[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Incercare aquascaping - jurnal acvariu stefanp 2012-2013  XML
Forum Index » Acvarii plantate - Jurnal
Author Message
stefanp
Moderator

Joined: 06/09/2011 17:31:23
Messages: 9473
Location: Falticeni/Iasi
IP:
Offline

Buna seara dragi colegi.

Dupa cum tot amenintam inca de pe la inceputul verii care a trecut, a venit momentul sa incep un setup nou, cu un bazin nou. Dupa multe framantari si temeri, cu ajutor catorva colegi care m-au indrumat am reusit sa termin noul bazin si sa pornesc setupul. N-am un titlu de jurnal pompos, asa ca se intituleaza "Incercare de aquascaping" pentru ca asta si este. Cu setupul trecut am invatat cum e treaba cu plantatele (inca mai e mult de invatat, insa am prin cat de cat miscarea) asa ca de data asta incerc si un oarece aranjament.

Cum spunea ala de la romanii au talent: Sa trecem la treaba !

Asadar, avem un bazin cu urmatoarele dimensiuni: 120(L)x50(l)x45(h), deci 270 litri brut (la vreun 200 net cred); bazin facut din sticla de 10 mm, cu intarituri longitudinale, lipit cu Dow Corning 881. Aviz pentru cei interesati din Iasi, a fost facut de dl. Ovidiu (ArcaPet), la un super pret (300 RON, cu siliconul meu). Il recomand cu mare caldura !
Acvariul sta pe aceeasi masuta de anul trecut, dar pe care am intarit-o cu doua placi de pal in spate. Si pentru ca acvariul e mai lat decat masuta, am pus o placa de pal deasupra de 50 cm. Intre masa si placa de pal, un strat de polistiren ca sa protejez mobila iar in placa si acvariu, un covoras jbl.

image

image

image

Vineri am spalat manado de ma doare si acum spatele (cel din acvariul vechi si o punga de 25 litri noua), dupa care l-am pus in acvariu si am umplut cu apa. Ieri, sambata, am plantat si am pus filtrele (am asteptat pana a doua zi ca sa se elimine clorul si sa nu-mi omoare bacteriile din filtre, in timpul asta ele mergand intr-o galeata cu apa din acvariul vechi).

Lista hardware:

- bazin: l-am descris deja
- iluminare: lampa DIY din comatex, colantata wenge, 4 x 54 W (va fi o combinate de 2 x osram 865 si 2 x giesemann aquaflora), drosere electronice Osram. Momentan merg cele 2 osram-uri, pana saptamana viitoare cand imi vin giesemann-urile si vor merge 1 x osram si 1 x giesemann (pentru inceput). Deocamdata 6 ore de iluminare/zi, voi mai creste in timp.
- substrat: 10 litri JBL Aquabasis Plus acoperit de vreo 50 litri Manado
- filtrare: 2 filtre externe: un Eheim 2224 700 l/h (ce are un prefiltru pe sorb) si un JBL e701 Greenline 700 l/h
- sistem aditie CO2: butelie Ursus 10 litri, reductor Dennerle Profi 2000, electrovala nu stiu de care si un difuzor extern Boyu (care culmea, face fata destul de bine zic eu si la bazinul asta)
- incalzitor: Eheim Jager 150 W

Cateva poze cu lampa:

image

image

image

image

Elemente de scaping:

- lemn Red Moor

Plante:

- Didiplis diandra
- Limnophilla aromatica
- Myriophyllum tuberculatum
- Rotala rotundifolia
- Ludwigia cuba
- Heteranthera zosterifolia
- Proserpinaca palustris
- Rotala macrandra
- Rotala vietnam
- Rotala walichii
- Blyxa japonica
- Alternanthera reineckii "mini"
- Flame moss
- Christmas moss
- Un muschi de la userul "Antoniot", parca am vazut pe forumuri ca unii ii spun "Romania moss" (e un muschi autohton)

Vor mai veni:

- Cabomba furcata
- Pogostemon helferi
- Hemianthus callitrichoides "cuba"

Teste efectuate astazi (07 octombrie) la amiaza:

- kH = 7 (culmea...setupul trecut era 11...voi mai testa)
- gH = 12
- pH = intre 6.95 - 7 pentru moment. Ochesc un 6.8, chiar ceva mai mic
- NH4 = 0 (sau <0.05 ppm, e cea mai mica valoare de pe scala jbl)
- NO2 = 0.05 ppm ( deci a detectat ceva, sper astfel ca sunt in a doua parte a "ciclarii" si sa merg spre no3. filtrele ciclate sper sa-si faca treaba)
- NO3 = 1 ppm
- PO4 = intre 0.02 si 0.05 ppm
- Fe = 0

Cum ziceam plantele sunt puse de sambata in bazin. CO2-ul pornit tot atunci. Voi incepe de maine si fertilizarea micro...macro inca nu stiu exact cum sa incep, astept sa ma sfatuiti si voi. Oricum, ar trebui relativ repejor. Astept sa-mi vina si neoanele pentru plante ca sa nu le dau doar lumina rece.

Si cateva poze cu acvariul

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Lampa pe acvariu:

image

image

Si datorita mamei prietenei ce n-a apreciat filtrele care stateau in fata mobilei, am primit aprobare sa dau cate o gaura in pfl-ul ala subtire care se pune in spatele dulapurilor asa ca am bagat filtrele in dulapuri si am scos furtunele prin spate catre acvariu. Mult mai bine acum

image

image

Acum vad si eu ca n-am sters praful bine

Plantele inca sunt un pic incolacite, cum au stat in colete/oala/galeata, dar se vor indrepta, aranja ele; de asemenea sunt si firele unele mai lungi, altele mai scurte, vor fi tunse pe parcurs, nu e momentul acum sa le chinuiesc. Blyxele din stanga sunt mititele, si fara radacini...asa le-am primit, sper sa-si dea drumul. Proserpinaca e si ea putin accidentata.
Marea provocare pe care o vad este formarea tufelor si mai ales mentinerea lor dupa...dar asta pe parcurs. Incerc sa urmez tipul concav de aquascape, cu tufele care cresc in inaltime dinspre centru spre laterale. Punctul focal vreau sa-l fac pe stanga, unde sunt macrandrele si unde va veni si cabomba furcata (asadar un punct focal cu rosu). Alternanthera reineckii "mini" vreau sa o cresc sa mearga ingustandu-se pana in geamul din spate. In fata voi incerca un covor cu HC, flancat pe laterale in stanga de blyxa si in dreapta de pogostemon helferi (doua plante diferite ca sa evit impresia de simetric).

Planuri mari , dar cel mai important acum este sa trec de perioada de inceput, fara alge si sa nu pierd din plante. Pe urma si cu ajutorul vostru sper sa reusesc ce mi-am propus.

Si gata, inchei romanul ca va apuca maine pana cititi
Astept parerile voastre

This message was edited 1 time. Last update was at 07/10/2012 22:07:15


Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Man! Felicitari. Cat ti-a luat sa scrii postul ?

N-am apucat sa citesc inca, ma duc sa citesc si revin sa completez.

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
stefanp
Moderator

Joined: 06/09/2011 17:31:23
Messages: 9473
Location: Falticeni/Iasi
IP:
Offline

Multzam', astept sa citesti tot
Mi-a luat ceva timp, insa am fost multi-tasking si am mai facut si altele intre timp

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Completare:

a) Despre titlul pompos - poti alege ceva de aici: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_world%27s_longest_ships - mie imi place "Batillus".
b) Nu prea stiu cum o sa ai lumina in acvariu cand o sa te apuci sa tunzi. Iti incape mana pe acolo ? Mi-e teama un pic cu acel capac, daca il atingi un pic din neatentie pare ca ar scapa in apa? In plus, neoanele nu par izolate la capete - atentie deci.
c) HC-ul trebuie pus cat mai REPEDE. Nu de alta, dar e pacat ca in 2-3 luni sa nu ai un super covor.
d) Standurile profi vin instalate in zona pentru filtru extern cu o tavita si care are poate fi si trasa in afara - are role. Pentru ca sa fie usor de tras afara totul + cand desfaci filtru si curge un pic in tavita nu strica lemnul. Sau poate cand vii cu el ud de la baie dupa ce il cureti. Am luat din piata niste farfurioare de plastic si in ele tin filtrele.
e) Cred ca erau mai bune niste reflectoare decat tot capacul asa lucios dar denivelat - cred ca s-ar fi dus si mai multa lumina in jos.

Nu stiu de ce se practica amanatul fertilizarii (e drept ca substratul ar trebui sa ofere o vreme toate cele) dar la cate plante ai eu as incepe fertilizarea imediat.
Mai bine ai plante sanatoase de la inceput (ca sa ai "forta" sa lupti cu algele in caz ca apar) decat sa ai plante fragile. Zic si eu.
Fertilizez de la bun inceput asa cum zice producatorul - nu am facut calcule niciodata, ci doar am un jurnal unde spun cu cat am crescut / scazut (fac incremente mici la una alta) si apoi notez daca vad ceva semnificativ si incerc sa corelez.

In rest, arata bine. HC-ul este foarte necesar, si spor la tunsoare ).
HC-ul e o planta EASY daca nu o lasi sa creasca prea mare ... Atunci putrezeste de la radacina. Asa ca va trebui sa te inarmezi cu rabdare, cand tunzi va trebui mereu sa tunzi extraordinar de aproape de substrat. Cu cat tunzi, cu atat se face mai deasa si mai frumoasa.

Nu stiu cum vrei sa faci acvariul, dar eu l-as vedea olandez.
Am postat aici: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/100/16844.page#p169655 niste reguli (si Sandu a confirmat ulterior ca acvariul respectiv a fost depunctat la un concurs tocmai pe aspectul acesta, prea multe plante pentru stilul olandez).
Regula spune nu mai mult de 1 tip de planta la 4inch de acvariu (iar la 120cm ai tai inseamna 47 inch, deci maxim 12 tipuri de plante ar intra, altfel e bataie de supravieturire)
Tu esti la limita superioara cu 15 plante si HC-ul nu a fost adaugat. Poate pune Porcul putina presiune -
O alta regula este ca niciodata sa nu atraga atentia fundalul. Doar plante verzi si inalte in spate. Altfel se pierde sentimentul de profunzime: http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/library/12064-dutch-aquascaping-basics-overview.html

Multa bafta si sa postezi des. Vad ca acum camera nu mai are probleme la focusat - ai suficienta adancime la acvariu

Astept cu interes toata evolutia

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
stefanp
Moderator

Joined: 06/09/2011 17:31:23
Messages: 9473
Location: Falticeni/Iasi
IP:
Offline

viulian wrote:Completare:

a) Despre titlul pompos - poti alege ceva de aici: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_world%27s_longest_ships - mie imi place "Batillus".
b) Nu prea stiu cum o sa ai lumina in acvariu cand o sa te apuci sa tunzi. Iti incape mana pe acolo ? Mi-e teama un pic cu acel capac, daca il atingi un pic din neatentie pare ca ar scapa in apa? In plus, neoanele nu par izolate la capete - atentie deci.
c) HC-ul trebuie pus cat mai REPEDE. Nu de alta, dar e pacat ca in 2-3 luni sa nu ai un super covor.
d) Standurile profi vin instalate in zona pentru filtru extern cu o tavita si care are poate fi si trasa in afara - are role. Pentru ca sa fie usor de tras afara totul + cand desfaci filtru si curge un pic in tavita nu strica lemnul. Sau poate cand vii cu el ud de la baie dupa ce il cureti. Am luat din piata niste farfurioare de plastic si in ele tin filtrele.
e) Cred ca erau mai bune niste reflectoare decat tot capacul asa lucios dar denivelat - cred ca s-ar fi dus si mai multa lumina in jos.



a) Am sa ma uit, dar sincer nici nu ma arunc in vant dupa nume prea dichisite Important e ca acvariul sa placa
b) Intr-adevar, s-ar putea sa fie o mica problema. Mai am loc sa-l dau in spate si daca nu imi va ajunge am sa-l ridic cumva. Intr-adevar soclurile nu sunt hidroizolate, insa e cam greu sa ajunga apa acolo, sunt 17 cm de la luciul apei (apropos, nu e cam mult?)
c) L-as fi pus, dar nu am gasit de cumparat din pacate...sunt inca in cautari.
d) Ce sa fac, al meu nu e stand profi, nici macar nu e stand pt acvariu Din fericire filtrul nu l-am curatat de un an, iar furtunele o data la cateva luni. Deci umblu rar si putina apa care ajunge am sa o sterg rapid.
e) Da, si eu as fi vrut reflectoare insa sunt foarte scumpe (cateva zeci de lei pt un neon). Insa mi se pare ca reflecta si asta bine...astazi cand am venit cu ea pe drum, mi-a trimis razele soarelui in ochi de mi-am intors instant capul

viulian wrote:
Nu stiu de ce se practica amanatul fertilizarii (e drept ca substratul ar trebui sa ofere o vreme toate cele) dar la cate plante ai eu as incepe fertilizarea imediat.
Mai bine ai plante sanatoase de la inceput (ca sa ai "forta" sa lupti cu algele in caz ca apar) decat sa ai plante fragile. Zic si eu.
Fertilizez de la bun inceput asa cum zice producatorul - nu am facut calcule niciodata, ci doar am un jurnal unde spun cu cat am crescut / scazut (fac incremente mici la una alta) si apoi notez daca vad ceva semnificativ si incerc sa corelez.


Ce-i drept, pentru ca am niste plante nu tocmai easy (o parte) amanatul fertilizarii ar putea fi o problema. Cum ziceam, micro il incep de maine...cu macro mi-e un pic frica si asta pentru ca bazinul nu e stabil inca. Am pastrat filtrele ciclate, dar nu pot spune ca am un bazin ciclat. Nu am stabilit un moment pentru inceperea fertilizarii macro inca...astept pareri.
Insa zici bine ca niste plante slabite dau sanse algelor...

viulian wrote:
In rest, arata bine. HC-ul este foarte necesar, si spor la tunsoare ).
HC-ul e o planta EASY daca nu o lasi sa creasca prea mare ... Atunci putrezeste de la radacina. Asa ca va trebui sa te inarmezi cu rabdare, cand tunzi va trebui mereu sa tunzi extraordinar de aproape de substrat. Cu cat tunzi, cu atat se face mai deasa si mai frumoasa.


Astept un vanzator...greu se gaseste.

viulian wrote:
Nu stiu cum vrei sa faci acvariul, dar eu l-as vedea olandez.
Am postat aici: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/100/16844.page#p169655 niste reguli (si Sandu a confirmat ulterior ca acvariul respectiv a fost depunctat la un concurs tocmai pe aspectul acesta, prea multe plante pentru stilul olandez).
Regula spune nu mai mult de 1 tip de planta la 4inch de acvariu (iar la 120cm ai tai inseamna 47 inch, deci maxim 12 tipuri de plante ar intra, altfel e bataie de supravieturire)
Tu esti la limita superioara cu 15 plante si HC-ul nu a fost adaugat. Poate pune Porcul putina presiune -
O alta regula este ca niciodata sa nu atraga atentia fundalul. Doar plante verzi si inalte in spate. Altfel se pierde sentimentul de profunzime: http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/library/12064-dutch-aquascaping-basics-overview.html


Am mai citit eu pe ici pe colo, n-as vrea insa sa ma arunc prea tare in stiluri...mai vedem si pe parcurs ce si cum. Insa da, trage mai mult spre un olandez.
Mersi de link-uri, le voi studia
Si nah, or fi acum 15 si nu 12...nu-i foc Promit sa nu ma inscriu la concursuri

viulian wrote:
Multa bafta si sa postezi des. Vad ca acum camera nu mai are probleme la focusat - ai suficienta adancime la acvariu

Astept cu interes toata evolutia


Multumesc. Evident ca voi tine la curent

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Bravo coane Fanica, un start promitator!

Fertilizare eu zic sa faci numai micro saptamina asta si de saptamina viitoare faci si macro dupa ce mai faci
un set de teste. Si da drumul la CO2.

Cand o sa ai posibilitatea eu zic sa iei si reflectoare pentru neoane, gasesti din cele cu cleme metalice pe care
le prinzi direct pe neoane.

In rest multa bafta cu setupul, asa cum am spus e promitator.

O zi buna,
Dragos

This message was edited 1 time. Last update was at 08/10/2012 00:14:45


Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Nu ma pricep la plante, dar imi place sa privesc, din cand in cand, cate un acvariu frumos aranjat... iar al tau promite .
Bafta!

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
narcis
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 04/11/2011 22:32:48
Messages: 2471
Location: pitesti
IP:
Offline

Inceputul a fost facut, deci spor la treba si de acum inainte. Destul de mare distanta aia pana la apa, nu stiu cat este de bine, insa cu siguranta iti vor spune plantele, in special covorul de hc daca le convine sau nu.
Cat despre a incepe sau nu fertilizarea macro, nu stiu ce produse o sa folosesti, dar daca tie ti se pare ca plantele au carente vizibile, eu as incepe o mica(sub doza recomandata) aditie de acum.
[ICQ]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

viulian wrote:Tu esti la limita superioara cu 15 plante si HC-ul nu a fost adaugat. Poate pune Porcul putina presiune -

Omu' crede ca face ce vrea cu acvariu' lui pentru ca ....... e al lui . Ar avea dreptate daca n-ar face o greseala elementara, de amator, acvariu' nu-i apartine in totalitate . Fizic e al lui, da' doar atit. Despre cum sa-l aranjeze, daca sa mearga sau nu la concurs ....... aici nu mai e decizia lui.

O sa-l aranjeze dupa cum trebuie, n-o sa bage in borcan toate plantele pe care le vede si-i plac, si o sa mearga la concurs. N-o sa mai faca greselile din acvariu' precedent, ala a fost de antrenament, asta nu mai e.

Daca nu stie ca poate depasi un anumit nivel, il informam noi ca poate.

Mai asteptam un pic sa inceapa sa creasca plantele ....... pe urma incepem sa vedem pe cine exterminam din acvariu ....... nu vreau sa aud ca p-aia n-o scot ca-mi place sau ca place nu stiu cui sau alte bla-bla-uri ....... sa nu zici ca n-am zis . Urmarim cu atentie topicu' .

Poze: smilie ... Poze cu plante
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Porcu wrote:... Mai asteptam un pic sa inceapa sa creasca plantele ....... pe urma incepem sa vedem pe cine exterminam din acvariu ....... nu vreau sa aud ca p-aia n-o scot ca-mi place sau ca place nu stiu cui sau alte bla-bla-uri ....... sa nu zici ca n-am zis . Urmarim cu atentie topicu' .

Asta-mi aduce aminte de vestitele cuvinte din armata:

"Daca nu stie, il invatam!
Daca nu poate, il ajutam!
Daca nu vrea, il obligam!"


Asta-mi place mie la forumul asta... acvaristii nu sunt lasati asa, de capul lor ...

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
stefanp
Moderator

Joined: 06/09/2011 17:31:23
Messages: 9473
Location: Falticeni/Iasi
IP:
Offline

@Dragos: Multumesc
Am inceput cu micro din seara asta. Si da, cred ca pe saptamana viitoare incep si macro.
M-am gandit sa cumpar niste reflectoare, cele de la juwel am impresia ca se pot prinde direct pe neon. Analizam problema si poate ca da.
CO2-ul e pornit deja.

@koala: Multumesc

@narcis: Eu i-am zis celui care mi-a facut lampa sa puna piciorusele de 10 cm, insa nu m-am gandit ca si corpul lampii mai are cativa cm si de asemenea mai sunt cativa cm de la luciul apei pana la buza acvariului...si-asa s-au adunat 17 cm. Sper sa nu fie prea mult, eventual caut cumva sa mai scurtez piciorusele...
Pentru fertilizare macro voi merge pe PPS-PRO (in principiu pentru ca e mai ieftin, iar in bazinul asta cred ca va intra ceva zeama...) si eventual completat pe unde trebuie cu elemente separate.

@Porcu: Am inteles PreaMarite Faraon , insa fie-ti mila totusi, 15 nu-i cu mult mai mare decat 12 (din care 4 specii sunt muschi, deci practic e tot aia)
Si eu astept sa creasca buruienile si pe urma incerc sa ma conformez dupa poruncile "Celui care ?ade in Tron"

Dar o parere despre ce am facut pana acu' nimic? Dau si variante ajutatoare: foarte rau/rau/ma dor ochii/cu forta ma pot uita la el/acceptabil

@koala din nou: Pai e bine, ca si-asa n-am facut armata, cineva tot trebuie sa ma instruiasca

This message was edited 1 time. Last update was at 08/10/2012 19:34:12


Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Booooon. Pun si eu umarul la Porcu si la Koala.

Stefan - iarta-ma pentru tonul de mai jos. Dar mi-e ciuda ca aplici tehnica "las' ca mie-mi place" ca sa ascunzi o teama / lasitate de a te apuca de ceea ce e cu adevarat important.

Plantele cresc vrand nevrand, e clar ca esti atent cu concentratii, lumina, eeeeetc, dar astea sunt deja un reflex acum - ai cei 10.000km condusi in care nu mai trebuie sa fii atent la pedale sau la semnalizator, s-au sintetizat acolo in cerebelul mic (tu sa-mi spui unde de fapt), dar e clar, robotelul functioneaza, mintea e eliberata de rutina si putem fi atenti si la peisaj si la arta de a conduce.
De a conduce un acvariu

+1 ca sa participi la anul la concursul AGA. Indiferent ca iesi pe locul 500.

Da, orice planta creste daca ii dai fertilizanti, si orice alga moare daca faci suficiente schimburi de apa. Si ce ? Asta era acvaristica acum 50 de ani.

Dar sa fii atent la un layout, sa-ti planifici din timp cum o sa arate acvariul peste 6 luni, sa exersezi cu ochii mintii diverse scenarii ... cand ai toate substantele pe mana deci nu mai ai grija algelor. E ca si cum ai face o diorama, un modelism la scara acvatica, cu suisuri, coborasuri samd.
Arta e grea, dar asta ne trebuie.

Acuma intrebarea este cine sunt eu, de incerc sa dau lectii .
De fapt sunt la fel cred, prea fricos sa calc pe treapta superioara si trecutului in creativitate. Mi-e mai usor sa ma "iau" de tine decat sa pun mana sa fac io.
Deci astept acelasi tratament in schimb ;)

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Ahh am ratat intrebarea despre configuratia existenta, uite:

image

Daca s-ar putea schimba aceasta simetrie (foarte umana, dar artificiala si nenaturala), ar fi mult mai bine.
Citez : It is ironic that we are naturally drawn to patterns of randomness and even chaos but that when we attempt to create something beautiful we instinctively revert to stylised patterns that we find unattractive.

Apoi, ai plante cu texturi foarte diferite puse una langa alta. Trebuie diversitate, dar in natura cred ca nu le gasesti asa amestecate de obicei una din ele castiga teren si ocupa un spatiu mai mare, altele chinuindu-se "prin jurul ei".
Si eu am facut o simetrie in acvariul de 16L si abia acuma imi dau seama, intre piatra cea mare din stanga si plantele din dreapta - au acelasi unghi de inclinare.

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
stefanp
Moderator

Joined: 06/09/2011 17:31:23
Messages: 9473
Location: Falticeni/Iasi
IP:
Offline

Iulian, n-am ce sa iert, criticile sunt constructive si iti multumesc pentru ele Plus ca de acum, ne cunoastem (virtual), asa ca da-i tare cu comment-urile

Nu aplic neaparat tehnica "lasa ca merge" insa nu vreau sa ma plasez mai sus decat mi-e locul (si asta fara vreo falsa modestie). De asta nici n-am facut topicul in sectiunea "Aquascaping", desi cu siguranta mi-ar place sa ajung acolo (insa cum ma deranjeaza pe mine la ochi cand tranteste cate unul un bazin acolo desi n-are treaba...asa nu vreau sa lezez retina altora nici eu ). Las asta la latitudinea voastra si a moderatorilor si daca v-a merita candva, ajung eu si acolo. Bineinteles ca am de gand sa fac un acvariu cat mai frumos si dupa cum se vede deja incerc sa respect niste reguli, deci merg pe drumul cel bun...cred
Cat despre AGA...nici nu m-am gandit la asa ceva Desi intr-un fel ai dreptate, nu conteaza ca iesi ultimul, conteaza pana la urma ca citesti comentariile unor specialisti vis-a-vis de bazinul tau...dar nici sa trantesc o porcarie parca n-ar fi bine...nu de alta, dar le ocup timpul degeaba

Oricum, pana una alta, e cale lunga de batut. De asta nici nu ma hazardez deocamdata, vreau sa fie totul pas cu pas. Nu vreau sa spun ca voi face x si sa nu reusesc pe urma (chiar daca pare ca ma delas ).

Da' acuma serios, ca or fi 15 si nu 12, n-o fi mare bai

P.S.: Numa' sa nu ma puneti sa replantez prea mult, ca am aquabasis si ma omoara

LE: Am vazut si al doilea post. Ai dreptate, insa din ce vad eu, simetria n-ar fi data de cioate, caci cea din dreapta are un brat oblic inspre dreapta fata, insa cea din stanga nu are vreo linie. Insa intr-adevar, blyxa creeaza a doua linie oblica ce ai desenat-o tu...dar cu siguranta acolo voi mai umbla. Am intentia de a pune mai multe blyxe in stanga si niste pogostemon in stanga...si asa poate sterg aceasta simetrie.

This message was edited 2 times. Last update was at 08/10/2012 20:17:39


Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Man, daca nu iti zice nimeni ca poti - tu de unde sa stii

Apreciez dedicatia, atentia la detalii si faptul ca te descurci excelent cu bugetul pe care il ai. Asa ca potential este. Macar sa ne mai agasam reciproc sa ne ridicam - altfel puii mei, zacem in "aurea mediocritas".

Eu nu prea vad cioatele in poze (tu stii ca sunt acolo) asa ca de fapt e unghiul, centrul gol, de la "distanta" asa se vede. Nu e grav, pacat ca se gasesc greu plante care sa umple un colt sau care ar veni perfect intr-un loc sau altul. De aceea e greu.

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
stefanp
Moderator

Joined: 06/09/2011 17:31:23
Messages: 9473
Location: Falticeni/Iasi
IP:
Offline

viulian wrote:Man, daca nu iti zice nimeni ca poti - tu de unde sa stii


Si asta e drept.

viulian wrote:
Apreciez dedicatia, atentia la detalii si faptul ca te descurci excelent cu bugetul pe care il ai. Asa ca potential este. Macar sa ne mai agasam reciproc sa ne ridicam - altfel puii mei, zacem in "aurea mediocritas".


In buget am bagat adanc mana anul trecut cand am investit undeva la 5000 de lei cred (pentru toate acvariile, plus anumite echipamente, elemente de decor cumparate din timp pt bazinul actual). Cand zic anul trecut e echivalent cu din octombrie 2011 (adica setupul trecut ). Acum in toamna asta am mai bagat mana in buzunar de inca vreo 1500 de lei, chiar mai mult insa am avut parte de ce cumparasem cu un an in urma (filtre, instalatie co2 si altele)
E pasiune grea...

viulian wrote:
Eu nu prea vad cioatele in poze (tu stii ca sunt acolo) asa ca de fapt e unghiul, centrul gol, de la "distanta" asa se vede. Nu e grav, pacat ca se gasesc greu plante care sa umple un colt sau care ar veni perfect intr-un loc sau altul. De aceea e greu.


Ce-i drept, cioatele sunt un pic cam mici, dar asta am avut. Si lipsa plantelor ce nu le-am gasit isi spune si ea cuvantul...insa nu gasesc HC nicicum...pogostemon am de unde lua, dar mai astept cateva zile. Niste blyxa mai e si ea pe drum.
Oricum, este timp. Abia are 3 zile de la infiintare.

Fac apel si aici, cine vinde HC, sa bage mare la baiatu'

This message was edited 4 times. Last update was at 08/10/2012 21:51:30


Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

stefanp wrote:insa nu vreau sa ma plasez mai sus decat mi-e locul

Da' de oode stii too oonde ti-e locoo' ? Stioo ca noo stii si imi permit sa te informez eoo asoopra locoolooi taoo: e acolo oonde vrei too .
Daca Sandu a reusit sa arbitreze la un concurs pooternic, daca oon acvarioo din Baia Mare a ajuns pe o coperta a oonooi noomar al revistei loo' Amano si daca too esti printre noi noo vad de ce n-ai ajoonge pe locoo' liber care te asteapta .

stefanp wrote:De asta nici n-am facut topicul in sectiunea "Aquascaping", desi cu siguranta mi-ar place sa ajung acolo (insa cum ma deranjeaza pe mine la ochi cand tranteste cate unul un bazin acolo desi n-are treaba...asa nu vreau sa lezez retina altora nici eu ). Las asta la latitudinea voastra si a moderatorilor si daca v-a merita candva, ajung eu si acolo.

Acvarioo' taoo o sa ajoonga acolo cind o sa vrei too ....... te provoc sa ne obligi sa-l mootam.


In stinga mi se par prea moolte specii diferite, o sa vedem doopa ce mai cresc daca va arata bine da' ma tem ca vei fi obligat sa mai elimini din ele.

Poze: smilie ... Poze cu plante
stefanp
Moderator

Joined: 06/09/2011 17:31:23
Messages: 9473
Location: Falticeni/Iasi
IP:
Offline

Bine Maiestate, sa speram ca nu voi dezamagi

Porcu wrote:In stinga mi se par prea moolte specii diferite, o sa vedem doopa ce mai cresc daca va arata bine da' ma tem ca vei fi obligat sa mai elimini din ele.


In fata cioatei e niste rotala walichii (cred, seamana tare bine acum ca sunt cam blegi, cu rotala vietnam). As putea sa o mut de acolo si sa o duc in dreapta formand o tufa amandoua rotalele.
Desi am o vaga impresie ca nu planta aia te deranjeaza
Dar asteptam sa creasca precum zisesi si daca ai bolduit obligatul...ce-o sa fac, ma conformez

In seara asta cred ca o sa repet testele, caci am tot pus mancare de pesti si am adaugat si o sticluta de filter start (direct in acvariu, s-or duce ele unde le place). Poate incep aditia de macro mai devreme...

Nu mai stiu daca v-am spus (parca da), voi folosi PPS-PRO. Am primit praful, trebuie sa trag o fuga in carrefour dupa niste apa distilata. Cica merge si cu apa de la robinet, insa as vrea sa fie cat mai exact posibil.

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
stefanp
Moderator

Joined: 06/09/2011 17:31:23
Messages: 9473
Location: Falticeni/Iasi
IP:
Offline

Am refacut testele in seara asta.

kH stabil = 7
gH s-a marit = 14
NH4 = 0 (la fel)
NO2 = 0.025 (poate chiar sub), deci in scadere. In 2-3 zile ajunge la 0.
NO3 = 1 (la fel)
PO4 = 0.02 - 0.05 (la fel)
Fe = 0.1 (in crestere, normal pentru ca am inceput aditia cu JBL)

Am cumparat apa distilata. De maine cred ca incep sa adaug si un pic de macro, asa usurel.

Ca un mic update. Plantele par sa fie ok, doar proserpinaca topeste niste frunze la baza si cateva fire de macrandra.
Niste mucus si biofilm pe ici pe colo, ca pentru inceput

Am pus si crevetii in acvariu in seara asta.

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
daniel12
Senior member
[Avatar]

Joined: 20/12/2011 15:58:38
Messages: 855
Location: Bucuresti/Dr.Taberei
IP:
Offline

Despre Proserpinaca nu ma pronunt dar Macrandra infuleca micro pe paine si ii place si in lumina.
 
Forum Index » Acvarii plantate - Jurnal
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com