[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Stiati ca...  XML
Forum Index » General info
Author Message
BLeeD
Up In Smoke
[Avatar]

Joined: 23/09/2004 01:25:22
Messages: 677
IP:
Offline

Latimeria chalumnae este considerata cea mai veche specie in viata?
Se numeste "o fosila vie" deoarece se credea ca specia a disparut acum milioane de ani, pe vremea dinozaurilor...pana cand a fost redescoperita in stare vie in 1938.
Este considerat cea mai veche specie cunoscuta pana la aceasta data, specie despre care se credea ca a aparut acum 350 milioane de ani si a disparut in perioada Jurasicului, in urma cu 150 milioane ani...asta pana cand a fost descoperita in Africa de Sud. De atunci au mai fost pescuite accidental in apele din Indonezia, Kenia, Madagascar, ultima fiind capturata in 1998.
Cantareste in jur de 80 Kg si aproximativ 2m lungime. Un amanunt nemaintalnit la nici un alt animal , este faptul ca Latimeria chalumnae prezinta o articulatie la craniu, care le permite ca partea frontala ca capului sa se ridice , permitandu-i astfel sa se hraneasca cu pesti mari. Deasemenea au aripioare inotatoare care aduc cu niste membre si o coada unica terminata cu 3 astfel de lobi, fapt care ne face sa credem ca este stramosul, reptilelor din ziua de azi.
Oamenii de stiinta cred ca unul din motivele pt care aceasta specie a reusit sa supravietuiasca, este faptul ca isi pot incetini metabolismul oricand, scufundandu-se in zonele adanci ,slab populate si minimizandu-si necesarul de hrana.

Latimeria Chalumnae

image

Anatomie

image

Marjorie Courtenay-Latimer cea care a descoperito in 1938

image


Daca mai stiti chestii interesante despre pesti, postati aici

image
[Email]
BLeeD
Up In Smoke
[Avatar]

Joined: 23/09/2004 01:25:22
Messages: 677
IP:
Offline

Anoptichthys Jordani, acesta este numele pestelui. Face parte din familia Characidae, originar din Mexic.
Faptul ca traieste in pesteri subacvatice i-a adus si denumirea de Cave Tetra.
Printre acvaristi este raspandita forma albino a acestui peste, lipsa pigmentilor dandu-i o culoare rozalie-alb. Dar cel mai interesant lucru este faptul ca forma albino nu are ochi...si totusi este un foarte bun inotator.
S-au efectuat expirimente care constau introducerea de Anoptichthys Jordani in bazine special amenajate, bazine pe care le "vedeau" pentru prima data. Media vitezei de deplasare prin bazinele noi in primele 24 de ore a fost chiar mai mare decat in bazinele din care proveneau ,fara a se lovi de nici un obstacol. Cum reusesc acest lucru? Cu ajutorul "liniei laterale", line cu ajutorul careia detecteaza vibratiile apei si transmite aceste informatii creierului, astfel pestele este avertizat de apropierea unui dusman, a unei prazi, sau a unui obstacol.


image

image
[Email]
Alex
Administrator
[Avatar]

Joined: 28/07/2004 22:32:30
Messages: 4189
Location: Bucur-Obor
IP:
Offline

Scientists discover world's smallest fish - Thursday, January 26, 2006; Posted: 10:03 a.m. EST (15:03 GMT) !

Paedocypris progenetica

Mature females of the Paedocypris progenetica, a member of the carp family, only grow to 7.9 millimeters (0.31 inches) and the males have enlarged pelvic fins and exceptionally large muscles that may be used to grasp the females during copulation, researchers wrote in the Proceedings of the Royal Society, published Wednesday by the Royal Society in London.

SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI
Benu
Member
[Avatar]

Joined: 15/05/2005 13:23:34
Messages: 187
Location: Popesti Leordeni
IP:
Offline

Da, stiam de foarte multa vreme despre Latimeria. Ca si pe tine cred, acest peste m-a fascinat de prima data cand am auzit despre el. Si era tare de mult cand am auzit prima data de el, cred ca pe la Teleenciclopedie, pe vremea comunista. Tin si acuma minte ca am dat repede fuga la muzeul Antipa sperand, nu stiu nici acuma exact ce. Si SURPRIZA maxima. Dupa un geam de sticla trona un mulaj de ipsos vopsit al Latimeriei, cu o scurta descriere a acestui fascinant peste. Nu mai stiu daca mai este si acuma, nu am mai apucat sa ajung in acest muzeu cred ca de vreo 20 de ani. Dar imi amintesc perfect si acuma cum ma zgaiam la mulajul pe care cei mai multi vizitatori nici nu il bagau de seama.

Si am mai auzit dupa aceea la tv de alte capturi. Ce mi s-a parut interesant este ca nu s-a reusit niciodata capturarea acestui peste in viata. Toti mor cand sunt adusi la suprafata, probabil din cauza diferentei de presiune dintre zonele adanci la care traiesc si presiuea foarte scazuta de la suprafata apei. Si deci nu s-a putut observa, de ex., cum isi folosesc inotatoarele care de fapt sunt niste membre, prevazute cu schelet osos in toata regula, fapt neintalnit din cate stiu eu la nici o alta specie de peste actuala (cred ca un biolog m-ar plezni peste degete daca ar citi cat de profan scriu, dar cred ca intelegi ce am vrut sa zic).

Dupa cum spuneai, el este considerat veriga lipsa din evolutia pestelui in amfibieni, membrele sau inotatoarele, cum vrei sa le spui fiind tocmai dovada in acest sens.

Super sa vad ca acesta specie care ma fascineaza de mult timp e discutata pe forum!

Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva
Dalles
Membru banat
[Avatar]

Joined: 29/07/2003 02:16:30
Messages: 2569
Location: Bucuresti-Dr.Taberei
IP:
Offline

...pestisorul auriu (Carassius auratus) este singurul animal care poate vedea atat in domeniul infrarosu, cat si in cel ultraviolet?
In consecinta, atentie cum folositi o telecomanda langa acvariul caraseilor.

[url=http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=10593] )\
>((º>
)/[/url]
 
Forum Index » General info
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com