[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Medii de filtrare biologica adecvate ,neadecvate, eficiente, ineficiente si modul lor de utilizarea  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
flo77
Senior member

Joined: 16/02/2009 19:59:52
Messages: 1011
Location: Fish Room
IP:
Offline

paradoxx wrote:Este un proiect romanesc ? M.as mira, avand in vedere ca singurele proiecte de repopularizare a raurilor/lacurilor din Romania sunt la stadiu asemanator taierii panglicii pt 5km de autostrada, si mai precis: 100 de crapi de 1.5kg aruncati in Delta, gata repopularizarea

Chiar nu conteaza daca este un proiect romanesc sau nu. Ideea era ca se pot obtine rezultate bune si fara a urma metodele traditionale de filtrare.

Nu cumpar, nu vand, nu fac schimb. Nu insista.
paradoxx
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 06/07/2013 01:33:53
Messages: 3441
Location: Prin tara
IP:
Offline

Pai...este o metoda conevntionala de filtrare. Apa se filtreaza prin pamant poate(turba, roca vulcanica, nisip) si apa venind/iesind este aproape echivalent cu schimburile masive de apa zilnice in care materialul filtrant este bine inchegat intr.o colonie de bacterii. De oriunde ar veni apa, este clar ca fara o filtrare adecvata pestii nu supravietuiesc, implicit si aceasta este o metoda traditional conventionala pe barosaneala cum ne place noua
Te rog ca in cazul in care gresesc sa ma tragi de urechi, poate nu am inteles eu de unde vine apa. Chiar nu vreau sa vbesc prostii. Si nu este offtopic, este vba de pesti si filtrare, subiecte ce apartin acestui forum

This message was edited 2 times. Last update was at 01/04/2022 11:29:04


Sunt Mandru ca sunt SUMA DEFECTELOR MELE 1488
[Email] [Yahoo!]
Bayek
Senior member

Joined: 08/04/2021 16:29:51
Messages: 760
Location: Bucuresti
IP:
Offline

flo77 wrote:Ce medii de filtrare credeti ca sunt folosite aici? Credeti ca sunt eficiente?
image
image
Cam cati pesti credeti ca sunt intr-un bazin?


In poze e o crescatorie/macelarie, fara nici o legatura (sper) cu acest forum. E o colcaiala de pesti care nu inseamna nimic pentru mine si nu are legatura cu acvaristica. Nu vad nici o legatura cu topicul asta, care pare ca s-a diluat mult.
EverSad
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 17/02/2020 06:41:26
Messages: 2081
Location: Cernavoda
IP:
Offline

flo77 wrote:Gata cu off-topicul asta pe care l-am initiat. Ideea era ca se poate ajunge la rezultate bune si fara o filtrare biologica de top. Ideea nu este aplicabila numai in cadrul fermelor piscicole. Este de actualitate sipentru noi, mai ales in cazul bazinelor de puiet.
Eu fac schimburi de apa zilnice in bazinele de "crestere" si in felul asta asigur conditii stabile pentru pesti.
Consider ca si alte metode de filtrare neconventionala ar trebui luate in considerare in topicul asta.


Doar sa lamurim ce este OffTopic aici:

1: Ferma piscicola, creste pestii pentru a fi haliti/dati "in consum". (normal ca merg, pe "filtrarea" minima in sensul supravieturii marfii/pestilor)

2: Nu este nimic de actualitate la bazinele de puiet, deacat in cazul dilarilor' de puiet. (alt subiect se dezbate aici)

3: Citat: "alte metode de filtrare neconventionala".... pentru 60L ori 20K litrii? (ca nu se poate compara filtrarea...)

This message was edited 1 time. Last update was at 02/04/2022 17:35:58


Decat flamand si sarac, mai bine satul si bogat.
Optiune din: Luca 6, (20-26) cred ca....
flo77
Senior member

Joined: 16/02/2009 19:59:52
Messages: 1011
Location: Fish Room
IP:
Offline

@ bayek
Ceea ce ai vazut in fotografii este un proiect de " conservare" nu de facut conserve. Nu este nimic comercial in acel proiect, pestii nu sunt crescuti pentru a fi vanduti, ci pentru a reduce impactul pe care activitatile umane le au asupra unor anumite ecosisteme.
Pentru mine cea mai eficienta metoda de "filtrare" in cazul in care este vorba de pui este schimbul de apa. Daca este facuta in mod rational pe langa faptul ca te scapa de elementele nedorite(NH3, NO2, NO3 si nu numai) iti asigura si o stabilitate sporita a compozitiei chimice a apei. Acea crescatorie este o dovada clara a ceea ce sustin: au o rata de supravietuire de peste 90%. Adica din 100 de icre, peste 6 luni 90 de pesti ajung sa fie eliberati in "wild". Destul de impresionant dupa parerea mea. Anul asta au avut doar 2 milioane de icre, dar cred ca in 2015 au avut in jur de 20 milioane de icre. Eu zic ca noi ca acvaristi amatori avem ce invata de acolo. Desigur, metoda schimburilor de apa frecvente(sau schimb de apa la picatura) nu face sens in cazul unui "show tank", dar daca ambitiile noastre de acvaristi vizeaza alte orizonturi am putea privi aceste lucruri dintr-o alta perspectiva. Nu trebuie decat sa fim receptivi si sa adaptam la scara mai mica si in masura resurselor noastre ceea ce se foloseste cu succes in industrie.

Nu cumpar, nu vand, nu fac schimb. Nu insista.
Lemon
Senior member
[Avatar]

Joined: 03/03/2014 21:58:13
Messages: 1143
Location: Constanta
IP:
Offline

Daca consumul de apa nu este o problema si se poate controla strict calitatea apei, aici ma refer sa lipseasca fluctuatiile de primavara, cred ca schimbul la picatura, unde se schimba 100 % din apa pe zi, ar face un bazin sa mearga doar cu o pompa de valuri.
Poate vorbesc prostii.

Cryptic Cherries - West-Africa river
paradoxx
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 06/07/2013 01:33:53
Messages: 3441
Location: Prin tara
IP:
Offline

Datorita proiectului meu acvaristic cu clean de acum ceva ani, un vecin de peste drum de soacra.mea si.a facut iaz in care a bagat vleni, printre care si cei de la mine si are apa coborata din munte printr.o teava, cade in "groapa" destul de mare pe care a facut o,iar prin supraplin a facut cu i alta teava de curge direct in rau, cu sita pentru a nu se scurge si pestii. Practic are apa exact pe acest principiu, filtrare din munte si apa la fel continua

Sunt Mandru ca sunt SUMA DEFECTELOR MELE 1488
[Email] [Yahoo!]
Bayek
Senior member

Joined: 08/04/2021 16:29:51
Messages: 760
Location: Bucuresti
IP:
Offline

@flo77
In cazul asta imi cer scuze, am inteles gresit. Si eu sunt de acord cu schimbul de apa, dar in acvariile noastre nu vad cum am putea sa facem la fel ca in crescatorii. Mi se pare foarte complicat sistemul de schimb la picatura, singurul care ar replica cat de cat circuitul de bazine amonte-aval din crescatoriile de pastravi, de exemplu.
paradoxx
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 06/07/2013 01:33:53
Messages: 3441
Location: Prin tara
IP:
Offline

paradoxx wrote:Datorita proiectului meu acvaristic cu clean de acum ceva ani, un vecin de peste drum de soacra.mea si.a facut iaz in care a bagat vleni, printre care si cei de la mine si are apa coborata din munte printr.o teava, cade in "groapa" destul de mare pe care a facut o,iar prin supraplin a facut cu i alta teava de curge direct in rau, cu sita pentru a nu se scurge si pestii. Practic are apa exact pe acest principiu, filtrare din munte si apa la fel continua


Cleni*


Si vreau sa precizez ca desi a eu am tinut clenii 2 ani jumate, el in 1 an jumate avea bucatile de cleni dubli fata de ai mei din acvariu de 330l, desi au avut hrana la discretie(din pacate, caci nu sustin live feeding-ul dar am vrut biotop si obletii de rau, racii de ponoare,boisteni, porcusori si mreana au fost mancati). Intr.adevar, la el in iaz este mereu o apa continua din munte ,iar asta si spatiul au fost decisivi. Si clenii lui au fost luati din acelasi loc ca al meu si aceeasi marime dar ai lui erau dublii ca marime desi cu un an in urma.

Sunt Mandru ca sunt SUMA DEFECTELOR MELE 1488
[Email] [Yahoo!]
Dr Nano
Senior member
[Avatar]

Joined: 30/05/2018 09:42:42
Messages: 512
Location: Targoviste
IP:
Offline

Fadds wrote:
plantele nu absorb NH3 nici NH4 nici NO2 , plantele doar consuma NO3

Fals. Nu stiu de unde ti-ai luat informatiile si ce ai inteles din ce ai citit, dar inainte sa-i acuzi pe altii de prostie poate ar fi bine sa te mai documentezi un pic.

Atasez o publicatie stiintifica legata de asimilatea azotului de catre plante, are 5 pagini + 1 sursele.

Va recomand tuturor sa va documentati din cat mai multe surse credibile si sa nu va luati doar dupa ce zice Gigel de pe forum (de exemplu eu).


Foarte utila informatia si cred ca totul e sumarizat in prima parte:

"Ammonium and nitrite are detrimental to fish health. Most hobbyists rely on filters (i.e., “biological filtration” or nitrification) to remove these toxins from the water. They do not consider using plants. Even hobbyists with planted tanks underestimate plants in terms of water purification. For they assume that plants mainly take up nitrates as their source of N (nitrogen). However, the truth is quite different. Scientific studies have shown repeatedly that the vast majority of aquatic plants greatly prefer ammonium over nitrate. Moreover, they prefer taking it up via leaf uptake from the water, rather than root uptake from the substrate. Thus, plants can—if given the chance—play a major role in water purification. They are not just tank ornaments, aquascaping tools, or hiding places for fry."



+ ma gandesc sa iau si eu o lampa flexi mini.

This message was edited 5 times. Last update was at 08/05/2022 08:31:07


Nano Habtat 35

Puffers' Island 30
dinu79
Membru banat

Joined: 24/04/2022 20:52:39
Messages: 135
Location: judetu Cluj
IP:
Offline

am avut si eu acvariu DIY ”no intervention” timp de 3 ani, fara filtrare. evident ca fucntia filtrului o preia substratul in internsificare scazuta, adica fixeaza produsii metabolici ai plantelor si pestilor. evident, acvariu fara filtrare este in mod categoric, opus mediului natural de provenienta a vietatilor care populeaza un acvariu, in natura, filtrarea si fixarea compusilor produsi de metaboliare avind un circuit mult mai bine articulat - de ex dispersia si dislocarea prin nivelul apei, etc etc .acuma, e o diferenta intre un bioptop si o imagine estetica, estetic poate fi inclusiv procesul de putrefactie dat de toxicitatea marita a mediului. tin s asubliniez, din experienta personala, ca finalmente, intr-un mediu fara fltrare, va domina in mod radical, prin inversarea evolutiei darwiniste, organismul care va avea procesualitatea metabolica cea mai putin pretentioasa, prin surplus de resursa, si care se va reproduce cel mai rapid, viteza si simplitatea metabolica fiind factor in concurenta pentru resurse. adica, din DIY, in ”no intervention”, rezultatul dintr-un mediu produs ca habitat, au mai ramas algele, nisip innegrit, si ultimul decedat a fost un gourami albastru. fara sa mai discut inflationarea cu compusi chimici, adica efectiv crearea de humus pornind de la compusi toxici, concurenta dntre plante si alge - in natura, metabolismul superior al algelor ca opus la ramificarea cu reproducere incetinita a plantelor - este rezolvata de dinamica solara, filtrare si distribuirea dislocativa a continuturilor. adica, personal, si am scris de dragul subiectului, acvariul fara filtrare e la regim de baltoaca creata de ploaie.

”sunt o somitate in treling”
paradoxx
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 06/07/2013 01:33:53
Messages: 3441
Location: Prin tara
IP:
Offline

Da, total de acord, dinule. Faza e ca baistu asta are de.a lungul anilor videouri in care el demonstreaza ca plantele creeaza un circuit deschis/inchis sa ii zic asa al filtrarii in care bla bla bla si cu bla bla bla se intrepatrund si astfel apa super clara. A aratat si filtrare cu cartofi, capsuni,etc. Faza este ca eu nu am tupeu sa bag pesti daca apa aia nu circula, pur si simplu imi vine peste mana sa cred ca amoniacul ala este eliminat si ca pestii o duc grozav, chiar si dupa spusele tale, cel ce se adapteaza traieste, cel care nu, moare.

Sunt Mandru ca sunt SUMA DEFECTELOR MELE 1488
[Email] [Yahoo!]
Dr Nano
Senior member
[Avatar]

Joined: 30/05/2018 09:42:42
Messages: 512
Location: Targoviste
IP:
Offline

Dar nu inteleg cum i-au crescut plantele fara adaugare de CO2. De ex aici:

This message was edited 1 time. Last update was at 08/05/2022 20:47:31


Nano Habtat 35

Puffers' Island 30
dinu79
Membru banat

Joined: 24/04/2022 20:52:39
Messages: 135
Location: judetu Cluj
IP:
Offline

paradoxx wrote:Da, total de acord, dinule. Faza e ca baistu asta are de.a lungul anilor videouri in care el demonstreaza ca plantele creeaza un circuit deschis/inchis sa ii zic asa al filtrarii in care bla bla bla si cu bla bla bla se intrepatrund si astfel apa super clara. A aratat si filtrare cu cartofi, capsuni,etc. Faza este ca eu nu am tupeu sa bag pesti daca apa aia nu circula, pur si simplu imi vine peste mana sa cred ca amoniacul ala este eliminat si ca pestii o duc grozav, chiar si dupa spusele tale, cel ce se adapteaza traieste, cel care nu, moare.


https://www.youtube.com/watch?v=_Dz4pDdiGZ8&ab_channel=MDFishTanks
are omu la acvarii nefolosite la prezenari, filtru intern. m-as baga si eu la plante pe testosteron/ acavriu subpopulat, sa vad cit rezista, cu tehnologia pe car eo are la dispozitie, la acvarii selectate pt prezentare. deci pt mine algele =cosmar fara forme de inhibare, inclusiv modul cum construieste plantatia si substratul.
numa bine, salutari.

”sunt o somitate in treling”
 
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com