[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Echinodorus "kleiner bär"  XML
Forum Index » Plante de acvariu
Author Message
Alex
Administrator
[Avatar]

Joined: 28/07/2004 22:32:30
Messages: 4189
Location: Bucur-Obor
IP:
Offline

Echinodorus "kleiner bär"

Conditiile in care tin eu planta:
Data: Ianuarie 2006
Dimensiuni acvariu:1300 x 550 x 500 mm
Volum: 300 litrii reali
Lumina: 4 x 36W (3 osram fluora /1 osram lumilux)
Durata: 12 ore / zi
Substrat: Pietris fractie 1-3 mm aditivat cu Duplarit K
Fertilizanti:
- zilnic: Dupla plant : 4 picaturi
- trimestrial: Dupla plant tabs si Duplarit K balls
CO2 aditionat: 1bula /secunda
Reactor CO2: reactor M Aquamedic / butelie 7l
Schimb apa: 50% zilnic
Temperatura: 24 grade Celsius
Valoare pH: 7.0
Carbonate Hardness (KH): 4 dKH

image


La sfarsitul anului 2005 unul dintre cele mai renumite siteuri americane care se ocupa si cu vanzari de plante declara cu mandrie ca in sfarsit au in stoc spre vanzare Kleiner Bär Sword (Echinodorus "kleiner bär") One of the hottest/rarest swords finally available in the U.S.A. (Translates = Little Bear). Pretul 12.99 usd (fara transport)…

Planta practic nu era o noutate, aparitia ei fiind pentru prima data semnalata la inceputul anilor 90 in Germania.
Este rezultatul unei hibridari intre E.parviflorus, E. x barthii si E. horemanii “red” pe care o recomand tuturor celor pasionati de plante.
Din cate cunosc am fost primul care introdus si reprodus planta in 2003 in Romania o data cu transportul prin care am introdus si Echinodorus DEVIL EYE.
Problema mai veche la mine in acvariu, lipsa spatiului, m-a facut sa nu ma pot dedica plantei decat dupa ce am renuntat la DEVIL .

"kleiner bär"este o planta superba …din pacate POZELE sunt sub realitate, insa ce m-a facut ca pana acum sa nu ii fac "reclama" a fost mai degraba dorinta de a verifica cele declarate de producatorul german al plantei legat de culoare si dimensiuni, caci planta imi ajunsese in Romania verde, cu forme alungite si evident crescuta emers.

Din experienta acum pot sa va spun ca planta are un petiol de 5 – 10 cm iar frunza propriuzisa este lata de pana la 7 cm, cu lungime de 15 – 20 cm. Asadar o planta cu inaltime de numai 30 de cm daca este tinuta in conditii optime, cu un ritm de crestere normal atunci cand planta beneficiaza de lumina si fertilizare corespunzatoare.

Frunzele noi sunt maronii iar cele vechi devin verzui-oliv
Temperatura recomandata este de 20 - 28 grade Celsius.

Conditiile in care tin planta pentru a fi pusa in adevarata sa valoare le puteti citii mai sus…dar nu ma indoiesc ca, desigur ea va fi crescuta dupa recomandarile unor specialisti locali prin folosirea cu success a solurilor mixate cu gainat de prumbel voiajor, prin aditionare de CO2 pulmonar (noua descoerire a forumului acvariu.ro care o depaseste chiar si pe cea cu sifonul aruncat in jet molau in acvariu ) iar fertilizarea se va face cu zeama plantei fericite . Va urez succes, doar ca...

In aceste conditii neaose stramosesti am constatat ca planta isi alungeste foarte mult petiolul, frunza ramane mica si urca pe suprafata apei, iar lungimea ei poate lejer ajunge si la 45 de cm...caracter atavic provenit probabil de pe la frun`stamos.

Din pacate pentru utilizatorii metodelor stramosesti Christel Kasselmann altminteri mare specialista in boscheti si autoare a unor carti de referinta in domeniu recomanda insa un sol bogat in substante nutritive...acum depinde de voi ce "varianta" de planta vreti sa tineti in acvariu.

Poza prezentata intr-una din cartile ei de referinta imi arata o planta identica cu a mea dar culoarea (poate doar a pozei) este mai inchisa…ceea ce ma duce cu gandul la viitoarea schimbare de substrat pe care si eu o astept cam de mult

Zic ca planta nu ar avea mari probleme si ca intr-un final se poate si reproduce, totusi e rara si o posibila explicatie ar putea fi faptul ca nu face mai mult de 4 pui pe tija. Marturisesc ca eu unul nu am obtinut mai mult de 2 pe tija…dar sa zicem ca e doar de 3-4 luni tinuta boiereste asa ca mai astept.
Am vrut sa o mai achizitionez odata de la producatorul german insa raspunsul a venit sec confirmandu-mi inca o data realitatea raritatii:Kleiner Bär hatte mein bisheriger Zulieferer das ganze Jahr nicht im
Programm
.
Din cate pricep ne fiind un as, suna ceva de genu` Kleine Bär nu a fost in programul furnizorului meu tot anul… asa ca semne proaste anul are, asta apropos si de discutia noastra mai veche despre ce se gaseste si ce nu la un producator.
Din surse sigure nici pe piata asiatica nu prea mai este de gasit…asa ca lasand de o parte ironia vis-à-vis de bucuria americanilor care in sfarsit erau in posesia plantei incep sa cred ca este chiar o mare scofala sa detii asa ceva in acvarii.

Dupa cum deduceti planta a inceput sa fie produsa de mai multi, obsesia mea a fost insa sa o cumpar de la “tatal” care detine o sera in Germania unde se ocupa numai de Echinodorusi cu tot ce inseamna hibridare, reproducere din calus pe agar samd.
Tropica inca nu il are pe stoc dar Dennerle comercializeaza Echinodorus Dschungelstar No2 "Kleiner Bär" la un pret ceva mai rezonabil…nu cu mult mai rezonabil si cu o infatisare care imi aduce aminte mai degraba de planta crescuta emers.

Atat ca dimensiuni cat si la culoare se pare insa ca planta inca nu este foarte stabila dar dupa parerea mea iubitorii de plante ar trebuii sa o treaca in top macar pentruca eu nu mai cunosc ceva Echinodorus similar : mic lat maroniu…ideal pentru cei ce nu isi permit acvarii cu coloana mare.

This message was edited 1 time. Last update was at 11/10/2009 13:01:57


SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI
 
Forum Index » Plante de acvariu
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com