Salut Iulian (sau Sorin

),
Bun venit pe forum!
Am sa incerc sa-ti povestesc cate ceva despre pestisori... asa, pe scurt, ca sa nu te descurajezi de la inceput

...
- chiar daca pare curios, sa stii ca un acvariu mic e mai "dificil" decat un acvariu mare... procesele biologice dintr-un bazin mare au o "inertie" mai mare, astfel incat eventualele greseli ale acvaristului sunt tolerate mai bine... tu ai un bazin mic, pentru standardele actuale, insa te vei descurca de minune daca asculti sfaturile primite.
- plantele de plastic si pietrisul acela "vopsit" sunt un kitch, arunca-le!... in acvariu poti sa pui nisip de rau sau pietris marunt (bob de orez), materiale naturale.
- tot de la pet-shop incearca sa iei si cateva plante naturale... din cele mai robuste si nepretentioase.
- speli nisipul intr-un lighean, cu apa calduta... il amesteci cu mana si arunci apa... repeti operatiunea pana cand apa din lighean ramane curata.
- pui nisipul in acvariu (un strat de 2 degete grosime e suficient)... daca vrei sa bagi inauntru si o piatra, tot acum e momentul.
- umpli acvariul cu apa si apoi plantezi plantele...
- daca ai cumparat de la pet-shop "bacterii de start", le torni inauntru dupa specificatiile de pe fiola. Daca nu, arunci inauntru putina mancare de pesti si 3-4 melci vii (tot de la pet-shop).
- dai drumul la filtru...
Atentie, filtrul trebuie sa mearga non-stop!!!
- Sa nu aprinzi lumina mai mult de 2-3 ore zilnic, acum la inceput... peste o saptamana poti creste durata de iluminare cu inca o ora... si tot asa, pana ajungi la un program de lumina de 8-10 ore/zilnic.
- temperatura apei sa nu depaseasca 25-26 grade Celsius.
- la fiecare 2-3 zile mai pui in apa niste mancare de pestisori... putina de tot, cat iei intre 2 degete...
- dupa 2-3 saptamani acvariul este pregatit (ciclat) sa primeasca pestii.
- iti recomand sa citesti forumul, o sa gasesti raspuns la multe din intrebarile tale... ce nu intelegi, poti intreba.
Bazinul tau este mic, asa ca nu aglomera pesti multi inauntru... stiu ca tentatia o sa fie mare, toti am trecut prin asa ceva.

Eu iti recomand sa bagi acolo una dintre urmatoarele combinatii:
- 4 masculi de guppy (pesti foarte comuni si rezistenti)... masculii sunt colorati frumos, femele sunt nasoale.
sau
- 1 mascul de betta splendens (cauti pe google images, ca sa vezi cum arata)... NU lua pereche! NU lua 2 masculi (se bat intre ei)!
sau
- un "trio" de platy (Xiphophorus Maculatu)... adica, 1 mascul + 2 femele.
In general, nu iti lua pesti care cresc mai mari de 3-4 cm (la maturitate)... si, nu depasi numarul de 3-4 pesti.
Succes!