[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Tehnici de reducere a nitratilor (No3)  XML
Forum Index » Discutii generale
Author Message
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Cred ca trebuia sa incep un topic despre care vorbeam cu Dragos - apropos de solutii contra No3.

Dupa ce am studiat de-am turbat cum functioneaza reactoarele de nitrati cred ca trebuie sa sintetizez ceva care ar putea ajuta (sper) in conditiile in care cred ca am inteles, macar la un nivel simplu, cum stau lucrurile cu bacteriile astea.

Si ca sa confirm succesul metodei, No3-ul a devenit nedetectabil azi, dupa ce n-am mai curatat filtrul extern de vreo 3 saptamani daca nu chiar 4. Unde am si perlon! YEY.
Asta la 2 saptamani dupa ce am inceput sa am habar cum stau lucrurile in reactor odata ce am instalat controllerul si sonda Redox si acum pot sa ajustez concentratia de carbon si debitul dupa necesitati.

Pentru cei ce nu au citit postarile despre acvariul meu marin, momentan tin un 30L cu multi corali nefotosintetici, si singura filtrare este un Eheim extern (cu Eheim Substrat Pro, ceva Antiphos + Purigen) si acest reactor de nitrati. Hranesc cam 2 cuburi inghetate la 2 zile (in weekend zilnic) ca sa satur vizibil pe toata lumea. Hranitul e seara, iar dimineata dau fulgi si saptamanal adaug si prafuri fine cu "Phyto und Zooplankton" pentru corali si filter feeders. Cateodata si vitamine de la JBL. Atata hrana consider ca e necesara, doar ca la 30L inseamna o cantitate foarte mare de No3 produsa (ca o alta paranteza, Eheim-ul e superb, tine suficiente bacterii care sa duca ciclul azotului pana la No3 fara probleme).
Dar ...... vreau sa nu am No3, sa-mi pastrez pestii si coralii fericiti, si daca se poate sa nu mai am alge verzi ar fi ideal (ca sa nu mai fiu nevoit sa curat geamul saptamanal).

Conluziile:

Sunt 2 tipuri de reactoare pentru nitrati; unul unde creste un tip de bacterii heterotrofe care au nevoie de carbon si isi iau oxigenul necesar din No3, si un alt tip care se bazeaza pe alt fel de bacterii care folosesc sulf in loc de carbon.

In reactorul meu de nitrati (pe carbon) procedeul sta in felul urmator:
a) se incearca a se mentine un potential Redox foarte scazut (foarte putin oxigen) incat bacteriile sa fie fortate sa-si ia oxigenul necesar din NO3 (caci daca potentialul redox este mare, e mult mai usor de "folosit" oxigenul prezent direct in apa si atunci scaderea No3 ar fi nesemnificativa).
b) se adauga o sursa de carbon care sa intretinta acele bacterii (altfel nu se dezvolta, au nevoie de carbon).

Dupa vreo 2 saptamani, o luna la ciclat - incep sa se sorteze si reactorul sa fie in majoritate populat de bacteriile heterotrofe care n-au decat la dispozitie decat oxigenul din No3 si carbonul ce trebuie adaugat de catre mine, dupa necesitati (un termen amplu, care nu poate fi cuantificat decat daca se cumpara si un controller + sonda redox).
Pot scadea potentialul Redox hranind cu Denimar (un praf alb cumparat odata cu reactorul) sau micsorand debitul de apa, si pot ridica potentialul redox marind debitul de apa.
Insa zilnic trebuie sa ajustez atat debitul cat si concentratia de hrana incat sa tin potentialul intre -100mV si -50mV. Am avut si ceva probleme cu potentialul ajungand la -350mV (pana m-am invatat) si din dorinta de a il aduce repede in parametri am marit debitul de apa. Ceea ce a amortit aproape instantaneu pestii, caci sub -300mV se formeaza hidrogen sulfurat, un gaz toxic pentru toata lumea, mai ales pentru vietatile marine. Cu 2 schimburi majore de apa (50%) am adus lucrurile sub control - dar, a treia oara cand mi s-a intamplat (si ultima de atunci) am marit debitul, dar de data asta apa nu se ducea in acvariu ci intr-un lighean care mi-a imputit toata camera.

In concluzie reactorul nu este lipsit de peripetii si poate fi controlat doar daca stii potentialul redox din el. Asta depinde si de concentratia de No3, deci mereu trebuie sa ajustez prafurile si debitul si toate depind una de celalalta - hehehe, nu-i asa ??
Dar e muuult mai usor cand vezi un numar acolo care-ti zice cum sa procedezi mai departe.

Alte concluzii dupa ce am lecturat PDF-uri de specialitate (din care poate am priceput nitel concluziile) dar citind si forumuri multe in engleza:

Exista o parere preconceputa ca No3 este hrana pentru bacterii; nu e asa, altfel bacteriile ar aparea de la sine si s-ar completa ciclul catre azot - ceea ce nu se observa in viata de zi cu zi.
Daca se incearca creerea unor zone cu foarte putin oxigen, vor apare aceste bacterii care pot consuma carbon si oxigenul din No3, reducand No3 la azot; ma refer la zone gen DSB (si nu doar SB) sau un reactor specializat. Deci trebuie fortate aceste zone, fara ele nu se reduce No3-ul (se acumuleaza) caci e mult mai usor de folosit oxigenul din apa direct.
Cred ca metoda adaugarii de vodka / otet e ok daca aceste zone sunt prezente - dar e aceeasi munca zilnica pe care o duc si eu - dozajul de carbon trebuie corelat cu No3-ul disponibil, altfel, cyano! De asemenea, fosfatii in alte limite decat cele normale dau peste cap acest proces si asa foarte delicat de ajustat.

Incep sa cred din ce in ce mai mult in reactoarele pe baza de sulf - unde se dezvolta un alt tip de bacterii, bacterii care pot folosi Sulful in loc de Carbon.
Dar ... daca pornesti cu suficient de mult sulf, nu umbli la ele un an de zile. Nu trebuie hranite zilnic caci cu cat creste doza de No3 cu atat isi iau mai mult sulf DAR! sulful este deja disponibil in reactor. Cu reactorul standard (sau cu vodka in display), cand creste No3 trebuie crescuta si cantitatea de carbon si invers.

Acesta este MARELE avantaj al reactoarelor cu sulf. Se umbla la ele doar odata pe an cand se reimprospateaza sulful.
Singura problema e ca reactiile care apar datorita acestor bacterii duc la precipitarea calciului - o mare problema la marine, scade kH-ul. Din cand in cand trebuie masurat si completat in display SAU exista si o alta alternativa, apa din reactor sa fie trecuta printr-o spartura de coral care sa-i refaca calciul .. Reactoarele acum se vand cu tot ce trebuie - doar daca iti faci unul singur trebuie sa fii atent si la pasul 2.
Si la acestea trebuie stat cu ochii pe controller, dar trebuie umblat doar la debit ca sa nu ajunga potentialul sub -300mV caci devine periculos pentru acvariu.

Daca ati folosit cu success si alte modalitati de reducere a nitratilor, sunt curios cum. Centralizarea informatiei ajuta pe toata lumea.

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
mosu
Administrator
[Avatar]

Joined: 15/11/2001 02:00:00
Messages: 3052
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Am folosit si eu reactor cu sulf.
perle de sulf Aqua Medic

reactor MARE (6 sau 8l) , apa curgea un pic mai tare decat la picatura.

Efectul a fost senzational si imediat. Nitrat 0 in cam 10 zile... poate si mai repede, dar atunci l-am masurat, cand au disparut algele )

DAR cu aceasta ocazie anemona mea pe care o aveam de mai bine de 3 ani a luat-o la plimbare (a ars corali etc). Era clar ca nu ii convenea absenta aproape totala a nitratului (0.2 ppm) sau cel putin schimbarea brusca (nu mai stiu exact dar cred ca aveam peste 25ppm). Parca am mai scris despre reactorul de sulf..

in curand
[Email] [WWW]
 
Forum Index » Discutii generale
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com