[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
problema filtru extern Aqua pro 1200  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
ERSINV
Junior member

Joined: 13/04/2012 23:25:05
Messages: 75
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Buna Ziua,
Sunt fericitul detinator al unui filtru extern de acvariu Aqua Pro 1200, Am inlocuit rotor cel vechi-se auzea un rotatiei nu mai avea debit si i-am rupt si axul ceramic (5 luni aproximativ) cu unul nou cu ax si bucse (special pentru astfel de utilaj) .
Problema este ca atunci cand ii reduc debitul (are o maneta de reglare debit) bazaiei foarte tare ( fac urat rau daca il opresc- din maneta). Daca il scot din priza si il repornesc, nu mai baziei o perioada devine silentios. Mentionez ca l-am uns cu vaselina siliconica, l-am amorsat ca la carte, i-am facut testul pe uscat ( fara apa rotorul ) merge lin, se aude un mic bazait dar e ok .
Ce ma sfatuiti: sa-l las asa, se poate intampla ceva rau de la bazitul acesta se poate strica ceva? Sau caut un rotor de firma care se portriveste chinezariei? Sa-i fac altceva?
Multumesc,
ezatemi
Member

Joined: 29/01/2010 20:45:10
Messages: 245
Location: Iasi
IP:
Offline

Zgomotul respectiv apare atunci cand diametrul lagarului in care intra axul rotorului este prea mare in comparatie cu diametrul axului. Toleranta permisa nu ar trebui sa fie mai mare de 0,1 mm. Altminteri apare un oarecare joc care duce, in cele din urma, la uzura rotorului, lagarul se largeste si zgomotul devine din ce in ce mai mare. De asemenea, elicea trebuie bine prinsa pe rotor, nefiind permis nici un fel de joc.
Exista si cazuri de rotoare noi (cele comercializate un timp de catre JBL pentru seria de filtre E700, 900 si 1500) care sunt defecte din fabrica. Lagarul rotorului este format la acestea din doua parti cu diametre diferite astfel incat jocul rotorului pe ax este imposibil de evitat. Efectiv, lotul respectiv de rotoare a fost un fiasco. Nu mi-a venit sa cred cand am facut masuratorile respective.
Si rotoarele noi care echipeaza seria de filtre externe Eheim Clasic 2213 au o problema. Lagarul format tot din doua bucati nu a fost bine lipit in interiorul magnetului.
Cauza: lacomia comanditarilor (ieftin, sa fie cat mai ieftin) duce la achizitionarea de componente proaste calitativ pentru filtrele lor.
irukandji
Junior member
[Avatar]

Joined: 01/02/2012 18:13:23
Messages: 87
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Ca sugestie, ai putea sa incerci sa faci o cutie antifonata cu vata perlon ca nu are probleme cu umezeala si peretii cutiei din lambru pvc ca e ieftin si poate sa fie prins cu autofiletante, fara sa fie nevoie de lipire... in care sa pui filtrul asta mai in gluma, mai in serios. Ar mai fi si ideea de a-l muta, daca amplasarea iti permite, in balcon sau alta camera undebazaitul nu deranjeaza...

This message was edited 1 time. Last update was at 01/11/2012 17:25:26


capac_acvaru@yahoo.com

Noi, Mihai Viteazu, Domn al Tarii Romanesti...
[Email] [Yahoo!]
ERSINV
Junior member

Joined: 13/04/2012 23:25:05
Messages: 75
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Multumesc pentru explicatii.
Nu dorm cu acvariu in camera dar ma streseaza bazaitul ala cand sunt in preajma.
Elicea face 1/2 cursa pe magnet ( asa era si cel vechi). Rotorul nou se misca destul de bine pe ax-ul cu care a venit.
Daca pun rotorul vechi in axul cel nou intra cu greu si nu merge usor este un pic teapan. Nu am incercat. Sa incerc.
Axul vechi era mai subtire cel nou este mai gros .
Sa cumpar un rotor cu ax ceramic de la Tetratec 600/700 am observat ochiometric ca sunt asemanatoare.
Sa confectionez un ax de inox ?
Ce se poate intamplat daca il las sa functioneza asa cu bazaitul ala? Daca ii miscorez debitul face ca o pompa de aer (Jebao/Resun si alte marci consacrate)
Daca are debitul maxim nu mai bazaiei dar e furtuna in acvariu.
Se poate strica ceva? Bubuie .
Ce ma sfatuiti sa fac cu Aqua Pro-ul acesta il am doar de 5 luni?

This message was edited 1 time. Last update was at 01/11/2012 17:13:33

irukandji
Junior member
[Avatar]

Joined: 01/02/2012 18:13:23
Messages: 87
Location: Bucuresti
IP:
Offline

"furtuna " in acvariu o rezolvi punand la capatul tubului de retur o bucata de furtun in care ai facut gaurele mici, mici, multe, pe toata circumferinta furtunului scufundat in apa deci jeturile vor fi multe si presiunea se va diminua.. in rest.. te complici, pt ce sa confectionezi un ax cand ai putea sa iti confectionezi chiar un alt filtru mai silentios?! )

This message was edited 1 time. Last update was at 01/11/2012 17:30:02


capac_acvaru@yahoo.com

Noi, Mihai Viteazu, Domn al Tarii Romanesti...
[Email] [Yahoo!]
ezatemi
Member

Joined: 29/01/2010 20:45:10
Messages: 245
Location: Iasi
IP:
Offline

De confectionat un ax din inox...se poate, insa la un strung special pentru mecanica fina, pentru ceasornicarie.
Se pare insa ca in cazul dumitale problema o reprezinta jocul elicei pe rotor. Repet, aceasta nu are voie sa se miste pe rotor.
irukandji
Junior member
[Avatar]

Joined: 01/02/2012 18:13:23
Messages: 87
Location: Bucuresti
IP:
Offline

si ce ne facem daca elicea nu este echilibrata? daca gaura nu e in centrul ei sau daca centrul de greutate nu este acelasi cu centrul geometric si "bate intr-o parte"? poate ar trebui facuta si alta elice, nu? off, mai, mai.. deci?

capac_acvaru@yahoo.com

Noi, Mihai Viteazu, Domn al Tarii Romanesti...
[Email] [Yahoo!]
ezatemi
Member

Joined: 29/01/2010 20:45:10
Messages: 245
Location: Iasi
IP:
Offline

Nu e cazul sa fiti ironic. Eu incerc sa ajut. Cu situatiile pe care le-am descris m-am confruntat la multe dintre filtrele si pompele care mi-au trecut prin maini.
Daca elicea are joc pe rotor (asa cum se intampla mai ales la filtrele Eheim si Fluval), se da jos elicea, se ingroasa axul pe care aceasta sta. Eu folosesc banda de teflon pentru aceasta operatiune si carpaceala aceasta da rezultate foarte bune. La sfarsit se monteaza elicea astfel incat sa intre fortat pe rotor.
Am intalnit si filtre/pompe la care elicea este extrem de bine fixata pe rotor, efectiv nu poate fi rasucita fara a o rupe (la filtrele Jebo 828).
Bineinteles ca toata aceasta poveste poate fi evitata prin cumpararea unui set nou ax/rotor. E foarte simplu.
Cine doreste sa scuteasca o cheltuiala suplimentara...pune capul la contributie, asta daca nu cumva il tine pe umeri doar pentru a nu fi plouat direct in gat (expresia nu-mi apartine, e de imprumut).
ERSINV
Junior member

Joined: 13/04/2012 23:25:05
Messages: 75
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Sa va povestesc aventurile mele cu Aqua Pro. M-am dus la Hornbach si am cumparat un rotor cu ax si bucse pentru Tetratec 700. Nu se potriveste!!!
Axul este mai mare,l-am polizat un pic pana a mers. Rotorul de Tetratec, batea undeva si daca opream filtru aleluia nu mai mergea. Dupa care rotorul nou primit de la Cta pt Aqua 1200 a crapat la propriu ( magnetul) pe axul sau.
Atunci am facut urmatoarea schemla. Am luat axul comandat de la Cta,care este mai gros si nu intra pe rotorul vechi original, l-am fortat, pana la urma a pornit si minune merge si nu este zgomotos desi e teapan pe rotorul vechi. I-am facut proba de on/of merge.
La on/of am observat ca poate se devina zgomotos sau nu ( bazaiei) Uneori la pornire, parca are toane si personalitate.
Intrebarea mea este sa le las axul nou de Aqua Pro cu rotorul vechi in pace sau sa mai mesteresc la ele (chiar daca bazaie la pornire uneori)?. Momenan sunt multumit nu mai este zgomot si pot sa dau ce debit doresc eu ca nu baziei []decat la on/of din cauze de nu se stie?
Pe langa problema cu rotorul doresc sa va informez ca am desfacut filtrul acesta de sute de ori si nu curge,plasticul pare ok, nimic rupt.
conty
Junior member
[Avatar]

Joined: 24/02/2012 15:15:29
Messages: 8
Location: tulcea
IP:
Offline

am achizitionat un filtru aqua pro 1200 in august 2012 si de vre-o luna are rotorul (partea magnetica) pleznita in doua bucati, la garantie mi s-a spus ca ei prin politica firmei nu inlocuiesc rotoarele deoarece sunt consumabile iar un rotor nou este 50 de lei. am fost sfatuit sa imi cumpar unul nou sau daca nu imi convine sa schimb filtrul. Ca sa concluzionez pot spune ca rotoarele de la aceste filtre sunt pref, acum nu am cumparat unul nou ca sa stiu daca si acela e la fel de prost. cert este ca zgomot facea si la mine si imi merge si acum cu un debit redus si foarte zgomotos.

0748846931
[Yahoo!]
ERSINV
Junior member

Joined: 13/04/2012 23:25:05
Messages: 75
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Daca cumperi un rotor nou poate fi mai prost decat asta pe care il ai. Vine intr-o punga ce pare lipita cu fierul de calcat nu scrie nimic pe ea.
Eu am comandat unul si dupa 1 saptamana a cedat. Acum il folosesc tot pe cel vechi doar axul l-am lasat.
Merge acum. Ai grija la cosulete, imbinarile la ele sunt foarte proaste si daca nu le portivesti bine rotorul devine zgomotos si daca opresti filtrul nu mai functioneaza cum trebuie rotorul.
Sunt praf filtrele acestea, si politica importatorului iti spune clar cat sunt de bune.
Plasticele sunt bune la el,asta apreciez.
Aa, filtrul meu Aqua Pro are camera rotorului cu o gaura la stator. cred ca asa l-am achizitionat.
Cand o pica complet, imi cumpar un JBL 901( am un acvariu de 126l) si termnin cu chinezariile astea proaste. E drept am dat pe el 250 lei+50 lei rotorul dar parca nici un an sa nu tina..
Vezi ca aproape toate produsele AquaPro,Ocean Free, Classica sunt cu probleme. Am avut acvariu Ocean Free cu geam cristal 5mm si se zgaria "singur"si corydorasii l-au zgariat.
Mai am o lampa submersibila de la Ocean free care dupa 14 zile a murit transformatorul. Acum merge I-am cumparat una din piata.

ERSINV
Junior member

Joined: 13/04/2012 23:25:05
Messages: 75
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Acum filtru am implinit aproape un an.
M-am gandit sa-i fac mentenanta de sarbatori (am curatat furtunele, mediile de filtrare, buretii, rotorul si axul ceramic, am uns garniturile cu vaselina siliconica etc.)
Surpriza dupa amorsare nu porneste, se aude cum se invarte rotorul dar nimic . Merge daca il pun in functiune cand intra apa in el, imediat dupa amorsare.( Adica il golesc de apa un pic si dupa porneste impins de curentul creat caderea apei din furtune).
Daca il opresc si il repornesc aleluia, nu mai are debit. Am curatat si rearanjat cosuletele si nimic, daca il scot din priza si ii bag nu merge.
Nu face zgomot,are debit dar saca ii tai alimentarea .
Acum sunt stresat pentru ca o sa in concediu si daca Electrica imi face o surpriza sa opreasca curentul o sa am decese in acvariu.
Ce sa ii fac?
ERSINV
Junior member

Joined: 13/04/2012 23:25:05
Messages: 75
Location: Bucuresti
IP:
Offline

M-am horatat trec pe SUN SUN SunSun 402B 1000l/h cu sterilizator UV.
Sper sa nu fie ca asta Aqua Pro 1200l/h.
ezatemi
Member

Joined: 29/01/2010 20:45:10
Messages: 245
Location: Iasi
IP:
Offline

E aceeasi poveste. Nu te complica.
ERSINV
Junior member

Joined: 13/04/2012 23:25:05
Messages: 75
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Si ce sa-mi fi luat? De Eheim nu am buget,poate doar de classic.
ezatemi
Member

Joined: 29/01/2010 20:45:10
Messages: 245
Location: Iasi
IP:
Offline

Eheim 2217. Merita.
Adrian Ionut
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 05/02/2004 14:24:13
Messages: 472
Location: Canada - Montreal
IP:
Offline

ezatemi wrote:Eheim 2217. Merita.


E si asta destul de scump... in functie de marimea acvariului poate merge si pe 2213/2215.Eu am doua 2213 - unul de 8 ani ( ) si unul de un an jumate si ambele functioneaza impecabil.
La cel de 8 ani am schimbat axul ceramic (incepea sa faca zgomot) si garnitura de la capac, care din cauza ca se largise un pic, filtrul tragea aer... Dupa interventiile asta, trebuie sa pun urechea pe el sa ma asigur ca merge .

PS. Ambele tot in China sunt facute... da poate ca e o alta China.

PS2. Sau un Fluval 206/306, seria noua. Sunt ceva mai bine facute.

This message was edited 2 times. Last update was at 09/05/2013 14:14:51


Cauta si vei gasi, intreaba si ti se va raspunde. (oarecum din Biblie)
ERSINV
Junior member

Joined: 13/04/2012 23:25:05
Messages: 75
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Multumesc pentru sfaturi, dar comanda deja a venit pt Sun Sun HW302. Nu mai suportam sa verific cand vin de la birou, daca nu cumva a fost oprit curentul si filtru( Aqua Pro 1200 ) sa nu isi faca treaba.
Cand o sa cedeza si asta, ma gandesc serios la un Eheim,JBL sau Fluval.

This message was edited 1 time. Last update was at 10/05/2013 09:28:08

 
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com