocos pentru canu sunt apistograme. Nu cred ca stiu sa se strecoare prin gaura rotunda. eventula sa folosesti nuca de cocos ca adapost punandu-o pe o muchie dar cred ca mai natural si mai sanatos niste pietre asa ca la mama natura.

This message was edited 3 times. Last update was at 23/04/2013 16:23:13

[WWW]
 
Forum Index » General info
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com